LHV Group (LHV1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV Group (LHV1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uus börsifirma väärib uut teemalõnga.

    Ootan LHV-lt esimese asjana finantstulemuste avaldamise kalendri üllitamist. Siin on vastsel börsiliikmel võimalus seada uus tase: mitte ainult näidata aruannete avaldamise kuupäeva, vaid ka kellaaega.
  • LHV aktsia turuletulek aitab ehk täna Tallinna börsil tükk aega nillitud 1000 punkti piirist läbi murda.
  • Swedi klientidele igaks juhuks hindu üldse ei näidata... tühi ekraan
  • Täna LHV börsiindeksit ei muuda, sest algväärtus (tänane sulgumishind), mille suhtes muutust arvestada, tekib alles homme.
  • Swedbanki netipangas ei ole üldises Tallinna börsi aktsiate nimekirjas LHV aktsia näha, otsinguga üksnes leiab üles.
  • kamakaks ja hack - LHV võtab Teid hea meelega oma kliendiks. Näitame internetipangas hindu ja palju muud toredat ;).
  • Kas mulle ainult tundub nii, et keegi LHV alt on asunud oma pakki maha müüma, ega seda ei saa ka pahaks panna, hind on ju suurepärane?
  • Kella 10:40 paiku on kliendid väljaspool LHVs müünud umbes 20% käibeldud LHV-aktsiatest, ja ostnud umbes 10% käibeldud LHV-aktsiatest. Nii nagu IPO, toimub kauplemine aktsiaga seega siiamaani suuresti "maja sees".
  • praegu laevad oma väikeseid pakke maha need, kes kavatsesidki esimese allapoole pööramise märgi korral aktsiad maha müüa. Vast nii poole tunni pärast saavad nad otsa ja usun et läheb tõusuks
  • LHV väärtus seisneb mu meelest kolmest osast:

    1) Varahaldus - stabiilne ja ennustatav, aga moraalselt kahtleva kasumlikkusega ühiskonna poole pealt
    2) Organisatsiooniline väärtus - ehk potentsiaal saada inimeste usaldus rahaasjades - potentsiaal ja upside
    3) Ülikiiresti kasvanud kõrgintressituluga laenuportfell - väga ebakindel väärtus

    Päris raske on panna need asjad kokku ja öelda, mis on õiglane väärtus. Selge on aga mu meelest see, et mingi kõrge dividend lähiaastatel ei tule. Äkki 15 senti järgmisel aastal, mis on panganduses tänapäeval väga madal tase. Samas p/e võib kujuneda täitsa ok:ks juba lähiajal. Ehk siis on küsimus, kas ettevõte suudab kompenseerida seda madalat dividendi kasvuga. Aga mulle tundub, et kasvamine kõrgintressilaenudega peaks olema raske, ehk siis on küsimus kas on Eestis veel palju potentsiaalseid kliente võita, või kas võib minna välismaale.
  • Alati võib minna SAB1L uksetaha ja pakkuda väikest diili in cash and stock :)

    Börsifirmana on seda palju lihtsam teha.

    [Mitte liiga tõsiselt võtmiseks]
  • Üks suur probleem aktsiakursile on nüüd selline, et hetkel on inimeste peades hind 6,95 nagu mingisugune tugipunkt. Iga päevaga see number unustatakse ära, ja loeb ettevõtte tulemused. Samas müüdigi vähem kui paar aastat tagasi kaks korda rohkem aktsiaid hinnaga 3,95-ga, ja need inimesed kes selle hinnaga ostsid võivad olla nõus suure kasumi realiseerima. Veel juhtub edaspidi see, et kui täna on aktsias hea käive, siis võib oodata iga tunniga/päevaga/nädalaga käive langeb uuele tasakaalule, misjärel spread laieneb, ja atraktiivsus langeb. Fookus nüüd saab olema Q2-raport, et sellest üritada välja lugeda igasuguseid trende, ja et nendega ilma eelarvamusteta (3,95 ega 6,95) jõuda arvamusele kui suur on ettevõtte väärtus. Muidugi on oluline ka kes on börsil esimestel päevadel ostja, kas tippjuhtkond on midagi oluliselt ostnud tänastel hindadel. Eks tippjuhtkond (kõik suhteline) nii palju aktsiaid siiski ei oma, minu arusaamisel.
  • stefan
    Aga mulle tundub, et kasvamine kõrgintressilaenudega peaks olema raske, ehk siis on küsimus kas on Eestis veel palju potentsiaalseid kliente võita, või kas võib minna välismaale.


    Vähemalt välja paistab, et LHV jaoks on intress olnud selge riskimõõdik. Krediidistrateegia on iga panga siseasi, kuid tundub, et LHV on riskialtim, kuid nad kaaluvad riski lihtsalt intressiga ära. Mulle selline lähenemine sobib, sest kasvufaasis ei olegi teist võimalust. Seega, intress on väga suhteline asi ning mõiste kõrge ei ole päris õige väljend. Ma ise arvan, et nõudlust sellises väike-keskmise suurusega kasvuettevõtete kliendisegmendis ja marginaalide vahemikus 3,5% - 5% on pööraselt.

  • Suurtes majades laenuportfelli portfellijuhtimise printsiipidest lähtuvalt ei juhita. Noh stiilis, et x summaga ja y reitinguga ettevõte lisab portfelli z koguse riski. Toimub üldisem mõõdikutepõhine juhtimine. LHVs tundub et on rohkem portfellijuhtimist, aga see paistab ainult väljast nii.
  • stefan
    Samas müüdigi vähem kui paar aastat tagasi kaks korda rohkem aktsiaid hinnaga 3,95-ga, ja need inimesed kes selle hinnaga ostsid võivad olla nõus suure kasumi realiseerima..


    See ju ikkagi "väike"kasum. Inimene kes ostis kaks aastat tagasi hinnaga €3.95 näiteks 500 tükki = €1975 oli tal raha sinna alla kaheks aastaks kinni panna. Peamiselt olid need ju ikkagi LHV reatöötajad. Mina ei usu, et ta tormab nüüd müüma hinnaga €3475. Sest lapsel on sokke või trussikuid vaja. Kuid mida ka mina tean.

  • Kaks aastat tagasi ei olnud avalik emissioon, müüdi vaid neile kes valmis suuremat summat paigutama.
  • Eestlane on tuntud rehepapprahvas, IPO-del osaletakse vaid selleks, et kiire kasum võtta.
  • Cynic
    Kaks aastat tagasi ei olnud avalik emissioon, müüdi vaid neile kes valmis suuremat summat paigutama.


    Ma ei ole päris kindel, aga kas oma töötajad ei saanud aktsiaoptsioone ka väiksematele kogustele, mille kaudu omandatud aktsiaid on nüüd võimalik realiseerida - palka saaval reatöötajal võib ikka olla vajadus raha välja võtta tekkinud, see ju sisuliselt edasi lükatud (aasta)preemia.
  • Kas 7 euro pealt LHV sambarahaga tugioste ka tegema tuleb, vähemalt esimene päev on vaja väärikalt lõpetada?
  • Aivo, Sa oled ilmselgelt pahatahtlik ja laimav.
  • LHV ei pidanud ise turutegijaks hakkama. Eks aeg näitab milliseks käibed kujunevad.
  • LHV ei tohi oma aktsiat osta, või kuidas sellega on?
  • Kuidas pahatahtlik ja laimav, ma süstin lootust, et äkki alla 7 eurot ei lasta kukkuda?Lisaks on neil juba kogemus olemas LHV pensionifondid ostsid aastaid kahjumis olnud kinnisvarafirma Arco Vara aktsiaid, mis suhtes siis LHV aktsiad kehvemad on, et neid ei kõlba pensionifondi osta?
  • See oli 90ndatel kui pangad ostsid oma aktsia hinda üles, ja siis selle peale muutsid hinnasihte.
  • Tänast graafikut vaadates tundub, et olulisemaks toetuseks saab kella neljane turu sulgemine.
  • wise
    Vähemalt välja paistab, et LHV jaoks on intress olnud selge riskimõõdik. Krediidistrateegia on iga panga siseasi, kuid tundub, et LHV on riskialtim, kuid nad kaaluvad riski lihtsalt intressiga ära.

    Mäletan, et kunagine Rootsi Handelsbankeni juht Arne Mårtensson rääkis, et pankadel on imelihtne kasumit tõsta, tuleb lihtsalt suurendada laenamist. Ja eks selles on iva. On lihtne suurendada laenamist, ja arvestada intressitulu, ehk kasumi. Aga paraku ei selgu enne laenu tagasimaksmisaega, kas laen tegelikult oli kasumlik. Alguses võivad laenuvõtjad kasvõi kasutada laenusumma intresside maksmiseks. Seega võivad pangad näidata kaua aega, aastatid või aastakümneid, kasumeid, aga siis võib järsku kõik olla kadunud. Sellepärast mina olen hetkel pessimistlik Rootsi pankade osas, nende laenamine on kiiresti kasvanud, aga arvestagem pigem seda, et Stockholmi ja Göteborgi korterihinnad on kümne aastaga kolmekordistunud. (Rootsi palgad aga muidugi vaid enam-vähem inflatsiooniga kasvanud.) Ja need korterid on muidugi pankade bilansivara taga. Ma ei tea mis kvaliteediga on LHV laenuportfell, usun, et LHV-inimesed tunnevad Eestit hästi, aga selge see, et laenuportfell on väga kiiresti kasvanud.
  • Cynic
    Kaks aastat tagasi ei olnud avalik emissioon, müüdi vaid neile kes valmis suuremat summat paigutama.

    Kui taheti luua "koostunnet" klientidega siis ei olnud eriti tark müüa teatud investoritele 3,95-ga ja "massidele" 6,95 vähem kui kaks aastat hiljem. Muidugi võib väita, et risk oli suurem kaks aastat tagasi, aga siis oleks olnud parem tollal teha IPO, ja kõik oleksid sisenenud sama hinnaga.
  • Stefan, üldiselt laenu selleks ei anta, et enda põhisa ja intressimakseid tasuda.

    Martensson pani panga (sh. investorid) päris raske valiku ette sellise steitmendiga. Ühtpidi on tal õigus, sest laenunõudlus on konstantselt olemas. Teisalt leevendandes skooringumudelit või laenutingimusi, maksad kohe lõivu krediidikvaliteedis. Aga noh, eks Handels ole ka Eestis kohati veidraid asju teinud selleks et kasvada.

    Orgaaniliselt kasvav pank on juba definitsioonilt reaktiivse iseloomuga :)
  • Samas on protsentuaalselt kiire kasv loomulik kui algusmaht on madal, aga LHV puhul tundubki, et ka kõige viimastel aastatel on tempo olnud kiire. Ühesõnaga, ma ei tea kas on hea või halb kui kiire laenukasv jätkub 2016 aastal.
  • Stefan, tammepuu kasvab ka istutamisjärgselt esimestel aastatel aeglaselt. Kui puu on juurdunud, siis kasvutempo kiireneb.
  • Kui korteriostja laenab 50% korteriväärtusest ja maksab 2% intressi, siis see intressitulu on pangale päris kindel, ehk see "raha" mis läheb panga kasumiaruandesse on "raha" väga lähedal. Keegi teine ettevõtja alustab riskiprojekti ja maksab 7% intressi. Tema "raha" läheb samuti panga kasumiaruandesse täies ulatuses, aga on tegelikult palju vähemas mahus "raha" kui korteriostja puhul. Pangad on sellest teadlikud ja võivad teha üldprovisjone laenukahjude ennustades, aga matemaatika on kahtlemata palju raskem.
  • Seega unusta kasumiaruanne ning jälgi kotka pilguga panga rahavoogusid ja muutuseid provisjonides?
  • Homme võib tulla nö. pettumuslaine ja viia hinna alla 6,95.
  • stefan
    Samas on protsentuaalselt kiire kasv loomulik kui algusmaht on madal, aga LHV puhul tundubki, et ka kõige viimastel aastatel on tempo olnud kiire. Ühesõnaga, ma ei tea kas on hea või halb kui kiire laenukasv jätkub 2016 aastal.


    Ma tahan öelda seda, et laenukasv ei ole iseenesest mitte mingi näitaja. Küsimus on alati selles, millistel tingimustel see kasv saavutatud on ja mis eesmärgil seda tehakse. Kui sa vaatad pankasid, kes rabelevad suurettevõtete segmendis, siis seal portfellid ei kasva või siis väga aeglaselt. Pole mõtet võtta sisse laenu olematu marginaaliga - kasv ei ole alati (mõnikord on) eesmärk omaette. Kui LHV on saanud küsida väikeses ja keskmises segmendis korralikku marginaali ja samal ajal kasvanud, siis see näitab, et nad on ennast väga hästi positsioneerinud. Mina loen LHV sõnumist välja seda, et antud segmendis, kus nad toimetavad ja antud hinnaga on võimalik turul väga hästi kasvada.
  • Mida arvata esimesel päeval tehtud tehingute mahust? IPO olevat 3.3x ülemärgitud.
  • research
    Mida arvata esimesel päeval tehtud tehingute mahust? IPO olevat 3.3x ülemärgitud.


    No mõni võib-olla arvas, et märgitakse üle 5-6 korda ja vastavalt ka panustas ehk siis sai kaks korda rohkem aktsiaid kui plaanis. Ja väike kasum sisse võtta on normaalne.
  • "The stock market is never obvious. It is designed to fool most of the people, most of the time"
    Jesse Livermore
    Legendary stock trader
  • stefan
    Kui korteriostja laenab 50% korteriväärtusest ja maksab 2% intressi, siis see intressitulu on pangale päris kindel, ehk see "raha" mis läheb panga kasumiaruandesse on "raha" väga lähedal. Keegi teine ettevõtja alustab riskiprojekti ja maksab 7% intressi. Tema "raha" läheb samuti panga kasumiaruandesse täies ulatuses, aga on tegelikult palju vähemas mahus "raha" kui korteriostja puhul. Pangad on sellest teadlikud ja võivad teha üldprovisjone laenukahjude ennustades, aga matemaatika on kahtlemata palju raskem.


    Olukord on isegi veel parem, pank ei pea tegema ja ei teegi alati kogu laenusumma ulatuses provi. Ettevõtja kirjutab kogu investeeringu projekti ebaõnnestumise korral korstnasse.
  • Et aktsia püsis üleval 6,95 esimesel päeval on oluline korraldajate edu. Igaüks kes tahtis, oli võimalus väljuda ilma kahjumita, ja ei saa enam viriseda, et talle müüdi liiga kallilt. Nüüd investor n.ö vastutab ka moraalselt ise selle eest, et ta leidis, et 6,95 oli hea hind. Muidugi pole iseenesest päeva lõpp mingi piir, on veel parem kui hind püsib vähemalt 6,95 kogu nädal, aga igasugune väikeinvestorite jutt, et nad usaldasid pakutud hinda, ega jaksanud ise selles osas seisukohta võtta, on nüüd võimalik vastata sellega, et noh turg ju rääkis, et hind oli õige.

    Muidugi võib hinna kvaliteet märgatavalt langeda, juhul kui selguks, et tänased ostjad on pensionifondid. Aga päris ok käive oli, ja kui niimoodi jätkub, siis nädala jooksul, ehk stabiilne hind aegamööda kujuneb.
  • Ei kordunud Olympicu lendstart +20% (23. oktoober 2006).
  • Sain täna 2000 kokku nagu plaanis oli. Sain täna ka Rain Lõhmuselt kirja. Ega ta igaühele vist ei kirjutanud...
  • Sain täna 2000 kokku nagu plaanis oli. Sain täna ka Rain Lõhmuselt kirja. Ega ta igaühele vist ei kirjutanud...


    vist ikka kirjutas, ma sain ka kirja...
  • Parandage kui ma eksin aga. Väike back of the envelope kalkulatsioon.

    Enne oli LHV kokku 23.4 Miljonit aksiat. Nüüd tuli juurde 6.6 miljonit. Kokku 30 miljonit aktsiat.

    30*7 =210 MEUR.
    13 MEUR kasum.
    PE=16.15

    OEG saab 12nega kätte.

    Või ma eksin kuskil? Hinnastamise/valuatsiooni osas pole ka kuskil juttu.

    16 on ikka absurd.


  • 2 milj tuli juurde, p/e umbes 14.

    OEG puhul võib tähele panna, et suur osa kasumist tuleb ühest riigist (Läti) ning et immateriaalne vara maht bilansis on tublisti kasvanud viimastel aastatel, ehk kasumid võivad osaliselt olla "ostetud".

    LHV puhul on muidugi ka natuke kasumit hiljuti "ostetud" Danske-tehingu kaudu.
  • Ai vabandust.6.6 miljonit. See oli ülemärkimine.

    25.4*7=177.8
    PE 13.6
  • Fordi PE miski 5-6, Tesla PE on N/A - kumb on parem investeering? Kurat seda teab.
    13,6 nüüd mingi üüberkõrge number küll ei ole. Kui 2,7-ga aktsiaid anti 2012. aastal tundus sama moodi kallis. Nii nagu Apple tundus jube kallis kunagi 2010 kui PE oli 35+.
  • Imelik, et keegi pole veel kurtnud, et keegi tegi kell 15.47 ühe aktsiaga tehingu, hinnaks 7,000... :)
  • 2015 aastaaruandest

    LHV optsiooniprogrammid:
    2014: Töötajatele 411 366 optsiooni märkimishinnaga 2 EUR (märkimine 2017). Programmi väärtus 645 tuhat EUR
    2015: Töötajatele 278 594 optsiooni märkimishinnaga 2,4 EUR (märkimine 2018). Programmi väärtus 681 tuhat EUR
    2016: Töötajatele XXX* optsiooni märkimishinnaga 3 EUR (märkimine 2019). Programmi väärtus 826 tuhat EUR.

    Omakapitalis reserveeriti
    31 dets 2014: 138 tuhat EUR
    31 dets 2015: 436 tuhat EUR

    ehk: "Aktsiapõhistest maksetehingutest tulenevad kulud kokku moodustasid osana tööjõukuludest perioodi jooksul 436 (2014: 138) tuhat eurot."

    kokku oli seega reserveeritud 31 detsembril 574 tuhat EUR.

    ----
    Kummaline järgnev:

    aastaaruanne:
    "2014. aastal väljastatud aktsiaoptsioonide realiseerimiseks on aktsiate märkimisperiood ajavahemikul 01.07.2017-30.09.2017 ning 1-eurose nimiväärtusega aktsiaid saab omandada hinnaga 2 eurot aktsia kohta."

    prospekt (lk 41)
    "The option price for altogether 411,337 options granted in 2014 is EUR 1.5 per one Share (of which EUR 1 is the nominal value of the Share and EUR 0.5 the issue premium)"

    =>tõenäoliselt viga. Prospektis ka aastaaruande teksti kopeeritud.
    -------
    veel pisikene asi:
    aastaaruanne:
    Perioodi jooksul väljastatud kogus 278 594
    prospekt
    "the option price for altogether 278,598 options granted in 2015 is EUR 2.4"
    ----
    * Prospekti järgi "By the date of this Prospectus, the Company has granted options to altogether 960,257 Shares.". Siit peaks siis tulenema, et 2016 väljastatud optsioonide arv oleks 960257-411366-278594=270 297.

    =>
    Ilmselt on nüüdseks aktsia hind tunduvalt kõrgem kui eeldatav hind 2015 aasta lõpul, ja lisanud on veel üks optsiooniprogramm, ja küsimus on siis kuivõrd on tänavu vaja reserveerida summasid selle eest kasumiaruande kaudu. Vahe märkimishindade ja omakapital/aktsia ilmselt nii suur siiski ei ole, mistõttu pole ehk vaja muretseda selliste reserveerimiste tõttu. Pigem siis võtta arvesse, et eeldatavasti peaaegu miljon aktsiat lahjendavad aktsiate koguarvu kuni 2019-ni.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon