Börsipäev 8. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4590 tehingut ning käive oli 1,887 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,161 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 659 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3039 ning 1388.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadam TSM1T allkirjastas reedel vastastikuse mõistmise memorandumi maailma suurima sõltumatu fiider-konteinervedaja X-Press Feedersiga, et edendada keskkonnasõbralikku laevandust. Märgilise tähtsusega kokkulepe tähistab kohustust kiirendada roheliste laevanduskoridoride rajamist ja laiemalt merendussektori CO2-heite vähendamist Skandinaavias ja Läänemerel.

    Täna:
    Auga group AUG1L auditeeritud majandusaasta aruanne
    DelfinGroup DGR1R I kvartali esialgsed majandustulemused

    Sel nädalal:
    08.04 - 12.04 Tallinna Sadam TSM1T I kvartali tegevusmahud
    08.04 - 14.04 Enefit Green EGR1T märtsi tootmisandmed
    10.04 Ignitis grupe IGN1L dividendi ex-kuupäev
    10.04 TKM Grupp TKM1T I kvartali vahearuanne
    12.04 DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Ühendriikide aktsiaturg pani nädalale tugeva punkti, olgugi et tööturu raport kujunes oodatust paremaks ja turuosalised vähendasid intressimäära langetamise ootusi (tänavu nähakse nüüd tõenäolisena 65baaspunktist kärpimist, mida on vähem kui FEDi prognoosis ette nähtud 75 baaspunkti). Juhinduti pigem teesist, et Ühendriikide majandus võimaldab ettevõtete kasumitel edasi kasvada, mis aitas S&P 500 indeksil tõusta reedel 1,1% ja vähendada sellega nädala peale kaotust 1,0% peale. Euroopas langes Stoxx 600 reedel 0,8%, mis suurendas töönädala lõikes langust 1,2%-ni.

    Ühendriikides loodi märtsis 303 tuhat töökohta, mis ületas analüütikute 214 tuhande suurust ootust ja märkis ka paranemist veebruarikuus registreeritud 270 tuhandest. Töötuse määr alanes ootuspäraselt 0,1 protsendipunkti võrra 3,8% peale ja tunnipalga aastane kasvutempo tuli 4,3% pealt 4,1% peale, mis ühtis samuti prognoosiga. Kuigi loodud töökohtade arv püsib ajalooliselt endiselt tugevana, siis sellele vaatamata palgakasvu aeglustumine jätkub, millele on ka FEDi president Jerome Powell eelnevalt tähelepanu juhtinud: majandus võib olla suurem aga see ei pea ilmtingimata kaasa tooma tööturul nõudluse ja pakkumise tasakaalutust, mis kiirendaks palgakasvu.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erisuunaliselt: Nikkei kerkis 0,6%, Kospi tõusis 0,2%, kuid Hang Seng püsis paigal ja Shangahai Composite alanes 0,4%. Brenti toornafta odavnes 1,7% 89,6 dollarile, Bitcoin kallines 0,7% 69 788 dollarile ning Ethereum kerkis 0,9% 3432,1 dollarile. EUR/USD püsis 1,0834 dollaril ning unts kulda maksis 2334,4 dollarit (+0,2%).

    Majandusuudiste osas algab nädal vaikselt, kui laual on Saksamaa veebruari tööstustoodang ja Ühendriikides avaldab New Yorki FED tarbijate inflatsiooniootuste märtsi küsitluse tulemused. Ettepoole vaadates oodatakse suurema huviga USA märtsi inflatsiooni kolmapäeval ja märtsi tootjahinnaindeksit neljapäeval. Samuti toimub neljapäeval Euroopa Keskpanga istung, mille raames veel intressimäära langetamist ei oodata.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (veebruar)
    09.00 Saksamaa kaubandusbilanss (veebruar)
    18.00 New York FEDi tarbijate inflatsiooniootuste küsitlus (märts)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon