EAS toetused - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

EAS toetused

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui tahad popp ja noortepärane olla pead elama Kalamajas, sõitma naljaka jalgrattaga, elama koos samasoolise elukaaslasega ja tegelema startuppiga.
  • mx77


    No aga tee ära. Kui EAS-ist toetus käes ja investoritelt esimene miljon laekunud, siis anna meile ka teada. Kardan et jutuks jääbki.


    Loomulikult jääb jutuks. Kuulub see ju samasse kategooriasse kui naljad pangaröövimise teemal. Sellest hetkest kui rahad käes tuleb ju ka kuidagi edasi elada, aga kui oledki huijamise peale läinud, et siis poole pealt hakkad ausaks? See on umbes sama, et paned püramiidskeemi püsti ja siis poole pealt hakkad uskuma, et tegelikult on kõik hästi ja kuidagi on võimalik pinnale jääda.
  • Ma ei ole väga kuulnud, et startuppide asutajad ennast kuskil Paraguai dzhunglis peidaks :)
  • sr71
    Krista
    Ei kuku see TransferWise kuskile :)


    kukub-kukub ;)

    Parim enne on juba möödas - sein on ees.


    Transferwise aeg on ammu läbi, lihtsalt kui asjast oleks asja saanud, siis oleks seda juba saanud. Praeguseks on juba liiga palju aega läinud allavett, ning meeletut kasvu ei paista kusagilt, samas kulubaas aina suureneb.
    Seda tüüpi ettevõtmised kas panevad suure raketina taevasse või jäävad aastateks inevestorite raha põletama, ning hakkab pihta "muusika ja toolid" mäng. Selle mänguni jõudmiseks aga läheb veel paar aastat.

    Ja kommentaariks insaiderile, well need on asjad mida sa ei saagi näha, sest töötajatele joonistatakse igati suurt ja lahedat pilti, seda pilti joonistatakse selleks, et ligi meelitada investorit, seda pilti joonistavad absoluutselt kõik startupid ning pildi sisuks on see, "me oleme ilgelt ägedad ja erilised".


  • mx77
    Ma ei ole väga kuulnud, et startuppide asutajad ennast kuskil Paraguai dzhunglis peidaks :)


    Ilmselt ei hooli nad rahast vaid sellest elustiilist (vaata mike'i postitust jalgrattast, Kalamajast ja samasoolisest partnerist).

    Kui korda läheb ka kontole laekuv raha, siis peaks grand finale olema veidi teistsugune kui ajutiselt võrriga Lõuna-Ameerikas ringi pläristamine. Ja kindlasti on eeltiingimuseks enesekriitika puudumine. Ullikeste rida.

    Läheb natuke argumentum ad hominem-ks, aga TransferWise puhul häirib algusest saadik veel see ka, et kui Taavet tundub olema selline optimistlik ja tasakaalukas ja huvitav on kuulata mida ta räägib, siis Kristo puhul on äärmiselt kahtlane see permanente "kõik on nii lahe ja naljakas" olek.
    Elu ei ole ainult lill ja selliste persoonide ettekanded või intervjuud ei ole usaldust tekitavad. Aga eks see kõik saab selgemaks kui läheb müügiks, saneerimiseks, restruktureerimiseks, lõpetamiseks - noh siis kui räägitakse praegu toimuvast minevikuvormis.

    *Tegelikult olen ma lihtsalt liiga vana ja kade ja mul puudub kõik õnnelikuks eluks vajalik: 1) Kalamaja 2) Imelik jalgratas 3) samasooline voodinaaber
  • mike
    Kui tahad popp ja noortepärane olla pead elama Kalamajas, sõitma naljaka jalgrattaga, elama koos samasoolise elukaaslasega ja tegelema startuppiga.

    Ja jalgratas tuleb muidugi osta startupist. Hea on, kui seda teha Hooandja või Fundwise kaudu.
  • mike
    Kui tahad popp ja noortepärane olla pead elama Kalamajas, sõitma naljaka jalgrattaga, elama koos samasoolise elukaaslasega ja tegelema startuppiga.


    Lipuvarda installimise kepi unustasid, Kindlasti tulevane moeröögatus, kui juba EAS sellese usub.
  • 2000ndatel oli popp teooria, et tulevikus ei toodeta kaupu niivõrd vajadusi uurides ja juhuslike ideede järgi, vaid tootja ise loob kliendile kujutluse tolle vajadusest, toodab selle järgi ja müüb siis produkti, mida juba pikisilmi oodatakse. Industrial storytelling oli vist selle kontseptsiooni nimi. Puust käekell näiteks - paljud seda ostaksid, kui seda ei müüdaks müüdiga millestki lahedast, looduspärasest, alternatiivsest... blaah...? Lipuvardainstallimisekepp*? 45 euro eest? Miski, millega inimene, kel on juba maja, paar kaigast ja tööriistakohver, ei saaks hakkama? No ma ei tea. See tulevik on omal grotesksel moel - et iga selline mõttevälgatus haibitakse enneolematuks hitiks, milleta maailm alates tänasest kohe kuidagi hakkama ei saa - enam-vähem kätte jõudnud?
    Kas mõni neist enneolematut furgooni tekitavatest pajebennidest on kuidagi seotud ka kasuliku mudeli või isegi patendi taotlemisega? Mulje jääb küll, et kuna lihtsam on iga vidina jaoks kärmelt startup teha, seda toetuse abil võimendada ja taguda rauda kuni publikul kaob huvi või mõne economy-klassi rahvademokraatia tootja turu sama junniga üle ujutab, siis nii ka tehakse. Klassikalise skeemi "idee > patent (kasulik mudel) > tootja otsimine (tootmise püstipanek) > tulude jagamine (ettevõtte käigushoid, kasvatamine, jätkusuutlikkuse tagamine)" mitteeelistamises ka kedagi justkui süüdistada ei saa, kuna aja, närvide ja ressursikulu on startupiga võrreldes pehmelt öeldes suur.

    * - tuli meelde Mölamaffia raadioreklaam üheksakümnendatest, "Kärbsesitaplekieemaldi köögilambijuhtmelt Thunder"
  • Tegelikult on Kruusel õigus. PRIA on oma asjaga suht hästi hakkama saanud, kuna reeglid on täpselt paika pandud. On ka petmise juhtumeid aga need ei ole organistasiooni vead. Samas EAS jagab raha täpselt mingi konsultandi kõhutunde järgi ja kui hakata jälgi ajama, siis ilmselt päris suur osa igasugustest innovatsiooni jms toetustest on läinud tänaseks pankrotistunud firmadele. Ka täna on eraldatud toetuste nimekirja lugemine päris lõbustav tegevus. Arengufondist ma parem ei räägigi.
  • Milles siis Kruusel õigus on kui sinu näidetest 2/3 halva hinde sult saavad? Ei peaks neid asutusi kammima peene kammiga või? Salgame sita maha? Las põletavad raha heleda leegiga edasi, ärme parem muuda midagi kui mõni üksik võib olla parajasti ei põleta raha, või põletab väiksema leegiga.
  • Kruuse võttis sõna ainult PRIA osas. Tasub ka tema kirja lugeda.
  • Kruuse valdkond (maaelu ja kalandus) on Euroopa tasandil selgelt reguleeritud. Selle planeerimine ja juhtimine samuti.
    Tegelikult lõi EL võimaluse erinevate struktuurifondide ühiseks rakendamiseks. See oleks pidanud toimuma kohalike koostöökogude loe LEADER tasandil (Community Led Local Development praktika kaudu). See oli esimene finantseerimisperiood. Järgmisel niisugust lähenemist rakendatakse edasi. Sellest tulenevalt näen ma, et EAS roll toetuste suunajana ja andjana pigem väheneb (rohkem kummitempel).

    Paraku ei jõudnud Eesti fondide toetuste koosrakendamiseni. Oviiri ei saa selles süüdistada, kuid rong selleks startis 5 - 6 aastat tagasi. Järgmine rong stardib umbes aasta pärast, kuid mitte nii nagu Oviir seda näeb. Oviiri ettepanek oleks pidanud keskenduma ERDF ja ESF vahendite koordineerimisele ja rakendamisele koos EAFRD vahenditega CLLD raames (OMG, see sai tõeliselt bürokraatlik bs). Ühe osana tähendaks see piirkondlike kompetentside ülesehitamist (mitte selle koondamist Tallinna).

    Ma olin eelmisel perioodil pisut skeptiline LEADER tulemuslikkuse suhtes - see polnud päris hea (üksikud positiivsed näited välja arvata). Kuid paar viimast ühe tegevusgrupi üldkoosoleku otsust on selgelt demonstreerinud kogukonna võimet õppida. Ja ma olen üsna veendunud, et neile võib vastutuse kõrvale anda ka struktuurifondide vahendid selle vastuse realiseerimiseks.
  • mx77
    Tegelikult on Kruusel õigus. PRIA on oma asjaga suht hästi hakkama saanud, kuna reeglid on täpselt paika pandud. On ka petmise juhtumeid aga need ei ole organistasiooni vead. Samas EAS jagab raha täpselt mingi konsultandi kõhutunde järgi ja kui hakata jälgi ajama, siis ilmselt päris suur osa igasugustest innovatsiooni jms toetustest on läinud tänaseks pankrotistunud firmadele. Ka täna on eraldatud toetuste nimekirja lugemine päris lõbustav tegevus. Arengufondist ma parem ei räägigi.


    Tegelikult ei ole tal üldse õigus. PRIAT huiatakse igast otsast nii palju kui saadakse. Tean, mitte ei arva.
  • puhkjapojad1


    Tegelikult ei ole tal üldse õigus. PRIAT huiatakse igast otsast nii palju kui saadakse. Tean, mitte ei arva.


    Ma loodan, et sa ausa kodanikuna annad PRIA-le sulle teadaolevatest pettuse juhtumitest teada.

  • mx77
    puhkjapojad1


    Tegelikult ei ole tal üldse õigus. PRIAT huiatakse igast otsast nii palju kui saadakse. Tean, mitte ei arva.


    Ma loodan, et sa ausa kodanikuna annad PRIA-le sulle teadaolevatest pettuse juhtumitest teada.



    Nujah, ennastki huvitas aga lihtsalt ignoor...
  • Veel üks PRIA toetusega ettevõtmine -- toorpiima müük automaatides -- läks pankrotti. http://tarbija24.postimees.ee/3605351/tuntud-poeketist-enam-toorpiima-ei-saa
    Tähelepanuväärne on tekst: "«Kuna need on PRIA toetusega ostetud, siis ei saanud seda projekti ka varem ära lõpetada ja see vedas terve ühistu põhja,» lausus ta." Et siis, PRIA puhul, kas käsi kullas või peee mullas, vahepealset varianti ei ole.
  • ttrust
    Veel üks PRIA toetusega ettevõtmine -- toorpiima müük automaatides -- läks pankrotti. http://tarbija24.postimees.ee/3605351/tuntud-poeketist-enam-toorpiima-ei-saa
    Tähelepanuväärne on tekst: "«Kuna need on PRIA toetusega ostetud, siis ei saanud seda projekti ka varem ära lõpetada ja see vedas terve ühistu põhja,» lausus ta." Et siis, PRIA puhul, kas käsi kullas või peee mullas, vahepealset varianti ei ole.


    Kusjuures ma pole elu sees näinud ühtegi inimest kes sealt aparaadist kunagigi midagi ostnud oleks.
  • EAS toetused on ka meie endisest sotsialistist presidendi tallermaa. Suured tõllas väikesed võllas. Tv-kanali osas pole teist head valikut linkimiseks, otsustage ise, eeskuju missugune:
    http://tallinnatv.eu/index.php/saated-sarjad/arutelu/motleme-taas/6919-2016-01-05-motleme-taas
  • Tin
    ttrust
    Veel üks PRIA toetusega ettevõtmine -- toorpiima müük automaatides -- läks pankrotti. http://tarbija24.postimees.ee/3605351/tuntud-poeketist-enam-toorpiima-ei-saa
    Tähelepanuväärne on tekst: "«Kuna need on PRIA toetusega ostetud, siis ei saanud seda projekti ka varem ära lõpetada ja see vedas terve ühistu põhja,» lausus ta." Et siis, PRIA puhul, kas käsi kullas või peee mullas, vahepealset varianti ei ole.

    Kusjuures ma pole elu sees näinud ühtegi inimest kes sealt aparaadist kunagigi midagi ostnud oleks.

    Ma olin esmakordselt seda masinat kohates vaimustuses. Ootused olid kõrged. Ostsin siis sealt plastmasspudeli täie piima. Kui aga kodus vahtis pudelist vastu samasugune lahjendatud lurr, nagu kruuda toodab, siis rohkem pole enam ostnud. Ma lootsin, et sealt pudelist vahib vastu midagi koorest ja rammusat. Lapsepõlves Saaremaal sai vahest ikka värsket piima mekitud, sealt need lootused.
  • Ostsin kah korra, maitse oli väga imelik. Üldse mitte töötlemata piima maitse. Turg oleks täitsa olemas, lihtsalt toode valmistas pettumuse.
  • Aga vaadake, milline automaadi disain ja milline vinge koduleht http://www.mahepiim.ee selle piimaga kaasas käib! Kõik reklaamigurud ütlevad, et see ongi see, mis tagab tootele kindla ja ustava klientuuri, ei muu!
  • EAS-i toetustest ilmub varsti artikkel Ekspressis. Kommentaar EAS -korruptsiooni näitena:

    eid_156f380e21f06a 2017-03-28 21:08:45
    EAS on ebardinstitutsioon. Kunagi ammu, eelmisel sajandil, oli ka minul au nende tegelastega kokku puutuda.
    Kuidas see asi siis käis?
    1. Ah tahad toetust? Kirjuta äriplaan. Aga ma aktsepteerime ainult teatud inimeste kirjutatud äriplaane.
    2. Leiad selle teatud inimese. Küsis 10% ja teine tema küsimus oli: "Mida te ISE tahate?"
    3. Kui ei osanud nagu midagi tahta, otsiti üles keegi samasse projekti puutuv ja tema teadis, mida tahta: kogemuste vahetamiseks reis viiele inimesele Iirimaale.
    4. Mul sai siiber. Loobusin.

    http://ekspress.delfi.ee/lisalood/homses-ekspressis-nii-poleb-raha-easi-suurimate-ambrite-edetabel?id=77678488
  • Suht hea on näha iseenesest, et lehemustanahalised ikkagi eksisteerivad ja teevad oma tööd auga.
    See EAS tuleks siiski ükskord põlema panna, koos EA-ga ära uputada ning EE õliprojektidega linnahalli taha maha matta.
  • Minu meelest on see kontseptsiooni küsimus, millist rolli me EAS-ilt ootame. Kui tahame ettevõtlust arendada, siis see, et suures jagamises läheb mingi % kaduma, on üsna loomulik. Alustada võiks sellest - mida me EAS-ilt ootame?
    mis probleemi peaks EAS lahendama?

    Kui probleem on ettevõtte või äriplaani käivitamises, siis võiks ju kõigile taotlejatele öelda, et minge panka ja kui äriplaan on mõistlik, siis pank annab raha. EASi poleks sellisel kujul üldse vaja. EAS tundub mulle idee järgi justkui pankade turutõrke kõrvaldaja, mille toetused peaks tagama, et "lendama" võiks hakata ka see äriplaan millesse pankadel on vähem usku, lootuses, et äkki koorub nendest äridest mõni päris kuldmuna ka.

    Ja kui see on eesmärk, siis on minu meelest teatud loomulik kadu sellesse EASi mudelisse juba eos sisse kirjutatud ja seda ei tohiks üle dramatiseerida. See on nagu riskikapitalifond - arvuliselt 80-90% investeeringutest ei tooda nagunii suurt midagi, aga mõnest üksikust võib tulla Midagi Suurt. Aga kui ei investeeri, siis ei tule Midagi Suurt kunagi.

    Nii et - kui me tahaks, et EAS oleks äärmiselt range filtriga (nagu pank) siis poleks teda minu hinnangul üldse vaja.
    Aga praegusel juhul tuleks nendest ebaõnnestumistest ja skandaali otsivate artiklite asemel keskenduda küsimustele:
    - kas toetuste jagamine on selge, aus ja läbipaistev (ei oleks korruptsiooni)
    - kas toetustest saadav kogukasu (joonealune summa) majandusele on suurem kui tehtud kulu ja kui suur see joonealune pluss on (üksikutele näidetele keskendumata)
  • Üks tsitaat veel (mille autor ei ole mina, aga viitama ei ole ka mõistlik hakata). Sõnastus ei ole võib-olla täpne, aga umbes selline: "80% Eesti ettevõtteid on tegelikult sotsiaalsed töökohad"

    Selle lause mõte lahtikirjutatult tähendab seda, et suurem Eesti ettevõtetest ei ole enamat kui see, et ettevõtja on kõigest tööandja iseendale (ühemehefirmad), mingit suurt rikkust ühiskonnale need ettevõtted ei loo, mingit maksutulu sellest riigikassasse ei laeku, aga neil ettevõtetel on kaks olulist väljundit, mida ei tohiks alahinnata:
    1) nad tagavad tööhõive (inimesed on hõivatud omaenda ettevõttes ja teenivad palka, mitte ei seisa Töötukassa järjekorras)
    2) neist VÕIB kasvada midagi suurt, mõnedest kasvab ka

    Ehk siis - ei tohiks alahinnata seda potentsiaali, mida need mikroettevõtted endas kätkevad ja teisalt ka seda positiivset mõju tööhõivele, kuigi pealiskaudsel vaatlusel on lihtne pidada neid ühemehefirmasid üheks maksudega sahkerdamise pesadeks.
    Kui minna ettevõtlust liiga jäikade regulatsioonidega piirama, siis tambime maha selle potentsiaali ja kasvatame järjekordi Töötukassas. Aga mingit tulu ühiskonnale pole ikkagi saavutanud.
  • Draax
    Kui minna ettevõtlust liiga jäikade regulatsioonidega piirama, siis tambime maha selle potentsiaali ja kasvatame järjekordi Töötukassas. Aga mingit tulu ühiskonnale pole ikkagi saavutanud.

    Ühemehefirmad ei kasvata Töötukassa järjekordi, sest juhatuse liikmetel pole sinna asja.
  • Marvin
    Draax
    Kui minna ettevõtlust liiga jäikade regulatsioonidega piirama, siis tambime maha selle potentsiaali ja kasvatame järjekordi Töötukassas. Aga mingit tulu ühiskonnale pole ikkagi saavutanud.

    Ühemehefirmad ei kasvata Töötukassa järjekordi, sest juhatuse liikmetel pole sinna asja.


    Marvin, sõnum oligi see, et ühemehefirmas võib-olla ei makstagi ametlikult palka ja kantakse isiklik auto firma kuludesse, aga see-eest ei ole Töötukassas järjekordi. Kui see ühemehefirma äraelamist ei võimaldaks, on ju lihtne OÜ lõpetada.
  • Rõhuv enamus neid ühemehefirmasid on sellised, kus see "üks mees" töötab kusagil, aga töö eest ei maksta talle mitte palka vaid tema ühemehefirmale kantakse üle lepinguga määratud raha.
  • Ärme sellesse vaidlusesse lähe. Ma ei taha LHV foorumis vaielda inimestega, kes kõlavad nagu rahandusspetsialistid Sester ja Jegorov.
  • sr71
    Krista
    Ei kuku see TransferWise kuskile :)


    kukub-kukub ;)

    Parim enne on juba möödas - sein on ees.


    Pakun ka et kukub. Uber kukub ka. Vast ka Twitter. Kogu see start-up värk on suuresti fanaatiline ususekt, aga mingil hetkel toimub kainenemine.
  • Draax
    Üks tsitaat veel (mille autor ei ole mina, aga viitama ei ole ka mõistlik hakata). Sõnastus ei ole võib-olla täpne, aga umbes selline: "80% Eesti ettevõtteid on tegelikult sotsiaalsed töökohad"

    .


    Sama võib väita EL kohta. Maailmas tervikuna on see % kõrgem.

  • Mulle meeldis veel rohkem 65k€ Weekend Festivalile kinkimine, mille korraldajafirma pole iialgi ainsatki majandusaasta aruannet esitanud. Hea investeering!
  • Kusjuures see viimane fakt on täiesti uskumatu. Kui normaalne ettevõtja taotleb sellest kontorist toetust, siis nad kontrollivad aastaruandes viimsegi kui koma ära.
  • EAS-i töllidelt saab ikka väga kergelt raha välja pumbata. Vajlik on vaid sõnade "startup", "IT.tehnoloogia" jne. kasutamine.
    Huvitav, mis oleks juhtunud, kui Postimees poleks seda artiklit avaldanud?
  • mx77
    EAS-i töllidelt saab ikka väga kergelt raha välja pumbata. Vajlik on vaid sõnade "startup", "IT.tehnoloogia" jne. kasutamine.
    Huvitav, mis oleks juhtunud, kui Postimees poleks seda artiklit avaldanud?

    Arvatavasti oleks härrased senini õnnelikult imelist SIM kaarti arendanud:) Kui palju on selliseid projekte, millest postimees pole kirjutanud, kus on muid imelisi lahendusi arendatud.
    MagicPIn näiteks uueks projektiks - PIN, mis töötab kõikide krediitaartidega maailmas, vaja oleks selleks ca 6 miltsi, et kohapealsed kokkulepped kõikides riikides sõlmida:)

  • EAS toob 170 000 euro eest 20 IT-spetsialisti Eesti firmadega tutvuma

    EAS-i Work in Estonia programmijuht Kaidi-Kerli Kärner: "Väljavalitud spetsialistidele korraldatakse viiepäevane külastus Eestisse, mille jooksul on nad kaks päeva tööintervjuudel ja testimisel tööandjate juures ning ülejäänud kolme päeva eesmärk on, et tippspetsialistid saaksid kindluse, et Eesti on neile hea koht elamiseks"

    8500 eurot per nägu 5-päevase turismireisi eest?
  • raulir
    EAS toob 170 000 euro eest 20 IT-spetsialisti Eesti firmadega tutvuma

    EAS-i Work in Estonia programmijuht Kaidi-Kerli Kärner: "Väljavalitud spetsialistidele korraldatakse viiepäevane külastus Eestisse, mille jooksul on nad kaks päeva tööintervjuudel ja testimisel tööandjate juures ning ülejäänud kolme päeva eesmärk on, et tippspetsialistid saaksid kindluse, et Eesti on neile hea koht elamiseks"

    8500 eurot per nägu 5-päevase turismireisi eest?


    Järgmine lammas, kes fifty-sixty tõenäosusega saab kas käskkirja või sule sappa.
    Tädid, (nii see reinsoni-mutt kui ka kärner) vist ikka absolutiik ei habla, et kuskohast see raha EAS-i jaoks tuleb ja mille jaoks see tegelikult on mõeldud.
    Tramaivõi....
  • Pole paha. Vanasti pidi ise maksma ja sai natuke odavamalt... :)
  • Stealth
    raulir
    EAS toob 170 000 euro eest 20 IT-spetsialisti Eesti firmadega tutvuma

    EAS-i Work in Estonia programmijuht Kaidi-Kerli Kärner: "Väljavalitud spetsialistidele korraldatakse viiepäevane külastus Eestisse, mille jooksul on nad kaks päeva tööintervjuudel ja testimisel tööandjate juures ning ülejäänud kolme päeva eesmärk on, et tippspetsialistid saaksid kindluse, et Eesti on neile hea koht elamiseks"

    8500 eurot per nägu 5-päevase turismireisi eest?


    Järgmine lammas, kes fifty-sixty tõenäosusega saab kas käskkirja või sule sappa.
    Tädid, (nii see reinsoni-mutt kui ka kärner) vist ikka absolutiik ei habla, et kuskohast see raha EAS-i jaoks tuleb ja mille jaoks see tegelikult on mõeldud.
    Tramaivõi....


    Minu meelest võiks EAS-il olla kohustus kõik need kulud ka avalikult lahti lüüa. Siis oleks aru saada, et millele see kõik ikkagi kulub.

    Kui kulutatakse ebamõistlikult, saaks meedias asja pulkadeks lahti lüüa ja võibolla sellest õpitaks (või see lihtsalt distsiplineeriks ehk) ja mine tea - võibolla tuleb välja, et no ei saagi odavamalt ja kõik on legit ja me ise teeme kõik neile liiga.

    Selliselt täpsema jaotuseta aga tundub tõesti, et no viie päevase turismireisi saab ikka palju palju odavamalt.
  • Kusjuures tegelikult riigiasutustele peaks tõepoolest tegema kohustuse tagantjärgi projektikulud avalikustada. Teeks asja üpriski selgeks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon