Börsipäev 26. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 388 tehingut ning käive oli 897 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 480 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 365 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 183 ning 169.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    26.07 Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne
  • Ehkki Euroopa Keskpank lubas seda, mida turud olid suuresti oodanud, näitas eilne aktsiaturgude negatiivne reaktsioon, et osa keskpankade sammudest lõdvema rahapoliitika suunas on juba hindadesse sisse arvestatud. S&P 500 indeks andis sessiooni lõpuks ära 0,5% ning Stoxx 600 loovutas 0,6%.

    Sarnaselt kolmapäeval avaldatud PMI indeksitele peegeldas ka Saksamaa ettevõtete kindlustunne töötleva tööstuse aktiivsuse vabalangust, mis on jätmas oma jälge tervele majandusele. Ligikaudu 7000 Saksamaa ettevõtte küsitlusel põhinev hinnang majanduse järgmise kuue kuu väljavaatele langes juulis 1,8 punkti 92,2 punktile, saavutades madalaima taseme alates 2009.a suvest. Põhjuseks on kõrge määramatus globaalses kaubanduses ning lähenev Brexit, ent küsitlust läbi viiva IFO sõnul oodatakse majanduses teisel poolaastal siiski kerget positiivset kasvu.

    Euroala majandusnäitajate nõrgenemisest ja madalast inflatsioonist johtuvalt Euroopa Keskpank eilsel istungil veel intressimäärasid ei muutnud, kuid andis märku, et nii intressimäära langetamist kui ka varade ostude taaskäivitamist on hakatud uuesti uurima. Lisaks kaalutakse mitmetasandilist deposiidiintressimäära, et leevendada survet pankade kasumlikkusele. Olulise muudatusena võib võtta sedagi, et pressiteates ei räägitud enam 2% inflatsiooni saavutamisest, vaid selle jätkusuutlikust liikumisest eesmärgini, mis viitab suuremale paindlikkusele ning annab keskpangale võimaluse pikemalt majandust stimuleerida. Majandussurutise risk jääb euroalas Mario Draghi sõnul praegu madalaks, kuid selle ilmnemisel peab tema sõnul appi tulema ka fiskaalpoliitika.

    Ühendriikides alanes eelmisel nädalal esmakordselt esitatud töötu abiraha taotluste arv kümne tuhande võrra 206 tuhandele, mis oli oodatud 218 tuhandest parem ning viitab jätkuvalt väga madalale vallandamiste tasemele. Positiivse üllatuse pakkusid ka kestvuskaupade tellimused, mis kaitse ja lennutööstust arvestamata hüppasid juunis 1,9% võrreldes maiga, ületades konsensuse 0,2% ootust. Samuti kasvas tarne 0,6% oodatud -0,2% asemel. Ühe kuu statistika baasil on raske järeldusi teha, kuid selle jätkusuutlikkus viitaks ettevõtete uuesti hoogustunud investeeringutele. Kui võrrelda ilma kaitse- ja lennutööstuseta tellimusi aastatagusega, siis kiirenes kasvutempo 1,2% pealt 2,0%le ning tarne kasv aeglustus 3,8% pealt 3,5%le (kolme kuu libisevad näitajad viitavad aga mõlemad jätkuvalt aeglustuvale trendile).



    Aasia aktsiaturud suundusid Wall Streeti järel samuti allapoole: Nikkei taandus 0,6%, Hang Seng 0,5% ning Shanghai Composite kauples kirjutamise hetkel marginaalse muutusega. USA aktsiaindeksite futuurid viitasid positiivsele päevale, kaubeldes 0,2% plusspoolel.

    Tänastest majandusuudistest võiks välja tuua USA teise kvartali SKP, mille kvartaalne annualiseeritud kasvutempo võis analüütikute kohaselt aeglustuda 3,1% pealt 1,8%le. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas AbbVie, Colgate-Palmolive, Goodyear Tire, Lear, McDonald’s, Philips 66 ning Yandex.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (juuli)
    11.00 Itaalia tarbijate ja töötleva tööstuse kindlustunde indeks (juuli)
    13.30 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA teise kvartali SKP
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (26. juuli)
  • USA majandus kasvas teises kvartalis annualiseeritult 2,1%, ületades sellega konsensuse 1,8% ootust ning samuti jäi Atlanta FED oma 1,3%ga liiga pessimistlikuks. Tarbimise kasv seejuures kiirenes 1,1% pealt 4,3%le (oodati 4,0%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon