Börsipäev 1. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuigi Ühendriikide konjunktuur soosis eilegi ootust, et Föderaalreserv ei pea intressimäära rohkem tõstma, siis viimase nädala jooksul on võlakirjade tulusused hakanud vahest pisut etteruttavalt tuleva aasta esimeses pooles intressimäära langust sisse hindama ning sestap eile liikusid tulusused uuesti kõrgemale. Aktsiaturgudelgi on näha ostjate väsimust, kuid tänu viimase pooltunni spurdile lõpetas S&P 500 indeks sessiooni 0,4% kõrgemal ja Nasdaq 100 vähendas kaotust 0,3%-ni. Euroopas parandas Stoxx 600 taset 0,6% võrra.

    Euroala inflatsioon aeglustus novembris 2,9% pealt 2,4% peale, osutudes madalamaks analüütikute 2,7% prognoosist. Energiat ja toitu arvestamata taandus hinnatõus 4,2% pealt 3,6% peale, mis oli samuti nõrgem 3,9% prognoosist. Kuna mullu hakati detsembrist mitmel pool Euroopas pakkuma kõrgete energiahindadele leevenduseks toetusi, siis viib madalam baas inflatsiooni järgnevatel kuudel energia tõttu uuesti kõrgemale, kuid viimast arvestamata peaksid arengud olema EKP jaoks piisavad veenmaks disinflatsiooni trendis ja see omakorda ei tohiks enam luua vajadust intressimäära tõsta.

    Ühendriikides anti läinud nädalal sisse 218 tuhat töötu abiraha taotlust, mis märkis eelneva nädalaga võrreldes tõusu seitsme tuhande võrra ning ühtis analüütikute prognoosiga. Abiraha saajate arv kokku tõusis 18. novembril lõppenud nädalal 1,841 miljonilt 1,927 miljonile, osutudes kõrgeimaks viimase kahe aasta jooksul ja ületades ka analüütikute 1,865 mln prognoosi. Kuigi mõlema näitaja puhul võib osa tõusust olla tingitud tänupühast ja sellest johtuvast hooajalisest korrigeerimist, ütles ka kolmapäeval avaldatud FEDi Beige Book, et nõudlus töökäte järele on vähenemas.

    Ühendriikide inflatsioon aeglustus PCE mõõdiku kohaselt oktoobris 3,4% pealt 3,0% peale, osutudes madalamaks analüütikute prognoositud 3,1%-st. Energiat ja toitu arvestamata taandus hinnatõus ootuspäraselt 0,2pp võrra 3,5% peale. Kuna samaaegselt avaldatud isiklike sissetulekute kuine kasv aeglustus septembris registreeritud 0,4% pealt oktoobris 0,2% peale, peaksid need andma Föderaalreservile kindlustunnet, et intressimäärad on piisavalt piirava mõjuga ning vaikselt sammutakse 2% inflatsiooni eesmärgile lähemale. Septembris prognoosis FED, et alusinflatsioon saab aasta lõpuks olema 3,7%, mis tähendab seda, et hinnatõusu tase on juba sellest nägemusest madalamale jõudnud.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel miinuspoolel: Nikkei alanes 0,2%, Hang Seng kaotas väärtusest 0,7%, Shanghai Composite alanes 0,5% ja Kospi nõrgenes 1,1%. Brenti toornafta odavnes 0,3% 80,7 dollarile, Bitcoin kosus 0,5% 38 141 dollarile ja Ethereum kerkis 2,9% 2092 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,2% 1,0906 dollarile ja unts kulda maksis 2039 USD (+0,2%).

    Majandusuudiste valik on täna mõnevõrra tagasihoidlikum, piirdudes Ühendriikide töötleva tööstuse novembrikuu aktiivsusindeksiga. Õhtul võib tähelepanu pälvida ka Jerome Powelli esinemine.

    11.00 Euroala töötleva tööstuse PMI (novembri lõplik)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (november)
    18.00 Jerome Powell esineb
    ??.?? USA automüük (november)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 4476 tehingut ning käive oli 3,200 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,853 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,329 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2391 ja 1948.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Apranga APG1L novembri tulemused

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon