Venemaal läheb olukord aina halvemaks. - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Venemaal läheb olukord aina halvemaks.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • stefan
    Mul on üks soovitus Venemaale, kui nad tahaksid teha suur goodwill-võit, ja toetada majandust. Kaotage ühepoolselt ära viisanõue Euroopa Liidu kodanike jaoks, ehk nii nagu Ukraina on juba teinud. Reisimine USAsse muutub aina keerulisemaks, ja on vähenenud Trumpi ajal, ehk siin on Venemaal võimalus minna vastupidist teed.


    Oh seda issanda püha sinisilmsust küll.....
  • Stealth
    stefan
    Mul on üks soovitus Venemaale, kui nad tahaksid teha suur goodwill-võit, ja toetada majandust. Kaotage ühepoolselt ära viisanõue Euroopa Liidu kodanike jaoks, ehk nii nagu Ukraina on juba teinud. Reisimine USAsse muutub aina keerulisemaks, ja on vähenenud Trumpi ajal, ehk siin on Venemaal võimalus minna vastupidist teed.


    Oh seda issanda püha sinisilmsust küll.....


    See on tõesti tase omaette.
  • Paistab, et Stefan pole aru saanud venemaa olemusest. Venemaa ei ole sisuliselt, väliselt, potentsiaalselt jne mitte midagi sellist mis on Rootsi. Venemaa on pigem Rootsi vastand.
  • Lisaks ei ole stefan aru saanud ka venelase olemusest. See milline riik on venemaa kajastab tegelikult 100% ka venelase enda olemust ja mõtteviisi. Ja see ei ole mitte viimaste mõnekümne aasta tegevus vaid viib palju kaugemale, keskaega välja, kus mehkeldati vallutajatega selleks, et teisele venelasest valitsejale käru keerata ja tema valdused omale saada.
  • Lisaks ei tohi Venemaale kasulikke näpunäiteid anda. Mida halvemini neil läheb, seda parem. (Võib muidugi igasuguseid stsenaariume välja mõelda, aga üldiselt on siiski parem, kui Karu on nõrk.)
  • Juba 1866 aastal teati:

    Умом Россию не понять,
    Аршином общим не измерить:
    У ней особенная стать —
    В Россию можно только верить.

  • Venemaa ei saa viisavabadust ühepoolselt kehtestada juba seetõttu, et ideoloogiliselt oleks vastuoluline vaenlasega viisavabadust kehtestada.
    Samuti on nad kardavad, et Läänest imbub sisse massiliselt inimesi kes hakkavad tavavenelastele "ajupesu" tegema ja üritavad neid puutini-impeeriumi-kultusest eemaldada. Meie poolt vaadates oleks see õige tegu, nende kremli kantsist vaadates mitte.
    Näiteks Eestis on päris pikk list inimesi, kes ei saa venemaa viisat. Lihtsalt ei saa. Viisavabadue olemasolul piiril neid kinni pidada on tehniliselt juba palju raskem.
  • Tehniliselt pole üldse raske piiripunktis musta nimekirja kontrollida. Isegi Venemaal on juba arvutid ja internet olemas. Pole raske reisijat Ivangorodis rongilt maha tõsta või Luhamaal autot tagasi saata. Tueb arvestada, et lisaks ideoloogilistele kaalutlustele on viisad ka oluline tuluallikas, sest neid ei jagata tasuta.

    2-nädala turismiviisa 67 eurot, aastane äriviisa 115 eurot.

    Lisaks on viisaankeet erakordselt ülekuulav ja põhjalik, eks sealt saab isiku kohta olulisi andmeid, isegi töökohta nõutakse teada ja millal viimati Venemaal käis, kus peatub jne. Ma ei imestaks kui KGB-l oleks iga viisaomaniku kohta toimik olemas, miljonid neist on tühjad loosid, kuid alati saab kedagi kasulikku välja sõeluda.
  • "Tehniliselt pole üldse raske piiripunktis musta nimekirja kontrollida. Isegi Venemaal on juba arvutid ja internet olemas. Pole raske reisijat Ivangorodis rongilt maha tõsta või Luhamaal autot tagasi saata."
    Viisade väljastamise taga on põhjalik kontrollsüsteem, kus uuritakse igat viisat taotleva isiku tausta. Vastasel korral peaks venemaal olema andmebaas kõigi Euroopa inimeste kohta ja tehtud eelnevalt kõikidele inimestele taustauuringud ning iga inimese kohta on täidetud lahter otsusega, kas ta on lubatud venemaale või mitte. Viisavabaduse puhul on võimatu hakata inimese taustauuringut tegema, kui too juba piiri peal on.
  • jah, must nimekiri peab enne valmis olema. Ma arvan, et ongi vähemalt tuntumate nimede osas - poliitikud, ajakirjanikud, ühiskonnategelased.
  • Sellest mustast nimekirjast "poliitikud, ajakirjanikud, ühiskonnategelased" on kindlasti vähe. Ka suvaline Tallinna Kaubamaja turvamees või SEB panga teller võib venemaal palju "kurja" korda saata.
  • Vene piirivalvel on ka passide masinlugemise süsteem. Et viisaankeedis küsitakse töökohta... Noh, maassa maan tavalla. Midagi erakordset ankeedis küll ei ole. Millal viimati Venes käisid, on ka neil juba süsteemis sees ja piiri ületades tuleb täita migratsioonikaart, mille üks pool jääb sulle ja teine piiripunkti. Kas seda näiteks hotelli registreerimisel nõutakse, ei tea, pole hotellis peatunud, aga jama pidi küll tulema, kui migratsioonikaardi ära kaotad.
    Viisarežiim, nagu praktiliselt kõik muu Venemaal, on poliitika ja ideoloogia tööriist iseenesestki mõista. Tean inimest, kel oli korduvviisa, millega käis korduvalt probleemideta üle piiri naise sugulastel külas. Ühtäkki aga enam üle ei lastud. Ilma igasuguse selgituseta. Ise ta arvab, et põhjuseks oli passi tekkinud USA viisa - just samal ajal hakkas Krimmi jama ja Venemaal avastati, et Obama on ikka tšmoo ja USA suurim verivaenlane, kuna virutas sanktsioonidega jne.
  • Jama on selle migratsioonikaardiga ka siis, kui sa seda ei kaota ära. Kuna korduvad katsed ennast lepinguga üüritud korterisse sisse kirjutada luhtusid katse katse järel, siis tuli vormistada jäätiseputka kõrval seisva mehe kaudu mingi aadress. Maksis see 30 taala. Kontrollimisel teadis lääpas kingade ja sibula järgi lehkav ment, et tegu on levaja registraciaga, sest jäätiseputka kõrval seisev mees muidu oma äri teha ei oleks saanud. Igakordsel kontrollimisel tuli ka mendile 30 aktiivi loovutada. Ja nii ta veeres see elu seal.
  • Kui tihti see ment kontrollimas käis? (teoreetiliselt saaks ju iga päev käia)
  • Ei ega ta sulle koju ei tule. Tänavapeal. Neil raiskadel on kohe selline hea silm, näevad kohe valge inimese muu massi seest ära. Kogu probleemile oli veel üks lahendus. 3000usd ja oleks saanud punase passi ja ka kodakondsuse. Seda ei julgenud näppida, pärast panevad raisad veel vangi.
  • Fašistlik venemaa üritas jälle uut konflikti üles puhuda, seoses mingite absurdsete nõukogudeaegsete mälestuskivide veeretamisega ja mitteveeretamisega ühest kohast teise.
    http://www.postimees.ee/4128571/kivioli-linnapea-kohtumisest-valjasaadetavate-diplomaatidega-meie-vestluses-oli-emotsioone
  • Vanaema
    SUUR PILT

    Ühesõnaga, Venemaal on ainult 8 sõpra ja ta sõbrad on:
    1) Põhja-Korea
    2) Süüria
    3) Venezuela
    4) Zimbabwe
    5) Sudaan
    6) Boliivia
    7) Nicaragua
    8) Valgevene

    50% Venemaa sõpradest (1-4) on aktiivsed näljahäda ja üleüldse igasuguste inimlike kannatuste veendunud propageerijad, veel 37,5% (5-7) on lihtsalt kergelt perses riigid ja 12,5% on ...Valgevene. Noh, vähemalt Valgevenes ei nälgita ja inimestel on võimalik elada.

    Võttes aluseks kuulsa ütluse "ütle mulle, kes on su sõbrad...", saab ekstrapoleerida, et Venemaa (koos oma ajalooliste inkarnatsioonidega) ongi umbes 50% inimlikke kannatusi, 37,5% kaost ja korruptsiooni ja 12,5% kõva kätt.
  • Valgevene on vist ainuke mille kohta saab ütelda et ei ole failed state
  • Failed state võib olla täna mitte, aga kas sovereign state ikka on? Oleksid Vene-Valgevene suhted Ukraina tasandil, siis ma ei usu, et nad väga edukalt toimetaksid. Valgevene sõltub Venemaast ikka pea sama palju kui mõni Venemaa oblast keskvalitsusest.
  • Kui valgevene pöörab mingi ime läbi näo läände ja muutub mingi ime läbi demokraatlikuks, siis tuleb tal läbi teha sama kadalipp, mille tegi Eesti pärast iseseisvumise taastamist, kus esimestel aastatel on palgad imeväikesed, samas hinnad on maailmatasemel. Lokkab korruptsioon, riik on nõrk jne.
    Me, Eesti, pole olnud tegelikult failed state nii enne kui pärast vene nõukogude impeeriumi lagunemist.

    Ukraina on osakese sellest teest juba läbinud.
  • Valgevenelastel on siiski täiesti erinev mentaliteet ja väärtushinnangud kui venelastel ja ukrainlastel. Neile meeldib puhtus ja kord, organiseeritus. Nad on justkui slaavi sakslased. Minu mitmed tuttavad, kes on Valgevenes käinud ja mitte ainult Minski peatänavatel ja hotellides vaid ka läbi riigi sõitnud, väikelinnasid ja külasid näinud, räägivad, et kontrast Venemaaga on tohutu. Kuskil pole sihukest laga ja saasta nagu Pihkvamaal, kus olen seda ise oma silmaga näinud. Teed on suht korras, raudtee ääres pole taolisi rõvedaid pilpakülasid , mis meilgi veel mõni aasta tagasi pahameelt tekitasid.

    Nad on vaesed, kuid see ei tähenda et peaks elama omaenda pasa sees ja ümbritsema end prügimäega. Niisugusel rahval on alati lootust.
  • Ei kahtlegi, et valgevenelastel on lootust, kui leedukate puhul juba lootust oli.
    Puhtusele ja korrale aitavad kaasa Valgevene diktatuuririigis kehtiv absoluutne tööhõive ja selleks loodud sotsiaalsed töökohad.
  • Mingil hetkel näitas ETV Valgevenest dok filmi. Nad tegelikult tegelevad eraettevõtluse arendamisega ja üldse mitte halvasti. Erasektori osakaal SKP-s jäi küll alla poole (on pidevalt kasvanud ja ilma ärastamisteta), kuid täiesti olemas. Nagu ka eksport sh. IT teenuste eksport.

    Ettevõtjaks saamine Valgevenes on rohkem sõltunud inimeste isiklikest oskustest väärtust luua (vähemalt filmis väitsid nad seda ise), kui lihtsalt ärastamisest ja rehepapitamisest.
  • Eestis tekkisid samuti esimesed suhkruvatikoperatiivid ja vahvliküpsetuskoperatiivid juba 1986. aastal -- sügaval nõukogude ajal. Valgevene situatsioon näib olevat sarnane.
  • Puutini venemaal seevastu on riigi osa majandusest tõusnud juba üle 70%.
  • Fake McCoy
    Puutini venemaal seevastu on riigi osa majandusest tõusnud juba üle 70%.

    Puhtalt toorainete kaevandamisele pühendunud diktatuuririigis nii ongi. Ja see on normaalne.
    Saudi-Araabias on see kui suur protsent? Aga Venezualas?
  • Kalakajakas
    Mingil hetkel näitas ETV Valgevenest dok filmi. Nad tegelikult tegelevad eraettevõtluse arendamisega ja üldse mitte halvasti. Erasektori osakaal SKP-s jäi küll alla poole (on pidevalt kasvanud ja ilma ärastamisteta), kuid täiesti olemas. Nagu ka eksport sh. IT teenuste eksport.

    Ettevõtjaks saamine Valgevenes on rohkem sõltunud inimeste isiklikest oskustest väärtust luua (vähemalt filmis väitsid nad seda ise), kui lihtsalt ärastamisest ja rehepapitamisest.


    Esineb ka vastupidiseid arvamusi:
    https://www.diplomaatia.ee/artikkel/armukesed-toole-niimoodi-juhitakse-riiki/
    Sisult sotsialistlik Valgevene on libisemas tõsistesse majandusprobleemidesse. Mis on selle põhjus?

    Muidugi see, et Valgevene majandusmudel on täiesti ebaefektiivne. See on jäänud siiani käsumajanduseks. Faktiliselt on siin sotsialistlik mudel, nagu oli Saksamaal 1930. aastatel. NSV Liidu majandusmudelit ei saanud korrata, sest enam ei saanud käskida Tšeljabinski terasetehaseid toota sellist terast, nagu on vaja meie autotööstusele. Sellise väikse riigi nagu Valgevene piirides (pindala 207 000 ruutkilomeetrit) see ei toimi. Meil kujunes siiski äriklass, aga see on selline nagu mingis arhailises ühiskonnas, kus võim ja omand ei ole lahutatud ning kus vara omanik sõltub väga tugevalt (riigi) poliitilisest juhtkonnast. On justkui näiliselt turumajandus, aga sisuliselt on see käsumajandus.
  • Emotsionaalne lühifilm väljasurevatest Vene küladest soode keskel, kuhu viib ülimäda kitsarööpmeline raudtee ja käib sinna isegi mingi kiviaegne mootor-rong .Külaelanikud on selle üle õnnelikud, muidu oleks veel hullem.

    https://youtu.be/stv2k52uJ4I

    Kahju hakkab neist inimestest.

    Samal ajal isake tsaar raiskab miljardeid sõdides Ukrainas ja Süürias, ehitab losse endale ja oma kambajõmmidele.
  • Kui valgevene pöörab mingi ime läbi näo läände ja muutub mingi ime läbi demokraatlikuks, siis tuleb tal läbi teha sama kadalipp, mille tegi Eesti pärast iseseisvumise taastamist, kus esimestel aastatel on palgad imeväikesed, samas hinnad on maailmatasemel.


    Ei tea, mis nipiga see on saavutatud, aga Valgevene tööstus on ju ka Lääne suunas konkurentsivõimeline. Meiegi ostame MAZ busse, Belarus traktoreid, Valgevenes tehtud Stadleri ronge ja kes teab, mida veel.
  • Belarus traktorid nüüd vaevalt konkurentsivõimelised on Euroopa turul.Tehase laoplatsidel pidi neid olema tohutu hulk roostetamas, pole ostjaid . Eesti Stadlerid on valmistatud Poolas ., Valgevenes tehakse Stadleri tehnoloogiaga elektrironge, mis erinevad veidi sellest, mis meil on.

    Odava tööjõuga ja energiaga maa saab ikka endale mõned koostetehased,mis lasevad välja litsentsi alusel sisuliselt Lääne toodangut, neid on ka Venemaal ja mujal endises N. Liidus.Selle peale aga majandust rajada ei saa. See sovetlik võimusüsteem peab enne ära lagunema kui majandus saab tõepoolest areneda.
  • Ok, minu viga - omaaegsetest uudistest oli meelde jäänud, et rongid tulid Valgevenest (kus on ka Stadleri tehas), kuid nad tulid lihtsalt Valgevene kaudu.
  • Mäletatavasti nõukogude liit eksportis "edukalt" oma autotööstuse toodangut Läände. Vaatamata sellele suurele fenomenile, kukkus ikkagi nõukogude liidu tööstuskompleks kapitaalselt kokku, sama juhtus ka Balti riikides.

    Kui valgevene kunagi nõukogude liidust (nn. vene-valgevene-SRÜ liit) eraldub ja sotsialismi kapitalismi vastu vahetab, juhtub valgevenes sama. Võibolla mitte nii kohutavates mastaapides kui meie tol ajal ja võibolla inimesed ei pea alustama oma elu bruttopalgaga ~48 euroga (arvestades inflatsiooni) kuus. Aga situatsioon saab olema enam-vähem sama - suured ettevõtted lähevad kinni, tööpuudus kasvab, välisinvesteeringud hakkavad rajama täiesti nullist täiesti uut tootmist.
  • ttrust
    Mäletatavasti nõukogude liit eksportis "edukalt" oma autotööstuse toodangut Läände. Vaatamata sellele suurele fenomenile, kukkus ikkagi nõukogude liidu tööstuskompleks kapitaalselt kokku, sama juhtus ka Balti riikides.


    No reaalselt võib läände ka toorfekaale kaalikate pähe müüa, ikka leidub piisavas koguses rumalaid kes ostavad. No vaata kasvõi nigeeria kirju, see on käinud juba aastakümneid, terve generatsioon on üles kasvanud nendega ja ikka leidub ullikesi/lollikesi kes saadavad 20K€ kusagile vaestele printsidele.
  • Valgevene tööstus on nii ja naa, nad on seda ikka jõudumööda moderniseerinud. Tööjõud ja energia on neil küll kunstlikult odavad, aga sellest ei piisa, et turul ellu jääda. Paralleelid 1992. aasta Eestiga ei päde kohe päris kindlasti. MTZ, BelAZ ja veel mõnigi on endale ikkagi täiesti arvestatava turuosa sisse söönud.

    Valgevene peamine probleem on see, et piiride avanemisel jookseb pool tööjõust kohe Poolasse ja mujale Euroopa poole minema. Teisest küljest on täna riigisektoris pooled töökohad sotsiaalsed nii, et üks probleem on teise lahendus.
  • Noh, piiride avamine võib ju piiratud olla. Esialgu jäävad viisad, ka viisavabadus ei tähenda mujal töötamise õigust jne.
  • stagna
    Odava tööjõuga ja energiaga maa saab ikka endale mõned koostetehased,mis lasevad välja litsentsi alusel sisuliselt Lääne toodangut, neid on ka Venemaal ja mujal endises N. Liidus.Selle peale aga majandust rajada ei saa. See sovetlik võimusüsteem peab enne ära lagunema kui majandus saab tõepoolest areneda.

    Oot, kuidas selle odava allhankega Eestis lood on?
  • Megan Kelly püüab NBC-s Venemaa abil karjääri teha modereerides Peterburi majanduskonverentsi küsimuste - vastuste vooru .

    https://youtu.be/3tJlZ5fuJ9A?t=34m25s

    Kuid ega Putinit pole kerge nurka suruda, tema ajab ikka oma joru.

    Kelly saab ka eksklusiivintervjuu Putinilt üks ühele, mis esitatakse NBC-s pühapäeva õhtul.
  • Poola juhtkonna kirstud mis Smolenskist Poola saadeti peale lennuõnnetust sisaldasid suht suvalisi kombinatsioone erinevate isikute kehaosadest. http://www.bbc.com/news/world-europe-40130300
  • Kissellile jäi hambusse Priit Hõbemägi.

    https://youtu.be/uoot4C2UHEE?t=13m14s

    Mida Hõbemägi tegelikult kirjutas :

    Lastele meeldib “Maša ja Karu” hirmsasti. Tempo on kiire, olukorrad naljakad ja lõpp alati positiivne. Aga lapsed, teadagi, on rikkumata. Kuid mina ei saa lahti mõttest, et Maša ja karu on tegelikult Venemaa “pehme” jõu esindajad, märkamatult sisse hiiliva ideoloogilise diversiooni hübriidvorm, “rohelised mehikesed” ilma viisnurkade ja punalippudeta. Et see on “Davaite žitj družno” tänapäevane visuaalvariant, mitte et mul sõbralikult kooselamise vastu midagi oleks, kui see on muidugi konsensuslik. Siiski pole ma veel leidnud multifilmi süžeedest salakaubana sisseveetavat mõttelaadi, mille autoriks võiks pidada Kremli ideolooge. Aga ma tean, et mu alateadvus tegeleb selle probleemiga edasi ning annab mulle kohe häiret, kuid midagi sellist peaks ekraanile jõudma.

    Aga teisest küljest – mis elu see küll minu põlvkonnal on olnud, kui isegi lastele mõeldud meelelahutus paneb sealt ideoloogilist diversiooni otsima? 


    Nii et suuresti fake uudis nagu Kissellil ikka kipub olema.

    Samas ma ütleks, et täiskasvanud inimesel on paremaid viise oma aega veeta kui selle üle pead murda, kust multikast mingi diversioon sisse tahab tungida.
    Neid sümpaatseid karusid on maailmakirjanduses ja filmides ju palju rohkem. Mowgli Baloo, Winnie Puhh, Jaan Rannapi Jefreitor Jõmm.Mängukaru on laste lemmik-mänguasi üle maailma. Küllap lapsed varsti ise õpivad, et päriskaru kaisutama ja karupoegadega mängima ei tohi minna.Ja et päris krokodillid pole sugugi nii kenad ja sõbralikud kui Gena .Ja õpivad ka üht teist selle Vene karu kohta.
  • Tiblad on nagu "tiba kettas" või midagi sellist :)
    "Mriya" kõrval on ameeriklaste B-52 muidugi natuke väiksem, aga kui ta kusagil Ämaris "uhkes üksinduses" seisab, on ta ikkagi suht muljetavaldavalt suur :)
  • Sellest, kui Võru paraadist B-52d üle lendasid, oli huilostani press kummaliselt vait. Ei tea, kas šokk oli nii suur või otsustati surnuks vaikida, et mitte kogu riiki demoraliseerida...?
  • Sekeldaja
    Sellest, kui Võru paraadist B-52d üle lendasid, oli huilostani press kummaliselt vait. Ei tea, kas šokk oli nii suur või otsustati surnuks vaikida, et mitte kogu riiki demoraliseerida...?


    Pigem mõlemad Sinu pakutud variandid.
    Sa kujuta ette, mis ruigamine oleks siis kommentaariumites lahti läinud :)
    KGB võib-olla lihtsalt ainult jälgis ja kogus andmeid ja sellega asi ka piirdus.

    P.S. Olin ise sel ajal Tartust väljas, lähimaakonnas, ühe tuttava juures (noh, grill ja õlle) kui samal ajal lendas üle meie pea seesamane B-52. Sealkandis liigub igasuguseid lennukeid aga nii madalalt ja nii suurt "elevanti", nagu majaperemees ütles, pole veel keegi näinud :)
  • http://echo.msk.ru/blog/aillar/1994996-echo/
    Ilus graafik mis näitab, et majanduslikult on mõistlik olla Venemaa vaenlane :-)
  • Putler on jälle ühe kõrge profiiliga suuvoodri skoorinud. Oliver Stone, tuntud vasakpoolne ja pro- putin filmitegija on väntamas filmi temast. Tundub, et on kõik konksud alla neelanud mida venkud välja on viitsinud panna.
    http://www.bbc.com/news/av/world-europe-40231731/stone-on-his-new-putin-documentary
  • Stone on keeruline mees ja kahtlemata väga andekas. Tema Born on 4th of July, Wall Street ja JFK kuuluvad filmiklassika kullafondi. Nixon ja U-turn olid samuti väga huvitavad, kumbki täiesti erineval moel. "W" ja "Wall streeti" järg olid nõrgad.

    Samas ta võiks jääda oma liistude juurde, milleks on mängufilm. Dokki tehes satuvad need kunstnikuhinged sageli propaganda mängumaale ja seal nad ei orienteeru kuigi hästi.
  • Oliver Stone puhul seda ei imestaks, et teda vene fašistlik imperialism tõmbab. Nagu ka kõiki teisigi selliseid "ühiskonnakriitilisi" ultravasakpoolseid loomeinimesi. Nõukogude liidu ajal juba ....
  • Kontrastid kahel pool jõge.

    See artikkel peaks vast üks paljudest piisav põhjendus olema siinsetele tiblatrollidele ja"impeeriumiihalejatele, et mis neid "kalli kodumaa pinna peal" ees ootab.
    Aga kui see Venemaa-armastus osadel sibulatel ikka üle pea kokku lööb - olenemata vanusest-, siis pole muud kui et
    võtku oma samovarid ja läkiläkitagu endid nah.... siit.
  • Kuid nii see on alati olnud. Mäletan ühte eksprompt reisi Pihkvasse, oli veel ENSV aeg, võib-olla 1990, igatahes piiril veel kontrolli polnud.

    Pihkva ise polnud linnana väga vigagi, tänavad olid küll auklikumad kui Tartus.Raudteejaam oli suur ja suht heas korras. Kuid väljaspool seda oli must masendus. Sõitsime sõbraga sealt bussiga Petserisse. Buss oli mingi pisike pugerik, puupüsti täis higiseid inimesi, kes valjuhäälselt tülitsesid värske õhu juurdelaskmise ja veel juurdetulevate sõitjatahtjate pärast. Eestis võis niisuguseid busse näha vaid kolhoosidel ja KEK-idel, MEK-idel tööliste veoks. Isegi parematel sovhoosidel olid juba LAZ bussid. Petserisse jõudes oli paras shokk näha milline pommiauk see oli. Ainsad korras hooned olid kloostri kullatud kuplid, mis paistsid kaugele.Ja miskipärast toidupood, kust tahtsime midagi põske pista, haises jubedasti.

    Sealt hankisime eratakso ja sõitsime Võrru. Oli see vast rappumine ja kloppimine,kartsime , et takso-Volga laguneb koost. Kuid järsku see lõppes, algas normaalne maantee ning juht teatas rahulolevalt, et jõudsime Eestisse. Võrus istusime Ikarus bussi,lasime istmed alla ja silma looja. Võrreldes selle Pihkva logupugerikuga oli see kuningate reis.

    Kontrastid on olnud väga suured ja ma arvan, et see ei sõltugi niivõrd riigivõimust, tollal oli sama nõukavõim igal pool. Võib-olla on siin rahvuslik omapära vms.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon