OMXT vajab reeglite muutust - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

OMXT vajab reeglite muutust

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • 1) kui ettevõte teatab mingi olulise uudise (majandustulemused, ülevõtmine), siis on 15% limiit pehmelt öeldes naljakas. Näiteks OEG oleks võinud täna ilmselt rohkem kukkuda. või TPD, kui avaldati projekti ärajäämine.
    minu poolne lahendus: suurendada limiiti (+/- 25% või 30%), kuid jälgida üksikuid tehinguid. näiteks, kui börsipäeva alguses keegi müüb tühja bidi peale oma aktsiad aga kauplemine jätkub oluliselt kõrgemal tasemel, siis lihtsalt tehing tühistada. Kohe meenub juhtum, kus suprema ütles börsile, et ei anna aktsiaid tagasi ja siis börs ja hansa maksid ise väikeinvestorile kahju kinni. selline asi tuleb välistada. börs lihtsalt tühistab tehingu ära ja kui supremale (Evli) ei sobi, siis mingu kaubelgu armeenia börsil edasi.

    2) hetkel veel pole realiseerunud, kuid lähiajal väga võimalik: suurinvestorid viivad börsilt oma ettevõtted minema. ETL, NRM, EEG, TAL. väga lihtne on väikeinvestoritelt aktsiad lihtsalt ära võtta. Mujal maailmas on üldiselt reegliks, et investorid saab aktsiast välja neid rahaga meelitades (thats what stock exchange is alla about). Aga eestis käib asi JOKK põhimõttel ja kaevata pole kuhugi.
    lahendus: praegune 95% määr tõsta nt. 99% peale. tühistada 6 kuu keskmise hinna nõue. ülevõtmispakkumise hinda ei määratagi, kes tahab, see müüb, kes ei taha, see ei müü. kui hädasti on vaja firma üle võtta, siis tuleb ka maksta.
    kohustuslik ülevõtmispakkumine 2/3 osaluse saavutamisel on samuti mõttetu. eriti kui pakkumised tehakse 20% alla turuhinna.

    3) aktsiad, mis ei vasta põhinimekirja reeglitele üle viia alternatiivnimekirja (TPD, JRV)
  • Täiesti nõus sinuga Sidekick .Täna hommikul oleksin tahtnud saada mõne nõrganärvillise aktsaid nt 10 cendiga:)
  • kuda sellises riigis nagu Eesti selline nanny-state +-15% reegel üldse sisse viidi? Keegi oli eriliselt mures algajate investorite vigade pärast? Kesseküll. Kontrollifriigid?
  • See reegel on A B S U R D algusest peale. Turgu pole ollagi ja asja hakatakse piirama. Sellise turu edu tagaks võimalikult minimaalne regulatsioon.
  • kujutan, ette kuidas hinnad igapäev nullist sajani siis sõidaks :)
    Nõrganärvilised võivad selle asemel siis hoopis matrix screensaverit jälgida :)
  • siseminej6ud, küsin ausalt - kas see ei oleks paljudele turuosalistele paras?
  • Nagu soomlased ütlevad- osta eesti aktsiaid. See on sulle paras.
  • paras, et raha kaotavad või võidavad? Või skriinseiveri jälgimine juba paras tükk närida paljudele? :)



  • SideKick , tänane päev näitas just , et 15% limiit õigustas ennast - kes tahtsid müüa, need said oma aktsiatest lahti, kes tahtsid osta, need said osta. Tehingu keskmine hind oli 0,85 , mis ei ole alumine limiit. Kujutage ette, mismoodi limiitide puudumine oleks täna paanikat OEG-s põhjustanud, aktsia oleks kukkunud sügavale alla, siis üles. Samas , kauplejale on see maiuspala.

    Pigem rõhuge sellele põhimõttele, et STND tehingud poleks lubatud. STND tehingute keelamine loob börsil likviidsust ja paneb hoidma servadel suuremaid ordereid. Samuti võimaldab see väikestel oma ordereid realiseerida.

  • SideKick, lisaks ma ei saa aru, miks tühja bidi peale müük nii oluline on, kui pärast hind tõuseb ? Et miks just tühja bidi peale rõhuda? Päevas on kõvasti kõikumisi, kust tuleb kätte see piir, kust tehinguid tuleb tühistama hakata? Suprema juhtum jääb arusaamatuks, et valgusta palun selle juhtumi sisu ja tausta?

    SideKick, Sinu punkt " 2) " on väga hea, selle poolt olen ma kahe käega.
    ----------------------
    Võib-olla teha üldse kogu börsipäev nagu suur (lõpu)oksjonite jada - iga 10 minuti tagant on oksjon, 10 minuti sees saab ordereid üles panna, maha võtta, nagu lõpuoksjonil ikka.
  • suprema juhtum: kunagi ammu polnud tallinna börsil limiite ja üks väikeinvestor pani turuhinnaga kell 10:00 oma hansapanga aktsiad müüki. kuna hommikul nii vara bidi polnud, siis sai suprema need hansa aktsaid tükk maad madalamalt kätte. Kahju ca 15 000 krooni. börs tegi supremale ettepaneku tehing tühistada, kuid suprema keeldus. pärast maksid hansapank ja börs koos investorile tekitatud kahju kinni. seda kajastati toona ka siin foorumis.
    okei, maailmas on mitmeid börse, mis on lahendanud oma limiidiprobleemi mitut moodi. võtaks nendest lihtsalt õppust. minu pakutu ei ole loomulikult ainuõige. aga praegune süsteem ei ole kah normaalne.

    OEGd hoidis täna hoopis kinni inimeste teadmine, et rohkem, kui 15% ei kuku. sellepärast osteti alt julgelt. aga kui esmasp. 10% miinuses on, siis ma usun on osad investorid limiidi tõttu konkreetset kahju kannatanud. Muide, praegusel hetkel oleks mulle igati kasulik, kui OEG allapoole limiit väiksem oleks, sest ma olen OEGs suurelt pikk. aga ma ei lobista enda kasuks, lobistan turu efektiivsuse nimel.

    limiit võiks olla indeksil (nagu mujal maailmas). kui 10% kukub, siis pooleks tunniks börs kinni, 15%, tund aega kinni jne. siin on probleemiks muidugi suur ETL kaal indeksis.

    ja sellest oksjonivärgist börsipäeva lõpus ei saa ma kah aru, milleks see vajalik on? alguses veel, indikeerib taset ja annab aega ordereid panna.
  • Ühesõnaga usas on stopp-lossid ja omx-s (ja mujal euroopas jne) on aktsiatele limiidid.
    SideKick, ma pole uurinud, kas Nasdaq-il ja S&P-l jne kehtib samuti see indeksi kukkumise 10% limiit?
  • Sellest turuhinnaga müümise probleemist saab ju lahti kui see lihtsalt elimineerida. Iga order on limiithinnaga. Kui müüja tahab turuhinda, siis võib ise panna limiidiks 0.00. Kui ta selle käsitsi sisestanud on, küllap siis võiks ka aru saada, millega tegeleb. Kui ei saa, siis tehakse talle teene, et ta raha ära võetakse.
  • Limiitide kaotamine tõenäoliselt hoopis parandab likviidsust. Siis tekivad põhjaõngitsejad-tipusmüüjad, ehk siis rohkem ordereid on korraga väljas. Kui veel lühikeseks müük ka võimalik oleks, siis ilmselt tekiks mõned isehakanud turutegijad, kes lisaks likviidsust.

    Aga noh, eeldada uusi ja paindlikke lahendusi tegelastelt, kelle webiaadress on http://tallinn.estonia.baltic.omxgrouphasnowmergedwithnasdaq.weusedtobehex.com ..
  • jim
    Olen endiselt su fänn, ehk seletaksid asja veidi lähemalt
  • marct,
    jah

    blink,
    good point. turuhinnaga ei saagi kaubelda, ainult limiit.

    ma pole kindel, et shortimine üldse eestis börsist sõltub. või on mingi reegel, mis keelab?
    ma olen kuulnud, et suuremad kliendid hansas pidid saama shorti, kui aktsiad olemas on. st. naked shorti ei saa, kuid normaalset shorti ikka saab.
  • Üks tuttav maakler rääkis, et Tallinna Börs pidi uuest aastast pikendama kauplemisaega paari tunni võrra ja natuke hiljem võetakse kasutusele Nasdaqi kauplemissüsteem. Saxess läheb siis vist hingusele. Loodame siis, et seda Ameerika süsteemi väga ära ei kohitseta.
    Seega jääb esialgu õhku ainult punkt 2.
  • Meie kapitaliturg on 0.5 L mootoriga, kuid regulatsioon on selline nagu oleks tegemist BMW 760 Li - ga. Mõni ime, et asi ei taha korralikult paigastki liikuda ning aeg-ajalt jääb päris seisma. Back to basics - orderbook, eimingeid limiite, eimingeid "turuhinnaga" tehinguid ja eimingeid päevalõpu oksjoneid jne... Ja loomulikult - suuri tükke võiks kokku leppida sellise hinna peal, kus aga osapooled soovivad. Niivõrd nigela likviidsusega turul on lihtsalt 100-l ja 100 000-el aktsial tõenäoliselt väga erinev hind.
  • Äripäev: Börs: kaua lahti olnud börsist imet ei sündinud
    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=78d0a76c-5afc-406c-9c3d-d79630f2d766
    -----
    Huvitav, mis kummalisi radu küll käib börsitöötajate ja ajakirjanike mõttemaailm, et tõsiselt arvatakse, et börsipäeva pikendamine suurendab käivet? Halllooooo?
    See on vist sama nähtus nagu pangatöötajate kohta öeldakse, et tule klaasi tagant välja reaalset maailma vaatama.

  • mis nad mõtlesid, et kohe esimese päevaga läheb hulluks kauplemiseks, börs ja eesti majandus päästetud. Võrreldav sellega kui haige võtab tableti ja ootab selle silmapilkset mõjumist.

    Paraku on tegemist surmavalt haigega ja antud on ka vale tablett :)
  • .... Ja loomulikult - suuri tükke võiks kokku leppida sellise hinna peal, kus aga osapooled soovivad. Niivõrd nigela likviidsusega turul on lihtsalt 100-l ja 100 000-el aktsial tõenäoliselt väga erinev hind. ----- Täiesti nõus, et suured tükid võiksid käia OMXT -l läbi näiteks nagu tavalised tehingud. Et kui suuremat tükki tahetakse läbi lükata mingi muu hinnaga, tuleb orderbooki üks serv kuni selle hinnani tühjaks osta või müüa. Nii oleks õiglane ja ahvatleb panema suuremaid pakke ka servadesse üles. Lihtsalt nii ostja kui müüja panevad suure orderi üles ja vajutavad üheaegselt "send" nupule oma arvuti ekraanil.
  • Kuidas sellega on? Panen tähele, et Olympic omab selle (OMXT) liikumises olulist rolli? Kas see on ikka õige? Seda enam, et kuskil oli vist kirjas ka 90 % piir ühel osanikul, et see indeksist maha võetakse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon