Börsipäev 1. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 1. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3034 tehingut ning käive oli 1,145 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 604 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 524 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2107 ning 785.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Apranga APG1L juuni tulemused

    Sel nädalal:
    03.07 Tallink Grupp TAL1T juuni veomahud
    04.07 DelfinGroup DGR1R II kvartali esialgsed majandustulemused
  • Märgid USA inflatsiooni edasisest aeglustumisest aitasid S&P 500 indeksil alustada reedest sessiooni tugevalt, kerkides ligi 1% võrra, kuid sealt võeti suund allapoole ning päeva lõpuks tuli vastu võtta 0,4% kaotus. Inflatsioonist rohkem jäi kõneainet pakkuma Joe Bideni ja Donald Trumpi presidendivalimiste debatt. Kuna Trumpi esinemist hinnati tugevamaks, rallisid tema potentsiaalse võidu tuules eravanglate, naftasektori ja tervisekindlustuse firmad, kuid pihta said taastuvenergiaettevõtted. Terve juuni tootluseks saavutas S&P 500 3,5% ning kvartali võiduks 3,9%. Euroopas alanes Stoxx 600 0,2%, mis andis kogu nädala tulemuseks –0,7% ja tähendas kuu lõikes –1,3% tootlust.

    Ühendriikide alusinflatsioon taandus FEDi eelistatud mõõdiku kohaselt mais 2,8% pealt 2,6%, mis vastas analüütikute ootustele. Kaupade hinnad näitasid pärast kolme tõusukuud mais langust (–0,18%), teenuste kuine hinnatõus aeglustus 0,31% pealt 0,17% peale. Seejuures näitas kasvu aeglustumist enamik teenuste hindadest, v.a üür, mis kasvas keskmiselt 0,42% (vs. 0,41% aprillis). Teenuste hinnad ilma üürita tõusid 0,10% pärast 0,28% kasvu aprillis. USA alusinflatsioon on nüüdseks madalam, kui FEDi värske 2024.a lõpu ootus 2,8%, mis hoiab intressimäära peatset langetamist tõenäolisena.

    USA tarbijate juuni kindlustunde indeks korrigeeriti Michigani ülikooli küsitluse kohaselt 65,6 pealt 68,2 punktile, mis märkis siiski langust mais registreeritud 69,1 punktilt. Kindlustunnet aitas tõsta inflatsiooniootuste langus: kui kuu esimeses pooles oli tarbijate ühe aasta inflatsiooniootus 3,3%, siis kuu lõpuks taandus 3,0% peale ja 5–10 aasta oma korrigeeriti 0,1 protsendipunkti võrra allapoole 3,0% peale. Ühe aasta inflatsiooniootus on jõudnud tagasi viimase kolme aasta madalpunkti lähedale (2,9%) ja pikaajaline inflatsiooniootus jääb viimase kolme aasta vahemiku keskele (2,7–3,2%).

    Hiina töötleva tööstuse aktiivsus jäi ametliku statistika kohaselt juunis püsima 49,5 punkti peale (oodati 49,5), kuid teenindus- ja ehitussektori PMI alanes 0,6 punkti 50,5 punktile (oodati 51,0). Küsitlused näitavad, et tarbijate nõrk kindlustunne on hoidmas tagasi nõudlust ja see omakorda tirib allapoole ka pakkumise poolt. Üllatavalt tõi juuni ka ehitussektoris kaasa järsu aeglustumise, mis näitab seda, et valitsuse senised sammud läbi kinnisvara majandust turgutada on kaotamas oma jõudu.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut kuud marginaalsete liikumistega: Nikkei püsis paigal, Shanghai Composite kerkis 0,4% ja Kospi tõusis 0,1%. Hongkongi börs oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta kauples 85,4 dollaril, Bitcoin tõusis 2,3% 63 354 dollarile ning Ethereum parandas taset 2,1%, makstes 3487,1 dollarit. EUR/USD tugevnes 0,4% 1,0756 dollarile ning unts kulda maksis 2321,9 dollarit (–0,2%).

    Täna avaldatakse Euroopas ja Ühendriikides töötleva tööstuse juuni lõplikud aktiivsusindeksid ja fookuses võib olla ka Saksamaa juuni inflatsioon.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse aktiivsus (juuni)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse aktiivsus (juuni)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse aktiivsus (juuni lõplik)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse aktiivsus (juuni lõplik)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse aktiivsus (juuni lõplik)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstust aktiivsus (juuni lõplik)
    15.00 Saksamaa inflatsioon (juuni)
    17.00 USA töötleva tööstuse aktiivsus (juuni)
  • Selle nädala olulisemad uudised ja sündmused:

    Teisipäev, 2. juuli
    * Euroala inflatsioon ja töötuse määr
    * EKP Lagarde, De Guindos, Schnabel ja Elderson esinevad
    * USA JOLTS tööturu küsitlus
    * FEDi Powell esineb


    Kolmapäev, 3. juuli
    * Euroala teenindussektori PMI ja tootjahinnaindeks
    * EKP Lagarde, De Guindos, Lane ja Cipollone esinevad
    * USA ADP tööturu küsitlus, töötu abiraha taotlused, teenindussektori ISM
    * FOMC juuni istungi protokoll

    Neljapäev, 4. juuli
    * Suurbritannia üldvalimised
    * Saksamaa tehaste tellimused
    * EKP juuni istungi protokoll

    Reede, 5. juuli
    * Euroala jaemüük
    * Saksamaa tööstustoodang
    * EKP Lagarde esineb
    * USA tööturu raport
    * Kanada tööturu raport

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon