Investeerimine ja riskide hajutamine sõjalist ohtu/riski arvestades - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investeerimine ja riskide hajutamine sõjalist ohtu/riski arvestades

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere. Kui paljud teist on mõelnud ja juba tegevusi teinud selles suunas, et riske hajutada - viies osa investeeringuid Eestist ära (kinnisvarast, pankadest). Kuidas riske hajutate?
  • Pangakonto Wise tehtud. Väärtpaberid viib üle IB platvormile. Kv hetkel veel ei müü aga tunduks mõistlik müüa ning osta midagi L-Euroopasse.
  • "Tervist Teile"
    Väärtpaberid viib üle IB platvormile.

    Selleks pead siin nad maha müüma ja seal uuesti ostma?

  • paanitsejatel soovitaksin kohe osta üheotsa lennupileti mis siin enam oodata ... kui karmiks läheb, siis ei ole see enam kohaliku konnatiigi probleem, siis on see ainult (lühikese)aja küsimus, millal sama teema üle kogu euroopa 'laieneb'.

    kui usud, et siin pole tulevikku, siis sorry sinu siiajäämisel ei ole ka mingit pointi, kuna siin olemisega valetad nii endale kui ka teistele kaasmaalastele, kellel jääb väärarusaam, et meid on palju (arv X) ja me saame vastuhakkamisega hakkama.

    Kui tead (arvad) , et sõjaliseprobleemi tekkimisel oled pigem esimeste minejate seas, siis kõigil allesjääjatel/siinolijatel oleks oluliselt lihtsam, kui teeksid seda kohe praegu (nii nagu omajagu eestimaalastest seda erinevaid põhjendusi kasutades juba teinud on)
  • "Velikij"
    "Tervist Teile"
    Väärtpaberid viib üle IB platvormile.

    Selleks pead siin nad maha müüma ja seal uuesti ostma?



    Paistab sedaviisi. Vb keegi targem teab muud võimalust
  • "Tervist Teile"
    "Velikij"
    "Tervist Teile"
    Väärtpaberid viib üle IB platvormile.

    Selleks pead siin nad maha müüma ja seal uuesti ostma?



    Paistab sedaviisi. Vb keegi targem teab muud võimalust


    Väärtuslikke pabereid ülekanda LHV-st ei saa, Swed.-ist peaks saama. Muude kohtade kohta äi tia.
  • Küsimus ei ole isegi riskides, raha tuleb viia sinna kus raha tehakse. Eestis on olnud 2 aastat majanduslangust ja lõppu pole näha. Siin on raske oma raha kasvatada.
  • "sebra100"
    Tere. Kui paljud teist on mõelnud ja juba tegevusi teinud selles suunas, et riske hajutada - viies osa investeeringuid Eestist ära (kinnisvarast, pankadest). Kuidas riske hajutate?

    Kodaniku tasemel on selle riski adresseerimise võimalusi päris mitmeid:
    1. Regulaarsed annetused Ukraina sõjalisse abisse.
    2. Venemaa varustamise ja riigikassa täitmisega seotud ettevõtete boikoteerimine (ja võimalusel nende ja nendega seotud isikute tegevuse blokeerimine ja saboteerimine).
    3. Riigikaitselise väljaõppe omandamine ja sellealase teadmuse levitamine.
    4. Poliitiliste jõudude toetamine, kes prioritiseerivad riigi- ja kodanikukaitset ning Eesti sõjalise heidutusvõime arendamist.
    5. Oma perele suutlikkuse loomine kriisiolukorras avalike teenuste puudumisel hakkama saada.
  • PeaLiKu punktidega nõus, ise küll aktiivsesse riigikaitsesse ei kõlba. Aga kui tahaks siiski teha sellise pangakonto, mida ise või mõni pereliige saaks Eesti okupeerimise korral kasutada välismaal, kas seda saaks läbi siinsete filiaalide teha Rootsi pankades? Või LHV Inglismaa filiaalis? Kas see viimane jätkab tegevust kui emapank jääb okupeeritud territooriumile?
  • "mancik"

    Kui tead (arvad) , et sõjaliseprobleemi tekkimisel oled pigem esimeste minejate seas, siis kõigil allesjääjatel/siinolijatel oleks oluliselt lihtsam, kui teeksid seda kohe praegu (nii nagu omajagu eestimaalastest seda erinevaid põhjendusi kasutades juba teinud on)


    Hissandjumal...., ega varade äraviimine riigist välja ei tähenda automaatselt ise jalgalaskmist. Ennast ise ülal pidada suutev riigikaitsja on hea riigikaitsja.

    Välismaal olevate varade puhul saad vajadusel rahulikuma südamega sandid, vanurid, naised ja lapsed sõjapakku saata. Millestki peavad nad võõrsil elama ning piinlik oleks oma inimesi ulualust pakkujate rahakoti peale saata.

    Riigi kaitsmiseks on raha vaja. Ei maksa nii kitsarinnaline olla.
  • Tegelikult võiks LHV juba praegu pakkuda oma klientidele võimalust tõsta oma varad ja kontod UK panga juriidilise keha alla. Jääks ära Wisede ja IB-le ümbertõstmisega seotud kulud..
  • Kas IB kontolt saab raha välja kanda ükskõik millisele kontole?

    Ehk kui ma olen sinna sissemakse teinud mõnest Eesti pangast ja see pank lakkab eksisteerimast, kas välja saan kanda mõnda teise panka? Teise riiki?

    IB-s olevad varad teistpidi jällegi vist pole riigi poolt tagatud nagu seda on kohalikes pankades olevad varad teatud piirini? (eraiksik 100 000 kui õigesti mäletan, panga defaultimise puhul). Kui IB defauldib oled kõigest ilma?
  • Pärast Brexitit koliti kõik Idu-Euroopa IB kontod Londonist puutinimeelsesse orbanijuhitud ungarissse, seega veremaa rünnakul Eestisse on IB kindlasti kõige turvalisem koht oma varad kätte saada.
  • Kusjuures, IB pangakonto number, kuhu sissemaksed lähevad, on Saksamaal. Aga varad vist käivad kõik Ungari juridiktsiooni alla, seega pole kõige parem variant.
  • Interactive Brokers Group, a leading global brokerage firm, announced the consolidation of its European brokerage operations, with Interactive Brokers Central Europe (“IBCE”), based in Budapest Hungary, merging its client base and operations into the operations of Interactive Brokers Ireland (“IBIE”).

    https://www.marketsmedia.com/interactive-brokers-consolidates-eu-operations-in-ireland/
  • "Tervist Teile"
    Muid variante?


    Kullast hambad. Kogu aeg likviidne.
  • Võibolla LHV poliitikast lähtuvalt pole siin hea öelda, aga IBIEs saab konto ju teha ka ilma LHVta ja neil on ka webi lahendus. Sellisel juhul pole Eestiga midagi pistmist.
  • "ymeramees"
    "Tervist Teile"
    Muid variante?


    Kullast hambad. Kogu aeg likviidne.


    Pilt ka juurde muidu on kuidagi hambutu.


  • "iTake"
    pakun põnevat vandenõu teooriat

    See käib esiteks vandenõuteooriate jutulõime ja teiseks ei oma vähimatki seost reaalse sõjaohuga.

  • Iga sõja taga on võimuhuvi.
    Kui selline teooria on õige, siis pole mõttet variante otsida, kaod mistahes varianti valides.
    Oma mis omad ja nauti elu.
  • "ymeramees"
    "Tervist Teile"
    Muid variante?


    Kullast hambad. Kogu aeg likviidne.


    ... selline likviidsus vöib viia hambutuseni...
  • Kusjuures viibki hambutuseni, kui mure oma varanatukese päästmise pärast juba ööuned ära viib. Kanal 2 õhtusaates oli hambaarst, kes probleemide korral küsib patsiendilt esimese asjana, et kuidas öösel magate.
  • Siin oli kuskil küsimus püsti, et mis saab Eesti pankades olevatest aktsiatest, artiklist selgub, et muretseda pole vaja:
    Mis puudutab aga Balti börsil kaubeldavaid väärtpabereid, siis Kivilo-Paas selgitab, et Balti börsil kaubeldavaid väärtpabereid, nagu ka teisi Eesti väärtpaberikeskuses registreeritud väärtpabereid hoitakse iga kliendi isiklikul väärtpaberikontol Nasdaq CSD ehk väärtpaberite keskdepositooriumi süsteemis. „Seega ligipääs oma väärtpaberitele ka kriisiolukorras sõltub pigem Nasdaq CSD toimimisest kui konkreetsest pangast. Välisaktsiad, mis on hoitud Euroopa või USA pankades, ei kao kusagile, kui Eestit peaks tabama kriisiolukord,“ lausub Swedbanki meediajuht.
  • Sama on ka siin foorumis küsitud, aga vastauseks räägitakse mingil põhjusel teenuse toimepidevusest ehk ATMi ja e-panga toimimisest.
  • Samas tundub see jutt, et välisaktsiaid hoitakse kliendi isiklikul kontol, täielik BS olema. Kui vaadata Tallinna börsil kaubeldavate firmade aktsiaraamatuid, siis ei leia sealt Läti ja Leedu nimesid, on ainult SEB bankas ja SWED bankas jne.
  • Lisaks aktsiakontodele on veel ka inimestel II ja III pensionisamba varad. Vb see suunamudija teab mis neist saab, kes lubas sõja korral kopteriga kõigepealt Rootsi ja seejärel Hispaaniasse põgeneda?
  • Tuleva selgitus on all. Küsisin neilt III samba kohta.

    Meie fondi vara on paigutatud maailma suurima fondivalitseja BlackRocki indeksifondidesse, mis omakorda investeerivad raha ligi maailma 3000 suurima börsiettevõtte aktsiatesse. See tähendab, et meie investeeringud asuvad Eestist väljaspool, seega sõda Eestis ei mõjuta meie investeeringute väärtust.

    BlackRocki indeksifondide osakute registrit peab maailma üks suurimaid panku, JPMorgan. Tuleva pensionifondidele kuuluvad osakud on selles registris eraldi kontol, mille avas meie jaoks Swedbank Eesti. Seda nõuab investeerimisfondide seadus - Eesti pensionifondi vara peab hoidma Eesti krediidiasutusena tegutsev depositoorium. Depositoorium omakorda peab pensionifondi varad hoidma lahus enda ja oma teiste klientide varast.
    Meie nimel olevat kontot JPMorganis saab käsutada ainult Swedbank Eesti. Ka see nõue tuleneb investeerimisfondide seadusest.
    Seega, selleks, et meie pensionifondis olev vara ei läheks võõra võimu käsutusse, on meil kaks peamist kaitset. Esiteks, Swedbank Eesti ei tohi võtta fondi tingimustele mittevastavaid korraldusi täitmisele. Meie fondide tingimused on ülipiiravad. Teiseks, JPMorgan eeldatavasti keeldub (või Lääneriigid keelavad tal) võtta täitmisele korraldusi, millega võõrvõim püüab omastada Eesti inimestele kuuluvat vara.

    Tuleva pensionifondid on asutatud siiski Eestis ning tegutsevad lähtuvalt Eesti seadustest, samamoodi nagu teised pensionifondid. Seega sõja puhul kujuneb oluliseks see, et Eesti jätkaks tegutsemist Eesti seaduste alusel. Seega pensionivara kasutusele võtmist reguleerivad Eesti seadused. Kahjuks siinkohal ei ole kellelgi täpset vastust, milliseks võiksid kujuneda seadused riigipöörde korral, aga Eesti enda ajalugu näitab, et Lääneriigid ei andnud võõrvõimule üle Eesti Vabariigile Lääneriikides kuulunud vara. Võib olla üpris kindel, et väljaspool Eestit asuv vara on võõrvõimu omastamise vastu kindlam kui Eestis asuv vara.
  • https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2024/02/17/pangad-ja-platvormid-hauduvad-sojaohu-riskiplaane
  • "decibel"
    Siin oli kuskil küsimus püsti, et mis saab Eesti pankades olevatest aktsiatest, artiklist selgub, et muretseda pole vaja:
    Mis puudutab aga Balti börsil kaubeldavaid väärtpabereid, siis Kivilo-Paas selgitab, et Balti börsil kaubeldavaid väärtpabereid, nagu ka teisi Eesti väärtpaberikeskuses registreeritud väärtpabereid hoitakse iga kliendi isiklikul väärtpaberikontol Nasdaq CSD ehk väärtpaberite keskdepositooriumi süsteemis. „Seega ligipääs oma väärtpaberitele ka kriisiolukorras sõltub pigem Nasdaq CSD toimimisest kui konkreetsest pangast. Välisaktsiad, mis on hoitud Euroopa või USA pankades, ei kao kusagile, kui Eestit peaks tabama kriisiolukord,“ lausub Swedbanki meediajuht.


    Sel asjal on ka teine vaatenurk - Eesti vara enam ei kuulu Eestile, vaid omand on kirjas riiki kontrolli väljaspool.
  • "Tervist Teile"
    Lisaks aktsiakontodele on veel ka inimestel II ja III pensionisamba varad. Vb see suunamudija teab mis neist saab, kes lubas sõja korral kopteriga kõigepealt Rootsi ja seejärel Hispaaniasse põgeneda?


    Minul küll seda tellimust ei ole aga: Kriisplaan puudub: sõjaolukorras ei pruugi pensioniraha sammastest kätte saada.
  • Pekk seletab, et kui sõja olukorras välismaale põgeneda, siis tuleb teda ja mõni riigi esindaja ka kaasa võtta, muidu ei saa BlackRockist oma pensioniosakuid kätte.
  • Eks esmaspäeval kuuleb raadios täpsemalt. Aga loodetavasti tegeletakse hetkel lahenduste otsimise ja väljatöötamisega.
  • Natukene hirmu õhutamist palju õhus.
  • Riskide maandamine ja plaani olemasolu ei võrdu hirmuga
  • Võttes aluseks eelmise okupatsiooni, siis pole mingit vahet, kas sul on kusagil USAs aktsiad kontol või mitte, kui sa riigist välja ei saa ja sult pass ära korjatakse
  • "rihoe"
    Võttes aluseks eelmise okupatsiooni, siis pole mingit vahet, kas sul on kusagil USAs aktsiad kontol või mitte, kui sa riigist välja ei saa ja sult pass ära korjatakse


    Need, kes 1944 Rootsi jõudsid, oleks vist küll eelistanud, et nende 1940 natsionaliseeritud pangahoiused oleks selle asemel mõnes sealses Sparbankis olnud.
  • Mõned spekulatsioonid sellel teemal.

    Ma oletan, et Eestis tegutsevad pangad, mis on otsapidi rahvusvahelised (Swed, SEB, LHV), saavad klientide finantsvarad okupatsiooni korral nö. Eestist välja kantida. Seega neid finantsvarasid saab omanik kasutada, kui ta enam ei viibi okupeeritud Eestis. Aga kui inimene jääb okupeeritud Eestisse, ja siin hakkab kehtima täiesti uus süsteem, siis on tal neile väljakanditud varadele ilmselt raske ligi pääseda.

    Keerulisem võib olla nendel Eesti pankadel ja finantsasutustel, mis tegutsevad ainult Eestis (või Baltimaades). Nendel pankadel pole varasid kuhugi kantida. Aga võib olla saavad ka need pangad seda probleemi ohu korral suht kiiresti lahendada. Ma ei tunne finantsmaailma telgitaguseid. Näiteks Tuleva tegutseb ainult Eestis, aga nagu keegi ülalpool kirjutas, on Tuleva varad siiski kaitstud Eesti okupeerimise korral.

    Kinnisvara pole loomulikult kuhugi võimalik kantida. Kui see jääb okupeeritud territooriumile, siis allub see uuele reaalsusele.

    Kui omate selliste ettevõtete aktsiaid, mis tegutsevad okupeeritud territooriumil, siis nende aktsiate hinnad loomulikult kannatavad ja halvemal juhul need ettevõtted võib olla üldse likvideeritakse. See on investeerimisrisk, millega investor peab arvestama.
  • Ok see ju logish, et kui kirsa su munad laiaks astub siis nendega on sitasti. Aga mis need mõned spekullid on?
  • tarmo3, kui soovid nüüd seda äärmiselt hüpoteetilist olukorda mõtestada, siis proovi lähtuda järgmistest kategooriatest: ettevõte (sh pank) ja selle omanikud (osanikud/aktsionärid); ettevõtte kohustused (sh pank ja klientide hoiused); ettevõtte varad (vahendid kohustuste katteks, sh panga korral vahendid kohustuste (sh deposiidid) katteks); oluline on meeles pidada, et ettevõtte varad ei kuulu kreditoritele, vaid ettevõttele; riigistatakse ettevõtteid, st võetakse üle ettevõtte omand; riigistatakse ettevõtte varad, siis liiguvad mingitel tingimustel kaasa ka kohustused; riigistatakse eraisikute vara (sh kinnisvara ja hoiused) või piiratakse selle kasutamist. Kui ettevõte (nt pank) kannab oma varad üle välismaale või hoiab oma varasid välismaal (nt pensionifond), siis kreditori olukord sellest suure tõenäosusega kuidagi paremaks ei lähe. Üldiselt on ajalugu selline tore asi, kust võib saada vihjeid ja vastuseid – radikaalsemate meetmete rakendamisest ja nende järelmitest saab hea ülevaate nt Kuuba ja selle revolutsioonijärgse perioodi näitel.

    Kõige olulisem on siiski siiski hüpoteetilisi mõtisklusi mitte enda reaalsuseks mõelda. Kohe meenus ka üks vana UK valitsuse poster ja selle üleskutse “Keep Calm and Carry On” :-)
  • Long story short.
    1) Kui on sõjaolukord, aga Eestist on mingi osa veel iseseisev ja seal on Eesti riik, saavad pihta Eesti finantsvarad (ennekõike aktsiad). Riik on olemas, süsteemid püsivad. Olukord on kehv, aga kaugeltki mitte lootusetu ja ei vääri eraldi käsitlemistki rohkem.
    2) Kui Eestist on saanud Estonskaja oblast, siis teie pensioni- ja muu vara säilimine (sh pangahoiused Swedbank Eestis) sõltub üksnes kuberneri suuremeelsusest, mis omakorda sõltub Moskvast tulevatest juhistest.
    3) Intervjuust Tõnu Pekiga kirjeldatud humoorikat olukorda "Nähakse vaeva, et elu Eestis töötaks, ja tegeletakse sellega, et rahasüsteem kokku ei kukuks," paraku ei ole ja ei tule. Valuutat (sh eurosid) lubatakse Venemaal ka praegu omada, erinevalt nõukogude ajast, selle eest kohtu alla ei anta. Euro kui valuuta sellest, kui paar eurotsooni riiki selle küljest ära kukub, mitte kuidagi ei lagune.
  • Annan oma II samba haldurile aasta lõpuni aega mingid lahendused välja mõelda, kuidas kaitsta minu pensionivara olemasolu. Kas viivad selle mingisse välismaa panka n UK, nii et sinna ka sõja ajal ligi pääseb või mingi muu alternatiivne variant, nende endi valik.
    Kui jätkub suhtumine "midagi teha ei saa", siis kahjuks tuleb II sammas välja võtta. Okey, tulumaks tuleb tasuda, aga parem maksta see 22%. kui kaotada kõik.
    Õnneks on III sammas paindlikum ja selle peaks mõne päevaga kätte saama.
  • Seda, kuidas oma pensionivarale sõja ajal ligi pääseb, on Tõnu Pekk üsna täpselt kirjeldanud:
    "„Mis puudutab Tuleva pensionifonde, siis meie kogujate raha on Blackrocki registripidaja juures arvel – kui keegi ilmub olukorras, kus meie süsteemid ei tööta, nende ukse taha ja ütleb, et tal on Tuleva pensionifondi osakuid, siis seal pole võib-olla kedagi, kes selle jutu peale ta vastu võtaks,“ rääkis ta. „Kui sinna minna koos pensioniregistri ja riigi esindajaga, siis on paremad võimalused,“ selgitas Pekk."

    Kui raske on aru saada: võtad ühe käe kõrvale pensioniregistri esindaja ja teise käe kõrvale riigi esindaja ja voila, saadki oma pensionivara kätte. Kus Blackrocki registripidaja kontor asub ja millal vastuvõtuajad on, seda kahjuks Pekk ei öelnud. Peab järele küsima.
  • Riigi esindaja võtad kaasa. Millise riigi? Täieliku okupatsiooni korral Venemaa Föderatsiooni oma? Või selleks ajaks mõne kohaliku paika pandud nukuvalitseja?
    Jutust kumas selgelt läbi, et ega õiget plaani, tegevuskava, tahtmist või isegi ideid midagi teha ei ole.
  • Pekk rääkis muidugi Tuleva situatsioonist eelkõige, huvitav kuidas teised asutused seda näevad.
    Aga no väga hea, siis tulebki jääda oma riigi ja vara eest võitlema selmet, kohe jalga lasta.
  • "Jate"
    Pekk rääkis muidugi Tuleva situatsioonist eelkõige, huvitav kuidas teised asutused seda näevad.
    Aga no väga hea, siis tulebki jääda oma riigi ja vara eest võitlema selmet, kohe jalga lasta.

    Paraku on see ainus variant. Nii lihtsalt on, meeldib või mitte.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon