Börsipäev 21. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 357 tehingut ning käive oli 2,24 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 477 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1,73 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 240 ning 95.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS LHV Group teatab, et on otsustanud ennetähtaegselt lunastada 20.06.2014 emiteeritud allutatud võlakirjad, mis on registreeritud ISIN koodiga EE3300110550 (edaspidi LHV Group 2024 allutatud võlakirjad). Ennetähtaegselt lunastatakse kõik 318 LHV Group 2024 allutatud võlakirja nimiväärtusega 50 000 eurot, koguväärtuses 15 900 000 eurot. Investorile väljamakstav summa ühe võlakirja kohta on 50 906,25 eurot. Lunastamise teostamise päev (payment date) on 20.06.2019 ning võlakirja omanike nimekiri fikseeritakse (record date) 19.06.2019 kella 23:59 seisuga.

    PRFoods teenis 2019. aasta esimese kolme kuuga ehk finantsaasta kolmandas kvartalis 18,1 miljonit eurot müügitulu, mida on 20,2 protsenti vähem kui mullu samal ajal. Puhaskahjum süvenes 9 protsendi võrra 1,2 miljoni euroni teatas ettevõte börsile. Üheksa kuu müügitulu vähenes võrreldava perioodiga 11,7 protsenti 64,2 miljonile eurole ja puhaskahjum oli 832 000 eurot. Võrreldaval, aastatagusel perioodil teeniti 2,1 miljonit eurot puhaskasumit. Müügi vähenemise tingisid eelkõige väiksem müük Eesti tehasest Soome ja toorkala vahendamise vähenemine Soomes. Samas oli brutokasumi vähenemine oluliselt väiksem käibe vähenemisest. 2018.-2019. aasta kolmanda kvartali brutokasum oli 2,1 miljonit eurot võrreldes 2,4 miljoni euroga aasta tagasi.

    20. mail 2019 sõlmiti AS Merko Ehitus kontserni kuuluva AS Merko Ehitus Eesti ja Türi valla vahel leping Türi Põhikooli hoonete ehituseks aadressil F. J. Wiedemanni 3a, Türi. Lepingu maksumus on ligikaudu 11,4 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööd algavad 2019. aasta mais ja objekt valmib 2020. aasta augustis.


    Sel nädalal:
    23.05 Tallink Grupp korraline üldkoosolek
    24.05 Harju Elekter dividendi väljamakse
  • Mitmed riist- ja tarkavaraettevõtted on USA valitsuse ettekirjutusel peatanud oma toodete müügi Huaweile, mida investorid näevad üha rohkem kaubandussõja ühe osana ning sestap raputas kahe suurriigi vahelise pinge edasise vältamise väljavaade eile aktsiaturgusid. S&P 500 indeks taganes 0,7% ning Euroopas sulgus Stoxx 600 teist päeva järjest punases (-1,1%), kui valusaimaks osutusid langused pooljuhtide sektoris.

    Pärast USA turgude sulgumist esinenud FEDi president Jerome Powell keskendus oma kõnes peamiselt USA ettevõtete rekordiliselt suureks paisunud laenukoormale, nentides et viimasel ajal on emissioonid olnud suures osas madalama krediidireitinguga ning sestap võivad osad ettevõtted sattuda tõsistesse raskustesse, kui majanduse seis peaks halvenema. Finantssüsteem on tema sõnul siiski piisavalt tugev potentsiaalsete kaotustega hakkamasaamiseks.

    St. Louis FEDi president James Bullard, kes on tänavu FOMC hääletav liige, on muutunud alusinflatsiooni madala taseme pärast murelikuks ning oleks valmis intressimäära langetama juhul kui see püsib pikemaajaliselt allpool eesmärki. NY FEDi presidendi John Williamsi sõnul on keskpank muutnud oma nägemust sellest, kui madalale võib töötuse määr langeda ilma et tingiks inflatsioonisurvet. Tema arvates on see väga hea, kui majandus saab edukalt toimida 3,5% tööpuudusega ja samal ajal ei pea hinnatõusu hoogustumise pärast muretsema. Märtsis prognoosis FED töötuse määra pikaajalise tasemena 4,3%, ent nüüd on see jõudnud juba 3,6% peale.

    Aasias vahetasid aktsiaturud öösel värvi suures osas rohelise vastu, välja arvatud Jaapanis, kus Nikkei kauples kirjutamise hetkel 0,2% madalamal. Hiinas põrkas Shanghai Composite 1,3% ning Hongkongis Hang Seng 0,2%. Hiinas tunti ostuhuvi eelkõige haruldaste muldmetallide ettevõtete vastu, kuna USA impordib 80% antud strateegilisest materjalist Hiinast ning viimane võib kasutada haruldasi muldmetalle kaubandussõjas oma vastulöögi andmiseks. Lõuna-Korea Kospi indeksit aitas toetada Samsungi aktsia ligi 4% tõus, sest ettevõtet nähakse potentsiaalse kasusaajana Huaweile kehtestatud piirangutest.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USA olemasolevate majade aprillikuu müügi ning eurotsooni tarbijate maikuu kindlustunde indeksi.

    17.00 USA olemasolevate majade müük (aprill)
    17.00 Eurotsooni tarbijate kindlustunde indeks (mai)
    17.45 FEDi Evans esineb
    19.00 FEDi Rosengren esineb

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon