Börsipäev 30. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 2417 tehingut ning käive oli 882 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 499 tuhat eurot ja Vilniuse börsi käive 323 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1608 ja 662.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Vilkyškių pieninė VLP1L II kvartali majandustulemused

    Sel nädalal:
    31.08 Auga group AUG1L II kvartali majandustulemused
  • Ehkki USA aktsiaturu futuurid vajusid vahetult peale Nvidia tulemusi miinusesse, seljatati sealsel börsil langus juba kohe avanemisel ning pärast seda, kui S&P 500 indeks oli suurema osa päevast kaubelnud kerges plussis, viis viimaste tundide müük laiapõhjalise indeksi tagasi kolmapäevase sulgumistaseme juurde. Nasdaq 100 lõpetas sessiooni 0,1% miinusega ja Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil parandada taset 0,8%.

    Saksamaa inflatsioon taandus augustis 2,3% pealt 1,9% peale, osutudes madalamaks analüütikute oodatud 2,1%st ning toites sellega turuosaliste ootust intressimäära edasise langetamise osas. Nõrgema hinnatõusu taga olid nii madalamad energia- ja toiduhinnad aga ka soodsam baasnäitaja.

    Ühendriikide teise kvartali SKP kvartaalne annualiseeritud kasv korrigeeriti 0,2pp võrra kõrgemaks 3,0% peale, peamiselt tänu oodatust tugevamale tarbimisele (2,9% vs. esialgselt raporteeritud 2,3%). Seevastu revideeriti investeeringud ning mitmed muud olulisemad kategooriad allapoole. Tarbimise säästmismäär korrigeeriti 20 baaspunkti võrra allapoole 3,3% peale, mis oli madalam kui esimese kvartali 3,8% ja peegeldab tarbijate kahanevat võimekust toetada oma senist kulutamist. Kuna tööturg on nõrgenemas, siis peaks ka majanduse peamine mootor ehk tarbimine hakkama järele andma.

    USAs anti läinud nädalal sisse 231 tuhat töötu abiraha taotlust, märkides eelneva nädala baasil langust kahe tuhande võrra ja ostudes tuhande võrra oodatust paremaks. Abiraha saajate arv kokku kerkis 17. augustil lõppenud nädalal 1,855 mln pealt 1,868 miljonile, jäädes madalamaks konsensuse 1,87 mln suurusest ootusest. Abiraha saajate arv jääb kõrgeimate tasemete lähedale alates 2021. aastast, mil see pandeemia tõttu hüppeliselt tõusis, ilmestades töötajate raskusi leida praegu endale uut töökohta. Paralleelselt avaldatud NY FEDi küsitlus näitas, et juulis kartis rekordarv vastajatest töötuks jäämist järgneva nelja kuu jooksul, mis võib lisaks jahtuvale tööturule peegeldada ka muret immigratsioonist tuleneva konkurentsi pärast.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale eesotsas Hiina ja Hongkongi peamiste indeksitega, mis kerkisid vastavalt 1,5% ja 2,3%. Peamiseks põhjuseks oli uudis sellest, et Hiina valitsus võib lubada majapidamistel refinantseerida oma kinnisvaralaenu madalamate määrade juures. Selle turu maht on kuni 5,4 triljonit dollarit ning madalamad intressimäärad aitaksid miljonitel peredel säästa rohkem raha, mis omakorda võib jõuda tarbimisse. Nikkei parandas taset 0,4% ja Kospi kerkis 0,9%. Brenti toornafta kallines 0,5% 80,3 dollarile, Bitcoin odavnes 1,2% 58 799 dollarile ning Ethereum alanes 1,2% 2510,4 dollarile. EUR/USD püsis 1,1077 dollaril ning unts kulda maksis 2513,6 dollarit (–0,3%).

    Täna jälgitakse euroala inflatsiooni, mis peaks energiat ja toitu arvestamata aeglustuma 0,1pp võrra 2,8% peale ning samuti saab tähelepanu USA inflatsioon, mis peaks FEDi eelistatud mõõdiku kohaselt kiirenema 0,1pp võrra 2,7% peale.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (juuli)
    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (august)
    10.55 Saksamaa töötuse määr (august)
    12.00 Itaalia inflatsioon (august)
    12.00 Euroala inflatsioon (august)
    12.00 Euroala töötuse määr (august)
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (juuli)
    15.30 USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (juuli)
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse aktiivsus (august)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (augusti lõplik)
  • USA alusinflatsioon püsis juulis 2,6% peal vs oodatud 2,7%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon