Börsipäev 9. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3588 tehingut ning käive oli 1,128 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 661 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 433 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2553 ning 827.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    09.10-13.10 Enefit Green EGR1T septembri tootmisandmed
    11.10 Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T 9 kuu majandustulemused
    12.10 Ekspress Grupp EEG1T III kvartali digitellimuste tulemused
    13.10 Novaturas NTU1L septembri käive ja tegevusmahud
  • Ehkki Ühendriikide septembrikuu tööturu raport ületas reedel analüütikute ootusi ja esimene reaktsioon oli börsidel negatiivne, andis üsna negatiivseks muutunud meeleolu ostjatele põhjust proovida tabada lühiajalist põhja. S&P 500 ronis 0,9% langusest lõpuks 1,2% plussi, millega suutis lõpetada ka neli nädalat järjest väldanud languse (viie tööpäeva peale 0,5% tootlus). Euroopas sulgus Stoxx 600 0,8% plussis, vähendades nädala peale kaotust 1,2%-ni.

    Ühendriikides loodi septembris 336 tuhat töökohta, mis ületas analüütikute 170 tuhande suurust ootust ja lisaks revideeriti viimase kahe kuu näitajat 119 tuhande võrra kõrgemaks. Töötuse määr jäi püsima 3,8% peale. Siiski leidus teatavaid märke, mis kõnelevad pehmemast tööturust kui mulje, mida loodud töökohtade arv võib jätta. Esiteks loodi 70% septembri töökohtadest valitsuses, tervishoius ja majutuses ning vaba aja valdkonnas, kus palkamine on pärast pandeemiat olnud eelnevalt aeglasem. Professionaalsete teenuste vallas (turundus, insenerid, arhitektid jne) loodi septembris 21 tuhat töökohta, mis oli pool mullusest näitajast.

    Samuti oli raportis näha palgakasvu aeglustumist, kui tunnipalga aastane tõus taandus 4,3% pealt 4,2% peale. Üha rohkem võib lugeda lugusid sellest, kuidas praegusel ajal tuleb töökohale kandideerides seista silmitsi suure konkurentsiga, mis võib kallutada palga läbirääkimistes kaalukausi rohkem tööandja nägemuse kasuks ja sellest johtuvalt võime näha ka palgakasvu aeglustumist. See on aga omakorda FEDi jaoks võtmeks intressimäära otsuse langetamisel, kuna palgakasvust tingitud inflatsiooni kiirenemise oht väheneb.

    Septembri tööturu raport ei eemalda laualt võimalust, et keskpank võib novembris intressimäära tõstmist jätkata, kuid sellel nädalal avaldav inflatsioon võib anda lõpliku vastuse, kas seda tehakse või mitte.

    Aasia aktsiaturud olid öösel mitmel pool suletud (Jaapan, Hongkong, Lõuna-Korea). Hiina Shanghai Composite avanes pärast pikemat püha 0,6% madalamal, Austraalia S&P/ASX200 kerkis 0,2%. Brenti toornafta kallines 3,6% 87,6 dollarile, Bitcoin langes 0,2% 27 882 dollarile ja Ethereum alanes 0,4% 1629 dollarile. EUR/USD odavnes 0,3% 1,0555 dollarile ja unts kulda maksis 1851,7 dollarit (1,0%).

    Nädal algab majandusuudiste osas vaikselt, kui laual on vaid Saksamaa augustikuu tööstustoodang.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (august)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon