Barking börsile - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Barking börsile

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • Barking tegeleb teenuste automatiseerimisega mis on seotud autode omamisega. Ettevõtte peamised tegevusalad on parkimisteenuse ja autopesulate pakkumine läbi mobiiliäpi.

    Laiema tuntuse saavutas Barking oma 2015.aastal tööd alustanud mobiliäpiga mis aitab autoomanikel autodele parkla leida ja maaomanikel oma kasutuseta seisvat maad parklana kasutusele võtta. 2015-2019 aastal on ettevõtte kasv olnud 159%. 2020 Märtsi seisuga on Barkingul 48 000 Androidi kasutajat ja 42 000 iOS kasutajat kes on kasutanud Barkingu äppi et parkida või autot pesta. Ettevõte on peale Eesti ka Poola, Leedu, Saksa ja Soome turgudel tegutsemas ning pool müügitulust tuleb välisturgudelt. Kuna ettevõte on saavutanud vajaliku stabiilsuse, soovitakse edaspidi keskenduda müügi kasvatamisele ja sihtturgudel kasvamisele. Praegu kaasatav kapital suunatakse müügitegevustesse ning gate-way kontrollerite (3G modem mis ühendab omavahel tõkkepuud ja autopesulad Barkingu süsteemi) tellimisele, et 200-l uuel kliendil võimaldada süsteemiga liituda (praegu on 450 kohta süsteemiga liidetud).

    Ettevõtte eelmiste aastate majandustulemused on nähtavad järgmisel joonisel:



    Ettevõtte järgmiste aastate prognoosid on nähtavad järgmisel joonisel:



    Praegune investor on muuhulgas Rain Lõhmus, kes on laiemalt tuntud kui LHV asutaja:
    Barking has raised a total of €390,000 through angel equity investments by Rain Lõhmus, Marek Kiisa and Rinalds Muiznieks. Between 2015 and 2016, €240,000 at a pre-money valuation of €1M, and later in 2017, an additional €150,000 was raised at a pre-money valuation of €3M.

    These funds have been used to build a working product and facilitate the expansion to foreign markets. Around 30% of the funds have been used on operating expenses, 40% on product development and 30% on marketing, travel and related expenses.


    LHV-ga seoses on Barkingul ka võlakohustusi:
    On 5th September 2018, Barking OÜ receive a loan in amount of €25,000 from LHV. As of March 2020, the outstanding balance is €8004.95. The loan bears an interest of 12.9% + EURIBOR, and matures on 15th September 2020.


    Praeguse rahakaasamise plaan:
    The principal goal of this funding round is to set up a sales team for our target markets (German, Finland, Estonia, Lithuania and Poland). In addition, we intend to use the proceeds to purchase 200 gate-way controllers for the next 200 merchant locations. The new capital will be allocated as follows:
    • €100K for the manufacturing of Gateway controllers.
    • €150K for Marketing and Sales personnel.
    • €100K for Working capital, Customer Development, Product Design.

    Our goal is to grow the annual GMV to at least €100M within the next five to ten years.


    Kui kõik läheb plaanikohaselt ja laienemine on edukas, siis juba järgmise aasta esimeses pooles soovib Barking uuesti kapitali kaasata:
    After the current funding round, our goal is to keep the pace and raise an additional €1,650,000 in the first half of 2021. We anticipate the need for this future financing in order to meet our goal of connecting 5,000 new merchant locations.



    Barking alustas äsja Funderbeam platvormil rahastuskampaaniat (vaata tutvustusvideot YouTube platvormil). Olulised detailid:
    • Investor instrument: Share unit
    • Investment structure: Nominee Structure
    • Service provider: Funderbeam Markets UK (??? Koliti ju Singapuri)

    • Investee company: Barking OÜ
    • Company registration number : 12801774

    Planned investment amount: EUR 150,000 - 350,000
    • Equity offered to syndicate: 2.75 - 6.19%
    Pre-money valuation: EUR 5,300,000
    • Lead investor commitment: EUR 15,000
    Minimum investment for investors: EUR 250

    • Lead investor carry fee: 3%
    • Funderbeam carry fee: 3%

    Planned indication deadline: 14 May 2020
    Disbursement term: 28 May 2020
    • Investment deadline: 25 Jun 2020

    • Outstanding shares before syndication: 3,806
    • Instrument multiplier: 1,000

    Praeguse seisuga on 64 investorit indikeerinud 126 000 EUR ulatuses investeerimis-soove.

  • Funderbeamis tehti ring kiirelt täis.
    Pre-money valuation: 5,300,000
    Equity offered 2.75-6.19%
    initial share value: 1.49

    Kas keegi osales ka? Tundub potentsiaalikam enda arusaamiste järgi, kui hiljuti raha kaasanud promoty.
  • Pole veel börsil, aga juba mingi värk? https://digipro.geenius.ee/rubriik/uudis/edukalt-raha-kaasanud-barking-pidas-korval-teist-firmat/
  • https://m.arileht.delfi.ee/article.php?id=90445843

    Huum uudiseid kaubamärgivaldkonnast
  • Huumil on muidu enda teema siin foorumis ka, kui sinna postidada, on kõik kõigile natuke selgem vast.
  • Barking kaasab uue ringiga kapitali.

    Praegune järelturg on valuatsiooni mõistes olnud totaalselt üle-ostetud, kuna sisuliselt kõik järelturul ostjad on praeguse hetkega vee alla jäänud:



    Täiesti arusaamatu kuidas selline hüperoptimism üldse tekkida sai ja kes seda üleval hoidis.

    Tokeni hind enne sulgemist oli igaljuhul juba pikemat aega kõrgemal, vahetult enne sulgemist ca 4.50 EUR, aga uus emissioon kõigest 2.37 EUR hinna pealt. Järelturul oli ettevõtte väärtus hetk tagasi 18 000 000 EUR, kuid uus emissioon tuleb hinna pealt 9 000 000 EUR, ehk ca -50% langust võrreldes viimase tehinguga.

    Uus ring on nüüd tõstetud mahuga ja sulgub juba homme:
    Based on the interest we have received so far, Barking will increase the maximum amount we accept on the platform to €1.5m. We will stop accepting indications on April 21st at 12pm CET.

    Jaotatakse 250 EUR + pro rata ülejäänust.

    Värskest kampaaniamaterjalist ka paar ettevõtte arengut illustreerivat joonist:



  • See mingi uus trend, et uus ring tehakse -50% valuationiga...
  • "Investor"
    See mingi uus trend, et uus ring tehakse -50% valuationiga...


    Seda, kas uue ringi valuatsioon on kõrgema või madalama hinnaga, otsustab siiski järelturg. Ja kui järelturul läheb üsna madala müügitulu ja samal ajal aeglase kasvuga ettevõtte valuatsioon üle 18 000 000 EUR, siis juhtubki nii, et uus ring on "allpool turuhinda".

    Optimism Funderbeamil on valdavalt põhjendamatu, sest isegi kiirelt kasvavatel ettevõtetel on mingi oma taktsagedus, millise sammuga edasi minnakse. Selge see, et enamus neist on "kiire kasvuga" ja "tehnoloogiafirmad" ja "startupid", aga see ei tähenda veel seda, et järgmise kümne aasta kasv tuleks koheselt hinda sisse kaubelda.

    Mis juhtub kui kaubeldakse? Vaata eelnevat graafikut - sisuliselt kõik, kes on üldse järelturul midagi ostnud, need on praegu uue emissiooni ajal vee all. Eriti need kes hakkasid ostma pärast spekulatsiooni saabumist.

    Funderbeami esmaemissioonid on nii väikesed, et sinna pole võimalik suurt raha sisse panna. Mida aeg edasi, seda rohkem investoreid on turul ja seda vähem on võimalik kätte saada. Järelikult oleks normaalne see, kui enamust asju investorid osta ei saa, sest nad on liiga kallid. Järelikult on aruka investori aktiivne tegevus Funderbeamil tegelikult hoopis passiivne vaatlemine ja jälgimine, sest kõik on liiga kallis, et osta.

    Järelikult ... miks olla hüperoptimistlik ja lükata mõne tokeni hind paari kuu jooksul 3-4x üles võrreldes algtasemega? Nagu praegune ka tõestab, siis taoliseks hüperoptimismiks tegelikult põhjust ei ole.

    -----

    Praeguse seisuga on 1385 investorit indikeerinud 4 210 000 EUR ulatuses investeerimishuvi. Kampaania sulgub täna.
  • Kampaania lõppes 1531 investori poolt indikeeritud 5 270 000 Euroga.

    Kampaania on suletud, rohkem indikatsioone esitada ei saa.
  • "momentum"
    "Investor"
    See mingi uus trend, et uus ring tehakse -50% valuationiga...


    Seda, kas uue ringi valuatsioon on kõrgema või madalama hinnaga, otsustab siiski järelturg. Ja kui järelturul läheb üsna madala müügitulu ja samal ajal aeglase kasvuga ettevõtte valuatsioon üle 18 000 000 EUR, siis juhtubki nii, et uus ring on "allpool turuhinda".

    Momentum, Sinu arutluskäigu lähtekoht on arusaamatu, kampaania valuatsioon pannakase paika korraldajate ja ettevõtte omavahelise kompromissina, see EI OLE turuhind. Ettevõtte väärtus määratakse kokkuleppeliselt ja lähtub korraldamise strateegiast.

    Ainus seos turuhinnaga on jätkukampaania korral, kus raha kaasamise strateegia määrab ära, kas uus kampaania tuleb turuhinnaga, alla selle või hoopis turuhinnast kallimalt.

    Turuhinnast oluliselt madalamalt müümise põhjus võib olla nt kas hetke nõrk turuolukord, momentum, või paari viimase kuuga liiga järsult tõusnud hind turul või siis soov eelistada olemasolevaid aktsionäre. Mis puudutab praegust Barkingu jätkukampaaniat, siis siin on tõesti arusaamatu, miks valiti valuatsiooniks pool turuhinnast, samas kui turg on tugev ja olemasolevaid aktsionäre ei eelistatud. Aga selle eest on korraldajad investoritelt oma vitsad pahameele näol juba saanud. Tõenäoliselt jai korraldajatel kampaania strateegia läbi arutamata.

    Turuhinnast kallima väärtuse pealt kaasatakse jätkukampaanias raha juhul, kui ettevõttel on lähiajal tulemas olulised uudised, uus toode, senised lepingud hakkavad vilja kandma või on ettevõtte kaasatava rahaga loomas uut suunda või väärtust.

    Momentum, ülaltoodust lähtuvalt on kogu Sinu eespool toodud turuhinna ja kampaania hinna seost puudutav arutluskäik eksitav, välja arvatud seniste investorite hoolimatut kohtlemist puudutav osa.
  • ~6x vähem saan kui indikeerisin.

    Funderbeamis peab ära lõppema see jama, et inimesed saavad ulme summasid indikeerida ilma, et seal tegelikult midagi taga on.
  • Mul läks paremini 1/4 sain ~600€?
  • Kuidas selle projekti tootlusega seis on? :)
  • Kõik kes vinguvad, et said vähem, siis vutt-vutt-vutt järelturule ostma!
  • See on jah naljakas, kuidas kõik nutsid, et ilma jäid ja nüüd kui alla indikeerimise hinna kätte saab turult, siis keegi ei osta :)
  • Naljakad on need investorid jah, lausa läks madinaks,miks ei saa midagi kätte jne-lausa kriminaalne!
    Nüüd askis odavamalt ja kedagi ei huvita:)
  • Miks peaks üldse kahaneva käibekasvuga (2017.a 174,1%, 2018.a 71,9%, 2018.a 16,7%, 2018.a 10,9%) ettevõtet ostma?
  • Hind pidevas kukkumises olnud, eile õhtul ostnud keegi 2.15-2.35 kõik osakud kokku? Kuna enne oli selles vahemikus 4 kohaline arv neid müügis, ja täna hommikul selline teadaanne, et "Trading of Barking instruments will be resumed after the paperwork associated with the investment has been finalised and the share capital increase has been reflected on the Estonian Commercial Register."

    Insider trading? :)
  • Ja kuidas see uudis peaks hinda mõjutama?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon