Börsipäev 23. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 23. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 3271 tehingut ning käive oli 1,831 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,036 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 718 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2437 ja 607.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    24.12 Kauplemispüha (TLN, VLN, RIG)
  • Jõuludele vastu minnes on käibed aktsiaturgudel hakanud kokku kuivama, mis annab võimaluse hindasid lihtsamini liigutada ja nõnda jäi eile püsima teisipäevane positiivne momentum. S&P 500 sulgus protsendi jagu kõrgemal 4696,56 punktil ehk kõigest 15 punkti kaugusel 10. detsembril saavutatud rekordtasemest. Nasdaq parandas taset 1,2% võrra, jäädes oma 19. novembri tipust 3,5% kaugusele. Euroopas kerkis Stoxx 600 tehnoloogia, tarbekaupade ja tööstussektori aktsiate eestvedamisel 0,9%, ning on nüüd 2,4% kaugusel 17. novembri rekordist.

    Ühendriikide tarbijate kindlustunne kerkis detsembris ligi nelja punkti võrra 115,8 punktile, saavutades kõrgeima taseme alates juulist. Analüütikute konsensus ootas aga langust 111,0 punktile. Tõusu taga oli tarbijate optimistlikum hinnang tulevikule, mida kajastav indeks tõusis 90,2 punktilt 96,9 punktile, samas kui jookva olukorra indeks alanes 0,3 punkti 144,1 punktile. Tarbijad hindavad tööturul oma väljavaadet novembriga positiivsemaks, mis annab ka kindlustunnet suurendada kulutusi kõikides kategooriates (autod, kodud ja suuremad koduseadmed).

    USA olemasolevate majade müük, mis moodustab u 90% eluasemetehingutest, suurenes novembris annualiseeritult 1,9% 6,46 miljonile, olles kolmas järjestikune kasvuga kuu ja parim tulemus alates jaanuarist, kuid konsensuse oodatud 6,53 miljonist siiski pisut tagasihoidlikum. Maja mediaanhind kerkis aastaga 13,9% 353,9 tuhandele dollarile, peegeldades osaliselt kallima hinnaga eluasemete müügi suuremat osakaalu. Antud müügitempo juures piisas novembris majade varu 2,1 kuuks, mis on selgelt alla normaalseks hinnatud 5-6 kuu ja võib seetõttu osaliselt piirata ka müügi aktiivsust. Keskmiselt püsis maja novembris müügis 18 päeva (mullu samal ajal 21 päeva) ja 24% tehingutest tehti ilma laenuta.



    Aasia aktsiaturud liikusid öösel kõrgemale, kerkides Jaapanis 0,7%, Hongkongis, Lõuna-Koreas ja Hiinas 0,4%. Brenti toornafta hind kallines 0,3% 75,5 dollarile, Bitcoin odavnes 1,3% 48,5 tuhandele dollarile ning Ethereum langes 1,4% 3960 dollarile.

    Majandusuudiste valik on täna USA fookusega: ennekõike saavad suuremat tähelepanu läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused, novembri inflatsioon ja novembri uute majade müük.

    11.00 Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeksid (detsember)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (november)
    15.30 USA inflatsioon (november)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (november)
    17.00 USA tarbijate kindlustunne Michigani ülikooli küsitluse kohaselt (detsembri lõplik)
    17.00 USA uute majade müük (november)
  • LNG laevade armee on Euroopasse suundumas

    Out of 76 U.S. LNG cargoes in transit, 10 tankers carrying a combined 1.6 million cubic meters of the heating and power plant fuel have declared destinations in Europe, shipping data compiled by Bloomberg shows. Another 20 tankers carrying an estimated 3.3 million cubic meters appear to be crossing the Atlantic Ocean and are on a path to the continent.

    Mis on koos soojemate ilmaprognoosidega aidanud maagaasi hinda Euroopas täna 16% alla tuua
  • Maagaas täna täiendavalt 20% alla tulnud, osalt kuna Euroopa keskosas prognoositakse keskmisest soojemat ilma vähemalt kuni jaanuari esimese nädalani
  • Täna on maagaas veel täiendavalt 17% alla tulnud , hind 91.90 eur.
  • See soe ilm on kena poliitika, eelmine aasta kui olid odavad hinnad ja Ameerikas koguaeg üle pakkumine ja põletati seda niisama, ei lugenud need ilmad ka muhvigi. Kummalised tsüklid toimumas, kord kõik vastu maad, siis lendavad, taas vastu maad. Saavad venelased on teisele torule loa, läheb tavaline turumajandus taas käima, hetkel näidatakse, et kuulge, te olete gaasinäljas, aga toru tarnimeseks ei ava, kuhu jääb austus? Ja suur vend saadabki meile üle lombi 20 tankerit seni (Venemaa korraks krigistab vaid hambaid).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon