Börsipäev 17. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1359 tehingut ning käive oli 717 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 362 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 346 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 951 ning 366.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:
  • Erinevad signaalid Hiina majandusest, sealse aktsiaturu eilne kukkumine, geopoliitilised pinged ning koroonaviiruse leviku hoogustumine Ühendriikides ei andnud pullidele võimalust eile end kehtestada, mis jättis S&P 500 indeksi 0,3% miinuspoolele ja tingis Nasdaqi 0,7% languse. Euroopas sulgus Stoxx 600 indeks 0,5% kaotusega.

    Ühendriikide juuni jaemüük osutus erinevatel tasanditel oodatust paremaks. Üldnäitaja suurenes 7,5% võrreldes maiga, lüües konsensuse 5,0% ootust ning lisaks revideeriti mai müügikasv 17,7% pealt 18,2%-le. Autosid, kütust ja ehitusmaterjali arvestamata kasvas müük 5,6% (oodati 4,0%) pärast 10,1% kuist tõusu mais (revideeriti allapoole 11,0% pealt).

    Positiivselt üllatas eile veel Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus, mis küll alanes juulis 3,4 punkti 24,1 punktile, kuid ületas analüütikute 20,0-punktist prognoosi. Detailid olid tugevamad: tööhõive indeks hüppas 24,4 punkti 20,1 punktile (kõrgeim alates 2019. a oktoobrist) ja uued tellimused kasvasid 6,3 punkti 23 punktile (parim alates veebruarist).

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused kasvasid läinud nädalal 1,30 miljoni võrra, ületades analüütikute 1,25 miljoni suurust ootust. Abiraha saajate arv kokku alanes 4. juulil lõppenud nädalal 17,76 miljonilt 17,338 miljonile (oodati 17,5 miljonit). Siin tuleb arvestada, et antud statistikas kajastatakse vaid osariikide toetusprogrammides osalejaid. Märtsis vastu võetud abiprogrammi raames hakkas valitsus abiraha pakkuma ka füüsilisest isikust ettevõtjatele ning teistele, kellel muidu pole õigust abiraha taotleda. Nende saajate arv oli viimastel andmetel kokku 14,3 miljonit.

    25. juulil lõppeval nädalal saavad töötud USA-s viimast nädalat erakorralist toetust 600 dollarit nädalas lisaks osariikide poolt makstavale toetusele (varieerub 300 dollarist 720 dollarini), tänu millele teenis Chicago ülikooli arvutuste kohaselt 7 ameeriklast 10-st rohkem kui enne praegust kriisi. Rahandusminister Steven Mnuchin on teinud ettepaneku pikendada riigipoolset abiraha, kuid vähendades seda 200 või 400 dollarile kuus, et liiga heldekäelised summad ei vähendaks motivatsiooni tagasi tööle minna.

    Oma esinemises nentis Atlanta FEDi president Raphael Bostic, et on töötu abiraha taotlused on stabiliseerumas, kuid seda väga kõrgel tasemel. Tema sõnul oli mai ja juuni konjunktuur oodatust tugevam, kuid küsimus on selles kas seda hoogu suudetakse hoida. Nii ettevõtted, tarbijad kui ka pered, kellega oma piirkonnas suheldakse, on muutumas murelikumaks tuleviku suhtes, kui erinevad valitsuse toetused hakkavad lähiajal lõppema. Ka Chicago FEDi president Charles Evans tunneb muret majanduse negatiivsete riskide pärast, mistõttu peaks keskpank tegema endast kõik, et pandeemiast võitjana välja tulla.

    Aasia aktsiaturud kauplesid kirjutamise hetkel erisuunaliselt: Nikkei langes 0,4%, Shanghai Composite taganes 0,5%, kuid Hang Seng parandas taset 0,5% ning ka Kospi nautis positiivset päeva (0,6%). USA aktsiaindeksite futuurid viitasid positiivsele päevale, sh liikus Nasdaq 0,8% plussis, vaatamata sellele et Netflix ei suutnud eile hilisõhtul oma majandustulemuste ja prognoosidega investorite ootusi rahuldada ning kukkus järelkauplemise ajal 9%.

    Tänastest majandusuudistest väärib välja toomist USAs juunis alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade statistika ning sealsete tarbijate kindlustunde indeks vastavalt Michigani ülikooli küsitlusele. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas BlackRock ja Ericsson.

    11.00 Itaalia tehaste müük ja tellimused (mai)
    12.00 Euroala inflatsioon (juuni lõplik)
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (juuni)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (juuli)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (17. juuli)
  • Hiina üldine jaemüük on stabiliseerunud, kuid internetikaubandus hoogustus juunis edasi
  • USA rahaturufondidest (4,57 triljonit dollarit) on kapital hakanud välja liikuma, mis võib viimasel nädalal olla setud 15. juuli tulumaksu tähtajaga.

  • Euroala juuni alusinflatsioon kinnitati 0,8% peal
  • USAs alustati juunis uusi elamuehitusi annualiseeritult 1,186 miljonit (oodati 1,190 mln) ning ehituslubasid väljastati 1,241 mln vs. oodatud 1,293 miljonit.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon