Börsipäev 2. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 3589 tehingut ning käive oli 1,272 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 716 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 531 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2293 ning 1155.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Apranga APG1L aprilli müügitulemused
    Tallink Grupp TAL1T aprilli veomahud
    Enefit Green EGR1T I kvartali majandustulemused
    Coop Pank CPA1T dividendi ex-kuupäev
  • Ühendriikide aktsiaturg oli eile Föderaalreservi istungi meelevallas. Kuigi keskpanga president Jerome Powell suutis pakkuda turgudele korraks head meelt, hinnates lähitulevikus intressimäära tõstmist ebatõenäoliseks, siis sessiooni lõpuks oli S&P 500 indeksi üle 1% hüpe ülespoole uuesti ära müüdud ja laiapõhjaline indeks pidi leppima 0,3% langusega. Euroopas olid börsid püha tõttu mitmel pool suletud.

    Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee otsustas jätta intressimäära ootuspäraselt 5,25–5,50% vahemikku. Uue lausena lisati pressiteatesse, et viimastel kuudel pole inflatsioon näidanud soovitud aeglustumist keskpanga seatud 2% eesmärgile lähemale. Siiski veidi leebemaks rahapoliitika peagi muutub, kuna juunist aeglustatakse bilansis olevate varade vähendamist ja see lisab rahaturgudele rohkem likviidsust ning vähendab tulusustele ülespoole survet. Riigivõlakirjade vähendamise tempo tõmmatakse juunist 60 miljardilt dollarilt 25 miljardile, kuid hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberite vähendamine jätkub senises tempos ehk 35 miljardi dollari ulatuses igas kuus.

    Pressikonverentsil pidas Jerome Powell ebatõenäoliseks, et FEDi järgmine samm oleks intressimäära tõstmine, rahustades sellega turge, kes pidasid seda võimalikuks pärast ühe FEDi ametniku kommentaari. Selle asemel eelistatakse hoida intressimäära praegusel tasemel pikemat aega. FOMC liikmed prognoosisid viimati tänavu intressimäära langetamist kolmel korral, kuid viimaste kuude inflatsiooni valguses on see muutunud vähetõenäoliseks, millega finantsturud on ka juba arvestamas.

    Powell viitas eile inflatsiooni seisukohast soodsatest majanduslikest arengutest rääkides JOLTS tööturu küsitlusele, mis näitas märtsis vabade töökohtade langust 8,813 mln pealt 8,488 miljonile, osutudes sellega madalamaks analüütikute prognoositud 8,68 miljonist. Ühtlasi oli tegemist madalaima näitajaga alates alates 2021. aasta veebruarist ja näitab, et keskpanga rahapoliitika aitab tööturul nõudlust jahutada, ilma et tagajärjeks oleksid laiapõhjalised koondamised. Töölt lahkumiste määr alanes 2,1% peale, mis oli madalaim alates 2020. aasta augustist ning näitab, et töötajad ei tunne parema palga nimel töökoha vahetamisel enam nõnda kindlalt nagu mõni aeg tagasi (2022. a alguses oli 3% ja vahetult enne pandeemiat 2,3%).

    Reedel avaldatava aprilli tööturu raporti ootuses avaldati eile ka ADP tööturu küsitlus, mis näitas erasektoris 192 tuhande töökoha loomist (märtsis 208 tuhat), osutudes sellega kõrgemaks analüütikute prognoositud 183 tuhandest. Statistika järgi aeglustus töökohta vahetanud inimestel palgakasv 9,3% peale, mis oli pea protsendi jagu tagasihoidlikum tempo kui märtsis. Neil, kes jäid oma senisele positsioonile, kasvas mediaanpalk aastaga 5%, olles ligilähedane märtsi tulemusele.

    Nii nagu Ühendriikide regionaalsete töötleva tööstuse küsitluste põhjal võis eeldada, langes üleriigiliselt aktiivsus aprillis 50,3 punktilt 49,2 punktile, osutudes nõrgemaks analüütikute oodatud 50,0 punktist. Uute tellimuste indeks alanes 51,4 punktilt 49,1 punktile (oodati 51,0) ja tööhõive indeks kerkis 47,4 punktilt 48,6 punktile (oodati 48,2).

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei püsis muutumatuna, Hang Seng tõusis 2,3%, kuid Kospi tuli 0,1% võrra allapoole. Hiina börs oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta kallines 0,6% 83,9 dollarile, Bitcoin odavnes 0,1% 57 243 dollarile ning Ethereum langes 1,2% 2904 dollarile. EUR/USD püsis 1,0715 dollaril ning unts kulda maksis 2315,2 dollarit (–0,2%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USA eelmise nädala töötu abiraha taotlused.

    11.00 Euroala töötleva tööstuse aktiivsus (aprilli lõplik)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA tehaste tellimused (märts)
  • Töötu abiraha taotlused püsivad Ühendriikides madalal tasemel

    US Initial Jobless Claims Apr 27: 208K (est 211K; prev 207K)
    - Continuing Claims Apr 20: 1774K (est 1790K; prev 1781K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon