Mündipesula börsile (ABCD Partners OÜ @ Fundwise) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mündipesula börsile (ABCD Partners OÜ @ Fundwise)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • ABCD Partners OÜ opereerib Mündipesula nime all inovatsiivseid iseteenindusega autopesulaid. Ettevõte alustas just Fundwise keskkonnas ühisrahastuskampaaniat, et kaasata 199 980 EUR - 1 000 080 EUR, samal aja lettevõtte praegune valuatsioon 4 500 000 EUR.

    Ühisrahastuskampaania peamised andmed:
    Ettevõtte nimi: ABCD Partners OÜ
    Ettevõtte registrikood: 12399289
    Ettevõtte aadress: Läike tee 2, Tallinn 75312, Eesti
    Ettevõtte telefoni nr: 6 098 098
    Ettevõtte e-posti aadress: tugi@myndipesula.eu
    Veebileht | Facebook

    Fundwise'i e-posti aadress: info@fundwise.me

    Investeeringu suurus: 199 980 - 1 000 080 €
    Pakutav osalus: 4,25 % kuni 18,18 %
    Pakutav osalus investori kohta: 180 € kuni 100 080 €
    Praegune osakapital: 25000 €
    Ettevõtte praegune väärtus: 4 500 000 €
    Osakapital peale kampaaniat: 26 111 - 30 556 €
    Ettevõtte väärtus peale kampaaniat: 4 699 980 - 5 500 080 €
    1 € nimiväärtusega osa maksumus: 180 €


    Ja pitch deck Fundwise keskkonnas:
    Mündipesula pakub Eestis autopesuteenuseid aastast 2013, olles seadnud rõhu iseteeninduspesulate kasutamisele. Ettevõte on panustanud aastaid rasket tööd sellesse, et luua Eesti turul äratuntav autopesulate kett, mis tänaseks töötab kolmes linnas (Tallinn, Narva ja Haapsalu) ning kokku on juba 10 autopesulat. Pesulates kasutatakse teenuste pakkumisel ainult parimaid seadmeid. Ühtlasi hoolitakse väga oma klientide ajast ja mugavusest, pakkudes kõiki saadaolevaid makselahendusi:
    • Mündid
    • Žetoonid
    • Krediit- või deebetkaardid
    • Lojaalsusprogrammi kaardid
    • Paypass rakendused
    • ning isegi nutitelefonid (mTasku, Monyx jm).



    Novembris 2018 käivitati teine lojaalsusprogramm, millega liitumiseks on vaja tellida "Pesupaketi" kaart. Pesupaketi näol on tegemist autopesulate Netflixi või Spotify lahendusega. Selle kaardiga on klientidel võimalik meie autopesulates alati mugavalt tasuda ja säästa igalt pesukorralt kuni 40%. Pesuplaanil on kolm erinevat soodustusastet ja pesuaega, mida klient saab ise valida.


    Mündipesula on juhtiv autopesu iseteenindust pakkuv ettevõte Eestis, kelle turuosa iseteeninduspesulate turust moodustab 35%. Varem keskenduti Eesti turule ning ka järgneval aastal keskendutakse oma tegevuses Eesti turule, et saada paremini aru klientidest ja nende vajadustest – et pakkuda nende jaoks vajalikku varustust ja kemikaale. Plaanis on avada tulevikus lisaks veel 7 uut autopesulat Eestis.
    Edasise tegevuse raames on plaanis siseneda naaberturgudele Lätis (2021), Leedus (2022) ja Soomes (2023).



    Mündipesula olulisemad näitajad:
    • iseteeninduspesulates on teostatud rohkem kui miljon autopesu;
    • Mündipesula tiim on loonud tuntud iseteenindus autopesula keti ning avanud hulgaliselt autopesulaid;
    • Facebooki lehel on rohkem kui 3 300 jälgijat (teiste sarnaste lehtedega võrreldes oleme esikohal);
    • rohkem kui 1700 klienti on liitunud Mündipesula lojaalsusprogrammidega.



    Kogutud raha investeeritakse autopesulate arendamisesse ülejäänud viies Eesti suuremas linnas - Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Viljandis. Samuti on olemas potentsiaal selleks, et tõsta oma turuosa 35%-lt 50%-ni ja avada 7 uut autopesulat.

    Mündipesula finantseesmärgiks on jätkata kasumi teenimist ning alustada dividendimaksetega 2021. aastal.



  • mis need ilusad kõrged oranžid ja sinised tulbad seal revenue ja profit tabelis on?
  • yanek
    mis need ilusad kõrged oranžid ja sinised tulbad seal revenue ja profit tabelis on?


    Suuremas formaadis:



  • nüüd on selgem
    tärn tähendab prognoosi, 2019 a paistab neil selge olevat juba
    lätti plaanivad minna 2021, aga graafikul presenteeritakse juba 2020 käivet?
    autopesu 5 minti? mina küll nii kiiresti autot pestud ei saa, teiste variantide puhul (a la Statoil ja käsipesu) on ilmselt sees ka ooteaeg? samas ei ole näinud, et käsipesu võtaks kuskil 1,5 kuni 3 tundi aega
    Statoilis vist endiselt ei saa kaardiga maksta, tundub nende konkurentsieelis olevat :)

    mitte, et see paha investeering ei võiks olla, olen isegi näinud inimesi kes käivad oma autot ise pesemas nende pesulas, aga see presentatsioon tundub olevat iga väga ilustatud, märksa parem investeering kui coop tundub :)
  • Mulle meeldib kuidas madal lineaarne tõus mingil põhjusel kohe plahvatamas on isegi ilma kaasamata. Also, samal aastal raha kaasata ja dividende maksta on ikka tase omaette (2021).
  • Haapsalus ka püstol naljakalt lekkis, raha läbi võis rahulikult autot vahaga (mis iganes keemia) siristada, surve oli vaid nõrk. Teema juurde tulles, siis korraliku pesu tehes saab parema tulemuse pesulast ja ega siin tehnoloogilist eelist kellelgi pole.
  • Olen isegi neid isepesulaid kasutanud, sealhulgas Mündipesulat. Päris mitmel korral on (Paldiski mnt-l) seadmed puruks olnud või kaob surve ära. Näen isepesul ainult sellisel juhul mõtet, kui soov lihtsalt autot värskendada või kerge tolmukiht maha pesta, aga korralikult puhtaks saab ikka "päris" pesulas. Naljakas on muidugi see, et tegelikult kui korralikult pesta ja kõik soovitatavad programmid läbi teha, erilist rahalist või ajalist säästu ei tekigi, läheb lihtsalt jube kaua aega (ja isepesulas: aeg = raha). Aga tundub, et rahvas armastab ja teatud aegadel on sageli päris pikad järjekorrad. Business case täitsa olemas.
  • Visahing
    Haapsalus ka püstol naljakalt lekkis, raha läbi võis rahulikult autot vahaga (mis iganes keemia) siristada, surve oli vaid nõrk. Teema juurde tulles, siis korraliku pesu tehes saab parema tulemuse pesulast ja ega siin tehnoloogilist eelist kellelgi pole.


    Erinevus on siiski oluline, kui oled auto salongist ostnud ja tahad, et värv ka edaspidi läigiks. Piisab ühest "päris" pesulast, ja Su uus auto ongi vana, laki kihile jäävad kriimud, mida mündipesulates ei teki.
  • clint

    Erinevus on siiski oluline, kui oled auto salongist ostnud ja tahad, et värv ka edaspidi läigiks. Piisab ühest "päris" pesulast, ja Su uus auto ongi vana, laki kihile jäävad kriimud, mida mündipesulates ei teki.


    Läike püsimiseks on Cirkle K-s selle jaoks olemas ka harjadeta pesu võimalus.
    Mündipesula on ok, aga päris puhtaks korraliku mustusekihi alt autot kiirelt ei saa või võtab see rohkem aega ja loomulikult ka raha.
  • Inforegistri andmetel käive klapib sendipealt, aga kui vaadata kasumit siis see on umbes 2x väiksem kui ülal näidatud ning keeruline hinnata, kas ja kui palju on selleski numbris trikke sees.
    2017a - 130,7k
    2018a - 161,8k
    Omakapital 580k, ehk tahavad tõsta kuni 2x üle olemasoleva omakapitali, andes seejuures ära alla 20% ettevõttest.
    Palk töötaja kohta on aasta aastalt langenud, jõudnud nüüd 420EUR tasemele, ehk mitte eriti jätkusuutlik.

    Huvitav on see, et neil on 50% osalus ettevõttes Unipesu, kus on 50% omanik ka teine auto iseteenindav pesula.
    FastWash, seejuures Unipesu ise alles eelmine aasta tehtud ja pole veel KM kohuslanegi.
    Kasusaajatega seotud Wash&Fly'l, mida opereeris Myndipesula on raskusi maksude tasumisega ning on ka oma sellel aastal alustatud teenuse juba sulgenud: http://www.washandfly.ee/

    Keeruline näha, et kui nad väidetvalt varasemalt tugevalt kasumit teenivana ja seda reinvestides ei ole suutnud suurt kasvu teha, siis kasvunurk läheb taevasse.




  • Kaas30, vaata dokumentide alt rahavoogude prognoosi. Sealt nähtub, et tabelis kujutatud "Total profit" on tegelikult EBITDA, mitte netokasum.
  • Teisisõnu: Earnings Before I Tricked the Dumb Auditors.
  • invictus
    Kaas30, vaata dokumentide alt rahavoogude prognoosi. Sealt nähtub, et tabelis kujutatud "Total profit" on tegelikult EBITDA, mitte netokasum.


    My Bad, vaatasin puhtalt siinsetest slide'idest, eeldasin et Profit = NET.
    Seda enam tekib küsimus, et kui neil on 230-300k iga aasta investimiseks ja sellega pole kasvu saavutatud, kuidas siis kuidas muudab olukorda MIN kaasamine 200k näol.
  • clint
    Visahing
    Haapsalus ka püstol naljakalt lekkis, raha läbi võis rahulikult autot vahaga (mis iganes keemia) siristada, surve oli vaid nõrk. Teema juurde tulles, siis korraliku pesu tehes saab parema tulemuse pesulast ja ega siin tehnoloogilist eelist kellelgi pole.


    Erinevus on siiski oluline, kui oled auto salongist ostnud ja tahad, et värv ka edaspidi läigiks. Piisab ühest "päris" pesulast, ja Su uus auto ongi vana, laki kihile jäävad kriimud, mida mündipesulates ei teki.


    Tean küll kus mis kriimud millest tekivad, poleerin fie na 2002 juba autoasid. Inimesed veavad seda räpast voolikut ka üle katuse, nii et hõisata pole miskit, seda harja seal üldse ei kommenteeri.
  • Samal ajal teine autopesula ka oma emissiooniga välja tulemas:
    UpSteam new campaign will be launched soon. Trading temporarily suspended (@ Funderbeam).
    28 Nov 2019 17:54
    Martin Kristerson
    Dear Investors,

    We are happy to announce that we have started working on a new fundraising campaign that will be taking place on Funderbeam. In order to protect investors from speculation, we have suspended UpSteam from trading on the secondary market. The current and new syndicate will be opened for trading after the new campaign has been concluded.

    We hope to make the campaign available in the first half of December. Please be patient as additional updates will come very soon.

    Sincerely,
    Martin Kristerson
    Founder and CEO of UpSteam
  • Olen isegi neid isepesulaid kasutanud, sealhulgas Mündipesulat. Päris mitmel korral on (Paldiski mnt-l) seadmed puruks olnud või kaob surve ära.


    Tõepoolest, mõnikord tekivad tehnilised rikked - seda enam, et tegemist on selvepesulaga, kus kohapeal pole töötajaid; proovime lahendada kiiresti ja võimalikult tõhusalt.

    Tervitades
    Mündipesula turundusjuht
    Katriin Mangus
  • Kaas30
    Inforegistri andmetel käive klapib sendipealt, aga kui vaadata kasumit siis see on umbes 2x väiksem kui ülal näidatud ning keeruline hinnata, kas ja kui palju on selleski numbris trikke sees.
    2017a - 130,7k
    2018a - 161,8k
    Omakapital 580k, ehk tahavad tõsta kuni 2x üle olemasoleva omakapitali, andes seejuures ära alla 20% ettevõttest.
    Palk töötaja kohta on aasta aastalt langenud, jõudnud nüüd 420EUR tasemele, ehk mitte eriti jätkusuutlik.

    Huvitav on see, et neil on 50% osalus ettevõttes Unipesu, kus on 50% omanik ka teine auto iseteenindav pesula.
    FastWash, seejuures Unipesu ise alles eelmine aasta tehtud ja pole veel KM kohuslanegi.
    Kasusaajatega seotud Wash&Fly'l, mida opereeris Myndipesula on raskusi maksude tasumisega ning on ka oma sellel aastal alustatud teenuse juba sulgenud: http://www.washandfly.ee/

    Keeruline näha, et kui nad väidetvalt varasemalt tugevalt kasumit teenivana ja seda reinvestides ei ole suutnud suurt kasvu teha, siis kasvunurk läheb taevasse.






    Tere

    Kasvu silmas pidades teeme meeleldi koostööd teiste autopesulatega, omamoodi frantsiisina, kui võtame enda peale täieliku tegutsemise Mündipesula kaubamärgi all. See mudel on ennast hästi tõestanud ja edaspidi kasutatakse seda turuosa suurendamiseks.
    Peamine tööjõud ostetakse sisse väljasttellimisena. Mis võimaldab ressursse õigeaegselt suurendada ja vähendada, kui ei pea kandma põhjendamatuid kulusid. Ehk pole praegusel iduprojektide ajastul nii moes, kuid meie eesmärk ei ole anda tööd võimalikult paljudele töötajatele, vaid tagada kasum omanikele ja investoritele.
    Eelmise aasta oktoobris otsustasime käivitada WF-maineprojekti. Mis ei õigustanud end ja septembris otsustasime selle sulgeda. Jah, projektist jäi maksuvõlg summas 1055.98 eurot, mis kindlasti tasutakse ära.

    Varem teenitud tulu on reinvesteeritud. Lisateave projekti veebilehel Fundwise'is. Kasvumudel põhineb juba tegutsevate pesulate ajalooliselt kogutud reaalsetel andmetel ja konkurentide töö analüüsil nendes piirkondades, kus Mündipesula ei ole veel esindatud.

    Tervitades
    Mündipesula turundusjuht
    Katriin Mangus

  • tomm_a
    Olen isegi neid isepesulaid kasutanud, sealhulgas Mündipesulat. Päris mitmel korral on (Paldiski mnt-l) seadmed puruks olnud või kaob surve ära. Näen isepesul ainult sellisel juhul mõtet, kui soov lihtsalt autot värskendada või kerge tolmukiht maha pesta, aga korralikult puhtaks saab ikka "päris" pesulas. Naljakas on muidugi see, et tegelikult kui korralikult pesta ja kõik soovitatavad programmid läbi teha, erilist rahalist või ajalist säästu ei tekigi, läheb lihtsalt jube kaua aega (ja isepesulas: aeg = raha). Aga tundub, et rahvas armastab ja teatud aegadel on sageli päris pikad järjekorrad. Business case täitsa olemas.


    Tere

    Teil on osaliselt õigus selles, et selvepesulas ei saa autot pesta nagu käsipesulas - eelkõige seetõttu, et kasutaja pole professionaal, sageli pakuvad sellised pesulad kontaktivaba tehnoloogiat, jällegi seepärast, et professionaal ei kahjustaks kogemata harjadega oma autot. Teiseks on need hakanud klientidele meeldima, kuna on mitu korda odavamad käsipesust ja isegi automaatpesust - keskmine arve on 4 eurot. Ja auto pesemiseks kuluv aeg on 6 minutit.

    Tervitades
    Mündipesula turundusjuht
    Katriin Mangus
  • Kaas30
    invictus
    Kaas30, vaata dokumentide alt rahavoogude prognoosi. Sealt nähtub, et tabelis kujutatud "Total profit" on tegelikult EBITDA, mitte netokasum.


    My Bad, vaatasin puhtalt siinsetest slide'idest, eeldasin et Profit = NET.
    Seda enam tekib küsimus, et kui neil on 230-300k iga aasta investimiseks ja sellega pole kasvu saavutatud, kuidas siis kuidas muudab olukorda MIN kaasamine 200k näol.



    Tere

    Me töötame igal aastal ja teenime kasumit, mis investeeritakse uute objektide avamisse - Männiku septembris, Ümera detsembris; veebruaris kavandame veel ühe pesula avamist Tallinnas. Enne objektide avamist tehakse suur ettevalmistustöö (sobiva krundi leidmine, läbirääkimised omanikuga, ehitusloa saamine jne), milleks kulub aasta või rohkem, ja alles siis saab kogunenud kasumi reinvesteerida ehitusse või seadmete ostmisse. Praegu on see ettevalmistustöö tehtud, tegeleme uute objektidega, mille jaoks kaasame rahalisi vahendeid, sest varem teenitud kasum ja pangafinantseering pole sellise kiire kasvu saavutamiseks piisavad. Kindlasti avame need objektid ilma rahaliste vahendite kaasamiseta, kuid see võtab rohkem aega ja me soovime kiiresti kasvada.

    Tervitades
    Mündipesula turundusjuht
    Katriin Mangus
  • Up, up.

    FYI, hetkel koos 25 000 EUR, ehk ca 12% miinimumeesmärgist.
  • Graafikud tunduvad ulme. 2016-2019 on nagu loogiline kasv ja veidi üles alla. Aga prognoos on küll ulme. Hea, et vertikaalne pole.
  • Kas juhatuse liikmel on mingit seost Nord Cocao OÜ-ga? Perekonna nimed nagu oleks sarnased.
  • 37 620 EUR indikeeritud, ehk 19%.
    Samal ajal kui miinimumsoov on 199 980 EUR (4.25% ettevõttest) ja maksimumsoov 1 000 080 EUR.

    Kampaania on avatud veel 3 päeva, juhul kui kampaania pikendamist ei tehta.
  • 44 640 EUR indikeeritud, ehk 22%
    Miinimumis ja maksimumis muutust pole.

    Kampaania on avatud veel ühe päeva.

    Nüüd on kas kiire lõpuspurdiga sulgumine või tuleb kampaania pikendamine.
  • momentum
    44 640 EUR indikeeritud, ehk 22%
    Miinimumis ja maksimumis muutust pole.

    Kampaania on avatud veel ühe päeva.

    Nüüd on kas kiire lõpuspurdiga sulgumine või tuleb kampaania pikendamine.

    Sul on mingid isiklikud huvid mängus, et promod seda nii usinalt?
  • Salomon
    Sul on mingid isiklikud huvid mängus, et promod seda nii usinalt?


    Ei ole.
    Pidevalt arenevatel teemadel silma peal hoidmine muide ei ole promomine. Foorumis on hea arengutel järge pidada.
  • Minu meelest teeb momentum väga tänuväärset tööd, kuigi aeg-ajalt kriitikanooli lendab. Aga seda ei tohiks väga südamesse võtta.
  • Ja nüüd siis Mündipesula Facebookis teatamas, et täna on kampaania viimane päev:




    Kahju. Oleks hea väike ettevõte millel ambitsiooni laieneda üle Baltikumi ja kaugemalegi, oma sektoris turuliider. Kui investorid ka selliseid firmasid ei soovi rahastada, siis natuke hapu see seis.

    Ma arvan, et nad saaks kampaania täis küll kui kampaaniat veel kord pikendaks.
    Hetkel indikeeritud 48 060 EUR (24%) ja kampaania on lahti kuni täna kell 23:59, ehk 11 tundi, 52 min veel.
  • "Kui investorid ka selliseid firmasid ei soovi rahastada, siis natuke hapu see seis."

    Igal asjal on oma hind
  • Investorid on targemaks saanud ja vaatavad numbrite taga olevaid isikuid.
  • yanek
    Igal asjal on oma hind


    Selge see, et igal asjal on hind, aga milline see hind siis olema peaks, et investoritele atraktiivne oleks?

    Praegusel hetkel on meile teada mõningad olulised numbrid (kõik järgnevad numbrid on ümardatud) 2019.a. kohta ja need on järgmised:
    müügitulu ca 850 000 EUR
    varad (=bilansimaht) kokku 1 464 000 EUR
    kohustused kokku 675 000 EUR
    omakapital kokku ca 790 000 EUR

    Ning samal ajal pre-money valuatsioon ca 4 500 000 EUR.

    Kui nüüd üritada valuatsiooni hinnata, siis saaksime taolise hinnangu:
    • Valuatsioon / müügitulu = 4 500 000 EUR / 850 000 EUR = 5.29x müügitulu (ehk P/S)
    • Valuatsioon / Varad(=bilansimaht) = 4 500 000 EUR / 1 464 000 EUR = 3.07x varad(=bilansimaht)
    • Valuatsioon / omakapital = 4 500 000 EUR / 790 000 EUR = 5.70x omakapital (ehk P/B)

    Samal ajal teame nt, et SP500 P/S on 2.34x (vs Mündipesula 5.29x) ja SP500 P/B on 3.62x (vs Mündipesula 5.70x).
    Järeldame, et P/S alusel on Mündipesula ca 2.26x kallim kui SP500 ja P/B alusel 1.57x kallim kui SP500.

    Kas kiire kasvuga ettevõtte P/B-t 1.57x kallimalt osta kui SP500 ettevõtte P/B-t on tõesti kallis?

    Nagu me kõik teame, siis ei osta investorid mitte tänast päeva, vaid homset päeva. Üritan ettevõtte enda prognooside põhjal vaadata millise valuatsiooniga homne päev olla võiks.

    Need siin on numbrid, mida ettevõte ise on oma materjalides avaldanud, kusjuures halliga on tähistatud minevik ja sinisega on tähistatud prognoosid, ehk tulevik:

    1 Müügitulu on olemasolev müügitulu arengu trajektoor kui täiendavat investeeringut ei tehtaks
    2 Müügituluu (+FW) tähistab müügitulu arengu trajektoori, mis on saanud võimenduse Fundwise investorite investeeringust

    Kuna ma ei tea, millised saavad olema ettevõtte varad (ehk bilansimaht), kohustused ja omakapital tulevikus, kuid neid oleks vaja valuatsiooni arvutamiseks, siis võtan eelduseks, et vastavad näitajad püsivad suhtena müügitulusse konstantsena ning tuletan tuleviku-näitajad minevikus toimunu põhjal. Selleks leian 2016-2019 aastate kohta järgmised suhtarvud:
    • müügitulu / varad
    • müügitulu / kohustused
    • müügitulu / omakapital

    Leitud numbrid asuvad järgmiste tabelite halli taustaga värvitud pesades. Sealsamas kõrval sinise taustaga pesades olen ainukese tuleviku kohta teada oleva prognoosi, ehk müügitulu põhjal, arvutanud välja vastavad otsitavad bilansi-kirjed 2020 - 2023 aastate prognoosi kohta:

    Kasutasin tulevikku prognoosivates kalkulatsioonides nelja eelneva aasta keskmist (average ja median leitud eraldi) väärtust. AVG ja MED vastavad väärtused, mida kasutasin arvutamiseks, on tabeli kõige parempoolsemates tulpades kui kedagi peaks huvitama mis väärtust kasutasin.
    Samal ajal tabeli kõige vasakapoolses tulbas olevad AVG 1 ja MED 1 tähised on lihtsalt meeldetuletuseks, et tulemus on saadud vastavalt kas 1 Müügitulu (ilma investeeringuta) või 2 Müügitulu (ehk koos Fundwise investeeringuga) numbrit kasutades.
    Selles tabelis siin olid arvutused ilma investeeringuta (sellest ka märge "1" AVG ja MED ees), ehk ettevõtte enda poolt koostatud müügitulu baasprognoos.

    Nüüd kui oleme tuletanud kõik vajalikud algandmed, saame koostada vajalike andmetega täidetud algtabelid. Järgneva nelja tabeli kaks ülemist tabelit ongi toorandmed kalkulatsioonide tegemiseks, kus halliga on tähistatud minevik, sinisega tuleviku prognoos ning AVG 1 ja MED 1 meeldetuletuseks vastavalt kas puuduolevad numbrid leiti aritmeetilise või mediaankeskmisega arvutusi tehes:



    Kahes viimases tabelis oleme jõudnud asja tuumani, ehk olen leidnud valuatsioonikordajad iga kirje kohta, kasutades valemit:
    4 500 000 EUR / "x" = kordaja,
    ehk "ettevõtte pre-money valuatsioon / "mõõdik", kusjuures "x" on vastava pesa väärtus (vt. tabelid eelnevalt), kuhu nüüd lõpptulemusena kordaja on asetatud.

    !!!
    Kui me teame eelnevast, et SP500 P/S on 2.34x, siis näeme nüüd, et Mündipesula 2021 P/S oleks 3.21 ning 2023 P/S oleks 2.25, ehk võrdne SP500-ga.
    Kui me teame eelnevast, et SP500 P/B on 3.62x, siis näeme nüüd, et Mündipesula 2021 P/B oleks 4.77 ja 2023 P/B oleks 3.33, samuti võrreldav SP500-ga.

    !!!

    Võib tõesti tunduda kallis, et investorid peavad ootama neli aastat, et saada SP500-ga samaväärset valuatsiooni, kuid tuletame meelde, et eelnevates tabelites olid kõigi kalkulatsioonide aluseks müügitulu prognoosid ilma Fundwise investeeringuta! Täiendav investeering, aga kiirendaks müügitulu kasvu ja ühtlasi sellega muutuks eeldatavalt ka nii varade maht (=bilansimaht), kohustuste hulk kui ka omakapital.

    Järgnevates tabelites ongi kalkulatsioonide aluseks võetud mitte müügitulu prognoos ima investeeringuta (vt. esimese tabeli esimese "Müügitulu" real asuvad numbrid), vaid müügitulu prognoos niimoodi, et sellesse on sisse haaratud täiendava kapitali kaasamisega rahastatud investeeringud (2 "Müügitulu").
    (Kogu muu loogika on tabelitel sama, ehk kõigepealt leitakse eelmiste aastate põhjal müügitulu suhe vastavate bilansikirjetega, selle põhjal prognoositakse vajalikud tulevikunumbrid, seejärel koostatakse valuatsiooni-kordajate leidmiseks vajalik toorandmetega täidetud algtabel ning viimases tabelis leitakse vastavad valuatsiooni-kordajad. Kes ei soovi arvutuse käiku ja vahepealseid numbreid jälgida, siis vaadake kohe viimase kahe tabeli sinise taustaga pesades asuvaid numbreid):



    !!! !!! !!!
    Kui me teame eelnevast, et SP500 P/S on 2.34x, siis näeme nüüd, et Mündipesulal juba 2021 (ehk ülejärgmine aasta) P/S oleks 1.80 ning 2023 P/S oleks 0.91, ehk mõlemad oluliselt soodsamad kui SP500.
    Kui me teame eelnevast, et SP500 P/B on 3.62x, siis näeme nüüd, et Mündipesulal juba 2021 P/B oleks 2.73 ja 2023 P/B oleks lausa 1.38, ehk mõlemad oluliselt soodsamad kui SP500.

    !!! !!! !!!

    Näeme ka seda, et kuna kalkulatsioonide aluseks olnud average ja median väärtused ei erinenud üksteisest märkimisväärselt, siis pole erilist vahet ka lõpptulemustes, seega võite omal vabal valikul ignoreerida kõiki tabeleid kus on arvutamisel kasutatud kas AVG või MED väärtust, ja keskenduda ainult ühele variandile.

    Postituse lõpus jõuame ka fundamentaalse põhiküsimuseni: kas investeerimisvara, mille kasv on nii kiire, et juba järgmise aasta lõpuks on see SP500-st odavam, ning pärast seda järgnevatel aastatel veel oluliselt odavam kui SP500, on tõesti Eesti (kasvu)investoritele nii tohutult "kallis", et seda mitte osta??? *

    Olge head, näidake siis mulle ka milliseid varasid osta tuleks, et SP500-st soodsamat valuatsiooni saada!
    Olen nõus u. 2 aastat ootama ja (üle)järgmise aasta kordajaid ostma, nii nagu Mündipesulagi puhul tuleb (üle)järgmise aasta kordajat osta.


    * Kui vastus on "JAH, on liiga kallis osta järgmise aasta lõpu kordajat", siis on olukorda Eesti väike/kasvu ettevõtete finantseerimise primaarturul ju lausa katastroof, sest sellisel puhul saame järeldada, et keegi ei ole nõus mitte midagi finantseerima!
  • Olgu siia lisatud ka kahe valuatsiooni-mõõdiku visualisatsioonid:



    Mõlemal joonisel on oranžiga tähistatud täiendava investeeringu efekt, ehk ettevõte kasvab kiiremini ja tänu sellele muutub valuatsioon kiiremini soodsamaks.

    Kui meil oleks kasutada vajalikke algandmeid iga kuu kaupa, siis näeksime, et kusagil järgmise aasta keskel (ehk 1,5 aasta jooksul, ehk 2020-2021 aasta vahel) oleks Mündipesula valuatsioon võrdne SP500-ga ja sealt edasi juba soodsam kui SP500.

    PS: Enne 2019-t on valuatsiooni-mõõdiku väärtused muidugi valed, sest kasutasin ka seal valuatsiooni numbrina praegust pre-money valuatsiooni 4 500 000 EUR. Aga võite jooniseid tõlgenda ka nii, et: "kiire kasv muudab tänase kalli valuatsiooni kiiresti, juba ülehomme, odavaks."
  • Prognoosid eeldavad, et ka rah.vah laienemine õnnestub. Kuhu plaanitakse laieneda pole 'kõrbed' vaid seal on kohalikud sarnased firmad ees, kapital kah. Näit. vananenud? FIN kaart 70 DIY pesulaga, praegu vist rohkem: link
  • momentumi kirg väikeste kasvuettevõtete rahastamise osas on imetlusväärne!
  • Investeerige meeskonda mitte numbritesse.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon