Päikeseenergia aktsiad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Päikeseenergia aktsiad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Summary –The NDRC’s finalized solar benchmark tariffs for 2017 imply tariff cuts
    of 13-19%, a pleasant surprise to the industry as the finalized tariffs are much better
    than 23-31% cuts as proposed by the regulator’s consultation document in Sep
    2016. The post-cut tariffs, at Rmb0.65/kWh, Rmb0.75/kWh, and Rmb0.85/kWh for
    Zone I, II, III, imply reasonable equity IRRs of 11-14%. Also, subsidies for solar DG
    will be maintained at the current Rmb0.42/kWh level. We reiterate our positive
    stance on downstream solar operators, and believe the overhang on tariff cuts is
    finally over. We prefer cost leaders, such as Xinyi Solar and GCL New Energy,
    which could benefit from future market share gains.
    Tariff cuts at 13-19%, a pleasant surprise – On 26 Dec 2016, the NDRC
    announced the tariff cuts for solar energy officially (click here for the NDRC link),
    with solar tariff reducing by Rmb0.15/kWh, Rmb0.13/kWh, Rmb0.13/kWh for Zone I
    to III, to Rmb0.65/kWh, Rmb0.75/kWh, Rmb0.85/kWh, respectively. The finalized
    cuts, at 13-19%, were notably milder than the previously suggested cuts of 23-31%,
    and the 18-25% cuts unveiled by the media in early December. Apart from this,
    subsidies for solar DG will be kept at Rmb0.42/kWh, better than the suggested cuts
    to Rmb0.20/kWh, Rmb0.25/kWh, Rmb0.30/kWh, for Zone I to III, respectively.

    Citigroup täna hommikul. Tundub nagu relief Hiina solaritele vs ootused. Ilmselt panevad CSIQ JASO taolised käkerdised veel mingi 10-20% üles sel nädalal.
  • FSLR kohta uudis, mis Seeria 5 vahele jäeti (lisaks CSIQ müüs 2 jaama maha,tule tuleb Q4)

    First Solar notes that Series 5 modules would have actually been more expensive, per watt, compared to its Series 4 modules at launch. However, Series 6 utilizes a new production methodology that employs a larger glass size and also has significantly lower capital expenditures (roughly 40% lower per watt of manufacturing capacity). These panels are projected to cost roughly 40% less compared to Series 4 modules. [1] Conversion efficiencies for Series 6 are also expected to stand at over 18% at launch, well ahead of the 16.5% efficiencies offered by current modules. First Solar expects Series 6 to be rated at upwards of 420 W per panel, compared to 365 W for the now-canceled Series 5.

    The Bottom Line

    First Solar’s move to abandon Series 5 development could put it at a slight disadvantage throughout 2017, as it will lack high-capacity panels in its lineup for another full year. However, we believe that the firm made the right decision, as 2017 is expected to see a relative lull in global solar demand, amid potentially weaker solar project development activity and uncertainty in the U.S. This should give First Solar time to develop and modify its existing facilities for the new Series 6 panels, without having to waste time on a bridge product like the Series 5. Moreover, First Solar intends to ramp up Series 6 production to approximately 3 gigawatts by 2019, by when the solar markets could see a strong recovery.

    Allikas:

    http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2017/01/03/first-solars-series-6-gamble-will-likely-pay-off/?utm_source=yahoo&utm_medium=partner&utm_campaign=yahootix&partner=yahootix#16b1c09f576f
  • Visahing
    However, we believe that the firm made the right decision, as 2017 is expected to see a relative lull in global solar demand, amid potentially weaker solar project development activity and uncertainty in the U.S. This should give First Solar time to develop and modify its existing facilities for the new Series 6 panels, without having to waste time on a bridge product like the Series 5. Moreover, First Solar intends to ramp up Series 6 production to approximately 3 gigawatts by 2019, by when the solar markets could see a strong recovery.


    Vaadates seda pilti, ei jää nagu sellist muljet, et USA turul oleks stagnatsioon käimas:

    http://www.seia.org/sites/default/files/1-1-USSolarPVInstallations2010-Q32015.png

    Väga huvitav saab olema Q4 number, mis ajalooliselt on olnud oluliselt kõrgem teistest kvartalitest.
  • [quote=Visahing]FSLR kohta uudis, mis Seeria 5 vahele jäeti (lisaks CSIQ müüs 2 jaama maha,tule tuleb Q4)

    No jumalauta, nii päris ei tohi. Selles forbesi artiklis on tsiteeritud novembrikuist FSLR enda väljaöeldut. Selle nimi oli 2017 guido. Uudisväärtust on seal sama palju kui sojatootes liha.
  • Ja ilmselt CSIQ paari planti müügis on uudiseks ilmselt kuupäev, kõik muu on varem millalgi juba välja öeldud.
  • Äitah informatiivse kommentaari eest, varsti võib sinu inisemise peale päeva kauplejaks hakata, nii kui inisemine hakkab, lähevab Solar üles, isegi SUNEQ :)
  • Visahing
    Äitah informatiivse kommentaari eest, varsti võib sinu inisemise peale päeva kauplejaks hakata, nii kui inisemine hakkab, lähevab Solar üles, isegi SUNEQ :)


    Mulle jäi küll tunne, et sulle meeldib inves teerida, aga ega siis lisaots mööda külgi maha jookse.
    Ole ilus edasi.

  • Nii, Kindsigo. Kui jätta korraks üksikud aktsiad kõrvale ja vaadata suurt pilti - päikeseenergia ja taastuvenergia indekseid - siis turg näeb välja nagu oleks valmis kohe-kohe ballistiliseks minema.

    TAN - põhi suures plaanis tehtud, soetasin täna 17$ pealt juurde. Eelmine pakk 19$ juurest. Kuna aktsiat laenatakse välja, siis maksti seekord ka 5 protsenti dividende. Pole paha.
    PBW - põhi tehtud, soetatud 3,80$ pealt. Valisin sellepärast, et tegu väga laiapõhjalise WilderHill taastuvenergia indeksiga. http://www.wildershares.com/about.html
    Tehnilistel põhjustel paistab lubav SolarEdge ehk SEDG. Kui see asi sellest kohast stardib, siis saab see olema plahvatuslik. Plaan lähi-nädalatel positsioon võtta.
    CSIQ, soetan, kui tehniline pilt natuke paremaks läheb.

    Need aktsiad soetasin aastateks ja 2017. aastal suurendan positsioone.
    Järgmise 10 aasta jooksul kallinevad mainitud indeksid suurusjärgus 100x ja mingi hetk juhtub solariga sama asi, mis juhtus 2000. aastal tehnoloogiaktsiatega.
    Praeguse paneelitehnoloogia juures ei ole palju vaja, et tekib paneelide tootmiseks vajalike materjalide puudus. Kõige varem saab otsa hõbe ja seejärel teised materjalid - inglise keelsete nimedega gallium, indium, selenium, tellurium. Aga küll leitakse asendused.
    Kui päikeseenergia fundamentaalne pool huvi pakub, siis kohustuslik video:
    "The MIT Future of Solar Energy Study"
    https://www.youtube.com/watch?v=OF1uWPoSK1g
    Päikese-, ja taastuvenergia sektor saab tõenäoliselt olema järgmise 10 aasta jooksul kõige suuremat tootlust pakkuv sektor.

  • kohe-kohe ballistiliseks
    põhi tehtud
    tehnilistel põhjustel paistab lubav
    kui see asi sellest kohast stardib, siis saab see olema plahvatuslik.
    järgmise 10 aasta jooksul kallinevad mainitud indeksid suurusjärgus 100x
    kõige varem saab otsa hõbe ja seejärel teised materjalid


    Ei, äge. Asi on 2009 aastast steroidid peale tõmmanud. Ainuke häda, et tegu on kontraindikaatoriga.
    Martk üllitisega võiks alustada börsikrahh 2017 teemat :)

    Walmart is back!
  • Kui suurt pilti vaadata, siis ma pakuks siia kõrvale alternatiivse arvamuse.
    Solari turul (tegelikult ka storage ja inverterite turul) käib kõva andmine ja konkurentide väljasurumine. Maailmaturu hinnalangus on viimase poole aasta jooksul olnud üliraju, ükski analüütik sellist langust ette ei näinud. Seetõttu on kasumimarginaalid korralikult pihta saanud ja vankrilt hakkavad juba esimesed väiksemad tegijad üle ääre kukkuma. Võitjad loomulikult võidavad ja jagavad turu omavahel ümber. 2016. suurim turuosa haaraja oli JKS ja põhiliselt TSL arvelt. CSIQ kannatas tornaado pärast, mis nende kasvuplaane segi paiskas, aga väidetavalt on nad peagi rajal tagasi.

    Põhiline andmine käib USA vs Hiina vahel. Hiinlased niikuinii domineerivad juba ammu, aga nüüd tahavad nad seda tegema hakata ka USA koduturul. EL langetas Minimum Import Price, USA pigem tõstab neid Trumpi all. Samas hiinlased on omale üle maailma uusi tehaseid rajanud ja nendele piirangud ei rakendu. Viimasena avas suure tehase näiteks CSIQ - Brasiilias, 400 MW. See paneb USA kohalikud tootjad suure surve alla - FSLR, SPWR. Samas, täiesti eraldi tuleb vaadata USA residential solari sektori tegijaid, VSLR, RUN jne. Resi sektorist sõidavad elektri suurtootjate lobistid laia roomikuga üle, põhimõtteliselt ostavad omale seadused. Selle tulemusena USA residential sektor pole väga kasvanud, samas utility scale solar kasvab korraliku hooga, seda eriti Q3'16 ja tõenäoliselt ka Q4. Alanud aastat ennustatakse leigeks, aga ma ütleks, et see on bs - raju hinnalangus on solari mõnes osariigis juba isegi ilma toetusteta teinud maagaasiga sama odavaks ja hinnalangus ju ei lõppenud Q4, see kestab edasi ka sel aastal ja tekitab nõudlust juurde, just utility scale sektoris.

    Globaalse nõudluse mootoriks arvatakse olevat põhiliselt India, mis paistab tõesti hoo sisse saanud olevat. Samal ajal on seal üks hiigelsuur probleem - elektriliinid on väga kehvas seisus ja paljud piirkonnad on ikka veel täiesti ilma elektrita. Ilma uute liinide ehituseta jääb seal hoog seisma.

    Globaalsest turust rääkides peab loomulikult eelkõige Hiina poole vaatama. Sealt tuleb erinevaid signaale. Ühest küljest on sudust tulenevaid sundseisakuid liikluses, koolides ja tehaste töös suurlinnades järjest enam. Teisalt peetakse selle lahenduseks pigem elektrilisele transpordile üleminekut ja riiklike plaane päikeseenergia jaamade juurdeehitamiseks on ca viiendiku võrra kahandatud. Samal ajal ollakse aga subsiidiume plaanitust aeglasemas tempos langetamas, mis jätkuvalt võimaldab päikeseelektrijaamu kasumlikult ehitada ja nendega opereerida, vihjates sellele, et Hiinas mingit solari krahhi ei tule, kuigi H2'16 tuleb selgelt madalam kui H1'16 (20 GW).

    India 2017.a targetiks on pakutud 9 GW, kui 2016.a oli kuskil 6-7 GW.
    USA targetiks pakuksin julgelt üle 10 GW, ka 2016. aastal oli suure tõenäosusega üle 10 GW.
    Jaapan lisas 2016. a kuskil alla 10 GW, 2017. target pigem 6-7 GW, kuigi positiivseks nüansiks Jaapanis on alates aprillist 2017. turuhindadega seotud subsiidiumid, mis võimaldab projektide planeerimisel kasumeid paremini planeerida, ilma et valitsus vaiba alt ära tõmbaks.

    Mujal maailmas ongi solari turgu jahutanud Feed-In-Tariff ehk FIT langetamise trend valitsuste poolt. Põhjuseks ilmselt asjaolu, et ei soovita kunstlikult päikeseelektri tootmise eest enam peale maksta senises ulatuses, kuna päikeseelektrit toodetakse üha enam ja see koormab tarbijat ebaõiglaselt. Samal ajal on aga kiirelt langenud maailmaturuhinnad projektide kasumlikkusele leevendust toonud, mis suures osas peaks FIT languse mõju neutraliseerima. Oht tulevikus on muidugi see, et paneelide hinna osakaal moodustab nüüd projekti kogumaksumusest üha väiksema osa ja edasine kulude langus peab nüüd tulema üha enam ka paigalduse, inverterite, tööjõu efektiivsuse jms arvelt.

    Inverteritest rääkides, ma pole seda sektorit väga uurinud, aga tundub, et utility-scale inverterite turul on tihe rebimine samuti tubli hinnalanguse kaasa toonud. Lisaks võimaldab jaamade ehituskuludelt kokku hoida ka 1000 V paneelijadadelt 1500 V jadadele liikumine, mis 2017. aastal peaks de facto standardiks muutuma, kuna vastavad paneelid ja inverterid on nüüd olemas ja vähempakkumistel 1000 V süsteemid lihtsalt enam ei võida.

    Vähempakkumistest rääkides - ka EL riikidel on nüüd kohustuslik teha vähempakkumine suurte, MW-scale päikeseelektrijaamade ehituseks (muide, ka tuulejaamade). Pakkumistel fikseeritakse toodetava elektri hind 20-25 aastaks ja hinnad on 2016. aastal tublisti langenud, eri regioonides erinevalt. Rekordid on tulnud ekvaatori ligidalt, Dubai, India jne, kus hind on juba 3-4 US sendi kandis per kWh.

    Detsembri lõpus näiteks oli Poolas vähempakkumine 100 MW jaoks, tulemusi pole veel selgunud:
    http://www.solarpowereurope.org/newsletter/our-news/pv-auctions-announced-in-poland/

    Kokkuvõtteks - ballistiliseks ei lähe siin midagi. Globaalne nõudlus tõenäoliselt langusse lähima 10 a jooksul ei lähe, aga paneelide turuhinna langus kompenseerib nõudluse kasvu, seega marginaalid tõenäoliselt siiski jäävad langustsüklisse aastateks, seega kasumi kasvatamiseks või isegi säilitamiseks tuleb käivet ja turuosa kasvatada, mis tähendab, et keegi peab aegajalt ka turult lahkuma, pankroti või ülevõtmise teel. Mitmed firmad on ka lihtsalt paneelitootmise lõpetanud või oluliselt tagasi tõmmanud, näiteks Panasonic, samas see on vaid osa nende tegevusalast ja firmat põhja ei lase.
    JKS, CSIQ, TSL ja JASO strateegiaks viimasel kahel aastal on olnud elektrijaamade ehitus ja nendega opereerimine st elektrimüük, mis on aidanud marginaale ja kasumeid stabiliseerida, eriti paneelide hinnasõja ajal. JKS müüs kõik oma jaamad maha ja hakkab uusi ehitama, CSIQ teeb samuti suure osa oma jaamadest rahaks, et finantsseisu parandada. Ilmselt põhjusel, et turg on näidanud, et suure võlakoormaga solari firmade aktsiat ei taheta osta, isegi kui jaamadel on 25 aastaks fikseeritud hinnaga elektrimüügi leping ja garanteeritud kasum. Yield-Co strateegia ehk jaamade tütarfirmale maha müümine ja sellega siis IPO tegemine emafirma finantsseisu parandamiseks oli 2015. aastal atraktiivne, aga selle sära kadus 2016. aastal ja nüüd müüakse jaamad lihtsalt maha. Siiski, CSIQ plaanib Jaapanis IPO teha sel aastal, ilmselt kohalike jaamadega, samas Jaapanis neil väga palju jaamu pole, enamus on USA-s ja UK-s. Saab näha.

    Nafta ja maagaasi hind. Teen selle lausa rasvaseks, sest need on olnud üks suuri solari sektori mõjutajaid.
    Tundub et nafta ja gaasi põhi tehti 2016. ära, aga kui suur tuleb taastumine ja kuivõrd see avaldab solari sektorile mõju, on raske ennustada. Kahtlemata on see mõju positiivne, aga solari sektori investorid on vatti ja vilet saanud ja üsnagi ära hirmutatud. Uusi investoreid on vaja, aga need tulevad siis, kui analüütikud hakkavad sektorile soojema pilguga vaatama. Praegu vaatavad kõik ebalevalt Trumpi ja on äraootaval positsioonil. Hiina solarit ei juleta eriti üldse soovitada ja kuna USA solari perspektiiv on hägune, siis ongi pigem stagnatsioon.


    Long JKS, CSIQ ka 2017. aastal, loodan et need USA börsilt ei lahku. 2016. a need aktsiad õnne õuele ei toonud siiski.
    USA solarist hoian jätkuvalt eemale.
    USA residential solar saab ilmselt jätkuvalt peksa, eriti Trumpi hiilguses, kes soosib pigem ärimehi ja suurtootjaid mitte eraisikute elektritootmist. Samas pole ikka veel selge, milline mõju Trumpil tegelikult olema saab. Solari sektor on teadupärast üks suurima kasvuga uute töökohtade looja ja resi sektorile vee peale tõmbamine käiks tema enda plaanide vastu luua uusi töökohti kodumaal. Eks selgub.
  • SEDG kaks päeva kena tõusu, hind ka üle EMA 8 ja 50, varsti peaks ka nende näitajate ristumine tekkima, kena volume ka taga. Mis indikaatorit Markt silmas pidasid?

    Long : JKS, SEDG, FSLR

    SCIQ ka põhjalik uurimus, mis näitab tuleviku kasvu potensiaali:
    http://seekingalpha.com/article/4034241-canadian-solar-top-renewable-recommendation-2017?app=1&auth_param=1bciu0:1c6q6pa:0a120cbe57cca82d5b8eb85197560799&dr=1
  • Visahing, mitte ühtegi indikaatorit otseselt ei jälgi.
    Tänasest SEDG samuti long.
  • USA targetiks pakuksin julgelt üle 10 GW, ka 2016. aastal oli suure tõenäosusega üle 10 GW.

    Kindsigo, GTM Research ennustab, et USA kasv 2016. aastal oli ca 15 GW.
    Q1 2+ GW
    Q2 2+ GW
    Q3 4,1 GW
    Q4 utility vähemalt 4,8 GW + kõik ülejäänud
    www.greentechmedia.com/articles/read/in-its-largest-quarter-ever-us-solar-market-saw-nearly-2-mw-of-pv-installed
  • martk
    Nii, Kindsigo. Kui jätta korraks üksikud aktsiad kõrvale ja vaadata suurt pilti - päikeseenergia ja taastuvenergia indekseid - siis turg näeb välja nagu oleks valmis kohe-kohe ballistiliseks minema.
    ..
    Järgmise 10 aasta jooksul kallinevad mainitud indeksid suurusjärgus 100x ja mingi hetk juhtub solariga sama asi, mis juhtus 2000. aastal tehnoloogiaktsiatega.
    ..
    Päikese-, ja taastuvenergia sektor saab tõenäoliselt olema järgmise 10 aasta jooksul kõige suuremat tootlust pakkuv sektor.



    Mõni põhjendus ka sellise kindla kõneviisi taga on?
    TAN üks suuremaid komponente on FSLR. Oletame, et turuosasid ümber ei jaotata. Mis oleks sellisel juhul FSLR käive aastal 2022 näiteks?
  • jim

    Mõni põhjendus ka sellise kindla kõneviisi taga on?
    TAN üks suuremaid komponente on FSLR. Oletame, et turuosasid ümber ei jaotata. Mis oleks sellisel juhul FSLR käive aastal 2022 näiteks?

    FSLR moodustab seitse protsenti TAN-ist.
    TAN väärtus 2008. aastal oli 230$ ja täna 17$.
    FSLR väärtus 2008. aastal oli 300$ ja täna 34$. Kui see oli võimalik 9 aastat tagasi, siis on see võimalik ka 9 aastat edasi.
    Jim, sa oled kaua aega turul olnud ja tead seda väga hästi, et:
    Aktsiad kauplevad ootustega. Ootused liiguvad ühest äärmusest teise ja tõusval turul saabub varem või hiljem hetk, kus eemaldutakse reaalsusest. Kasvuaktsia P/E tase võib olla vabalt kolmekohaline number.
    Kõik eelmised tipud mõjuvad magnetina. Küsimus on ainult kaua see aega võtab.
    Palun näidake mulle ühte indeksit, mis ei ole kunagi taastunud? Ka QQQ taastus kuigi see võttis aega 15 aastat.
    Kümne aastaga ehk tõesti TAN 100-kordset kasvu ei saavuta, kuid 20 aasta jooksu ei saa seda välistada.
    Praegu on solaris olnud kolm aastat karuturgu (suures plaanis 10 a.), käib üks suur nutt ja hala, mõistlikud inimesed on depressioonis, jae-, ja institutsionaalsete investorite poolt unustatud maa, veri tänavatel - see on just see koht, kus Jim Rogers-i taolised legendid oma raha pargivad.

  • Huh. Kui TAN tippused olid, siis:
    a) massiivsed subsiidiumid
    b) kiire kasv tänu subsiidiumitele
    c) peak oil jutud.

    Mis neist järgmise 10 aasta jooksul kehtib?
    Mis puutub mitte taastunud indeksitesse, siis.. bubble levelite valuatsioonid siiski ei taastu. Indeksid taastuvad siis, kui kasumid on seda õigustama hakanud.
    Sealjuures ma ei ole solarite suhtes negatiivne. Selline rahulik, igav utility äri lihtsalt. Aga kindlas kõneviisis 100-kordsetest kasvudest rääkimine ajab muigama. Eriti kui selle backimiseks mitte midagi sisulist pole.
  • Tänased uudised Hiinast JKS ja CSIQ

    SHANGHAI, Jan. 5, 2017 /PRNewswire/ -- The following is a letter from Mr. Li Xiande, Chairman of JinkoSolar:

    Solar is no longer a "Back-up" energy, it's increasingly becoming an alternate primary energy, driven by the distinct trend of being more cost-effective. Solar is mankind's next energy resource.

    2016 was a very challenging and emotional year. It was a year in which we set a lot of benchmarks –even though it wasn't an easy year. Despite the tough situations, we maintained our ambitious targets. And I am proud to say: We delivered more than we promised. We not only achieved our targeted unit sales, we rather surpassed them. This was extraordinary.

    At the same time, we posted solid earnings and sharpened our brand's profile in all continents: 6.6-6.7GW capacity and estimated sales will make us the "world's No.1 brand" this year. Our pioneering role in solar PV industry and exceeding 50% annual growth rate for consecutive 5 years enabled us to enter the 2016 Fastest Growing Companies by Fortune magazine, ranking No. 16. With world record-breaking technology, uncompromised quality and first-class service: The JinkoSolar logo stands tall for this premium promise worldwide, and our customers recognize it. In China, in the US, in Latin America, in Australia, in Turkey, in the UK, in South Africa, JinkoSolar was placed first in terms of product quality and customer services. The JinkoSolar LOGO now shines brightly across the world.

    And it doesn't end there; in fact, JinkoSolar is leading a major transformation in the global energy portfolio. The Energy industry is fundamentally re-ordering itself at an unprecedented pace. In response, JinkoSolar is proving to be much more than a "product" company, it is emerging as a "clean electricity and energy service" company. This is a whole new integrated model of innovation, manufacturing, distribution and energy. It provides an open environment for collaboration and rapid scaling, offering not only better products but also affordable electricity, and faster services.

    We have now entered a new era in energy, and JinkoSolar is positioned to lead it. A historic moment like the 10-year anniversary exactly showcases JinkoSolar's unique character and capabilities in the field of energy. Jinko knows what is required to remain a leader, era after era, as Jinko strongly understands the requirements of energy transformation.

    "Solar is mankind's next energy resource." I made this bold prediction when the company was founded in 2006. Over the last 10 years, relying on this vision, the company has made many bold choices, all of which were proven right. "I hope you share our excitement about the company's 10-year path and the opportunity we have together to fulfill the purpose and the destiny of this great world and of this great company."

    Let's continue to work hard throughout 2017, Happy New Year!

    Mr. Li Xiande, Chairman of JinkoSolar

    GUELPH, Ontario, Jan. 5, 2017 /PRNewswire/ -- Canadian Solar Inc. (the "Company", or "Canadian Solar") (CSIQ), one of the world's largest solar power companies, today announced that its wholly owned subsidiary, Canadian Solar Solutions Inc., completed the sale of its 10 MW AC BeamLight LP ("BeamLight") and its 10 MW AC Alfred solar power plants to 9285806 Canada Inc. and Concord BeamLight GP2 Ltd., affiliates of Concord Green Energy Inc. ("Concord") for over CAD152.5 Million (USD115 Million). The transaction was closed on December 29, 2016 and the Company expects to recognize the difference between the sales proceeds and the book value of the projects under 'Other income (expenses)' in the income statement for the fourth quarter of 2016. BowMont Capital and Advisory acted as financial advisor to Concord on this transaction.

    The BeamLight plant is located in Georgina, Ontario and uses approximately 46,224 Canadian Solar MaxPower CS6X-P PV modules. The Alfred plant is located in Alfred, Ontario and uses about 46,656 Canadian Solar MaxPower CS6X–P PV modules.

    These solar systems will generate significant environmental benefits. The amount of clean solar energy that the plants will collectively generate is estimated at 35,941 MWh per year and 665,130 MWh over 20 years. The amount of carbon dioxide that will be displaced during the systems' 20 year lifetimes is approximately 467,437 metric tons, equivalent to taking around 98,738 cars off of the road for one year.

    "Dr. Shawn Qu, Chairman and Chief Executive Officer of Canadian Solar, commented: "We are very pleased to announce the successful sale of two operating solar power plants in Canada. This deal demonstrates that we are well on track to monetize our quality solar power plant assets to recycle our capital and strengthen our balance sheet. This is another successful cooperation between Canadian Solar and Concord Green Energy after a previous transaction of 5 solar power plants in Canada. We value our strategic partnership with Concord Green Energy and look forward to continuing our successful cooperation."

    About Canadian Solar Inc.

    Founded in 2001 in Canada, Canadian Solar is one of the world's largest and foremost solar power companies. As a leading manufacturer of solar photovoltaic modules and provider of solar energy solutions, Canadian Solar also has a geographically diversified pipeline of utility-scale power projects in various stages of development. In the past 16 years, Canadian Solar has successfully delivered over 17 GW of premium quality modules to over 90 countries around the world. Furthermore, Canadian Solar is one of the most bankable companies in the solar industry, having been publicly listed on NASDAQ since 2006. For additional information about the company, follow Canadian Solar on LinkedIn or visit www.canadiansolar.com.

  • Ja nüüd sama asi novembrist, Visahing: We target to complete the sales of 100 megawatts and 134 megawatts of utility-scale solar power plant in Canada and China respectively either by the end of 2016 or early next year. The total value of these assets is estimated at approximately $500 million with a gross margin in high teens. In U.S., we have hired bankers and have started the sales process of seven solar projects.

    Eelnev oli siis CSIQ-i kohta. Aga JKS-i CEO soovis lihtsalt head uut aastat. Mine võta kinni, kas see on viiendal jaanuaril enam nii suur uudis.
  • CSIQ Uudise sisu oli see, kui ennem räägiti, et kavatsetakse müüa, siis nüüd müüdi ära ja selgus ka, mis kvartalisse tulu laekub.
    JKS-i CEO ütleb, et nende müük on isegi parem, kui nad ootasid. (And I am proud to say: We delivered more than we promised)

    Samas Yahoo muudkui EPS langetab (JKS oodatakse vaid 0,12, samas kui 30 päeva tagasi oli ootus veel 0,33) ehk siis analüütikud ei arvesta üldse viimase aja müügist laekuvaid rahasid.
  • Visahing
    CSIQ Uudise sisu oli see, kui ennem räägiti, et kavatsetakse müüa, siis nüüd müüdi ära ja selgus ka, mis kvartalisse tulu laekub.
    JKS-i CEO ütleb, et nende müük on isegi parem, kui nad ootasid. (And I am proud to say: We delivered more than we promised)

    Samas Yahoo muudkui EPS langetab (JKS oodatakse vaid 0,12, samas kui 30 päeva tagasi oli ootus veel 0,33) ehk siis analüütikud ei arvesta üldse viimase aja müügist laekuvaid rahasid.


    Nojah, sinu lähenemine on ilmselt põnevam.
    Ja ega keset talve selle ilmaga tühja koha pealt käsi hõõruda halba ka ei tee :
  • Huvitav, kaua USA seda veel pealt vaatab, kuidas Hiina lihtsalt võtab strateegilised tööstusharud ja maavarad üle ja mastaabiefektiga lööb hinnakonkurentsis turul platsi puhtaks. Mingid tühipaljad kaitsetollid siin ei aita. Hakka või hiina keelt veel vanuigi õppima.

    https://www.pv-magazine.com/2017/01/10/china-continues-dominance-of-global-renewable-energy/
  • Kuna TAN (ja teised indeksid) käitub olulise 17.50 taseme juures tugevalt ja on oht, et Trump-i sell-off kustutatakse, siis suurendasin positsioone solaris.
    Suurimad riskid on täna ülespoole. Minu jaoks osta ja unusta. Nendelt hinnatasemetelt ja selle potentsiaaliga, mis solaril on, täiesti suva.
    Praegu on hindadesse kõige hullem sisse arvestatud ja üllatada saavad ainult positiivsed uudised.
    Parim ravim madalatele paneeli hindadele on madalad hinnad. Turg alahindab tohutult 2017. aasta mahtusid - tänu kiirele hinnalangusele eelmise aasta lõpus ja konkurentsivõime paranemisele teiste energialiikide ees, tuleb tänavu turule oluliselt suurem hulk projekte.
    Eile sisenesin ka VSLR ja SPWR, täna CSIQ.

    Short % of Float:
    VSLR - 35%
    SPWR - 40%
    SEDG - 30%
    CSIQ - 16%

    Järeldused tehke ise.
  • Makro osas väike nüanss - kogu päikeseenergia sektor kaupleb tugevas korrelatsioonis USA dollariga.
    USA dollar kallineb ja solar langeb ning vastupidi.
    Dollar tegi eelmise aasta lõpus võimsa ralli.
    Kui alanud korrektsioon dollaris süveneb, siis ei maksa imestada, kui kogu solari sektor roheliseks tõmbub. See omakorda võib põhjustada hobuste vahetamise ehk rotatsiooni sektorite vahel.
  • Nendel on sellised lihtlabased sündmused perioodiliselt ilmumas nagu seda on majandustulemused. Päris tugevas korrelatsioonis üldjoontes.
  • Osad TAN kooseisus olevad aktsiad on listitud väljaspool USA.
  • Hiina ehitas lõppenud aastal 34 GW jagu uusi päikeseelektrijaamu. Kogu maailm ehitas ca 70 GW, seega Hiina osa üksi moodustas lausa poole. Hiina H2 oli minu meelest tugevam kui analüütikute prognoosid, pigem oodati alla 10 GW.

    http://www.pv-tech.org/news/china-connected-more-than-34gw-of-solar-in-2016

    2017. ja siit edasi saab Hiina probleemiks kohalike söetöösturite lobby, mistõttu söejaamade kinnipanekuga venitatakse nii kaua kui võimalik. See tekitab elektritoodangu ülejäägi, kuna päikese- ja tuulejaamu on nii suures koguses juurde ehitatud, isegi kiiremas tempos kui riigis tegelikult vaja oleks. Kuskilt otsast peab see imbalanss kärisema - kas tõmmatakse taastuvenergia plaane koomale või hakatakse söejaamu sulgema. Taastuvenergia 5-aastakuplaani juba tõmmatigi veidi koomale, söejaamade plaani osas mul puudub pädev info. Tundub, et enne keelatakse saaste vähendamiseks bensiiniautod ära kui söejaamad kinni pannakse.
  • Bloombergi arvamuslugu. Juulis kirjutatud pikaajaline nägemus India söe-, ja taastuvenergia sektori väljavaadete kohta.
    about.bnef.com/blog/gombar-175gw-renewables-goal-indian-rope-trick/

    Kui vaadata Google Maps-i kaarti, siis see pilt, mis India kohal avaneb on kõhedust tekitav. Raske on mitte märgata, kuidas suur osa riigist on üles kaevatud ja millist korvamatut kahju on keskkonnale tekitatud. Mida sa nende söeaukudega tulevikus peale hakkad? - ega hakkagi, kõik on ära lagastatud. Kust kohast see rahvas oma joogivett mõtleb saama hakata?

    Umbes 300 miljonit inimest Indias ei oma ligipääsu elektrienergiale ja on olemas riiklik kava, mis selle probleemiga tegelema peaks. Ehk märkimisväärses koguses uut võimsust on vaja tulevikus juurde installeerida.

    Kohati on India linnades õhu saastatuse tase nii kõrge, et ollakse sunnitud söel põhinevaid elektrijaamu ajutiselt välja lülitama.

    Seega, India on oma fossiilsete kütuste põletamisel põhineva elektrienergia tootmisega täielikult tupikusse jõudnud ja ainus väljapääs on taastuvenergia - ja seda tõeliselt suurtes kogustes.

    http://reneweconomy.com.au/no-new-coal-fired-power-plants-india-80026/

    India’s new draft National Electricity Plan for the two five year periods to 2027 unambiguously concludes that beyond the half-built plants already under construction, India does not require any new coal-fired power stations.
    India is accelerating an already rapid diversification away from coal-fired power generation. Energy Minister Piyush Goyal’s strategy is to cut pollution and drive down costs for the consumer, while fully accommodating sustained, strong Indian economic growth.
    India’s Intended Nationally Determined Contribution (INDC) released in September 2015 and submitted for the Paris COP21 Climate Agreement aimed to achieve about 40% cumulative electric power installed capacity from non-fossil fuel based energy resources by 2030.
    The new draft National Electricity Plan calls for 57% of India’s total electricity capacity to come from non-fossil fuels (372GW of the 650GW total) by 2027, indicating a 42% uplift three years ahead of a schedule set only 12 months ago.
    The 50GW of coal power currently under construction is already largely stranded, with the Central Electricity Authority (CEA) modeling showing none of these plants are required before 2022 and only possibly before 2027. 11GW of end-of-life thermal power plants will also close.
    The 50GW of coal power under construction will barely operate at 50% capacity, according to the new plan. These stranded assets are only moving forward as the government has opted to retain them as reserve capacity rather than write them off now.
    Shortly after the release of the plan, speaking to the Indian oil and gas sector, Energy Minister Goyal stated “we have to look at a world beyond fossil fuels” and reiterated that India must cut its dependence on fossil fuel imports.
    The shift from fossil fuels is largely driven by the transition to renewable energy, in particular solar, the cost of which has dropped 80% since 2011. With installed solar already cheaper than imported coal, last week McKinsey & Co published a paper highlighting that utility solar could reach grid parity against domestic Indian coal-fired power generation by 2019.
    India’s new plan models the additional installation of 215GW of renewables (biomass, small hydro, wind plus distributed and utility scale solar) by 2027, balanced by 27GW of hydro, 5GW of new hydro imports from Bhutan, 4GW of gas and 8GW of nuclear capacity. 
    As such, by 2027 India aims to have 275GW of total renewables, plus 72GW of hydro and 15GW of nuclear (97GW of “other zero emissions” installs) – translating to 372GW of non-fossil fuels, or 57% of the 650GW planned total.
     



  • http://www.newstatesman.com/sites/default/files/styles/nodeimage/public/149562162.jpg?itok=2YwTYR7y

    Elektrivõrgud on probleem!!!!1!1!1
    Ja India puhul tasub meeles pidada, et vajadus ei ole veel automaatselt võimalus.
  • Jah, ma tean seda, et elektrivõrgud on probleem ja Kindsigo on seda mõned postitused tagasi juba maininud.
    India peab selle osaga samuti tegelema, aga neil ei ole enam kummi venitamiseks aega jäänud. Söega edasi minek tekitab veel suuremaid probleeme, kui seda on puuduvad eletriliinid.

    See diiselgeneraatori pilt oli ilusti teemasse.
    How cheap is India’s solar? Well, the lowest bids are about a third the price of power from diesel. But why compare with diesel? The latest official figures from India show 300 gigawatts of power generating capacity, 60 percent of which is coal, followed by gas at 8 percent, and less than 1 gigawatt of diesel power. However, the country has a dirty secret in the form of almost 100 gigawatts of diesel generator sets, that kick-in to supply power when the grid fails to deliver. And this happens regularly. It is estimated that as much as 25 percent of the country’s total capacity is therefore accounted for by diesel, which is one of the most expensive and polluting ways to produce electricity. At 6 U.S. cents per kilowatt hour, solar makes a lot of sense — a “no-regret measure” to borrow a phrase from former Indian climate negotiators.
  • Visahing
    Hiina lõpetab 100 jaamas söega elektri tootmise

    http://www.hellenicshippingnews.com/in-latest-move-china-halts-over-100-coal-power-projects/


    Päris huvitav uudis, aga tundub et need jaamad on alles ehitamisel või paberi peal:

    “Stopping under-construction projects seems wasteful and costly, but spending money and resources to finish these completely unneeded plants would be even more wasteful,” said Greenpeace in a statement.

    Siiski radikaalne samm partei poolt, poole ehitamise pealt tuled kustu panna. Seda ei anna vist isegi mitte kortermajadeks ümber ehitada või tuleb sealt mingi hiina ime välja.
  • Abu Dhabisse plaanitakse maailma suurimat päikeseenergiajaama suurusega 1,18 GW. Elektri hind sellest jaamast hakkab olema 2,4 USA senti/kWh ja hind fikseeritakse 25 aastaks. PV paneelid tarnib JinkoSolar ja jaam peaks valmima kuskil 2 aasta pärast 2019 a.


    http://asia.nikkei.com/Business/Companies/Marubeni-to-build-1.18GW-solar-plant?page=1
  • Teinekord on see põhjast korjamine päris kasumlik, pisike Hiina käkikene:

  • SEDG - kvartal inline, aga sees sutsu ühekordset. Üles läks selle peale: “We remain confident in our ability to grow revenues and profitability in 2017.”

    Short case ei ole veel kohale jõudnud: We continued to hear market rumors about completing technology particularly from Chinese manufacturers. As of yet we have not seen any third product.
  • Mitte just meeldiv uudis FSLR ja SPWR aktsionäridele - Hiinlased hakkavad Californias PV paneele tootma, 400 MW tootmisliinid peaks käivituma sügisel ja kuna cellid tulevad väljaspoolt Hiinat, siis kaitsetolle ei rakendu. Toodang läheb USA turule ja karta on, et see suudab üsna edukalt konkureerida USA tootjate paneelide vastu.

    http://www.bizjournals.com/sacramento/news/2017/02/09/chinese-solar-company-to-establish-mcclellan-plant.html
  • Minu SEDG läks täna turgu, et kasumit võtta ja suurt rallit hetkel rohkem ei usu. Järgmise kvartali ootus sama 110-120milj, nagu oli ka selle kvartali oma, seega pakun, et varsti samas koridoris tagasi 12,50-13,5 juures.
    Suuremat kasvu võiks oodata sellelt uue aasta alguses:

    They shared a lot of information during the call about growth opportunities. There is a huge growth opportunity in commercial. They will introduce their Jupiter 3 HD Wave technology for 3 phase inverters by the end of the year and they will introduce larger inverters in the 100kW range. They are already the #3 supplier to the commercial inverter market in the US. Their current largest offering is 33kW and there is a huge market for larger inverters.
  • Siit vist päris 30% lossi ei tulnud, vahepeal oli võimalus oma punast natuke heledamaks averageda.
  • SPWR tegi otsa lahti. Siit võib loogiliselt võttes arvestada, et FSLR tulemused ja eriti guido tulevad veel hullemad.
    Aga praegune turg näeb selles kõiges ostukohta nagu ka kõigis teistes fuckuppides, mida alt kokku hakatakse ostma.

    Ah jaa, TSL deal peaks Q1 closema. Ei hinnata siiani kui kaljukindlat asja.
  • SPWR Q4:
    In Q4, it was about 90% of our revenue and correspondingly COGS was, in North America.

    Endiselt mujal maailmas konkureerida ei suudeta ja hiinlased tulevad üha rohkem ka nende oma koduõuele võileiba käest võtma. Kui Total ettevõttesse raha sisse ei pumpaks, liiguks nad üsna sirgelt pankroti suunas. Samas, midagi üllatavat ega ehmatavat Q4 aruandes ei olnud - marginaalid on negatiivsed, kuna kuludega pole suudetud maailmaturu hinnalangusega ühte sammu astuda. Ja kui vaadata, et FY2017 guidance on ainult 1.3 - 1.6 GW, siis on selge, et mitte midagi seal paremaks ei lähe ka mitte 2018. aastal. Suuremad tootjad maailmaturul müüsid eelmisel aastal igaüks üle 6 GW paneele ja väikesed tootjad sellise mastaabierinevuse juures ellu jääda ei saa, kui suured jätkavad kasvu. SunPoweri paneelid konkureerivad paremini eraisikute solari sektoris, aga kuna USAs on suured elektritootjad järjest enam päikesejaamu ehitamas ja Trump soosib pigem suurettevõtjaid, siis mingit potentsiaali või põhjust sellesse ettevõttesse investeerimiseks ma jätkuvalt ei näe.

    FSLR 2017 väljavaated on veel hullemad ja see on muidugi juba varasemast teada. Enne aasta teist poolt sellesse ettevõttesse oma raha ei paneks. 2018 võib nende jaoks parem tulla, st on mingigi teoreetiline lootus kahjumist välja rabeleda, aga 2017 tehakse korralikult lossi, kui nad just oma osalust Yieldco-s maha ei müü. SunPoweri käest küsiti ka kas nad müüvad maha, arvasid et ei müü.

    Long JKS, CSIQ.
  • No Indiasse üritavad nad tagasi saada, aga on oma sõnade järgi sellega väga varases staadiumis. Et sinna arendajatele midagi müüa. Vaevalt sealt mingeid marginaale tuleb.
    Callis oli veel California jahtumine, see oleks nii nunnu plaks Solarcityle.
    Eks see SPWR ole Totali lemmikloom, ülevõtuks pole Totalil mingit pointi, eks nad teda vähe projektide ja rahaga turguta. Aga kui aeg on käes, siis viiakse kingakarbis backyardi ära. Päris tore segaduse tekitas kunagi oma pealt $20 per share ja hullu preemiaga stake võtuga :)
  • Selle angelp lingitud artikli kommentaarides on lingid mingile dokumentaalfilmile:

    https://www.youtube.com/watch?v=YW8X5Vfw244

    https://www.youtube.com/watch?v=mmyrbKBZ6SU

    Suures osas kattuvad, teine on natuke pikem lihtsalt. Soovitan embkumb ära vaadata, lego klotsid lähevad kenasti kokku peas.
  • Ümerale vastuseks, et alustatud sai 15 pealt ja lõpetatud 12,50 peal ja tehingu tulemuseks tuli ikka pluss poolel.
    Seekord putte võetud.
  • SPWR olla upgrade saanud, palju õnne sellega. Ei ole vähimatki usku, et nende 2H prognoos peaks.
  • SPWR upgrade lähemalt:

    Oppenheimer upgraded solar energy company SunPower (SPWR) to Outperform from Perform, saying that the stock prices in "challenging conditions," while the company's fourth quarter revenue was "strong" and its gross margins should rise this year. RESULTS: After the close last night, SunPower reported a fourth quarter adjusted loss of (64c) per share, versus the consensus forecast for a loss of (45c) per share. The company reported Q4 adjusted revenue of $1.097B, versus consensus that stood at $1.06B. SunPower also backed its FY17 adjusted revenue view of $2.1B-$2.6B, versus the consensus forecast of $2.41B. POSITIVE ATTRIBUTES: SunPower's Q4 revenue, which came in slightly above expectations, was "strong," wrote Oppenheimer analyst Colin Rusch, adding that the company reiterated its 2017 guidance. SunPower's margins should be boosted by the company's new P-series solar panels and its gross margins should rise throughout this year, Rusch stated. Although price competition among solar equipment vendors will continue, SunPower will benefit from its technological innovation, as well as its "global footprint and trusted brand," the analyst stated. SOLAR SECTOR OUTLOOK: Solar vendors are acting more rationally now than at any time in the last decade, Rusch stated. Starting next quarter, rationalization efforts undertaken by the industry should start to impact the sector's results, Rusch predicted. However, he admits that solar cycle bottoms are difficult to call. TARGET: The analyst set a $10 price target on SunPower.
  • Sama ahv tōstis veel 2016 jaanuaris SPWR-i targeti $40 peale ja rääkis sama kägu, kuidas 2016 on lilled ja päikesepaiste. Iga kvartali pange peale oli tema meelest ostukoht. Suve lōpus andis alla.
    Oppenheimer confil: Oi, aga kuidas teil Jaapanis läheb?
    Terve 2016 on mahlamütsid pöhja callinud, aastake veel minna.

    Nad tômbasid end just kulude pealt kokku, lasid veerand töötajatest lahti, sulgesid Malaisia tehase. Nende pikaajalised poly lepingud on suurema mahu pealt, sealt saadi pauk sisse. Mahud suuremad, kui endal vaja. Nad küll ütlesid, et ehk tuleb, ehk ei tule ka 2017 uut laksu sellest. Niikuinii tuleb. Ja iga kuradi solari firma on efektiivsem kui teised. Analüütikud noogutavad, nädala pärast teise firma conf, jälle sama jutt. Mida teevad? Noogutavad.
  • Novembri põhjadest sai alguse taastuvenergia uus tõusutsükkel, mis viib indeksid ja enamiku üksikaktsiaid 2014. aasta tippudest kõrgemale.
    Veel suuremas plaanis on tegu 10 aastat kestnud karuturu energia otsa lõppemisega ja 20-aastase pullituru algusega.
    Oluline turutipp taastuvenergia jaoks oli 2008. aasta keskel, kui nafta hind jõudis 145$ barreli eest ning turg uskus, et nafta saab peagi otsa. Rohkem ei olnud võimalik eksida. Sealt edasi läks kõik allamäge.
    2008. aasta müügilaine taastuvenergias oli väga jõuline.
    2011. aasta müügilaine oli juba oluliselt väiksema energiaga, kuid turg suutis teha siiski uued põhjad.
    Viimane ehk 2014. aastast alguse saanud kolmeaastane karuturg oli alguses väga hoogsate kukkumistega, kuid karuturu lõpuosa 2016. aastal tuli väga vaevaliselt.
    Terve 2016. aasta passisin peale, et millal siis lõpuks põhja omadustega põhi tuleb. Novembris see lõpuks tuli ja oli müüjate poolt väga hale esitus. Uuteks põhjadeks turg enam suuteline ei olnud!

    Uue trendi raames on mõistlik soetada positsioon enne tulemusi, sest pärast tulemusi maksate selle eest rohkem.
    Kvartalitulemused ei loe, sest turg vaatab sektori kaugemat tulevikku. Kõik vahepealsed uudised toovad samuti kaasa tõusu, sees turg tahab rallida. Tundub, et globaalselt valitsevad aktsiate rallimiseks samuti soodsad tingimused (vähemalt S&P500 2500 punkti tasemeni, siis vaatan enda jaoks olukorra uuesti üle). Igaks juhuks mainin, et arenenud turgude, eriti USA turu, pikaajaliste väljavaadete osas olen äärmiselt skeptiline.
    2019. või 2020. aastaks on taastuvenergia turg teinud keskmiselt 200-300 protsendilise tõusu ning osad aktsiad veel kordades rohkem.
    Arvan, et turu iseloom muutub pulliturule vastavaks ehk tõusud kestavad kauem, kui langused - seni oli vastupidi (näiteks võimas ralli 2013. aastal ja langus aastatel 2014-2016).

    Viimase, kümme aastat kestnud karuturu tulemusena on lõviosa päikeseenergia investoreid kaotanud 90-99 protsenti kapitalist. Need investorid, kes on sektoris ise osalenud või kes on seda turgu silmanurgast jälginud ei usu, et päikese- ja taastuvenergiaga oleks võimalik raha teha. Lugematu arv ettevõtteid on tüürinud pankrotti. Tänase seisuga ei taha nad päikese- ja taastuvenergia aktsiatest mitte kunagi mitte midagi kuulda. Päikeseenergia sektor on vaestemaja, kus mõistlikud inimesed positsiooni ei oma.

    Past performance is not indicative of future results.

    Finantsturgudel on fundamentaalne omadus liikuda ühest äärmusest teise. See on garanteeritud. Kõikides sektorites toimuvad börsibuumid ja kataklüsmid.
    Kui me tahame investeerida, siis me peame panema finantsvara ajaloolisse konteksti. Kui Eesti Energia investeeris Utah-i projekti, siis polnud sellel seltskonnal toorainete ajalooliste tsüklite olemasolust õrna aimugi.
    Investeerimine ei käi nii, et lähme kõik koos rukist lõikama.
    Kui sa tunned aktsiat ostes ennast üksi, kui sa oled teiste arvates natuke napakas, kui sa käitud vastupidiselt analüütikute soovitusele - siis see ongi investeerimine. Parim investeering ei ole see, kui foorumis kiidetakse takka ja kui sõber patsutab õlale ja annab mõista, et hästi tehtud.

    Taastuvenergia sektor tervikuna on alles väga noor.
    Võitjad on selgumata. Masskasutust veel ei ole.
    Nii öelda "Tipping Point" ei ole veel kätte jõudnud, kuid kasvunumbrid on sellised, et vaid mõned aasta pärast see murrang toimub. Järsku on kõigil vaja elektriautot (ning turgu lükata SP-mootoriga masin), päikesepaneele, akusid, targa maja lahendusi, tarkvara selle kõige efektiivseks juhtimiseks ja must miljon muud teenust, millest meil täna aimugi ei ole.
    Ning kiiremini kui keegi täna arvab, tekib järsku kõigil institutsioonidel vastupandamatu isu see vana fosiilidel põhinev tehnoloogia keelata.

    Tipping Point/Fax Effect

    Sharp introduced the first lowpriced
    fax machine in 1984, and sold about 80,000 of those
    machines in the United States in that first year. For the
    next three years, businesses slowly and steadily bought
    more and more faxes, until, in 1987, enough people had
    faxes that it made sense for everyone to get a fax. Nineteen
    eighty-seven was the fax machine Tipping Point. A million
    machines were sold that year, and by 1989 two million
    new machines had gone into operation.
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tipping_Point
    https://en.wikipedia.org/wiki/Critical_mass_(sociodynamics)


    Tehnoloogia S-kurvi neli etappi:
    1. Startup
    - võitlemine ellujäämise nimel
    - tagasiside/kinnituse saamine uue tehnoloogiale
    - kapitali kaasamine
    - TESLA
    2. Skaleerimine
    - turuosa kasvatamine
    - uute regioonide/riikide hõivamine
    - tootmise suurendamine, värbamine
    - korralikud marginaalid
    3. Konkureerimine
    - teravnev konkurents
    - marginaalide langus
    - keskendumine põhitegevusele
    4. Küpsuse saavutamine ehk igav utiliidi äri
    - kompromissid ellujäämise nimel, efektiivsuse otsimine, koondamised

    Nagu allpool olev joonis üritab näidata, siis uus tehnoloogia ei jõua reeglina masskasutusse lineaarsel kujul. Teatud kriitilise massi kasutajateni jõudmisel kasv järsult kiireneb.


    2000-2016 - päikeseenergia areneb peamiselt toetuste najal ja seetõttu oli ettevõtete kasumi teenimise võime habras
    2017-2030 - algab uus, küpsem ja äriliselt edukam faas päikeseenergia sektoris. Päikeseenergiast saab enamikus riikides ilma toetusteta kõige odavam energialiik ja sektor hakkab elama oma elu kapitalismi viljastavates tingimustes. Järgmise 20 aasta jooksul saab olema taastuvenergiale kolimine - mis on suhteliselt kallis investeering infrastruktuuri - peamiseks majanduskasvu allikaks. Nagu börsidel kombeks, siis varem või hiljem liigub pendel teise äärmusesse, tekib investeerimisbuum ning meeletute mõõtmetega taastuvenergia mull (Roaring Twenties).

    Aasta 2017 - mitte kellelgi - jaeinvestorid globaalselt, LHV kasutajad, pensionifondid, riiklikud heaolu fondid, hedge fondid, personaalpanganduse kliendid, igasugu muud fondid, jne - ei ole positsiooni taastuvenergias. Mõelge korraks, mis P-ga juhtub, kui kõik see seltskond avastab, et neil on positsiooni vaja?

    Muide, nafta puurimine oli selle tööstuse algusaegadel umbes 150 aastat tagasi väga halb äri - samasugune Boom and Bust nagu päikeseenergia sektor praegu. Sest iga mees puuris oma tagahoovis naftat.
    Stabiilsed kasumid tekkisid alles pärast seda, kui legendaarne John D. Rockefeller juuris halastamatult kogu keti ulatuses välja konkurentsi (ähvardas kõiki, kes tegutsesid väljaspool kartelli, hõivas raudteed, blokeeris naftajuhtmete ehitust) ja asutas Standard Oil nimelise impeeriumi.

    Mis puudutab naftasektorit, siis Big Oil ridades tekivad paratamatult kaotused. See, mis järgmise 25 aasta jooksul energiasektoris toimub on liiga mastaapne, et saaks jätkuda Business as Usual. Jah, Big Oil täna juba tegutseb selles suunas, et olla ka taastuvenergias kohal, kuid päeva lõpuks tekivad igal tehnoloogilisel revolutsioonil ohvrid ja reeglina on nendeks just vanad olijad. See ajastu, kus naftafirmad olid ühed suurima turukapitalisatsiooniga ettevõtted, leiab vaikselt aga kindalt oma lõpu. See ei juhtu homme, see juhtub pikema aja jooksul.
    http://www.carbontracker.org/wp-content/uploads/2017/02/Expect-the-Unexpected_CTI_Imperial.pdf


    Päikeseenergia on utiliidiäri? Ok, väga hea, on küll.
    Elektroonikatööstus ja telekomid on samuti utiliidiäri. Väga igav, väga ebaseksikas, väga madalate marginaalidega.
    Aga kuidas need lendasid 90-ndatel? Mis juhtus aastatel 2000-2009? Mis juhtus elektroonikatööstuses aastatel 2009-2016? Ma mäletan, et vähemalt elektroonikatööstuses purskas kasum 90-ndate lõpus sisse uksest ja aknast.

    Läbi indeksite pikk enamikus taastuvenergia aktsiates ja 2017. aastal soetan juurde.
    Taastuvenergia indeksid, mida pidevalt jälgin - TAN, ICLN, PBW, PBD, GEX, QCLN, KWT, FAN, PZD, WilderHill Clean Energy Index.
  • martk
    Novembri põhjadest sai alguse taastuvenergia uus tõusutsükkel, mis viib indeksid ja enamiku üksikaktsiaid 2014. aasta tippudest kõrgemale.


    Novembri põhjadest SPY $208 juurest on turg rallinud täna siia, $235 juurde. Väga kiirelt väga palju. Kogu turg. Selle paistel saab paljudele sellise chart based analüüsi tõusule joonistada.

    Solarite 2017-d hakkavad sisse tulema. Asjad on koledamad kui enne prognoositud ning isegi sellel on mingi 2H recovery hope veel sees.




Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon