ÄRIIDEE KAITSMINE
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Tere targad inimesed!
Ehk oskate Teie minu murele lahenduse anda. Teema siis selline ,et olen leiutanud/loonud uudse mööbli tehnilise lahenduse mida pole varem veel kasutatud ( pole isegi midagi sarnast loodud ) Nüüd sooviksin saada sellele patenti. Aga kui ma näiteks sellele patenti ei saa siis kas oleks seda võimalik maha müüa ( kuidas müüa ) mõnele mööblifirmale nii ,et mind heast ja paremast ilma ei jäetaks.
Suured tänud tähelepanu eest ! -
http://www.epa.ee/14volin.htm
Pöördu nende poole täpselt sama murega, kuna ise pabereid vormistada pole mõtet (= investeeri see aeg ja närv mujale) - kui uudne asi, siis kohmakuse ja kogemusega kompromisse teha ei tohi. -
tommy555
Igati vahva, et uue tehnilise nipi välja mõtlesid. Kui soovid patenti, siis palun, esita vastav dokumentasion, maks tasu ja oota, mis tuleb. Usun, et protserduur kestab aasta jagu.
Kui patenti ei saa, siis ilmselt mööbli tehniline lahendus on juba patenteeritud ning müüa pole siis midagi. -
Päris vahva on juba lugeda, kuidas tõttavad nõu andma ka need, kes vähemasti pealtnäha tunduvad olevat sedavõrd "kompetentsed", et pole eluski ühtegi Pätsu allkirjaga paberit käes hoidnud :-)
Aga kui on, siis sorry, respect! -
Mul oli au elada kõrvuti majades ühe "teadlasega". Ta avastas tihti uusi asju, tuli aga välja, et hr. Newton on need asjad juba temast varem avastanud ...
-
Väga kahtlane leiutajajutt.
Pöördu ikka vastaqva ala spetsialistide poole. Seal õpetatakse sind täpselt kuidas kontrollida kas midagi niisugust on juba olemas või ei. Minu teada Eestis patenteerimine tähendab, et Eestis ei tohi seda kasutada, aga patenteerida tuleb ka teistes riikides ja see väga kallis. -
kunagi sai sellist asja uuritud ning soovitaks sellist tegutsemist:
- otsi endale usaldusväärne patendivolinik
- kirjelda talle ära oma leiutise sisu ja olemus
- patendibüroo vaatab läbi kodumaised ja rahvusvahelised andmebaasid, veendub leiutise innovatiivsuses (võib küll eksisteerida olukord, kus sama leiutis on juba registreerimisel mistõttu ei pruugi seda otsingutulemustes kajastuda - siis jäävad patendiõidused vastaval turul selle esmaregistreerijale)
- kõigepealt anda sisse patenditaotlus Eestis, kui näed potentsiaali ka rahvusvaheliselt, siis soovitati järgmisena anda USAs (oluliselt odavam registreerimine kui võrreldavates riikides ja potentsiaalselt suurim sihtturg)
- registreerida patent nendes riikides, kus näed oma leiutisele (suurimat) sihtturgu.
EL riikide häda on selles, et EL ei kasuta ühtset (toimivat) patendisüsteemi ning protsess ise on suhtkoht kallis. Kaua on juba räägitud selle vajadusest, kuid tegudeni pole senini minuteada jõutud. Samal ajal mõõdetakse aga vabalt banaanide kumerusi ja kurgi pikkusi:
Kui aga tegemist on üldkasutatava leiutisega, siis ajab õnneks US patent enamusel juhtudel asja ära, sest US-is tegutsevatel MNC-del oleks US kohtucase'i kartuses Sinu patendi rikkumine kallis lõbu. Muidugi jääb ju alati Hiina, kus isegi patent ei paku tegelikkuses erilist kaitset:) -
Soovitan soojalt kuulata Buhveti juttu, sest erinevalt ülejäänud niisama kiibitsejatest tundub ta ka tegelikult asjaga kokku puutunud olevat. Kui juuksekarva lõhki ajada, siis patendivolinik ei veendu leiutise innovatiivsuses, vaid kirjeldab nõudluse osas ära unikaaluse, aga see jutt läheb juba liiga spetsiifiliseks.
Põhimõtteliselt Buhvetiga nõus, ääremärkusena võin lisada, et kui saad Patendiameti töötajatega hea jutu peale, siis oskavad nad sulle usaldusväärse patendivoliniku ka soovitada. Oluline on siin muide asjaolu, et ta peab suutma sinu patenti (kui see ikka tõesti väärt värk on) ka ise kohtus piisavalt efektiivselt kaitsta - seda siinsamas Eestis. -
Seda teemat siia kirjutades mõtlesin ma rohkem seda et kuidas ma saaks oma lahenduse mõnele firmale maha müüa. See on ühe mööblieseme suur täiustus mida pole varem tehtud. Ma arvan et sellele ei antagi patenti aga võibolla ma eksin. Praegu ma tahangi siis nagu seda lahendust mõnele mööblifirmale maha müüa aga siis niimoodi et ma selle eest midagi saaks ka mitte ainult "aitäh".
-
Registreeri siis oma leiutis kasuliku mudelinagi ära, see on kergem kui patent. -
See pole võimalik, sest ühte ja sama asja ei saa registreerida vastavalt oma soovile kasuliku mudeli või leiutisena, sest nendele esitatavad leiutise nõudluse tingimused on erinevad.
Kui tegu on ikkagi tehnilise konstruktsiooniga, pole see kasulik mudel. See ei sõltu leiutaja soovist vaid leiutise omadustest. -
Ma millalgi ka uurisin teemat. Kokkuvõte oli selline et tõsiseltvõetav kaitsmine maailmas maksab kuskil 150 000 EURi. Siis saaks ka Euroopa riigid jms kaetud.
USAs pidi patenditaotluse esitamine 80 USD maksma. Mingi sarnane asi mõne suurfirma malli järgi ära teha pole kuigi suur risk. Samas investeerima peab igal juhul ning kokkuvõttes on see igal juhul ajakulu, närvikulu ning risk. -
tommy555,
jutu järgi jääb mulje, et tegu on pigem kasuliku mudeli klassifikatsiooni kuuluva asjaga mille avastanud oled, mitte patenti nõudva leiutisega. Esimese õiguste kaitsmine on vast odavam.
Uuri patendiameti kodulehekülge (ka riigilõivud):
http://www.epa.ee/5mudel.htm
Ei tea kuidas ta enam toimib, aga ennemast oli niisama huvitav ringi surkida patendiameti andmebaasides ... nägi mis patendid nt. EMT-l taotlemisel jne.
Andmebaasid: http://www.epa.ee/andmebaasid/index.htm
Eestis on tehtud ka nii, et on mindud lihtsalt notari juurde ja leiutise/ kasuliku mudeli/ disainilahenduse/ kaubamärgi alused notariaalselt kinnitatud. See on teatav mahapandud märk. -
sry, EMT-l olid ikka kaubamärgid, mitte patendid :)
-
Sa võiksid vähe valgustada oma avastust, ehk mõni mööblitootja loeb ja tekib konkreetsem huvi siis on ju võimalik mingi kokkuleppe alusel müügi pealt oma osa saada. Ise seotud pehmemööbli tootmisega ja siin valdkonnas mingeid revolutsioonilisi avastusi ei oska ettekujutada.... aga järsku sina oskad???
-
Ühe, kuigi mitte just eriti olulise ideega, on Eestis mul olnud selline kogemus, et lepid eelnevalt küll kõik kokku ... aga kui ära seletad, öeldakse, et ei taheta jne... Lihtsalt mitmelt poolt kuulnud, et Eestis pannakse asjad parema meelega pihta kui arendatakse pikaajalisi suhteid.
Ideed, skeemi või lahendust on siiski võimalik ka müüa. Peab lihtsalt vaatama, et kellega kokku puutud ja mis isikuga tegemist (kas või taustainfot). Rahvusvahelised firmad on üldjuhul eetilisemad, vähemalt kaugelt vaadates. Odavaim variant oleks sul käia notari juures ära, pärast pakkumine paberile panna ja pöörduda usaldusväärse taustaga inimeste poole. Väga raske on sõna otseses mõttes asja korraga maha müüa. Realistlik siht oleks alguses saada teatav fikseeritud tasu + % leping mudeli kasulikkuse pealt nt. rakendamise/ turuletoomise hetkest 2 aasta vältel. Ideebörsidel (kunagi oli vähemalt) maksti vist 10-20% oodatavast kasulikkusest leiutajale kuni paari esimese aasta vältel. -
Ahaa, Velikij, neelasid lõpuks isa ka konksu alla ja lõpetasid teiste kommijate halvustamise! :-))
Kuidas te aru ei saa, et tommy leiutas kuidas teha peedist pesumasinale trummel ja nüüd sellega pappi kokku ajada! Mis ta selle patendiga pihta?
Inimene leiutas võibla uutmoodi kokkupandava voodi või kiiktooli, aga kas sellele ka nõudlust oleks? -
Kuram... ei leidnudki üht vana ideebörsi üles. Leidsin oopis sellise, aga sisse ei vaadanud:
http://www.newideatrade.com/
Eestis üritas keegi põhimõtteliselt sarnast mõtet rakendada, aga sait on ära kärvanud. Ja muidugi need ideed mida seal otsida üritati, on pooleldi perversselt esitatud ja müügis pole midagi.
www.m6tle.ee -
Ei see ei ole uutmoodi kokkupandava voodi või kiiktool ega midagi sarnast. See "asi" on lastud kunagi väga ammu ( umbes 12 aastat tagasi ) oma ideede põhjal ühes mööblifirmas eritellimusena tehtud. Nüüd aga kuulsin et üks eesti mees oli "leiutanud" grillimis võimalustega tavalise elutoa laua nig sellele on ameerikas väga suur nõudlus ( miljon lauda ollakse kohe valmis vastu võtma ) nii siis minagi avastasin et mul on kodus olemas selline mööblilahendus mille peale pole veel varem keegi tulnud ja miks mitte seda siis lasta hea hinna eest mass tootmisesse. Kui ma sellele mingi "tootmis kaitse" saan siis ma avalikustan kindlasti siin selle asja koos piltidega eks siis saate seda näha ja komenteeirda.
-
Asi läheb huvitavaks. Kas mööbli uudne tehniline lahendus on mööbli koostamine uudse kinnitussüsteemiga?
-
Tommy, usu mind - Ameerikas on grill- ja müügikultuur nii pikkade juurtega, et vaevalt neile midagi uut suudad pakkuda. Miljon lauda ei võta sult keegi kohe vastu.
-
mina ei tee mingit grilliga lauda see oli lihtsalt üks näide ja see uudne lahendus ei ole ka mingid uued kinnitus süsteemid ma LUBAN et kui see aeg tuleb millal ma võin selle idee avalikustada siis nii mõnelgi jääb karp ripakile.
-
Ok, selge et enne patenteerimist ei saa täpsemalt tootest rääkida.
Aga peale patendivoliniku peaksid rääkima ka mõne äritaustaga inimesega, kas asjal äriliselt on üldse jumet. Väldid lihtsalt ehk asjatuid kulusid. -
Ei saa mitte rahu. Kas tegu on pehme mööbli, laua, kapi või hoopistükis tooliga?
Või nö mööbliga, mida siiani pole mööblina veel kasutatudki? -
tommy555
patenteerimisega on nii, et kui seda on juba 12 aastat tagasi kasvõi ainult kasutatud mingil moel siis pole sul enam PATENDILE asja - puudub uudsus.
;) -
Patendi võtmine läheb arvatavasti liiga kulukaks. Asi ainult selles et ma tahan selle idee mõnele mööblifirmale maha müüa. Aga kuidas seda müüa? See nagu kõigesuurem mure
-
Tõesti, nagu rakuc ütles, kui ta 12 a tagasi kuskilt mööblifirmast läbi käis ja kellelgi mingi joonis alles on, pole patendi saamiseks vettpidavat alust. Kasuliku mudelina kaitsta võiks ikkagi proovida, see pole nii kulukas ja tekib alus, millelt võimalike tootjafirmadega läbirääkimisi alustada. Aga kui keegi nende vanade paberitega välja ilmub, on aeg ja raha maha visatud. Lisaks toonitaksin peamiseid nüansse igasuguse patenteerimise juures: ega patent pole imerohi, mille omamise järel firmad sinu ukse taga kraapimas käima hakkavad, endal peab olema mõtestatud tootmise-turustamise skeem loodud; patendi peamine mõte on siiski ÕIGUS KEELATA elik kohtusse kaevata teist subjekti, kes ilma sinult luba küsimata asja tootma asub.
Ja veel olulist. Patendid on rangelt geograafilised: mis Eestis kaitstud, see Lätis vabalt tehtav - kui Läti patenti ei võta. Vaid turustada vist ei tohi, kuui õieti mäletan, siinmaal sel juhul.
Aga edu igatahes!
P.S. Mööblifirma jutule minekul riskid siiski ideest ilmajäämisega. Kuradima lihtne on vennaga pool tundi skeeme üheskoos silmitseda ning ta seejärel väravast välja juhatada... -
Tommy555, proovi siiski patent hankida. Kui ei õnnestu aga kui oled siiski oma idees ja potentsiaalis kindel siis mõtle pigem ise tootmine püsti lüüa. Ideed vaevalt müüa õnnestub (nii , et endal ka kõht täis saaks).
-
Sellest "asjast" pole tehtub ühtegi joonist ... lihtsalt oli üks tuttav meil mööblifirmas tööl. Siis tuli selline hea mõte et teha selline "asi". See on tehtud altuura korras nädalavahetusel ühes mööblitehases. Aga kõik kes seda on näinud ja kasutanud on väga imestunud et kellel ikkagi selline idee tuli jne. Ise seda tootma hakata on väga kulukas kuna see asi pole ültse väike. Selle kasutamiseks läheb vaja päris suurt ruumi (vähemalt 25m2 tuba) Sellepäras ma mõtlesingi et müüks selle lahenduse mõnele mööblifirmale maha (kasvõi välismaal). Midagi sarnast pole ma varem kusagil näinud , pole isegi kuulnud et mõni midagi taolist oleks mõelnud teha. Keegi pole sellise idde peale veel tulnud. Ma usun et Ameerikas kus on suured pered ja suured majad oleks sellel päris hea minek. Üks kirjutaja siin andis päris hea mõtte , et kaitsta see kasuliku mudelina. Eks ma hakkan siis seda asja uurima ja kui kellegil on veel head nõu varuks siis võtan seda alati kuulda. Loodame et peatselt tuleb see aeg kui ma saan selle avalikustada ja pildid ka ülesse panna. Ootaksin siis huviga teie arvamusi!
-
ääremärkused lihtsalt:
EMT on kaitsnud mitte ainult kaubamärki vaid ka kasulikku mudelit.
Nõudlus patenteerimise mõistes ei ole turu nõudlus kauba järele - need on erinevad asjad.
Alustama peaks patendi ja kasuliku mudeli erinevuste selgekstegemisest ning siis mõtlema, mida sul tegelikult vaja on.
Ei taha kedagi halvustada, eriti mitte MSM-i :-), aga kui minna suurfirmaga läbi rääkima terminitega "ültse" ja "altuura", on kasulikum saata esindaja. -
Tunnistan oma kirjavigu , vabandan. Aga oleksin nüüd väga tänulik kui keegi seletaks mulle ära mida see kasuliku mudeli registreerimine tähendab ?
-
Lähtudes patendi või kasuliku mudeli idee müüdavusest ei saa paraku ümber minna kas idee registreeritavusest.
Kuna idee registreerimine kasuliku mudelina või patendina on suhteliselt ainuvõimalik saada kopsakamat rahasummat - vähemalt selline põhimõte kehtib läänes.
Kodumaistes tingimustes ei ole eriti asja ka sellest registreerimise võimalikkusest kuna turg on väike ei saa palju maksta.
Idee müümiseks leia potentsiaalne ostja sõlmi nn heade kavatsuste leping enne kui idee avalikustad. Ka sellisel juhul ei ole päris kindel, et lõpptulemuseks ei saabu "tyhjad pihud".
Kõige lõpuks sõltub sadav rahasumma sellest, kui ahvatlev antud idee potentsiaalsele tootjale on. -
tommy555
Mõistan sind suurepäraselt. Soovitan Sul esialgu ise õigusaktidest kõik välja lugeda. Foorumi kaudu abi otsimine on aja raiskamine. Otsi netist õigusabi, helista või e-maili. Leiad mitmeid-mitmeid tegelasi, kes sulle oskavad mõned asjad lähemalt selgeks teha. Samuti on olemas EAS ja muud asutused, mis võimaldavad Sulle tasuta nõustamist. Teine võimalus on tõesti ise otsast peale kõik lõpuni teha. Miks mitte toota allhanke korras mõned mööbliesemed, tellimused võta näiteks interneti kaudu. Ja mispärast USA'sse kohe minna? Alusta kodumaiselt. Tänane mööbliäri on ju imelihtne. Võtad tellimuse, ettemaksu ning tellid kauba mõnest väikesest kuid usaldusväärsest mööblifirmast. Aga enne tee endale ise õigusaktid selgeks. Säästad palju aega. -
Huvitav pakkumine: Kas mõni investeerimisfirma või pank võiks oma portaalile teha ka "reklaamirohke" kanali, mille kaudu tehinguid/ korraldusi teha. Reklaami vaatamise kohustuse tõttu võiksid olla teenustasud väiksed või suisa olematud !!
-
Ja reklaamiks seal näiteks reklaamivabasid investeerimisteenuseid? irw:)
-
Kõigile teadmiseks:
Kuulsin tänaval kahte 2-meetrist kickboxijat omavahel vestlemas ja vestluse sisu oli järgmine:
Kui veel keegi LHV foormites täiesti põhjendamatult pealkirjas läbivat suurtähte kasutab, tehakse sellest vennast rullbiskviit.
:| -
oled sa kindel et nad hoopis 2meetrised kondiitrid polnud?
-
to Buhvet
just just - peaasi, et nutt jookseb ... st raha. -
Suurtähtedega kirjutamine pidi olema maitsevääratus. ...ja ongi.
-
MSM?
-
Buhvet, kas vihjad millelegi? :-))
See on lühend, mille sisu ainult mina tean. -
Tegelt kahetsen seda nime. Algul oli selle salanime võtmine nii ootamatu, et ei mõelnud kõike läbi. Igavene tüütus on väikese näpuga seda noolega klahvi all hoida.
-
Kusjuures mul käis just sama m'te peast läbi, kui su kommi lugesin, MSM.
:) -
kes väitis, et mitte-tehnilisele lahendusele pole võimalik patenti saada - vähemalt USAs on see kindlasti veel võimalik, kuigi seadust kavatsetakse muutma hakata. Soovitan tommy555-l enda tegemistega igatahes kiirustada:)
"Mad cap patents ranging from protecting a method of painting by dipping a baby's bottom into paint or a system for keeping track of people queuing for the bathroom may soon be a thing of the past if the Federal Trade Commission (FTC) has its way.Such patents, while humorous, clearly show both how broken the American patent system and how lax standards are hurting innovation when it comes to business, the Commission says."
ja veel:
"Indeed, academic studies have shown that half of all issued US Patents should not have been approved and the Patent Office ultimately greenlights over 95% of all original applications to issue as a patent"
sellee tõenäosuse (95%) juures võiks näiteks selili magamise ära patenteerida. Oh kus mul siis pappi oleks:)
Artikkel ise siin -
Buhvet, meenutan Sulle, et sellised patenteerimise reeglid nagu eestis, kehtivad ainult veel väga vähestes riikides. USA ja Euroopa traditsioonid ses osas ei kattu.
-
mhmh. sellepärast soovitasin ka ennist tõsiselt mõelda kõigepealt USA-s oma leiutise patenteerimise peale, sest see on a) odav b) kiire c) suure potentsiaaliga turg.
-
Buhvet, selili lamamist ei saa patenteerida. Minu meelest, olen justkui mingil koolitusel kuulnud, ei saa üldlevinud asju (püsti kõndimine, kuu vaatamine, jne) enam patenteerida.
Muide, see mööbli värk meenutab mulle kangesti härra Tatikat ühest tuntud raamatust. Tegu võib olla lihtsalt vana asja uuesti kasutusele võtmisega.
See on selge, et ühe poolt on idee, teise poolt idee finantseerimine. Pappi tuleb jagada inimestega, kes tunnevad tootmist ja turu nõudlust. -
Ah, et miljon lauda on ameerika otsekohe valmis vastu votma? :-) Khm-khm. Nojaa. Tegelikult miks ka mitte, ainult, et ma soovitaks veel uurida kuidas saada selle Pentagoni bandwagoni peale mis saadab mehi ja materjale Iraaki (seda teemat peaks googeldama, et t2psemat infi saada). Sinna saadetakse ju praegult igasugu kraami maksumaksjate kulul. Ole ainult meheks neile ettepanek tegema ja veenma et neil on vaja sinu kuumuskindlaid grillimislauaga varustatud ekperimentaal-tugitoole mis on ideaalsed sealses kliimas. Selle patendindusega sahmides l2hed kyll enne peast halliks kui yhele poole saad. See on tappev byrokraatia, kui ei usu loe http://www.uspto.gov/.
Kuigi praegult Iraagis t6llerdamine on samuti tappev tegevus, ei ole ta siiski niiv6rd pikk ja piinarikkalt igav. Edu. -
Õnnitlused, tommy.
Kui ideest tahad raha teha, tuleb see paraku ikkagi ära kaitsta. Peast halliks see ei võta.
Aga kõigepealt mõtle läbi, kui palju sa oma ideesse usud ja kui suure rahaga oled valmis riskima. 1000 kr? 10 000? 100 000? Miinimumprogrammi peale minnes on võimalik astuda välismaise mööblitootjaga läbirääkimistesse riskides vähem kui 1000 krooniga (kirjutad ise kasuliku mudeli taotluse + kasutad partneri leidmiseks nt sõpru). Tõsi küll, nii on ka suur tõenäosus mitte midagi saada. Kui vähegi ideesse usud, soovitan rohkem investeerida. Näiteks selline programm:
1. Tee ise patendiotsing internetis. http://ee.espacenet.com/ Teinekord võid kasvõi paari tunniga teada saada, et mõni tuntud tootja on sinu leiutise juba patenteerinud ning edasine vaev on mõttetu.
2. Lase teha patendivolinikul uuring teha. See annab kindlust et asi on tõepoolest uudne ja patenteeritav ja lisaks on see vajalik patenditaotluses. Lõbu maksab umbes paar tuhat krooni.
3. Patenteeri Eestis. Riigilõiv on patendil 875 krooni ja kasulikul mudelil 400 krooni, seega vähe. Kasuliku mudeli taotlemine on küll lihtsam ja kiirem, kuid kaitseaeg on lühem (tüüpiliselt 5 aastat patendi 20 vastu) ja kaitse ise nigelam, nii et mõistliku leiutise puhul soovitan patenti. Kui vähegi üleliigset raha on (ja ideel jumet), ei maksa patenditaotlust ise kirjutada -- kuluks ainult palju aega ja närve ning tulemuseks (heal juhul) vilets patent, millest on lihtne mööda hiilida. Täisteenindus patendibüroos võib maksma minna umbes 10 tuhat.
4. Otsi partnereid. KIIRESTI! Kui Eesti patenditaotlus on sisse antud, on sul aega 1 aasta, et otsustada kas patenteerida see ka rahvusvaheliselt. Viimane on paraku vastikult kallis. Kui aasta jooksul õnnestub leida ideest huvitatud tootjaid, siis on risk väiksem.
Euroopa partnereid aitab leida IRC võrgustik -- 1000 inimest 32s riigis otsivad sinu leiutisest huvitatud firmasid. Tasuta, sest palka maksab neile EL. Selle kasutamiseks võta ühendust Tartu Teaduspargiga (http://park.tartu.ee/uus/?p=12).
USA ja Jaapani puhul võib kasutada võrgustikku Yet2.com. Paraku on see tasuline.
Lisaks muidugi võid (ja peakski) ise partnereid otsida. Emailid, messid, sõbrad jne.
5. Patenteeri välismaal. Kui aasta jooksul õnnestus leida mõni asjast tõsiselt huvitatud firma (või vähemalt jäi mulje, et leiutisel võiks potentsiaali olla), siis tasub patenteerida seal kus huvi märgata oli. Euroopa riikidele saab patenti taotleda korraga, nn europatent. Esmalt tuleb maksta 850 EUR. Siis on veel 1 aasta aega otsida partnereid ja otsustada millistes riikides täpselt patent kehtima hakkaks. Peale selle aasta lõppu tuleb maksta 2145 EUR + 75 EUR iga riigi kohta kus patent kehtima hakkab. Siis tuleb tõlkida patent iga kehtivusriigi riigikeelde. Kuna kasutada võib vaid sertifitseeritud tõlke, on see tegelikult kogu protseduuri kõige kallim osa. Arvestatud on et 10 euroopa riigi patendi saamine koos volinikutasude ja tõlkimisega võib maksta ligikaudu 12 000 EUR. Tõsi küll, selleks ajaks võiks olla juba leping tootjaga taskus. -
:-II Järgmine grafomaan.