Börsipäev 18. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3180 tehingut ning käive oli 1,284 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 692 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 545 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1966 ja 1084.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T IV kvartali majandustulemused
  • Kuna peatne intresside langetamise tõenäosus FEDi poolt muutub üha kaheldavamaks, näevad turuosalised head võimalust riske vähendada ja aktsiaturgudelt kasumit võtta. Nii juhtus ka eile, kui S&P 500 alanes 0,6% kõigi 11 sektori eestvedamisel. Sama palju kaotas ka Nasdaq 100, samal ajal kui 10-aastaste riigivõlakirjade tulusus jõudis tagasi 4,1% juurde ehk kõrgeimale tasemele alates detsembri esimesest poolest. Intressimäärade püsima jäämise kartuses langes nii USA-s kui Euroopas kõige rohkem kinnisvarasektor ning kuna Stoxx 600 indeksis on selle sektori osakaal suurem, kaotas see oma väärtusest 1,1%.

    Ühendriikide detsembri jaemüük näitas viimase kolme kuu kiireimat kasvu edenedes detsembris 0,6% võrreldes novembriga ning ületades konsensuse 0,4% ootust. Mitte arvestades volatiilsemaid komponente nagu autod, kütus ja ehitusmaterjalid, elavnes müük kuuga 0,4%, mis oli samuti selgelt parem analüütikute 0,2% ootusest. Sealjuures korrigeeriti kõrgemaks ka novembrikuu näitajat, 0,4% pealt 0,5% peale. Aastavõrdluses kasvas jaemüük justkui 5,6%, mida ühelt poolt toetab USA tugev tööturg, kuid teisalt tasub viimaste kuude aastakasvu näitajaid vaadates arvesse võtta, et eelnevatel aastatel tegid tarbijad pühadeelseid oste sageli ka juba oktoobris, peljates kaupade defitsiidi pärast poodides tarneahela probleemide tõttu ning viidates novembri-detsembri statistikas paremale olukorrale kui see tegelikult olla võis.

    Kuna tarbijakulutused on USA majandusaktiivsuses kõige olulisem komponent ja moodustavad rohkem kui kaks kolmandikku SKP-st, siis korrigeerisid tugevate müüginäitajate taustal analüütikud kõrgemaks USA neljanda kvartali majanduskasvu ootusi, hoolimata sellest, et tööstustoodang kasvas kuuga vaid 0,1%. Tegemist on üsna intressitundliku sektoriga, kus sageli on olulisem laenuraha hind kui tarbijate nõudlus. Mõlemaid näitajaid arvesse võttes tõstis Atlanta FED USA neljanda kvartali SKP kasvuootusi veidi 2,2% pealt 2,4% peale.

    Aasia aktsiaturgudel domineeris öösel roheline värv, kui Shangai Composite tõusis 0,4% ja Hang Seng lisas 0,7%. Kospi kerkis 0,2%, samas kui Jaapani Nikkei püsis muutumatuna ja Austraalia ASX200 alanes 0,6%. Brenti toornafta kallines 1,0% 73,27 dollarile, Bitcoin kerkis 0,5% 42 841 dollarile ja Ethereum odavnes 0,7% 2534 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,1% 1,0888 dollarile ja unts kulda maksis 2014,9 dollarit (+0,4%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Ühendriikides läinud nädalal sisse antud töötu abiraha taotlused ning detsembris väljastatud ehituslubade ja alustatud elamuehituste statistika.

    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (detsember)
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (jaanuar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon