Börsipäev 11. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 3843 tehingut ning käive oli 1,580 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,079 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 465 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2648 ning 1033.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T 9 kuu majandustulemused

    Sel nädalal:
    11.10-13.10 Enefit Green EGR1T septembri tootmisandmed
    12.10 Ekspress Grupp EEG1T III kvartali digitellimuste tulemused
    13.10 Novaturas NTU1L septembri käive ja tegevusmahud
  • Investorite ootused intressimäärade edasise tõusu osas on FEDi esindajate kommentaaride valguses kahanemas, tuues võlakirjade tulususi allapoole ning pakkudes aktsiaturule tuge. S&P 500 jätkas eile positiivsel lainel, kerkides 0,5% ja Nasdaq 100 parandas taset 0,6%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 2% võrra plussis.

    USA väikefirmade kindlustunne langes septembris 91,3 punktilt 90,8 punktile, osutudes madalamaks analüütikute prognoositud 91,0 punktist ja saavutades viimase nelja kuu madalaima taseme. Küsitluse paistis välja veel see, et väikefirmade jaoks on laenu kättesaadavus halvenenud: krediiti saada hindas raskeks netos 8% vastajatest, mis oli kõrgeim alates märtsist, mil Silicon Valley Bank pankrotti läks. Järgmisel kolmel kuu ootab laenu kättesaadavuse halvenemist iga kümnes väikefirma, mis on kõrgeim alates 2012. aastast. Üldiselt on väikefirmad majanduse tuleviku väljavaate osas pessimistlikud ja tunnevad survet oma kasumireale, mistõttu ei ole väga palju võimalusi olukorra parandamiseks peale hindade tõstmise. Küsitluse kohaselt tõusis septembris hindasid tõstnud ettevõtete osakaal teist kuud järjest, mis viimati juhtus 2022. aasta alguses.

    New York FEDi küsitluse kohaselt tõusis tarbijate ühe aasta inflatsiooniootus septembris 3,63% pealt 3,67% peale ja kolme aasta inflatsiooniootus 2,79% pealt 3,0% peale. Viimane märkis kõrgeimat taset ligi aasta jooksul. Hinnatõus on küll tulnud eelmise aasta suvel saavutatud tipust alla, kuid see püsib FEDi eesmärgiks seatud 2%st kõrgemal ja väike liikumine uuesti ülesmäge võib olla tingitud endiselt üsna tugevana püsivast tööturust. Küsitlusele vastajad hindasid tõenäoliseks, et töötuse määr saab olema aasta pärast küll kõrgem, kuid samal ajal arvati, et suurema tõenäosusega ei kaota nad oma tööd ja pigem suudavad leida vajadusel uue.



    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel samuti plussis: Nikke tõusis 0,7%, Hang Seng 1,6%, Shanghai Composite 0,2%, Kospi 2,3% ja S&P/ASX200 0,7%. Brenti toornafta kallines 0,4% 87,9 dollarile, Bitcoin alanes 1,1% 27 095 dollarile ja Ethereum langes 0,2% 1556 dollarile. EUR/USD püsis 1,0605 dollaril ja unts kulda maksis 1859,7 dollarit (–0,05%).

    Tänastest majandusuudistest väärib esile tõstmist USA septembrikuu tootjahinnaindeks ning FOMC 20. septembri istungi protokoll.

    15.30 USA tootjahinnaindeks (september)
    21.00 FOMC septembri istungi protokoll
  • USA tootjahinnaindeksi kasv ilma energia ja toiduta kiirenes septembris 2,2% pealt 2,7% peale, ületades 2,3% ootust aga jättes ka kaubavahetuse välja, alanes 3,0% pealt 2,8% peale (oodati 3,0%).
  • Elon tuleb aina lähemale.
    Outokumpu OY
    Tesla Taps European Stainless Steel Producer for Long-Awaited Cybertruck
  • "stocker"
    Elon tuleb aina lähemale.
    Outokumpu OY
    Tesla Taps European Stainless Steel Producer for Long-Awaited Cybertruck

    Pole midagi, Ford läheb sama tehnoloogia teed ja ilmselt teisedki. Maailm ei ole veel lõplikult hukas (erinevalt muljest, mis võib jääda Pärnu Enefit Volti avalikke laadijaid jälgides)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon