Börsipäev 11. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3711 tehingut ning käive oli 1,611 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 829 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 734 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2509 ja 979.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Coop Pank CPA1T novembri tulemused

    Sel nädalal:
    12.12 LHV Group LHV1T novembri tulemused
    11.12 - 15.12 Enefit Green EGR1T novembri tulemused
    15.12 Novaturas NTU1L novembri tulemused
  • Ehkki Ühendriikide novembrikuu tööturu raporti osad detailid osutusid oodatust tugevamaks ja see kergitas võlakirjade tulususi, püsis aktsiaturgudel vaimustus tehnoloogiasektori ettevõtete ja konkreetsemalt tehisintellekti vastu piisavalt suurena, et aidata Nasdaq 100 indeksil kerkida reedel 0,4% ja sama palju sai tootlust kirja ka S&P 500. Kogu nädala peale kosus S&P 500 0,3%. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,7% kõrgemal, millega kasvas viie tööpäeva võit 1,3%-ni.

    Ühendriikides loodi novembris 199 tuhat uut töökohta, mida oli rohkem analüütikute 185 tuhande suurusest ootusest ning samuti märkis see kasvu kiirenemist oktoobris registreeritud 150 tuhande järel. Kui aga arvestada nii autotööstuses kui ka meediamaastikul lõppenud streike, tänu millele naasis 37 tuhat töötajat oma positsioonile (ja oktoobri näit oleks olnud ilma streigita 30 tuhande võrra suurem), siis näitas novembri statistika tegelikult töökohtade kasvu edasist aeglustumist.

    Keskmise tunnipalga kuine kasv kiirenes 0,2% pealt 0,4% peale, ületades konsensuse 0,3% ootust, kuid hoides mullusega võrreldes kasvutempot 4,0% peal. Peamiselt oli selle taga kaupade tootmisega seotud töökohtade tavapärasest suurem panus, kuna seal sektoris kasvavad palgad kiiremini (kuiselt 0,6% ja mullusega võrreldes 5,3%), kui teenindussektoris (0,3% ja 3,6%). Tööjõus osalemise määr kasvas 0,1 protsendipunkti võrra 62,8% peale, peegeldades töötute paremat võimet tööd leida ja selle tulemusel alanes ka töötuse määr 3,9% pealt 3,7% peale.

    Kuigi esimese hooga võis USA novembrikuu tööturu raportist leida mitmeid oodatust tugevamaid näitajaid, siis detailsemalt vaadates ei tohiks olla ümber lükatud tees, et kasv on tööturul aeglustumas. See, kui pikalt FED peab intressimäära praegusele tasemele jätma, võib sõltuda seetõttu rohkem inflatsioonist.

    Nädalavahetusel avaldatud Hiina novembri tarbijahinnaindeks näitas aasta baasil deflatsiooni kiirenemist –0,2% pealt –0,5% peale, mis osutus negatiivsemaks analüütikute oodatud –0,2%-st. Tootjate tasandil süvenes hindade langus 2,6% pealt 3,0% peale, mis olis samuti negatiivsem konsensuse prognoositud –2,8%-st. Tarbijate tasandil on hindasid allapoole vedamas toit. Ilma energia ja toiduta püsis hinnatõus stabiilsena 0,6% peale, mis maalib majandusest pisut parema pildi, kuid sellegipoolest nõrgapoolse.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalt erisuunaliste liikumistega: Nikkei kosus 1,3%, Kospi kerkis 0,2%, kuid Hang Seng langes 1,6% ja Shanghai Composite tuli 0,1% võrra allapoole. Brenti toornafta kallines 0,7% 76,4 dollarile, Bitcoin langes 4% 42 051 dollarile ja Ethereum odavnes 4,6% 2250 dollarile. EUR/USD püsis 1,0768 dollaril ning unts kulda maksis 1998,9 dollarit (–0,3%).

    Täna olulisi majandusuudiseid tulemas pole. Aga uuele nädalale otsa vaadates saab tähtsaid sündmuseid olema palju: teisipäeval laekub Ühendriikide novembri inflatsioon, kolmapäeval teatab FOMC intressimäära otsuse ja neljapäeval langetab intressimäära otsuse Euroopa Keskpank.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon