Börsipäev 1. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3596 tehingut ning käive oli 1,453 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 970 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 468 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2379 ja 1111.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Apranga APG1L jaanuari müügitulu
    Eften Real Estate Fund EFT1T IV kvartali vahearuanne

    Sel nädalal:
    02.02 Tallinna Vesi TVE1T IV kvartali vahearuanne
  • Kuna FEDi president Jerome Powell ütles eile otse välja, et märtsis nad tõenäoliselt intressimäära ei langeta, siis tingis see börsidel ootuste korrigeerimise, mis jättis omakorda jälje aktsiaturgudele. S&P 500 indeks sulgus 1,6% ja Nasdaq 100 1,9% madalamal. Euroopas jäi Stoxx 600 eelneva päea sulgumistaseme juurde.

    Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee otsustas jätta eile intressimäära ootuspäraselt 5,25–5,50% peale ja nentis pressiteates, et nad vajavad rahapoliitika lõdvendamiseks inflatsiooni aeglustumise osas suuremat kindlustunnet. Pressikonverentsil nentis Jerome Powell, et USA majandus ja tööturg on osutunud arvatust tugevamaks praeguses intressimäära keskkonnas, kuid seda ei saa võtta kui probleemi. Kuna samal ajal on inflatsioon aeglustunud, siis see sobib keskpangale väga hästi ning otseselt ei takista ka tulevikus majanduskasvu positiivne üllatus intressimäära kärpimist, kuid selleks soovitaksegi jälgida, kas inflatsioon aeglustub samal ajal edasi eesmärgiks seatud 2% juurde.

    Powell ütles, et kuigi kõik FOMC liikmed peavad õigeks intressimäära mingis punktis langetada, siis suuresti sõltub see kindlustundest inflatsiooni edasise aeglustumise osas. Powell ei näe, et nad baasstsenaariumis kärbiksid märtsi istungil, mis sundis ka turuosalisi vähendama oma ootust. Intressimäära langetamise tõenäosuse tooks lähemale tööturu ootamatu nõrgenemine, samas kui inflatsiooni püsimine praegusel tasemel või kiirenemine õigustaks intressimäära hoidmist praegusel tasemel pikemalt.

    USA reedel avaldatava tööturu raporti eel avaldas ADP oma küsitluse tulemuse, mille kohaselt loodi sealses erasektoris jaanuaris 107 tuhat töökohta (oodati 150 tuhat). Palkamine aeglustus detsembris loodud 158 tuhande järel, kuid palkamine oli siiski laiapõhjaline. Hiljuti meediasse jõudnud suuremad koondamisteated (teiste seas UPS ja Paypal) võiksid lähikuudel viidata siiski tööturu edasisele jahtumisele ja lisaks peaks FEDile head meelt valmistama ja palgakasvu edasine aeglustumine. ADP küsitlus näitas, et töökohta vahetanud inimeste aastane palgakasv aeglustus jaanuaris 7,2% peale, mis oli madalaim alates 2021. aasta maist. Ka oma töökohale jäänud inimestel nõrgenes palga kasvutempo jaanuaris.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei langes 0,8%, Shanghai Composite nõrgenes 0,5%, kuid Hang Seng parandas taset 0,7% ja Kospi tõusis 1,8%. Brenti toornafta odavnes 1,4% 80,6 dollarile, Bitcoin langes 0,8% 42 138 dollarile ning Ethereum alanes 0,3% 2271 dollarile. EUR/USD nõrgenes 0,2% 1,0796 dollarile ja unts kulda maksis 2043,7 dollarit (+0,2%).

    Täna selgub euroala jaanuari inflatsioon, mis peaks energiat ja toitu arvestamata aeglustuma 0,2 protsendipunkti võrra 3,2% peale. Inglise keskpank peaks jätma intressimäära 5,25% peale ning Ühendriikides jälgitakse läinud nädalal esitatud töötu abiraha taotlusi ja töötleva tööstuse jaanuarikuu aktiivsust (ISM). Järelkauplemise ajal raporteerivad oma tulemused Apple, Amazon ja Meta.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus (jaanuar)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse aktiivsus (jaanuari lõplik)
    12.00 Euroala inflatsioon (jaanuar)
    12.00 Euroala töötuse määr (detsember)
    12.00 Itaalia inflatsioon (jaanuar)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (detsember)
    17.00 USA töötleva tööstuse aktiivsus (jaanuar)
    ??.?? USA autmüük (jaanuar)
  • Riksbank Says Rate Can Be Cut Sooner Than Was Indicated In November
    - Rate Being Cut In H1 Cannot Be Ruled Out
  • Euroala alusinflatsioon aeglustus jaanuaris oodatud 20 punkti asemel 10 punkti 3,3% peale

  • Inglise keskpank jättis intressimäära paigale, kuid polnud 100% üksmeelt

    Bank Of England Keeps Rate Unchanged At 5.25%; As Expected - Vote Split - Unchanged: 6; Hike 2; Cut: 1

    BOE'S BAILEY: NEED MORE EVIDENCE THAT CPI WILL FALL ALL THE WAY TO 2% AND STAY THERE BEFORE CUTTING RATES
  • Challenger Gray and Christmas raporti kohaselt kasvas jaanuaris USA ettevõtete koondamisteadete arv detsembriga võrreldes üle kahe korra.

    U.S CHALLENGER JOB CUTS (JAN) ACTUAL: 82.307K VS 34.817K PREVIOUS
    CHALLENGER: JANUARY HIRING PLANS LOWEST ON RECORD
  • USA töötu abiraha taotlused liiguvad tagasi ülespoole ja abiraha saajate arv samuti tagasi eelmise aasta tipu juures, ilmestades tööturul uue töökoha leidmise raskust

    U.S INITIAL JOBLESS CLAIMS ACTUAL: 224K VS 214K PREVIOUS; EST 212K
    U.S CONTINUING JOBLESS CLAIMS ACTUAL: 1898K VS 1833K PREVIOUS; EST 1839K



Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon