Börsipäev 4. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oodatust nõrgemaks osutunud Ühendriikide konjunktuur toetas eilsel lühendatud sessioonil taas turuosaliste ootust, et Föderaalreserv peaks peagi alustama intressimäära langetamisega. Riigivõlakirjade tulusused tulid alla ning S&P 500 indeks jõudis 0,5% tõusuga tänavu 33. korda uuele rekordkõrgele tasemele 5537 punktile (aasta algusest dollarites 16,1% ja eurodes 18,9%). Euroopas kerkis Stoxx 600 0,7% (aasta algusest eurodes 7,5%).

    ADP küsitluse kohaselt loodi USA erasektoris juunis 150 tuhat töökohta, mida oli vähem analüütikute oodatud 165 tuhandest ja märkis madalaimat taset alates jaanuarist. Seejuures märgiti, et töökohtade loomine pole enam laiapõhjaline, vaid eeskätt tuli juuni kasv vaba aja ning majutuse arvelt, mis võib olla üsnagi hooajaline. Ilma viimase kahe sektorita oleks ADP küsitlus näidanud töökohtade vähenemist. Ühtlasi tõi küsitlus välja, et töökohta vahetanud inimestel aeglustus keskmine palgakasv kolmandat kuud järjest 7,7% peale ning neil, kes jäid oma vanale töökohale, kasvas see 4,9%, mis oli madalaim tempo alates 2021. aasta keskpaigast.

    USA tööturu jahtumise kohta pakkus eile täiendavaid märke läinud nädala töötu abiraha taotluste kasv 4000 võrra 238 tuhandele, mis ületas analüütikute 235 tuhande suurust ootust. Abiraha saajate arv kasvas 22. juunil lõppenud nädalal 1,832 mln pealt 1,858 miljonile, mis oli kõrgem 1,84 mln suurusest ootusest ning kõrgeim alates 2021. aasta novembrist. Töötu abiraha taotluste kasv on üldiselt olnud tavapärane suve keskel, kuna osaliselt põhjustavad seda tootmisliinide ümberseadistamised autotööstuses, kuid abiraha saajate arv näitab kasvavaid raskusi töökoha leidmisel.

    Ühtlasi on näha märke, et USA ettevõtted vähendavad pehmema majanduse tõttu töötajate arvu. Challenger, Gray ja Christmas andmetel teatasid USA tööandjad juunis kokku 48 786 töökoha kaotamisest, mis 2020. a pandeemia tõusu arvestamata on suurim arv alates 2009. aasta juunist. Turuosalised jälgivad tõenäoliselt huviga reedel selguvat USA juunikuu tööturu raportit, et näha, kas ka see peegeldab samuti tööturu jahtumist.

    USA majandusest suurima osa moodustava teenindussektori aktiivsus langes juunis 53,8 punktilt 48,8 punktile, osutudes nõrgemaks analüütikute oodatud 52,7 punktist ning näidates alla 50 punkti vajudes sektoris aktiivsuse suurimat langust alates 2020. aasta pandeemiast (seda arvestamata alates 2009. aastast). Kuigi alanud on suvine reisimise hooaeg, näitab teenindussektori aktiivsuse langus, et tarbijad tõmbavad kulutusi koomale. See tähendab, et intressimäärade tõstmised on hakanud aeglustama USA majanduse peamist mootorit.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevalt: Nikkei kerkis 0,9%, Kospi parandas taset 0,7%, kuid Shanghai Composite langes 0,6% ja Hang Seng alanes 0,1%. Brenti toornafta odavnes 0,5% 86,9 dollarile, Bitcoin nõrgenes 1,1% 58 865 dollarile ning Ethereum langes 0,9% 3227,4 dollarile. EUR/USD püsis 1,0785 dollaril ning unts kulda maksis 2356,1 dollarit (0,0%).

    Ühendriikides tähistatakse täna iseseisvuspäeva, mistõttu on sealsed börsid suletud ja selle võrra võib olla aktiivsus madalam ka Euroopas, kus olulisematest majandusnäitajatest võiks esile tõsta Saksamaa maikuu tehaste tellimused. Suurbritannias toimuvad parlamendivalimised.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (mai)
  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4643 tehingut ning käive oli 1,164 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 714 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 418 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3481 ja 1030.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    DelfinGroup DGR1R II kvartali esialgsed majandustulemused
  • Saksamaa tehaste tellimused kahanesid mais 1,6% võrreldes aprilliga, jäädes alla analüütikute +0,5% ootusele ning lisaks korrigeeriti aprilli langus -0,2% pealt -0,6% peale. Mullusega võrreldes tähendas see tellimuste 8,6% langust vs. oodatud -6,1%.

  • USA majandusnäitajad on hakanud viimasel ajal ootustele suuremas ulatuses alla jääma

    Citi US Suprise Index

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon