Börsipäev 4. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 852 tehingut ning käive oli 2,519 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,125 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 787 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 422 ning 131.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Apranga APG1L avaldatud maikuu müügitulemustest on näha aastavõrdluses 4,7% kasvu 20,6 miljoni euroni. 2019. aasta esimese viie kuuga teeniti 88,5 miljonit eurot, mis on 6,4% kõrgem, kui eelmisel aastal samal perioodil.

    Täna:
    04.06 Grindeks GRD1R korraline üldkoosolek
    04.06 Tallinna Sadam TSM1T dividendi väljamakse
    04.06 Baltic Horizon Fund NHCBHFFT dividendi ex-kuupäev

    Sel nädalal:
    03.06-07.06 Tallink TAL1T mai müügitulemused
    03.06-07.06 Klaipėdos nafta KNF1L mai müügitulemused
    05.06 - 21.06 AS LHV Group allutatud võlakirjade avalik pakkumine
  • Kesised töötleva tööstuse aktiivsuse näitajad ning lisaks St Louis FEDi presidendi James Bullardi kommentaarid intressimäära võimalikust kärpimise vajalikkusest tingisid USA valitsuse võlakirjade hinnatõusu, seda eriti lühema tähtaegade puhul, mis muutis majandussurutise signaali tulususte kõvera näol veelgi tugevamaks. S&P 500 lõpetas sessioon 0,3% madalamal, Nasdaq tuli alla koguni 1,6% peaasjalikult, kuna USA valitsus kavatseb uurida, kas Apple, Facebook, Amazon ja Google on surunud alla konkurentsi ning kahjustanud tarbijate huve. Euroopas suutis Stoxx 600 tulla välja hommikusest miinusest ning panna päevale tervishoiusektori eestvedamisel punkti 0,4% tõusuga.

    Globaalse töötleva tööstuse ärikeskkond halvenes küsitluste kohaselt mais enim viimase kuue ja poole aasta jooksul, kui JPMorgani ja Markiti koostatud PMI indeks alanes 50,4 punktilt 49,8 punktile. Uute tellimuste indeks langes 50,1 punktilt 49,5 punktile ning ettevõtte tuleviku optimism kukkus madalaimale tasemele alates 2012. aasta juulist, mil hakati andmeid koguma, viidates lähitulevikus olukorra edasisele halvenemisele.



    St Louis FEDi president James Bullard on esimene Föderaalreservi ametnik, kes on nüüd avalikult intressimäära kärpimise lauale pannud. Tema sõnul võib intressimäära korrigeerimist allapoole vaja minna juba üsna pea, et aidata tõsta inflatsiooniootusi ning kaitsta majandust võimaliku jahtumise eest. Bullardi sõnul on kaubanduspiirangute otsene efekt USA majandusele suhteliselt väike, kuid mõju läbi globaalsete finantsturgude võib olla suurem.

    Aasias jätkasid aktsiaturud kauplemist valdavalt miinuspoolel eesotsas Hiinaga, kus Shanghai Composite nõrgenes 0,9%. Austraalias kosus S&P/ASX 200 0,3% leides tuge keskpanga ootuspärasest otsusest langetada intressimäära pärast ligi kolmeaastast pausi rekordmadalale tasemele ehk 1,25% peale, et kiirendada töötuse määra langust ning saavutada inflatsioonieesmärki. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kerges plussis, mida võis osaliselt toetada uudis, et Kongressi vabariiklased kavatsevad Trumpi planeeritud Mehhiko tariifidele vastu seista.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta eurotsooni aprilli inflatsiooni, mis tõenäoliselt aeglustus nii energiahindade kui ka lihavõtete mõju tõttu 1,7% pealt 1,3%le ning alusinflatsioon 1,3% pealt 0,9%le. Ühendriikides võtab sõna mitu FEDi ametnikku, sh keskpanga president Jerome Powell.

    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (aprill)
    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (mai)
    11.00 Itaalia töötuse määr (aprill)
    12.00 Eurotsooni töötuse määr (aprill)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (mai)
    15.00 Brasiilia tööstustoodang (aprill)
    15.30 FEDi Williams esineb
    16.55 FEDi Powell esineb
    17.00 USA tehaste tellimused (aprill)
    22.45 FEDi Brainard esineb
  • Prantsusmaa valitsuse eelarve 2019.a esimese nelja kuu puudujääk ulatus 67,215 miljardi euroni, kasvades mullusega võrreldes 12,9mld euro ehk 24% võrra. Tegemist on kõrgeima nelja kuu näitajaga alates 2009.a.

    IMF urges France to step up spending reforms to rein in debt

  • Hispaania töötute arv kahanes mais oodatud 74,5 tuhande asemel 84,1 tuhande võrra (aprillis -91,5 tuhat).
  • Euroala alusinflatsioon mais 0,8% vs oodatud 0,9%
  • turul lastakse veidi optimistlikumate pealkirjadega hinge tõmmata

    *MEXICO'S EBRARD SAYS TRIP TO WASHINGTON HAS BEEN 'VERY USEFUL'
    *MEXICO TO PRESENT IMMIGRATION PROPOSAL TO U.S. OFFICIALS:EBRARD
    *CHINA, U.S. TRADE DISPUTE SHOULD BE SOLVED VIA TALKS: MOFCOM
    *CHINA HOPES U.S. TO STOP WRONG DOINGS,MEET CHINA HALFWAY:MOFCOM

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon