Börsipäev 1. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 6159 tehingut ning käive oli 2,798 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,512 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,271 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 4257 ja 1778.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:
  • USD võimenduslaenu intressi tõstetakse siis kui USA-s on jutt baasintressi alandamisest.
    Millisel juhul või tingimustel on loota selle alandamist?
  • Kuna eelnevalt oli Ühendriikides teisel metodoloogial põhinev jaanuari tarbijahinnaindeks ja ka tootjahinnaindeks ületanud analüütikute ootusi, siis kardeti tõenäoliselt ka eilegi võimalikku negatiivset üllatust. Tegelikkuses kujunes USA alusinflatsiooni aeglustumine PCE mõõdiku kohaselt jaanuaris ootuspäraseks, andes võimaluse turuosalistele taas riski võtta. S&P 500 kerkis 0,5% uuele rekordkõrgele tasemele 5096,27 punktile, Nasdaq 100 tegi ligi 1% tõusuga samuti uue rekordi. Euroopas jäi Stoxx 600 kolmapäevasele sulgumistasemele.

    Energiat ja toitu arvestamata aeglustus USA aastane inflatsioon jaanuaris 0,1 protsendipunkti võrra 2,8% peale, mis ühtis analüütikute ootusega. Kaupade hinnad kahanesid detsembri baasil 0,05%, olles toona langenud 0,28%. Teenuste kuine hinnatõus aga hoogustus detsembri 0,29% pealt 0,58% peale, peegeldades tempo tõusu enamikus kategooriatest. Teenuste hinnatõus ilma kinnisvara üürihindadeta kiirenes 0,25% pealt 0,60% peale. Kuigi käesoleva aasta lõpuks nähakse USA inflatsioonitempo edasist aeglustumist, siis teekond sinna võib olla hüplik ning selles valguses võib lauale jääda pigem stsenaarium, kus intressimäära hoitakse pikemalt praegusele tasemel või on langetamise tempo arvatust aeglasem.

    FEDi esindajatest ütles John Williams eile, et ei näe vajadust karmistada rahapoliitikat edasi ja kordas varasemat nägemust, et intressimäär tuleb tänavu allapoole. Loretta Mesteri jaoks tundub intressimäära alandamine jooksval aastal 75 baaspunkti võrra õiglane ootus, samas Mary Daly nentis, et langetamisega pole kiire.

    Töötu abiraha taotlusi anti Ühendriikides eelmisel nädalal sisse 215 tuhat, mis märkis nädalaga kasvu 13 tuhande võrra ning ületas ka konsensuse 210 tuhande suurust prognoosi. Kuna eelmisesse nädalasse mahtus ka presidentide päeva püha, siis võinuks taotluste tase olla tegelikult kõrgemgi. Abiraha saajate arv kokku tõusis 1,86 miljonilt 1,905 miljonile, jõudes tagasi mullu novembris saavutatud kahe aasta kõrgpunkti juurde (1,925 mln). Arvestades ettevõtetelt viimasel ajal laekunud koondamisteadete sagenemist, siis tõenäoliselt jätkub ka abiraha taotlejate ning saajate kasv.

    Hiina töötleva tööstuse aktiivsust peegeldav indeks alanes veebruaris 0,1 punkti 49,1 punktile, märkides aktiivsuse langust viiendat kuud järjest, kuid osutudes pisut paremaks 49,0punktisest prognoosist. Teenuste ja ehitussektori aktiivsus kosus 0,7 punkti 51,4 punktile, ületades konsensuse 50,7punktist prognoosi.

    Aasias jätkasid aktsiaturud öösel valdavalt tõusu, kerkides Jaapanis 1,9%, Hiinas 0,3%, Hongkongis 0,6%, kuid alanedes Lõuna-Koreas 0,4%. Brenti toornafta kauples 82,3 dollaril, Bitcoin kerkis 0,3% 61 629 dollarile ja Ethereum tõusis 1,3% 3394 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,1% 1,0812 dollarile ja unts kulda maksis 2047,7 dollarit (+0,2%).

    Täna avaldatakse euroala veebruari inflatsioon, mis peaks konsensuse ootuse kohaselt taanduma energiat ja toitu arvestamata 3,3% pealt 2,9% peale.

    11.00 Euroala töötleva tööstuse PMI (veebruari lõplik)
    12.00 Euroala inflatsioon (veebruar)
    12.00 Euroala töötuse määr (jaanuar)
    17.00 USA ehituskulutused (jaanuar)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks Michigani ülikooli kohaselt (veebruari lõplik)
    17.00 USA töötleva tööstuse aktiivsus (veebruar)
    ??.?? USA automüük (veebruar)
  • Eurozone Inflation Slows Less Than Forecast
    February consumer prices rose 2.6% from a year ago; est 2.5%
  • "velvo"
    USD võimenduslaenu intressi tõstetakse siis kui USA-s on jutt baasintressi alandamisest.
    Millisel juhul või tingimustel on loota selle alandamist?

    Siis kui päriselt alandamiseni jõutakse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon