Börsipäev 27. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 2691 tehingut ning käive oli 943 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 548 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 377 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1661 ning 948.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Tallinna Vesi TVE1T 9 kuu vahearuanne
  • Ehkki USA riigivõlakirjade tulusused tulid eile alla, siis aktsiaturgu see sedapuhku ei aidanud, sest ettevõtete majandustulemused ei süsti piisavat kindlustunnet tuleviku osas ja lisaks teevad närviliseks geopoliitilised arengud. S&P 500 lõpetas sessiooni 1,2% madalamal, olles juulis saavutatud tipust tulnud nüüdseks alla ligi 10%. Tugevama löögi sai eile tehnoloogiasektor, mida esindav Nasdaq 100 pidi leppima 1,9% kaotusega. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,5% miinuses.

    Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad samaks, pidades neid praegusel ajal majandusaktiivsust piisavalt piiravaks. Samuti ei olnud muudatusi bilansis olevate võlakirjade aegumisest laekuva raha reinvesteerimise poliitikas, jätkudes seega 2024. aasta lõpuni. Pressikonverentsil nentis Christine Lagarde, et negatiivsed riskid euroala majanduse jaoks on suurenenud, seda ühest küljest kas rahapoliitika arvatust tugevamast mõjust või siis arengutest Lähis-Idas. Viimase puhul võib mõju olla nii otsene kui ka kaudne läbi energiahindade või ka läbi tarbijate ning ettevõtete kindlustunde näitajate.

    Ühendriikide majandus kasvas kolmandas kvartalis annualiseeritult 4,9%, kiirenedes teises kvartalis registreeritud 2,1% järel ja ületades konsensuse 4,5% ootust. Suure panuse andis kasvu varude tõus, mis lisas üldnäitajasse 1,3 protsendipunkti. Tarbimise kasv kiirenes ootuspäraselt teise kvartali 0,8% pealt 4,0% peale, kuid ettevõtete investeeringud aeglustusid oodatust rohkem. Arvestades intressimäärade tõusu ja finantstingimuste karmistumist, peaks tarbimine neljandas kvartalis aeglustuma, varude muutus mõjutama SKPd vastupidiselt negatiivselt ja ettevõtete investeeringutest ei maksa tõenäoliselt oodata suuremat tuge. Sestap prognoosib näiteks Morgan Stanley USA majanduskasvu aeglustumist neljandas kvartalis 0,7% peale.

    USA töötu abiraha taotlused suurenesid eelmisel nädalal 10 tuhande võrra 210 tuhandele, ületades konsensuse prognoositud 207 tuhandet. Abiraha saajate arv kokku tõusis 14. oktoobril lõppenud nädalal 63 tuhande võrra 1,79 miljonile (kõrgeim alates maist). Abiraha taotlejate madal arv näitab tööturul jätkuvalt madalat vallandamiste taset, kuid abiraha saajate arvu kasv viitab sellele, et töö kaotanud inimestel on raskem uue leidmisega.

    Aasia sessiooni ja USA aktsiaindeksite futuure aitasid öösel toetada Inteli ja Amazoni oodatust paremad tulemused. Nikkei tõusis 1,3%, Hang Seng kosus 1,6%, Shanghai Composite parandas taset 0,9% ja Kospi 0,1%. Brenti toornafta kallines 1,6% 89,3 dollarile, Bitcoin odavnes 0,3% 34 090 dollarile ja Ethereum langes 0,3% 1793,4 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,1% 1,0568 dollarile ja unts kulda maksis 1987,9 dollarit (+0,2%).

    Täna jälgitakse suure huviga Ühendriikide septembri inflatsiooni, mis peaks analüütikute ootuste kohaselt näitama energiat ja toitu arvestamata kasvu aeglustumist 0,1pp võrra 3,4% peale.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (oktoober)
    10.00 Hispaania kolmanda kvartali SKP
    10.00 Hispaania jaemüük (september)
    11.00 Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeksid (oktoober)
    15.30 USA inflatsioon (september)
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulek (september)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks Michigani ülikooli küsitluse kohaselt (oktoobri lõplik)
  • USA alusinflatsioon alanes ootuspäraselt 0,1pp võrra septembris

    - PCE Core Deflator (Y/Y) Sep: 3.7% (exp 3.7%; R prev 3.8%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon