Börsipäev 18. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3426 tehingut ning käive oli 941 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 622 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 300 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2630 ning 709.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    20.03 Coop Pank CPA1T auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Eelmine nädal kujunes Ühendriikide aktsiaturgudel üsna heitlikuks, kuna USA veebruari inflatsioon näitas oodatust vaevalisemat aeglustumist ning reedel segas pilti ka aktsiate lähimate optsioonide, aktsiaindeksite futuuride ning optsioonide üheaegne aegumine, sundides turuosalisi oma olemasolevaid positsioone üle rullima või soetama uusi. Reedel vahetas USA börsidel kokku 19 miljardit aktsiat, mis oli 60% kõrgem viimase kolme kuu keskmisest käibest. S&P 500 indeks sulgus reedel 0,7% madalamal, saades viie tööpäeva peale kokku 0,1% kaotuse. Euroopas andis Stoxx 600 oma väärtusest ära 0,3%, millega vähenes nädala tõus 0,3% peale.

    New Yorki töötleva tööstuse aktiivsusindeks alanes märtsis –2,4 punktilt –20,9 punktile, osutudes nõrgemaks analüütikute prognoositud –7,0 punktist. Aktiivsuse languse taga oli nii uute tellimuste, tarnete kui ka tööhõive indeksite langus. Kuigi see kõneleb tööstussektori potentsiaalselt uuest vähikäigust, siis on antud küsitlus varasemalt osutunud üsna hüplikuks ja ei pruugi anda õiget signaali teiste piirkondade kohta.

    USA tarbijate kindlustunde indeks langes Michigani ülikooli küsitluse kohaselt märtsis 76,9 punktilt 76,5 punktile, mis oli madalam konsensuse prognoositud 77,1 punktist. Ameeriklaste kindlustunne pole väga palju muutunud pärast jaanuaris toimunud suuremat tõusu, jäädes praegu 2022. aasta juunis saavutatud tipu ja pandeemia eelse taseme vahemiku keskele. Samuti ei muutunud märtsis ameeriklaste hinnang inflatsioonile: ühe aasta perspektiivis jäi püsima 3% peale ning 5–10 aasta vaates jäi see 2,9% peale, ühtides veebruari küsitluse tulemusega.

    Hiina jaemüük kasvas aasta esimesel kahel kuul 5,5%, mis jäi 5,6% ootuse lähedale, tööstustoodang suurenes mulluse baasil 7,0% (oodati 5,2%) ning investeeringud fikseeritud varadesse kasvasid 4,2% (oodati 3,2%).
    Hiina oodatust parem makro võis osaliselt toetada ka Aasia aktsiaturgude liikumist öösel: Nikkei kerkis 2,7%, Hang Seng kosus 0,2%, Shanghai Composite kerkis 0,7% ja Kospi 0,7%. Brenti toornafta kallines 0,4% 85,7 dollarile, Bitcoin tõusis 0,2% 68 377 dollarile ja Ethereum alanes 0,2% 3624 dollarile. EUR/USD püsis 1,0889 dollaril ning unts kulda maksis 2147,4 dollarit (–0,4%).

    Nädal algab majandusuudiste osas üsna vaikselt, kuid ettepoole vaadates peaks suuremat huvi tekitama eeskätt Föderaalreservi kolmapäevane intressimäära otsus. Ka Jaapani keskpanga istung võib osutuda homme märgiliseks, kui laual on potentsiaalne otsus loobuda 2016. aastast negatiivsena püsinud baasintressimäärast. Inglise keskpank peaks jätma neljapäeval intressimäära 5,25% peale.

    12.00 Euroala inflatsioon (veebruari lõplik)
    16.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (märts)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon