Börsipäev 29. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2950 tehingut ning käive oli 999 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 536 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 444 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1999 ja 783.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    01.02 Apranga APG1L jaanuari müügitulu
    01.02 Eften Real Estate Fund EFT1T IV kvartali vahearuanne
    02.02 Tallinna Vesi TVE1T IV kvartali vahearuanne
  • Ühendriikide detsembrikuu inflatsioon suurendas reedel turuosaliste silmis tõenäosust, et FED võib esimese intressimäära langetuse teha märtsi asemel pigem maikuus. See pani omakorda riigivõlakirjade tulusused liikuma ülespoole ning survestas pisut aktsiaturgu. S&P 500 sulgus reedel 0,1% miinuses, saades terve nädala peale kirja siiski 1,1% tõusu. Euroopas kosus Stoxx 600 reedel 1,1%, millega suurendas viie tööpäeva peale kogunenud võitu 3,1%-ni.

    Ühendriikide inflatsioon püsis PCE mõõdiku järgi detsembris ootuspäraselt 2,6% peal. Energiat ja toitu arvestamata taandus aastane hinnatõus 0,3 protsendipunkti võrra 2,9% peale, mis oli nõrgem analüütikute 3,0% ootusest ja saavutas ligi kolme aasta madalaima taseme. Kaupade hinna kahanesid novembri baasil 0,27%, samas kui teenuste hinnad kallinesid kuuga 0,33%, mis oli tempokam kui novembris registreeritud 0,22%. Kiirema kasvu taga oli vaba aja, finants- ja majutusteenuste kallinemine. Üürihinnad kasvasid kuuga 0,49%, jäädes novembri 0,46% lähedale. Üüriturgu arvestamata kasvasid teenuste hinnad (FEDi jälgitav näitaja) 0,28% võrreldes novembriga, mis oli kiirem kui novembri 0,14%.

    Kokkuvõttes on alates 2022. aasta suvel saavutatud tipust aidanud USA inflatsioon siiani allapoole tuua kaupade odavnemine, kuid teatud punktist on vaja 2% eesmärgini jõudmisel ka teenuste suuremat panust. Kuigi detsembris teenuste hinnatõus vastupidiselt soovitule hoopis hoogustus, siis oli see tingitud finantsteenuste ja vaba aja kategooriatest, mis ei tohiks kõigutada üleüldist arvamust, et Föderaalreserv valmistub lähikuudel kärpima intressimäära ja üritab sellega saavutada majanduse pehmet maandumist.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel valdavalt rohelises, kerkides Jaapanis 0,8%, Hongkongis 0,8%, Lõuna-Koreas 1,5% ja Austraalias 0,3%. Hiina Shanghai Composite aga langes kirjutamise hetkeks 0,6%. Brenti toornafta kallines 0,5% 83,9 dollarile, Bitcoin kerkis 0,6% 42 208 dollarile ja Ethereum tõusis 0,2% 2268 dollarile. EUR/USD nõrgenes 0,1% 1,0843 dollarile ja unts kulda maksis 2027,5 dollarit (+0,5%).

    Nädal algab majandusuudiste osas vaikselt kui täna on Ühendriikides laual vaid Dallase töötleva tööstuse jaanuari aktiivsus. Ettepoole vaadates saab suurimat tähelepanu kolmapäevane FOMC intressimäära otsus, neljapäeval selguv euroala jaanuari inflatsioon ning reedel avaldatav USA jaanuarikuu tööturu raport.

    17.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (jaanuar)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon