Börsipäev 16. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oodatust parem USA augustikuu jaemüük ning tarbijate kindlustunne saatsid reedel Ühendriikide valitsuse võlakirjade tulusused kõrgemale (10-aastase tulusus kerkis 1,77%le, saavutades viimase kuue nädala tipu), kuna investorid omistasid intressimäära langusele tulevikus väiksemat tõenäosust. S&P 500 liikumine kujunes reedel üsna vaoshoituks, lõpetades sessiooni 0,1% langusega ning pannes punkti nädalale, mis andis saldoks 1,0% (eurodes 0,6%). Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,3% kõrgemal ning nädala lõikes 1,2% plusspoolel.



    Ühendriikide jaemüük suurenes augustis 0,4% võrreldes juuliga, mille kasv revideeriti omakorda 0,1pp võrra kõrgemaks 0,8% peale. Tegemist oli kuuenda järjestikuse kuise kasvuga ning ületas ka analüütikute 0,2% ootust. Kütust ja autosid arvestamata kasvas jaemüük 0,1% pärast 0,9% hüpet juulis, jäädes pisut alla 0,1% ootusele. Eraldiseisvalt näitas Michigani ülikooli küsitlus, et USA tarbijate kindlustunne kerkis septembris 2,2 punkti 92,0 punktile (oodati 90,8), taastudes osaliselt augusti 8,6-punktisest kukkumisest, mida toetas nii jooksva olukorra hinnangu kui ka ootuste paranemine.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erisuunaliste liikumistega: Shanghai Composite kerkis 0,1%, Hang Seng nõrgenes 1,0% võrra ja India Sensex loovutas 0,4%. Jaapani börs oli püha tõttu suletud. Brenti hind hüppas 10% 66,3 dollarile ja WTI 9% 59,8 dollarile, kuna Saudi Araabia oli nädalavahetusel toimunud droonirünnaku tõttu sunnitud sulgema poole oma naftatoodangust ehk u 5% maailma päevasest toodangust. Saudi Araabia lubas poole kaotatud toodangust taastada tänaseks ning president Donald Trump andis hinnasurve leevendamiseks loa kasutada strateegilisi toornafta reserve.

    Hiina augustikuu konjunktuur osutus oodatust pehmemaks, kui tööstustoodangu kasv aeglustus 4,8% pealt 4,4%le (oodati 5,2%), jaemüügi kasvutempo nõrgenes 0,1pp võrra 7,5%le (oodati 7,9%) ning investeeringud fikseeritud varadesse kasvasid kaheksa kuu lõikes 10,5% (0,1pp võrra aeglasemalt kui juuli lõpu seisuga). Hiina majanduse edasine aeglustumine enne septembris jõustunud täiendavaid tariife annab investoritele alust eeldada, et valitsus ja keskpank on sunnitud jõulisemalt tuge pakkuma.



    Tänane majandusuudiste kalender on võrdlemisi tühi, kuid NY FEDi töötleva tööstuse küsitlust võib pidada siiski võrdlemisi oluliseks näitajaks, kuna annab esimese vihje sektori jooksva kuu aktiivsusse kohta. Siinkohal tasub siiski märkida, et üleriigilise ISM indeksiga võrreldes on liikumised viimasel kahel kuul olnud vastupidised.

    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (september)
  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 603 tehingut ning käive oli 776 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 603 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 159 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 496 ning 91.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    03.09 – 02.10 Baltika BLT1T ülevõtmispakkumise periood
    11.09 – 25.09 LHV Group LHV1T aktsiate märkimisperiood
  • NY FEDi töötleva tööstuse aktiivsus alanes septembris veidi, kuid üleriigilise näitaja kohta on siit keeruline midagi järeldada.

    Empire State Manufacturing Survey falls to 2 in September (est 4.0; prev 4.8)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon