Maaklerid on tainapead - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Maaklerid on tainapead

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Kas maakleri elukutse tähendab automaatselt, et inimesed peavad hakkama seedimatut iba suust välja ajama? Seda, kui asjalikku juttu kinnisvaramaaklerid viimasel paaril aastal ajanud on, teame me hästi. Palju parem ei ole olukord ka finantsvaldkonnas börsimaakleritega. Vägisi jääb mulje, et maakler = professionaalne hämaja.

Just täna jäi jälle silma väike näide asutusesisesest "konsensusest":
    21.01.2008 07:18 Äripäev:
    [Hansabank Marketsi maakler Raido] Lillemetsa sõnul pole suurinvestorid veel müüma tulnud, sest siinsesse regiooni investeerivad fondid pööravad esmajoones tähelepanu suurematele turgudele nagu Poola ja Tšehhi ning alles siis vaadatakse Baltimaade poole.
    "Nii palju kui ma rääkinud olen, keegi müüma tormamas ei ole, kõik saavad aru, et see langus on üleüldiselt olnud liiga järsk," viitas Lillemets suurinvestorite suhtumisele.

21.01.2008 15:10 Postimees:
    «Valdavalt müüsid Tallinna börsil täna, nagu ka eelmisel nädalal, oma aktsiaid kohalikud väikeinvestorid, ent on märgata ka välisinvestorite müügisurvet,» märkis Hansapanga aktsiaturgude osakonna juht [Lauri Lind].

Äkki mõni maakleri elukutsega inimene võtaks vaevaks kommenteerida seda kutsehaigust?
  • Reeglina maakler= müügimees ning ostjate vähese ostuhuvi ilmnemise korral ka "pähemäärija", sealt ka huvide konflikt ja ilustavad jutud...
  • selle teema võiks poliitikute teemaga ühendada. mõlemad saavad õige jutu rääkimise eest palka, seega mis siin niiväga imestada.
  • Aga mis seal siis imelikku on?Maaklerid on head psühholoogid, poliitikud ,eks nad peavad vastavalt klientidele aru andma,sest seljatagune on kuumaks läinud.Ja siis saabki kuulata nn "rahustavaid" avaldusi
  • Muuseas, ma käisin eelmisel sügisel rääkimas ühel kinnisvarafirmade liidu liikmete konverentsil (ma isegi ei tea, miks mind sinna rääkima kutsuti). Ega ma seal midagi väga ilustama ei hakanud, rääkisin parasjagu sellise tumedusastmega nagu reaalne pilt tundus. Ütlesin siis ka neile, et "mõistlikum oleks rääkida ausat juttu, sest kui kõik väga positiivsed on ja turg ära kukub, on inimeste poolt usaldus ära kadunud. Nagu 1997. aktsiaspetsidega juhtus. Ja pärast seda on usaldust väga keeruline taastada".

Ja ma arvan, et nii ongi, see positiivne jutt palju ei päästa nagunii.
  • Lepik, sa oled ikka hea ohmu küll! Üritad siin inimestele mõista anda, et ajaloost võiks teoreetiliselt midagi õppida. Keegi võiks sind informeerida sellest, et seekord on asjad teisiti. Get a clue!
  • Astuks vähemalt aktsiamaaklerite kaitseks välja. Esmalt Hansa maaklerite kommentaarid, Raido jutt käis eelmise nädala kohta ning Lauri kommenteeris tänast kauplemispäeva. Tallinna börsi käive on viimasel ajal väga väike olnud ja see viitab selgelt väikeinvestorite tugevale ülekaalule. Soovitaks siiski üsna tähelepanelik olla maaklerite sõnavõttude osas.

Maakleril on tihti raske väga konkreetseid kommentaare anda, ta peab lähtuma eelkõige oma klientide huvist ning suurematest ostmistest müümistest võib kliendi nõusolekul alles tagantjärele rääkida. Praegune turg sõltub eelkõige välisinvestorite meeleolust ning kohalike rahustamine/ostmisele meelitamine ei ole tähtis, sest kohalik tegija ei suuda turgu praeguste ettevõtete väärtuste juures hoida.
  • AloV, rõhutan veelkord maakleri sõnu: "Nii palju kui ma rääkinud olen, keegi [suurinvestoritest] müüma tormamas ei ole". Ehk siis reedel rääkisid maaklerid välisinvestoritega ja need kinnitasid, et keegi müüma ei asu. Aga et siis täna, esmaspäeva hommikul siiski tuli "välisinvestorite müügisurve" täiesti ootamatult. Kuule, siga ka ei usu sellist juttu, eksole.
  • Täiesti arusaadav, et maakler ei tohi kliendi plaane avalikkuse ees kommenteerida, aga siis öelgugi nii. Ei ole vaja hämada, et "nii palju kui mina rääkinud olen, keegi ei müü". Antud juhul võib tegu olla ka sellega, et maakler polnud teemaga üldse kursiski, aga ka siis pole vaja ennast õhku täis puhuda ja ette kujutada, kuidas ta paljude suurinvestoritega rääkinud on ja mida need talle kinnitanud on.
  • kui juba sellised teemad ilmuma hakkavad siis tundub, et ostukoht hakkab kätte jõudma
    "king hakkab juba pigistama"
    nüüd ootaks vaid veel, et levima hakkaks seisukoht, et fonde, aktsiaid ega muud sellist ei tasu üldse kunagi osta
    või on ikka seekord asi teistmoodi:)
  • Maakler on inglise keeles broker

http://financial-dictionary.thefreedictionary.com/Broker

Soovitan ka lugeda kes on diiler ja analüütik jne.

• yanek, mul pole Tallinna börsilt ühtegi aktsiat juba väga pikka aega portfellis olnud, nii et king ei pigista küll kuskilt.
  • Kas meil pole sageli kinnisvara-ärikas, -maakler, -diiler ja -analüütik ühes isikus?
  • fun
    üldse sind ei pidanud silmas
    niisama üldises plaanis pigem
  • ma ütleks pigem...
    broker is someone, who makes you to be broke:)
  • Täitsa huvitav. Eile õhtul lugesin ka samateemalisi artikleid ja sain nii tigedaks et otsustasin esimese asjana hommikul siia uue teema teha ja karmilt ning provotseerivalt sõna võtta... Ja ennäe - fun mõtles täpselt samamoodi ja jõudis ette ;) Nüüd pole mõtet enam pikalt kirjutada, minu point mida ma küsida tahtsin oli see:

Kas te, maaklerid, kes võtate sõna a la "börsil on põhi käes" või et "maksimaalselt 5 protsenti tuleme veel alla, nii et võib soetama hakata vaikselt" või "veri on tänavatel, enam hullemaks ei lähe, kõik ostma!"

Kas te tõesti mõtletegi nii (tsenseeritud variant esialgsest "kas te oletegi nii lollid") või olete te mingitel põhjustel sunnitud nii rääkima?

P.S. Kui peaks tõesti juhtuma et põhi on käes ja me üle 5% enam allapoole ei tule, tunnistan ennast avalikult aegade juhmimaks investoriks ja ei võta siin enam sõna :)
  • WN: märgi ära ka ajahorisont, siis oleks tegemist päris kõva steitmendiga:o).
  • Jutt ikka aastast 2008. Võib vast isegi narrowda down 2008 I poolaasta peale
  • Paistab, et kaasosalised vihkavad punast värvi. Mida te siis lootsite, et turud pidevalt tõusevad või? Ei tasu maaklerit sõimata, kui ise otsustada ei oska.
  • Põhiline asi on see, mis morniks teeb on see, kui turgude tõustes on iga mees selline turgude guru, et suu jääb ammuli. Puristatakse, kui kõva mees ma olen ja kasumid on ziljonites. Kui aga konto järsku punasesse kukub on maaklerid ja teised soovitajad süüdi. Minuarust läks jutt juba eelmise aasta esimeses pooles lahti jutt, et "midagi on mäda siin maamunal". Kes aga omaenese tarkusest seda kuulda ei võtnud, vaadaku enne peeglisse, kui teisi sõimama hakkab.
  • Stocker - kahjuks panid suht puusse oma analüüsiga, asi pole üldse meis endis vaid üldpildis. Nagu fun ütles, pole tal ühtegi kohalikku aktsiat ja minul on meilt ainult norma aktsiad mis seisavad paigal ning arco putid, mis põhimõtteliselt 3 päeva järjest +100% on teinud
  • Väga tihti maaklerid ei võta sõna, vaid neid küsitakse (suisa lunitakse) mingit arvamust. Siis kipubki jutt sunnitult korrektseks mölaks, mõne arust "hämamiseks".
    Kui vaadata funi kahte esimest tsitaati, siis hämamiseks saab neid nimetada vaid see, kes ootas vastust a la "4. nädalal likvideerivad suurinvestorid postitsioone Tsehhis, siis Rumeenias, 5. nädalal Leedus ja Eestis".

Lillemetsa lausest (see mis jutumärkides, ehk eeldatavalt üks-ühele tema jutt) ei loe mina küll välja, et suurinvestorid meie regioonis midagi ei müü. Loen välja, et kui nad seda teevad, siis mitte uisapäisa tormates. Esimene lause on juba kaudsem tsiteerimine ja võimalik, et ajakirjanik jälgis sisust enam, palju tal nupus tähemärke saab olema.

Olen ka ise tähenärija, aga antud juhul mina kedagi tainapeaks sõimata ei söandaks (see tuleks kõne alla juhul, kui oleks olnud jah/ei vormis küsitlus, millele oleks tulnud erinevad vastused).

PS. Minule on küll Hansapank pidevalt meelde tuletanud, et varasemad tootlused ei anna arvestada samasugustega tulevikus. Isegi nii tihti, et pidin häält tõstma, et mulle seda aksioomi enam rohkem nina alla ei hõõrutaks.
  • hmm... äkki see "-5% mees" pidas silmas tänase päeva max. langust?
  • Sellised ÄP ja BNSi maaklerite kommentaarid tuleks panna sellisesse konteksti, et -

a) ajakirjanik helistab kõige ebasoovitavamal hetkel;
    b) pooleli on musttuhat protsessi sh kaks telefonikõnet klientidega, kes tahavad, et neid koheldaks kuninglikult;
    c) ees on mingi ports ordereid, kust võiks/ei võiks justkui miskit järeldada;
    d) närvid on läbi;
    e) oma tööandja analüütikud eile ütlesid, et turg on odav;
    f) ajakiranik formuleerib oma küsimuse nii, et sellele ei saa anda mõistlikku vastust (siiani on piisavalt neid, kes hea meelega võtaks nende poolt määratletud tulevikuperioodi sulgemishinnad kindlas kõneviisis);
    g) ajakirjaniku ja maakleri arusaam kommentaari ajahorisondist on totaalselt erinev;
    h) ajakirjanik ei näri läbi maakleri ametialasest zhargoonist.
    i) ajakirjanik rebib kontekstist välja mingeid talle arusaadavamaid lauseid.

Maakleri kommentaar on rindereportaazh. Kui ta ise on parajasti tule all, siis ta kommenteerib, et kõik on untsus ja vastupidi. Kaevikust ilmselt sõja üldise kulu kohta mingit adekvaatset kommentaari saada ongi lootusetu.

• praegu etv AK-s jälle "maaklerid" ja "laenuspetsid" korrutasid, kuidas kv on kyll juba 15 % langenud, aga "...midagi hullu pole, sest just täna lähevad järelturu korterid m2 hinnaga 20k EEKi ja kesklinna omad m2 hinnaga 35 k EEKi nagu soojad saiad..."

usume, usume ;))))
  • 20 kEEK-i siis äärelinna magalate järelturu korterid
  • Sarnased seisukohad maakleri elukutse esindajate aadressil olid ka Kinnisvara krahhi puudutavates teemades. Kinnisvara puhul kõik teadsid, et hinnad on liiga kõrged ning maaklerid üritasid tavakodanikke (neid kes ei ole otseselt kursis kinnisvaraturul toimuvaga) ikkagi ostma meelitada. Täpselt sama toimub ju ka börsil. Maakleri jaoks on ju kasulik kui inimesed tehinguid teevad.
  • Vaatan ka kuidas pensionifondide viimase aasta kasumid sulavad kui lumi. Oleks ammu II samba ajutiselt rahasse pannud, aga ei SAA :) Samaaegseld pankade analüütikud , maaklerid (jm mistahes) hoiata(vad)sid languse eest. Miks siis nende fondidega midagi ette ei võetud ?
  • Enamiku fonide puhul ei ole risk see, et kaotad raha vaid see, et läheb turust kehvemini. Kui fondijuht keerab fondi cashi ja turg, raisk, ei kukugi järgmise kvartsaliga kokku siis loobitakse ta kividega surnuks.
  • pensionifondi eesmärk polegi kahjuks niivõrd raha teenimine.
    Pigem selle inimese käest ära korjamine, selle säilitamine+inflatsioon ja siis selle tagasi andmine pensionile jõudes.
    Seda ei öelda võibolla avalikult aga nii see on.
  • selle ajutise rahasse panemisega jääb enamik huvilisi kindlasti pensionifondi pikaajalisele tootlusele alla ... EI SAA eesmärk ongi kaitsta tulevasi pensionäre nende endi eest

II samba puhul pealegi käib läbi regulaarsete sissemaksete pidev ajas hajutamine
  • Pensionifondid on pankade lobitöö tulemus. Pensionifondi eesmärk on inimeselt raha (seaduslik) jõuga äravõtmine, selle summa enda käes hoidmine, seda summat kasutades endale raha teenimine, selle pealt hullumeelsete tasude endale arvestamine ja niimoodi lõputult - enamus meist ei näe seda raha kunagi, õnnelikumad saavad ehk mingi osa raugaeas tagasi, ka järeltulijad ei näe seda raha.

Niimoodi oli see süsteem siis kui ta välja tuli. Nüüd ma pole enam aastaid seda asja uurinud, kui miskit on muudetud, on väga tore, kui ei, siis palju õnne noortele pensionäridele...
    Õnneks oli mul liitumine vabatahtlik, ma ei tea mis muidu oleks saanud, tõenäoliselt oleksin pool elu kohtuteed kõmpinud...
  • Tulen kapist välja - minul ei ole teist sammast. :-)
  • Minu II samba põhjenduseks oli pärandamise võimalus. Vastasel korral raban kogu elu tööd ja riigi poolt minu järeltulijatele 0 panus. Nüüd ehk vähemalt midagi kukub. No ja muidugi väike lootus on, et arstid enne õiget aega maha ei tapa.
  • Minu põhjused oli üks sama mis eelmine ja teine et riik ei ole hea peremees minu tuleviku rahale.
  • SOCGENi poiss on siis uus kangelane. Leesoni Nick on tema kõrval täielik päkapikk.
  • See mees on toesti tegija, mitte mingi ohutu mitmetitolgendatav intervjuuandja.
  • The bank declined to name the trader, but he has been named as Jérôme Kerviel, a 31-year-old options trader.

"He is not here and we do not know when he will be back," said a colleague who answered his line at the bank's trading room in La Défense, the business district west of Paris.
  • Sel teemal on "ringkondades" igasugu pirne liikunud täna. Paraku ma ei oska siiani siia pilte üles riputada.
  • Sihuke teooria kah veel et viimaste päevade slump/panic oli osaliselt SG süü kes selle venna keedetud spagettit lahti arutas ja kõik müüki pani mis võimalik, et pilt selgeks saada.
    FED vaeseke pidi ka justkui selle venna pärast 25 a. suurima langetamise ette võtma, arvab Times
  • Ja miks ma ei ole üllatunud, et sellise asjaga sai hakkama prantslane? :-D
  • Sihukese asjaga oleks hakkama saanud kes iganes kellele:
    1) satuvad tuhmid ülemused,
    2) kohaldub ebapädev majasisene riskipoliitika ning "linnukestele" orienteeriud sisekontroll.
    Mõru pill SG aktsionäride jaoks
  • warren buffet 2003: derivatiivid on finantsmaailma massihävitusrelv
  • siirius, see on tõsiselt kõva sõna, et sisekontroll suisa nii kõvasti feilata võib. Ma nagu ise ka eri finantsasutuste sisekontrolliga kokku puutunud ning näen sisuliselt vaid ühte ja ainust skeemi, mida kasutades võiks keemiat/apsakat/jama/limiidiületust varjata rohkem kui kaks päeva. Selliste jamade puhul kahtlustan mina alati, et suure kingaga onud on asjaga rohkem seotud, kui nad lasevad välja paista.

Kusjuures hakkasin mõtlema, et tüüp võtts euroopa aktsiate suhtes $73B nägemust ja feilas... Eelmine feilaja oli Leeson'i Nick... Seega eksisteerib tõenäosus, et kuskil on vahepeal mõni rogue trader ikka kõva plussi ka teinud ;-) Karistusmehhanismid lossi ja plussi puhul on ilmselt aga erinevad... KUIGI reegleid rikutakse mõlema puhul...

• "Eurex alerted Societe Generale in November 2007 about the positions taken by Jerome Kerviel. Questioned by the bank, he produced a fake document to justify the risk cover," Marin told a news conference.

Kõva sõna kui nii lihtsalt saab oma riskide võtmist põhjendada ... ei tundu kuigi usutav

• Ei ole jah usutav, et EUR 100k aastapalgaga poiss suudab produtseerida muuhulgas ka dokustaate, mis igati õigustavad $73B ulatuses nägemuse võtmist. Ennustan pikka protsessi, rohkem kui ühe pea veeremist, raamatut ning filmi! :-D
  • It was a damning admission for a giant bank that a junior trader could have talked his way out of a €50 billion hole.
    - kutt oli vahepeal back office guy ja teadis süsteeme

Bank's billions burnt in 10 days
  • Räägitakse, et päkkoffissi poisse mõnes kohas treideriks ei võetagi...

Aga lugege parem seda...

http://www.thedailymash.co.uk/news/business/french-trader-was-forced-to-work-30-hours-a-week-20080125680/

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon