Börsipäev: 18. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 18. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 594 tehingut ning käive oli 1,200 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 660 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 534 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 345 ning 246.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Baltika BLT1T teatas reede hommikul värsketest ettevõtte nõukogu otsustest. Nõukogu kinnitas 2019.-2020. aasta tegevusplaani, millega seotud ühekordsed kulud summas 1,978 miljonit eurot kajastatakse 2018. aasta majandusaastaaruandes. Baltika 2018. aasta omakapitali suurus on pärast ühekordsete kulude kajastamist 67 tuhat eurot ning see ei vasta enam äriseadustikus sätestatud nõudele, sest seadusega kooskõlas olemiseks on vajalik vähemalt 2,040 miljoni euro suurune omakapital. Täpsem informatsioon 2019–2020 tegevusplaani osas avalikustatakse 18. märtsil 2019. Lisaks võeti vastu otsus teha aktsionäride üldkoosolekule ettepanek suurendada tänavu augustis aktsiakapitali 5 miljoni euro võrra avalikul pakkumisel. Baltika suuraktsionär KJK Fund, Sicav-SIF on kinnitanud valmisolekut märkida uusi aktsiaid.

    Linda Nektar LINDA kutsus reedel kokku aktsionäride korralise üldkoosoleku 11. aprilliks 2019. Päevakavas on 2018. majandusaasta aruande kinnitamine, audiitori nimetamine ning kahjumi katmise ettepanek. Lisaks on ettevõtte nõukogu teinud ettepaneku maksta eelmiste perioodide jaotamata kasumi arvel aktsionäridele dividendi 0,08 eurot aktsia kohta, mis teeb kokku 126 008,72 eurot. Reedese sulgemishinna pealt (4,14 eurot) teeks see dividenditootluseks 1,9%. Aktsionäride nimekirja fikseerimise tähtpäev dividendide maksmiseks (record date) on 26. aprillil 2019 arveldussüsteemi tööpäeva lõpu seisuga. Dividendid makstakse aktsionäridele välja 6. mail 2019.

    Olainfarm OLF1R teenis tänavu veebruaris müügitulu 11,44 miljonit eurot, mida oli aastases võrdluses 7% enam. Suurima osakaalu lõikes on müük Lätis nüüdseks võrdne müügiga Venemaale: mõlemad riigid andsid kuu müügitulust 3,2 miljonit eurot. Venemaa müügitulu kasvas aastaga 15%, Läti oma 14%.

    Tallinna Vesi TVEAT teatas reedel, et esitas 14. märtsil kaebuse Tallinna Halduskohtule seoses konkurentsiameti otsusega jätta veeteenuse hinnad Tallinnas ja Saue linnas kooskõlastamata. Kaebus seondub ameti otsusega 12. veebruarist 2019. Paralleelselt on Tallinna Vesi koostamas Konkurentsiametile vastust seoses sama 4. detsembril 2018 otsusega seotud järelevalvemenetlusega. Ettevõttel on vastamiseks aega kuni 1. aprillini 2019.

    PRFoodsi PRF1T käive oli selle aasta veebruaris 5,67 miljonit eurot, kahanedes aastavõrdluses 25,7%.

    Sel nädalal:
    20.03. Baltika BLT1T auditeeritud majandustulemused
    21.03. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T aktsionäride korraline üldkoosolek

    Siin on eelmise nädala hinna- ja indeksimuutused:
  • S&P 500 indeks pikendas reedel 0,5% tõusuga viie päeva rallit 2,9%ni, taastudes täielikult eelneva nädala langusest ning saavutades 2019.a kõrgeima taseme. Kui aktsiaturule oodatust nõrgemad USA tööstussektori näitajad korda ei läinud, avaldasid need siiski survet dollarile, kukutades seda teiste olulisemate valuutade suhtes nädalaga -0,7% ning ühtlasi on nõrgem makro ajendanud kaitse otsimist valitsuse võlakirjadest, kus 10a võlakirja tulusus on 2,59%le vajudes saavutanud madalaima taseme alates 3. jaanuarist. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,7% kõrgemal ning pani nädalale punkti 2,8% võiduga.



    USA töötleva tööstuse toodang kahanes veebruaris -0,4% võrreldes jaanuariga, osutudes kesisemaks oodatud +0,1% kasvust, kuid allajäämist aitas pehmendada jaanuari kukkumise revideerimine väiksemaks (-0,9% pealt -0,5%le). NY piirkonna töötleva tööstuse küsitlus paraku märtsi osas häid sõnumeid ei pakkunud, kui üldine aktiivsusindeks langes -5,1 punkti 3,7 punktile (oodati 10,0) ning saavutas sellega madalaima taseme alates 2017.a kevadest. Uute tellimuste indeks kahanes -4,5 punkti 3,0 punktile, kuue kuu ootuste indeks tuli -2,7 punkti allapoole 29,6 punktile ja pehmem oli ka kapitalikulutuste indeks. Langustele vastukaaluks kerkis tööhõive indeks 9,7 punkti 13,8 punktile.

    Michigani ülikooli küsitluse kohaselt kerkis tarbijate kindlustunne märtsis viie punkti võrra 97,8 punktile, jätkates taastumist jaanuaris saavutatud üle kahe aasta madalaimalt tasemelt (91,2) ning ületades analüütikute 95,6 punktist ootust. Hinnang jooksevatele tingimustele paranes 2,7 punkti 111,2 punktile, tugevamalt põrkas järgmise kuue kuu väljavaadet peegeldav indeks (+4,8 punkti 89,2 punktile), millega viimane saavutas parima tulemuse alates oktoobrist. Ühest küljest on kaasa aitamas valitsuse tööseisaku lõppemine veebruaris ning teisalt ka finantsturgude jõuline taastumine.

    Positiivsed emotsioonid on kandunud ka uude nädalasse, viies Aasia börsiindeksid kõrgemale (Nikkei +0,6%, Shanghai Composite +2,3%). Meeleolu ei näivat morjendavat uudis, mille väitel võib USA ja Hiina presidentide kohtumine lükkuda edasi juunikuusse, kuna aprilliks ei pruugita jõuda kaubanduskokkulepet valmis saada. Samuti osutus oodatust nõrgemaks Jaapani kaubandusstatistika. Riigi impordi aastane langus kiirenes veebruaris -6,7%le (oodati -6,4%) ning eksport kahanes -1,2% (oodati -0,6%), mis oli kolmas järjestikune languskuu ning ühtib Jaapani keskpanga eelmise nädala sõnumiga, milles kohaselt on ekporditurgude jahtumine Jaapani majandust survestamas.

    Nädal algab majandusuudiste osas vaikselt, kui välja võiks tuua vaid USA majade ehitajate kindlustunde indeksi, mis konsensuse arvates võis märtsis jätkata punktise tõusuga taastumist detsembris saavutatud 2,5a madalaimalt tasemelt. Ülejäänud nädal toob FEDi ja Inglise keskpanga istungi (vastavalt kolmapäeval ja neljapäeval) ning eurotsooni erasektori aktiivsuse märtsi esialgse näitaja (reedel).

    16.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (märts)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon