Kodanikupalk - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kodanikupalk

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Räägime kodanikupalgast, selle vajadusest, võimalikkusest, mõjust, ja eelistest.
    Ma olen veendunud, et just praegu, kõrge inflatsiooni tingimustes, on õige aeg seda rakendada.

    Kodanikupalga all mõtlen baassissetulekut eranditult kõigile täiskasvanud kodanikele.
    Sellele lisanduks palgatulu või muuliigilised sissetulekud. Alaealistel laste vanematele makstaks lastetoetust kuni nende täiskasvanuks saamiseni. Laste täiskasvanuks saamisel hakkaks nad saama automaatselt kodanikupalka.
    Kodanikupalk peaks olema kõigile kodanikele sama summa, kõik kodanikud on riigi ees võrdsed ja riigi poolt ühtmoodi väärtustatud.

    Tallinna kesklinnas käies nägin umbes 60 aastast naisterahvast laternapostide külge kinnitatud prügikastidest tühja taarat otsimas. Ta ei olnud seda nägu, et kõrged energiaarved teeks talle muret, ma arvan et tal oli igapäevase toidu mure. Inflatsioon mõjutab meid kõiki, aga kõige rohkem neid, kes on mingil põhjusel kaotanud sissetuleku, või kelle sissetulekud pole piisavad et toime tulla. Olen täna veelgi kindlamal veendumusel, et vaja oleks kehtestada üleeuroopaliiiduline kodanikupalk.
    Kõik need hinnalaed energiakandjatele jm meetodid pole lihtsalt piisavad.

  • See tähtsusetu pisiasi kust selleks
    raha tuleb unus sul mainimata. Eelarvest?
  • 14 000 000 000 / 1 300 000 / 12 = ~900
  • Kust tuli raha koroonatoetusteks, vaktsiinideks? Kui vaja on, siis leitakse.
    Hetkel on näiteks plaanis maksustada energiaettevõtete ülikasumeid.

    On teil ettepanekuid?
  • "Draax"
    "lauriy"
    14 000 000 000 / 1 300 000 / 12 = ~900


    See tehe tähendab ühtlasi, et pole riiki. Pole politseid, päästjaid, kohtumõistmist ja justiitssüsteemi, tasuta tervishoidu, tasuta haridust, kultuuri, lastekaitset, piirivalvet, tehnilist järelevalvet, kaitseväge ega parlamenti.

    Kui keegi tõsiselt arvab, et see oleks hea diil, siis tasuks kõigepealt kaineks magada.


  • "lauriy"
    14 000 000 000 / 1 300 000 / 12 = ~900

    Vaata krista seda väga lihtsat arvutust. Nii palju saab jagada tingimusel, et me ei maksa enam õpetajatele palka, meil pole julgeolekut, õigusruumi, teede-ehitust ega mitte midagi muud sarnast. Õigupoolest poleks ka maksuametit ennast, sest noodki tahavad palka saada (ja seadmed ülal pidamist).
    Kui kodanikupalga propageerijad alustaks sellistest lihtsatest arvutustest, jääks vähemalt 90% sõnavõttudest ära. 3.50 ei ole palk.
  • "krista"
    Kust tuli raha koroonatoetusteks, vaktsiinideks? Kui vaja on, siis leitakse.
    Hetkel on näiteks plaanis maksustada energiaettevõtete ülikasumeid.

    Kellele kuuluvad Eesti energiaettevõtted? Kellele laekuvad nende makstavad dividendid ning kuidas neid "maksustatakse"? Rääkimata "ülikasumitest", mille tekkemehhanism on eraldi foorumiteemat väärt, ehkki suurem osa on vist juba "Eesti energeetika" teemas kirjeldatud...

  • Miks tehakse täiesti uus teema kui sama teema on juba olemas: "8000 kroonine kodanikupalk."
    Ja millised need energiaettevõtete ülikasumid on? Jah, kasumid on suurenenud, aga ülikasumeid ei paista.
  • Eks ta nõme on muidugi, kui majanduslangus on tulemas ja ükshommik avastad, et mõnus eelarveline tiksumine on läbi saamas ja nüüd tuleb päriselus uuele tööandjale kuupalga mahus reaalset lisandväärtust tekitada.
  • See arvutus on tehtud eeldusel, et kodanikupalka maksaks üks riik. Ma arvan, et see peaks olema euroliidu ülene.
    Teiseks, teil on eeldus, et see raha jääb kusagile seisma, aga ei, see läheb kohe tagasi majandusse.
  • Kas Eesti riik läheb neid müstilisi ülikasumeid küsima Saksamaale, Prantsusmaale, Norrasse või kuidas neid ülikasumeid kätte saab? Keegi oskab seletada, äkki see kes selle ideega siin lagedale tuli?

    Minu poolt soovitus - see teema kustutada, mõttetu tekst.
  • Krista. Äkki eksisite foorumiga ja soovisite sotsdem. foorumisse selle kuhugi postitada?
  • Kust võetakse raha õpetajate, päästjate, kultuuriinimeste, jne jne kaasa arvatud parlamendi ja valitsuse palgatõusudeks?
    Kust võtta raha nenede paljude pankrotti minevate ettevõtete päästmiseks või koondamishüvitiste maksmiseks. jne jne.
    Olge valmis.

    Minu meelest on väga õpetlik see Indrek Neivelti artikkel aastast 2014, kui alampalk oli 320 eur ja küsiti kust võtta raha alampalga tõstmiseks. https://elu.ohtuleht.ee/582960/indrek-neivelt-eesti-uhiskond-on-teel-sinna-kuhu-me-jouda-ei-taha
  • see arvutus on isegi juba samm edasi
    oleks eeldanud vastust võtame Riigikogu liikmete palka vähemaks
  • "lauriy"
    14 000 000 000 / 1 300 000 / 12 = ~900

    Sellise kodanikupalga mõte oleks ennekõike igasugu muude toetuste drastiline vähendamine ja riigiaparaadi õhendamine. Huvi poolest sai riigieelarvet vaadatud pilguga, et kust kergelt kärpida annaks:
    1) Hüvitised ja toetused lastele ja peredele -787 236 000 (pole vaja, kodanikupalk katab)
    2) Aktiivsed ja passiivsed tööturuteenused -785 895 000 (siit saab ilmselt nii mõnedki toetused kaotada)
    3) Pensionid, toetused ja hüvitised -2 845 894 000 (kõiki pensione äkki 100€/kuu võrra vähendada, puusalt pakuks 500m kokkuhoidu)

    Optimistlikult teeks see nii 2 miljardit kokkuhoidu ehk rahva vahel laiali jagades saaks kõik 125€/kuu. Päris palju jääb ikkagi mõistlikust summast (300+€/kuu) puudu.
  • Arusaadav, kõik tahavad niisama saada, samas ilma pingutamata ei saa midagi, kui siis ainult lotovõidu :)
    Rahamassi kasvatamine ei tee kedagi rikkamaks.
  • Pisikene kodanikupalk 125 eurot kuus ei täida seda põhilist aluseesmärki, milleks kodanikupalk omal ajal mõnede inimeste ajudes välja mõeldi ja sellisena välja käidi. Ka 250 eurot kuus ei täida seda sama tingimust.
  • Mul tekkis seda lugedes miskipärast kujutluspilt perekonnast, kus krista on pereema, Vanaema pereisa ning neil on kaks last, jpedro ja karlsson25.
  • Sekeldaja, unustasid vennapoeg "kve"
  • "Offf"
    Sekeldaja, unustasid vennapoeg "kve"


    Neid onupoegi on siin veel palju.
  • Kodanikupalga mõte on selles, et väärtustatakse kõiki kodanikke võrdselt. Seda võib nimetada ka kodaniku baassissetulekuks või muud moodi, aga põhimõte võiks olla sama, olenemata sellest, oled sa vaene või rikas, terve või haige, noor või vana.

    Praegu aitaks see lahendada korraga mitmeid probleeme eri valdkondades.
    See tasandaks energiakulusid neile, kellele see on kõige põletavam probleem, tagaks sotsiaalse toe neile, kellele see on kõige põletavam probleem (näiteks omastehooldus või hooldekodu, tervishoiuteenused, hambaravi, jms), aitaks vabakutselisi loovisikuid, kelle sissetulekud on väga ebaregulaarsed ja samuti koondatuid või töötuid või terviseprobleemidega inimesi.
    Mõnd nooremat inimest aitab see näiteks õpingute perioodil, ta saab neile keskenduda mitte ei käi samal ajal või selle asemel tööl, et kuidagi toime tulla. Mõnd omaksehooldajat aitaks see välja paratamatusest ja ta saaks nt abilise võtta, et ise tööl käia. Või näiteks üksik pensionär saaks hooldekodukoha. Rääkisin siin juba enne tervisest, on inimesi kellel lihtsalt pole ravi jaoks raha.

    Juba praegu on väga suur hulk inimesi, kes saavad erinevaid toetusi, sotsiaaltoetusi, töötutoetust, invaliidsustoetust, stipendiume, jne jne. Lisame sinna energiatoetused ja väga vajalikud palgatõusud õpetajatele ja päästjatele jm oluliste alade inimestele. Raha jagatakse, aga väga keerulise ja bürokraatliku süsteemi järgi ja tihtipeale tegelikud abivajajad jäävad sellest ringist lihtsalt välja, sest pole piisavalt teadlikud oma õigustest ja vòimalustest ja võib olla pole nad ka sellised inimesed, kes läheks midagi nõudma.
    Paljudel inimestel on toimetulekuga probleeme, eriti kõrge inflatsiooni tingimustes, aga kõigi nende probleemiks ei ole kõrged energiahinnad. Probleemid jaotuvad laiemale skaalale ja selle asemel, et tegeleda kõigi probleemidega üksikuna (mida on ka muidugi mõistlik teha), võiks leevendada olukorda vähema bürokraatiaga ja suurema usaldusega inimestesse.

    Kusjuures kõik see läheb tagasi majandusse. Palgasurve ettevõtetele väheneb. Kõrgete energiakulude tõttu ei lange nad kahjumisse vaid saavad äri arendada. Sisendhindade kasvuga saavad nad hindu tõsta ja ei kaota samas sellega kliente.
    Raha on piisavalt, lihtsalt see on kumuleerunud ühte nurka.

    Iga EU riik üritab omal moel inflatsiooni ja kõrgete energiahindadega tegeleda ja omal viisil probleemile lahendusi leida. See on mitmes mõttes keerulisem tee. Pandeemiaga tegelemiseks suudeti koos töötada, ühised lahendused leida, ja see oli efektiivne ja kõigile kasulik. Ka praegu on vaja ühtsemat tegevust saavutada.
    Toon näiteks Kreeka, kes on kiirelt töötanud välja oma toetusmeetmed mida plaanitakse rakendada. Seal on rida erinevaid mehhanisme, mis neile võivad sobida, kuid teistele liikmesriikidele ei oleks rakendatavad. Pole teistele ka arusaadavad, tekitavad eelarvamusi, küsimusi, ka kadedust. Meil pole võimalik hinnata, kuidas need meetmed aitavad Kreeka inimesi, kui efektiivsed need on või asjakohased. Me ei saa hinnata ka seda, kuidas Kreeka meetmed mõjuvad EU kontekstis ja võrreldes teiste riikidega, kas need loovad mingit konkurentsieelist või ebavõrdsust vms.
    Siis tuleb järgmine riik välja oma meetmete paketiga ja tekib täpselt sama dilemma. Asi muutub järjest keerulisemaks ja järjest komplitseeritumaks, põhjustab segadust, usaldamatust jne. Seda on ju niigi piisavalt palju, kas te ei leia? Me ei vaja seda. Vajame üheseltmõistetavat ja üheselt rakendatavat lihtsat lahendust kõigile. Midagi, mis meid reaalselt liidaks ja millel oleks tõepoolest märgatav positiivne mõju tervele ühendusele.

  • Saan aru, et kodanikupalga või baassissetuleku idee on veel võõrastav, aga püüaks kastist välja mõelda. :)
    Idee üle arutlemine ei võta tükki küljest.
  • Misasi on baassissetulek? Mille jaoks see on? Mida peaks see tegema? Kellele see mõeldud on?
  • ma arvan, et vale foorum. perekoolis saad toetust sellele ideele...
  • Mis troll siin nüüd välja ilmunud on kirsta näol? :o
  • krt kas täna on juba reede õhtu, ja kell on juba 22 läbi
  • ttrust, kui oleksid minu varasemaid kommentaare lugenud, siis oleks sul ka vastused neile küsimustele :)
  • Ursula korjab kõik raha kokku ja jagab natuke tagasi, muidugi teeb nalja. Idee oleks veel co2 kvooti nii palju kallimaks teha, et kõik saaks kodanikupalka.
  • Mitu foorumikasutajat peavad nõus olema, et teema kustutataks?

    Mina olen poolt! Kui teie ka, andke märku!

    Jätaks raha “tõmbavad” kristallid, astroloogia, igiliikurid ja kodanikupalga välja siit foorumist. Meil niigi on tehniline analüüs ja MMT. Aitab küll! 😁
  • "krista"
    ttrust, kui oleksid minu varasemaid kommentaare lugenud, siis oleks sul ka vastused neile küsimustele :)

    Sa räägid millegi väärtustamisest, aga Sa ei räägi mille jaoks see on mõeldud. Sa räägid, et mida kõike kellelgi pole, aga Sa ei räägi, et mismoodi see raha aitab neid asju saavutada. Näiteks mismoodi Sa tagad, et kodanikupalk läheb hammaste korda tegemise peale, mitte aga järjekordse viinapudeli ostmisele?
  • Ei viitsinud eeltoodut läbi lugeda. Totaalne lollus on see idee.
  • Siinse teema võiks kustutada.

    See on juba siin läbi nämmutatud aastaid tagasi, alates 2009 aastast saadik. Siinse teema autor oleks võinud seda teist teemat jätkata, eelnevalt selle muidugi läbi lugedes.
  • Karum6mm, kui sa pole huvitatud, ära kommenteeri, siis vajub teema ise unustusehõlma.

    ttrust, sa ei saa kunagi midagi tagada, sa saad ainult anada inimestele võimaluse.
  • "krista"
    Karum6mm, kui sa pole huvitatud, ära kommenteeri, siis vajub teema ise unustusehõlma.
    ttrust, sa ei saa kunagi midagi tagada, sa saad ainult anada inimestele võimaluse.

    Mis võimalusi see siis annab?
    Mina mäletan et kodanikupalgal olid hoopis teised eesmärgid, mida Sa kirjeldad siin.
  • ttrust, millised oleksid siis need mõistlikud eesmärgid?

    Ma arvan, et praegu, kus kõik soovivad riigilt toetusi nii energiakulude katteks kui palgatõusuks kui muuks, siis uue tasakaalupunkti leidmine on paratamatu. Kuid seda võiks teha nii vähese bürokraatiaga kui võimalik ja teiseks võiks olla eesmärgiks riigi kodanike elatustaseme järsu kukkumise ärahoidmine ning kõige madalama otsa kergitamine. Riik on vaid nii edukas, kui edukas on tema kõige nõrgem lüli.

    Kas on nii raske ette näha majanduslangust, ettevõtete pankrotilainet, massilisi koondamisi, osade ettevõtete osalist töö peatamist, kõige selle mõju ühiskonnale ja inimestele? Täna läheb sul hästi, aga homme? Millised on sinu garantiid ja milliseks hindad oma sissetulekute stabiilsuse?
  • Krista, kui suur peaks olema igakuine kodanikupalk eurodes? Kellele see välja makstakse?
  • Nagu varasemas kommentaaris kirjutasin, siis igale täiskasvanud kodanikule, sõltumata soost, nahavärvist, emakeelest , sissetulekust, või muust.
    Ma pakun täiesti umbes (minu pensionäridest vanemate maja on elektriküttel ja ma võtan aluseks selle eelmise talve kuu küttekulu) 500 EUR , mis on muidugi vähe kui arvestada et kõik on kallinenud alates toidukaupadest ja lõpetades teenustega, kuid see oleks kõigile tuntav ja mõistlik abi.
    Tegeliku summa suuruse saab kohandada vastavalt sellele, kuidas see raha majandusse tagasi tuleb, käivet ja maksulaekusmist, st eelarvet mõjutab.
  • Tööealisi + vanemaealisi on Eestis kokku 1114032.
    1114032 * 500 * 12 = 6684192000 , ehk siis ~6,7 miljardit eurot aastas läheb kogu see pull maksma.

    Teatavasti 500 eurost kuus keegi noorem inimene ära ei ela ning vanemate toetuseta ja muu sissetulekuta üliõpilane sellega hakkama ei saa.

    Kodanikupalga esmane idee oli selles, et anda igale inimesele kuus selline sissetulek, ilma et ta ise midagi tegema peaks, et ta saab kasinalt oma eluga hakkama ja 500 euroga ei saa inimene üldiselt hakkama. Seega see igakuine raha peaks olema suurem.

    Pole vaja liialdada, et Eestis ei pigista maksudest kuidagi 6,7 miljardit välja, kui isegi suur osa sotsiaaltoetusi ära jätta. Rääkimata suuremast summast, mida tegelikult õige suurusega kodanikupalga välja maksmiseks vaja läheb. Sellist luksust saavad endale lubada ainult naftariigid nagu Norra ja Araabia riigid või veel mõni üksik väga rikas maailma riik nagu võib-olla Singapur ja Šveits.
  • Kogu Eesti 2022. aasta riigieelarve tulude maht on 13,132 mld eurot.
    Kui summa täielikult kõigi elanike vahel välja jagada, saaks igaüks 823 eurot kuus.
    Äkki sellest lihtsast teadmisest piisab, et teema päevakorrast maha võtta :)
  • Tegelikult kaotas teema juba eilahommikuse Rohke Debelaki uudise järel(pensioniea muutmisest) oma aktuaalsuse.
  • "krista"
    Kodanikupalga mõte on selles, et väärtustatakse kõiki kodanikke võrdselt.
    ...
    See tasandaks energiakulusid neile, kellele see on kõige põletavam probleem, tagaks sotsiaalse toe neile, kellele see on kõige põletavam probleem (näiteks omastehooldus või hooldekodu, tervishoiuteenused, hambaravi, jms), aitaks vabakutselisi loovisikuid, kelle sissetulekud on väga ebaregulaarsed ja samuti koondatuid või töötuid või terviseprobleemidega inimesi.

    1. Valdav osa riigi (ja KOV) teenustest kohtleb juba kodanikke võrdselt.
    2. See on küll esimene kord, kui keegi arvab kodanikupalga olevat lahenduseks tervisehädade korral. Oled sa näinud, mis tänapäevane ravi maksab?! USA eraisikute sagedaseim pankroti põhjus ei ole mitte ebaõnnestunud ärid, mängurlusest tekkinud võlad vms. Raviarved on.
    Lihtne näide: Synlabil on avalikud hinnakirjad nii raviasutustele kui eraisikutele. Võtame sealt sellise ülilihtsa uuringu kui "Erütrotsüütide settekiirus B-ESR" - on väga vähe inimesi, kellele seda uuringut poleks korduvalt tehtud. Eraisikule: 3,1€, raviasutusele: 2,74€. Aga nüüd puänt: suured haiglad ei telli seda teenust Synlabilt ("raviasutused" on pigem mõned perearstikeskused ja erakliinikud) - neil on oma laborid. Suure haigla labori aparaadid on ühendatud otse ravi infosüsteemidega, tulemuste töötlemine on automaatne (analüsaatorisse läheb sisse sahtel mitmekümne ribakoodiga varustatud katseklaasiga-> masin loeb katseklaasilt koodi -> selle järgi teeb vajaliku analüüsi -> tulemuse pritsib läbi võrguliidese otse haigla IS-i -> kasutatud katseklaasid tulevad teisest otsast sahtliga välja ja lähevad "pesumasinasse" kus eemaldatakse nii kleebised kui bioloogiline materjal), mahud päris suured. Sellises haiglas on sellise uuringu omahind pigem alla 2€.

    Järgmine kord uut teemat tehes palun ole viisakas ja tee eelnevalt vähemalt minimaalselt tööd iseseisvalt, et aduda, kas on üldse midagi mida arutada.
  • Mina olen raamatupidaja-Krista ja sotse ei salli silmaotsaski. Nime siin foorumis vist kuidagi muuta ei saa.

    Kodanikupalgast - tõenäoliselt millalgi tuleb, sest mingi hulk nõrgemaid inimesi ei suuda tööjõuturul võistelda ja sotsiaaltoetuste jagamine on tõesti kallis.
    Aga mitte mugav-elu-Selveri-ja-reisimisega tasemel, aga ühika-koiku-ja-toidutalongid tasemel.

    Kes raatsib kulutada pool tundi aega ja ühe dollari, võiks seda e-raamatut lugeda:
    https://www.amazon.com/Manna-Two-Visions-Humanitys-Future-ebook/dp/B007HQH67U
  • "Krista"
    Mina olen raamatupidaja-Krista ja sotse ei salli silmaotsaski. Nime siin foorumis vist kuidagi muuta ei saa.

    Kodanikupalgast - tõenäoliselt millalgi tuleb, sest mingi hulk nõrgemaid inimesi ei suuda tööjõuturul võistelda ja sotsiaaltoetuste jagamine on tõesti kallis.
    Aga mitte mugav-elu-Selveri-ja-reisimisega tasemel, aga ühika-koiku-ja-toidutalongid tasemel.

    Kes raatsib kulutada pool tundi aega ja ühe dollari, võiks seda e-raamatut lugeda:
    https://www.amazon.com/Manna-Two-Visions-Humanitys-Future-ebook/dp/B007HQH67U


    "Sotsiaaltoetuste jagamine on kallis" on järjekordne müüt. Kui võtta arvesse kõik toetused ja pensionid, mid Eesti riik jagab (neid on väga palju vist üle 60 kui Sotsiaalkindlustusametit uskuda, aga tööturutoetused läbi Töötukassa tuleks siia veel juurde liita) siis nende administreerimine on suhteliselt odav.
    Kogu Sotsiaalkindlustusameti eelarve on suurusjärgus 50 mln eurot aastas, mis iga-aastasest toetuste mahust (üle 2 mld) moodustab väga väikese osa. Lisaks ei kulu kogu see 50 mln eurot SKA-s toetuste menetlemisele (SKA tegeleb ka ohvriabi, lastemajade jms.-ga, mis pole otseselt toetustega seotud).

    Kokkuvõtlikult - toetused on kallid, mitte nende jagamine. Kui keegi soovib esitada väljakutset ja väidab, et meil on toetusi liiga palju, siis ma printsiibis toetan selle nimekirja üle vaatamist, sest mida vähem neid toetusi on ja mida lihtsam neid administreerida on, seda vähem ka selle menetlemise peale kulub. Aga see, et süsteemi saab optimeerida ja ebavajalikku halduskoormust vähendada, ei tähenda seda justkui meil oleks võimalik palju rohkem välja maksta kodanikupalgana, sest "sotsiaaltoetuste jagamine on kallis". Ei, jagamine on siiski suhteliselt mõõduka hinnalipikuga toetuste endi kõrval.

  • Ma olen täiesti nõus, et toetusi on pigem palju. Ja kui kingasaanud hädine müügimees kevadel ütleb, et ahhh ma ei viitsi enne sügist küll tööle minna, las töötukassa maksab (ma ju selle välja teeninud!), siis see ei ole kindlasti ok.
  • "Krista"
    Ja kui kingasaanud hädine müügimees kevadel ütleb, et ahhh ma ei viitsi enne sügist küll tööle minna, las töötukassa maksab (ma ju selle välja teeninud!), siis see ei ole kindlasti ok.


    See on kindlasti väga OK, kui sellesama hädise müügimehe palgast on sellisteks olukordadeks aastaid töötuskindlustusmakset võetud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon