Kuidas väljuda räigest võlakeerisest? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kuidas väljuda räigest võlakeerisest?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Kirjutan siia ühe loo mu lähedasest tuttavast, kellele tundub, et ta on langenud suletud ringi ning ei väljapääs puudub. Et LHV's liiguvad ringi enamjaolt finatsintelligentsid, ehk oskab ja teab keegi pakkuda lahendust järgnevale situatsioonile. Mujalt ei oska abi enam küsida...

Hetke olukord:

Vabamaksega krediitkaart - võla jääk 5000 krooni, aastane intress ~ 8%
    Väikelaen Hansapangast - võla jääk 47.000 krooni (pluss 4 aasta intressid), aastane intress 18%
    Väikelaen BIG'ist - võla jääk 27.000 krooni (pluss 10 aasta intressid), aastane intress ~ 25%
    Kiirlaenud erinevatelt teenusepakkujatelt - miinus 55.000 krooni, ühe kuuline intress ~ 33%

Algas tal see nii, et palgast jäi puudu. Võttis krediitkaardi, mis saavutas enda krediidilimiidi põhja suhteliselt kiirelt. Hiljem järgnes kiirlaenu võtmine paarilt pakkujalt, mille tagasmaksmisega tekkis juba raskusi. Nende (ja mõne lisakulude) katmiseks võttis Hansapangast väikelaenu summas 50.000 krooni, nelja aasta peale.
    Mõni aeg oli rahu majas. Siis aga tekkis paar ootamatut väljaminekut ning sirutas oma käe uuesti kiirlaenude poole. Jällegi tekkis tagasimaksetega probleeme ning et inkassod ja muud ebameeldivad tegelased eemale hoida, võttis BIG'ist 30.000 krooni 10 aasta peale. Mõne aja möödudes kaotas aga töö ning tekkis rahaline kriis. Süüa oli vaja ning makse maksta.
    Paari järgneva kuuga jõudis kõikidelt võimalikelt kiirlaenupakkujatelt enda pangakontole laenata ~ 45.000 krooni, millele lisandub tagasimaksmisel ~ 10.000 krooni. Ehk siis nüüd ja praegu tahavad kiirlaenupakkujad temalt tagasi saada ligikaudu 55.000 krooni, millele on lisandunud maksetähtaja ületamise pärast intressid (mis ei ole madalad) ning paari juhtumiga ka inkassode leppetrahvid. Lisaks ähvardatakse teda kiirlaenude kohese mitte tagastamise puhul kohtuhagiga.

Suhtlen selle inimesega iga päev ning näen kõrvalvaatajana kuidas inimene on sügavas masenduses ning see süveneb päev-päevalt. Nõu on otsas ja raha pole. Inimene on muutunud olemuselt teiseks inimeseks. Lisaks sellele ähvarab tema suhe elukaaslasega karidele joosta, just selle olukorra pärast, milles praegu sipleb. Ning ka inimeste hulk, kes temaga ennem suhtlesid, väheneb põhjusega, et tal raha pole - argipäevaste tegevuste eraldatus. Raske on vaadata seda kõike pealt, eriti kui ei oska ise kuidagi aidata. Praeguseks on tal palgatöö olemas, mille tasu ei ole just väga abistav - 15.000 bruto.

Olen sel teemal temaga korduvalt vestelnud ning kaasanud ka kitsa ringi sõpru, kes mõistaksid, kuid abi ei näi tulevat.

Kui olete eelnevat lugu lugenud, palun kõigil kommenteerimata jätta kui valesti mu tuttav käitus. Sellest on ta tänaseks aru saanud, et tegutses ta kui finatsidioot. Olen veendunud. Aga kui keegi arvad, et tal võib olla infot, kuidas sellises olukorras edasi käituda, palun kirja panna enda mõtted!

Ette tänades...
  • esmajärjekorras tuleb sellest kiirlaenust lahti saada. 33% kuus intress on ikka segane. midagi müüa pole? ilmselt tuleb maha müüa kiirhinnaga, kuid kui nii edasi lasta, siis läheb see nagunii haamri alla.
    riideid osta ei tohi, sööma peab makarone ja leppima peab tasuta meelelahutusega.
  • Eraisiku pankrot. Btw, 15 keeksi bruto on täitsa vinksvonks palk. Äkki mõni finantsasutus annab laenu, mille abil sulahullus kinni maksta ja koondada kohustus ühte maksesse.
  • Olukord muidugi sitt mis sitt. Aga kui oleksin sellises olukorras, siis viivitamatu auto müük (juhul kui on auto) ja alustada võlgade maksmist alates kõrgeima intressiga laenust.
  • Mina leian samuti, et lühiajaline röövintressiga võlg tuleks keerata pikemaajaliseks. Ehk siis süsteem-suffiks.
  • Jah, kui midagi oleks pangale pikaajalise laenu tagatiseks anda, tuleks seda teha ja intressid madalamaks tuua. Üle 20% maksta aastaintressi on paras enesetapp. Aga karta on, et ega midagi enam eriti tagatiseks anda pole (kui selliste laenude teed on mindud), siis ilmselt eraisiku pankroti raske vältida.

P.S. Mis te arvate, kui kvaliteetsed BIGi ja kiirlaenajate portfellid on?
  • 1) kõik kulutused, mida saab mitte teha, ära jätta.
    2) laenud tagasi maksta intresside kahanevas järjekorras ehk siis alustades kiirlaenudest.
    3) laenude tagasimaksmiseks maha müüa kõik, millel vähegi väärtust on ja mida võimalik müüa on. Alates autost, lõpetades mobiiltelefoniga.
    4) kui müügist ei piisa kõige põletavamate laenude tagasimaksmiseks, siis kiirlaenude tagasimaksmiseks pikemaajaline laen kuskilt pangast.
    5) mitte ühtegi uut kiirlaenu. never-ever, under any circumstances.
  • noh, üks võimalus oleks see, et keegi ostab kõik tema kohustused üles ja tekib üks võlg, mille koguintress tuleb kindlasti oluliselt madalam kui praeguste laenude intress kokku. Kui "lähedasel tuttaval" on mõni pantimata kinnisvara(vaevalt küll sellise elustiili puhul) siis saaks selle tagatisel ehk ka pangast laenu.

Kui tegemist on sõbraga, siis võid teda ju aidata. Tehke not. leping, pange paika tagasimaksmise kord ja graafik, määrake tagatised jne. Niisama heast südamest aidata ei soovita, sest kui inimene on pankadega pahuksis, siis sõpradele tagasimaksmine osutub tavaliselt veelgi keerulisemaks.

Kole olukord :(
  • Autot pole ning kinnisvara puudub. Suurematest pankadest laenu ei saa, sest tagatist pole ning kui pangakontoväljavõtet soovitakse näha, siis ehmatatakse ära ning vastus negatiivne.
    Mis on sellised finantsasutused, kes võiksid kaaluda sellises olukorras inimesele laenu andmist?
  • Kui vähegi võimalik võiks rääkida tööandjaga.Võimalik avansiline makse? Selge, et teema ebamugav.Kui vähegi spetsialist, siis kannatab ju rääkida ja ehk saavad sõbrad käendusega appi tulla. Selge, et siis tuleb mõnda aega vaid makaronidega läbi ajada.
    Kui kodanik on veast aru saanud ja oma maailmavaadet korrigeerinud, võiks ju sellise ilusa zhesti keegi teha. Teine võimalus, kui on mõni oskus mida müüa, siis mõneks ajaks välismaale tööle(hooajatöö) ja haavu parandama.
  • Kõik algab kulude piiramisest. Kui ta ei suuda vähem kulutada kui teenib, siis mingit muutust ei tule. Kui ta seda endale ei teadvusta, siis pole mitte midagi teha. Kui ta seda teadvustab ja on valmis muutust oma elus tegema, aga raha antud olukorrast välja tulekuks pole, siis soovitan vahetada eluaseme odavama vastu ja saadud cashiga katta idiootsed kiirlaenud. Kui väikelaene teenindada jõuab, siis need ju võivad olla, kuigi terve mõistusega inimene ei tohiks laenata ka 18%se aastaintressiga.
  • Pole tegelikult kogemusi aga pakuks ühe variandina et minna Hansapanka ja kogu jutt ära rääkida. Tulemusena võib saavutada:
    - Hansapank annab veel laenu kiirlaenude maksmiseks.
    - palk laekub hansapanka kontole kust kohe palgapäevale järgneval päeval läheb laenu tagasimakse maha.
    Hansapank peaks ju olema huvitatud olukorra positiivsest lahendamisest, päästavad nii oma laenu. Lahenduse miinuseks on et Hansapank saab teada et see laen on väga kriitiline ja kui kokkuleppele ei jõuta, siis esimese veninud tagasimakse puhul kiputakse kohe tagatist realiseerima.
  • Wilhelm, peaks proovima siis vähemalt selle 33% kuus laenu saada 33% aastas peale, siis ehk suudab laenud ära teenindada (intressikulu oleks siis aastas ca. 34 000 eek), selleks tuleks kõik BIGi sugused laenukontorid läbi käia. Kui ta seda ei suuda, siis on eraisiku pankrot (intressikulu aastas 235 000 eek).

Väga õpetlik näide sellest, kuidas neid kiirlaene ei tohiks ühegi teise laenu või probleemi lahendamiseks kasutada.
  • on ka teine võimalus ning panna tuleb lihtsalt tuima

nimelt kui laene ära ei maksa siis tiksuvad intressid, lisaks ka kohtutäituri kulud ja lõpuks teeb kohtutäitur kirja tööandjale ning võlga hakatakse kinni pidama palgast

inimene peab aga saama kätte miinimumpalga, suureks abiks on lapsed kelle kohta peab veel saama kätte vist ca 1300 krooni
    ehk siis praktikas peetakse palgast kinni ca 2000-3000 krooni

eluline kogemus on selline
    võeti bigist laenu 30 000, koos kohtu ja intressi kuludega vaja tagasi maksta 90 000
    nüüd võetakse palgast ca 2000 krooni maha ning kantakse kohtutäiturile ja nii ca 2-3 aastat

lisandus järgmine kohtutäituri nõue politsei trahvist, nõue pannakse ilusasti järjekorda ning seda nõuet hakatakse tagasi maksma kui esimene makstud ehk siis 2-3 aasta pärast

ühel kodanikul kogunes niimoodi 6 kohtunõuet ja kohtutäiturid olid vähe mossis, et miks ei maksta kui töötab, tervitasime rõõmasalt ja ütlesime ,et olete järjekorras

keegi võib arvata, et panen segast aga pean tunnistama elu on ikka seiklus küll
    ilmselt te ei usu, aga üks kohtutäituri nõue tuli politseist, nimelt sõitis kodanik purjuspäi, ilma lubadeta ja ülevaatuseta autoga politseile tagant sisse..nii, et
  • Tööandjaga rääkida sel teemal, et ehk on võimalik avansiline makse, jääb tema puhul ilmselt välja, sest ei ole ta olnud seal ettevõttes piisavalt kaua. Maailmavaate koha pealt on inimene muutunud, radikaalselt. Ja paremuse poole. Ning väikelaenude kuumaksetega saab hakkama. Mure nr 1 on hetkel võetud kiirlaenud... kuid ka kõik eelnev on mure.
  • Kui laene katta ei õnnestu (midagi müüa pole ja ei usu küll, et keegi sellise otstarbega krediiti juurde annaks), siis kiire pankrott kõige loogilisem tee. Välja niikuinii ei vingerda ja tagasi nulli jõudmine on kõige mõistlikum. Aga Kaidokesel on õigus, et kui kulutad rohkem kui teenid, siis on iga liigutus spriraali mööda minemine.
  • Pankroti puhul pannakse intressid kinni. Tundub, et kõige mõistlikum lahendus oleks anda sisse iseenda pankroti avaldus või siis lasta kohtutäituril seda teha.
  • Hmm, mul on tunne, et ta ikkagi ei ole aru saanud kui käkis seisus ta on ja miks ta sinna jõudis :)

Ma arvan, et kui ta omadega 0i saab siis võtab jälle laenud selga sest ta on ju seda skeemi 2 korda teinud.
    Ehk siis SMS laen - Hansapanga laen.
    Teine kord SMS laen - Big-i laen.
    Nüüd siis kolmas kord SMS laen... Aga pole enam kusagilt midagi laenata.

Miks neljas kord tulemata peaks jääma ei tea küll ?
    Ma arvan, et mees peaks kusagil pool aastat praadima selles ning võibolla siis jõuab talle kohale.

Aga vaata kui odavad on inimesed kõigest 140 000 eeku selleks, et elu ära rikkuda :)

Võtame nüüd siis igakuised kohustused kokku:
    SMS laenu intresi makse = 16500 krooni kuus.
    BIG intressi makse = 675 krooni kuus
    Hansa intressi makse = 705 krooni kuus

Seega iga nädal tiksub intressi kusagil 4470 krooni. Seega kui asjade müümiseks läheb ei ole mõtet hakata neid müüma turuhinnaga vaid KOHE hinnaga.

Seega on elementaarne et tuleb likvideerida SMS laenu koormus, aga seda on mõistlik teha alles peale seda kui on seleg et järgmiseks 10ks aastaks ei anna sellele inimesele mitte ykski sms tegelane laenu.

Aga loogiline toimimisjärjekord on lihtne:

Ei paren, idika suda...

Tatchka jest ? jest, horsho, skolko stojet? 50000.- tõ sto idiot stole ? 25000 tebje za eto.
    Telek jest ? jest, horosho skolko stojet ? nu 2000 tebje za eto.
    Kampjuter tooze davai sjuda, a mafon toze jest ?
    A nuka gavari paren utebja u babuli toze dengi jest ? nu horosho ganika sjuda.
    Karova jest ? davai davai goni paren.
    I koshku toze zaberjom, utebja ta net ni chem ta kormit je jo.

Ja saadud rahade eest kinni maksta kohe sms laen.
    Kui raha üle jääb siis tuleks mees panna viina/narko/hasardi ravile või kuhu iganes auku tal see raha kadus.

Noh siis on veel variant et mees ei taha nigu autost looobud ja telekat tahab ka vaadata jne, aga noh sel juhul noh jah, kuidas seda nüüd üteldagi aga :) võõrleegioni pääseb kõigest 20nest kandidaadist 1, neil päris kõva filter ja peab päris elurõõmus tegelane olema, et sinna saada.
  • Kuidas seda teha ning mis kaasneb eraisiku pankrotiga? St mis saab tema palgast ning kuidas olukorda vormistatakse, kas läbi kohtu?
  • Ma soovitan igal juhul VÄGA räiget ja valusat, kuid mitte eluohtlikku käitumist nii et talle meelde jääks :)
  • ei taha ilkuda, aga mille peale ta siis selle raha kulutas, mille kokku laenas? kas tõesti ei jäänud sellest summast ühtegi mahamüümist väärivat eset? lihtsalt laenas eelmise laenu kustutamseks? nr 1 on tõesti miinimumellujäämisprogramm, siis alustada kiirlaenude likvideerimist järjekorras. kas ei ole vanemaid või lähedasi sugulasi, kes oleksid nõus aitama? üks väljapääs on tõesti minna välismaale tegema mingit hooajalist tööd. see palk ei ole ju siin selline, millest 10 küünega kinni hoida. mingi lisasissetulek tuleb välja mõelda. kas lisatööd ei leia kuskilt? sellise laenukoormuse juures pole vaja liiga palju magada ja nädalavahetusel puhata.
  • Eraisiku pankroti puhul realiseeritakse vist kõik eraisiku vara ja 10 aastat vist kestis eraisiku pankrott kui ma ei eksi ?

A ma võin väga puuse panna ka.
  • Jah, kohtuotsusega.
    Pangakontod külmutatakse ning jäetakse mingi miiniummäär peale. Kõik mis üle selle laekub, võtab kohtutäitur ära.
    Ja kui on soov min. palgast paremini elada tuleb "musta palga" eest tööle minna või siis välismaale.
  • Kui varasid pole, siis pole pankrotiga suurt sittagi kaotada peale mõningase ettevaatlikkuse pankade poolt tulevikus. Võrreldes 33% intressiga kuus SMS-laenude pealt, mida arusaadavalt maksta ei suudeta, on pankrot lausa taevane kingitus.
    1) Pankrot = mõningane finantsurvaplaaster vastutustunde puudumise eest, mis mingi hetk läbi saab ja võimaldab alustada puhtalt lehelt
    2) SMS-laen = full out anal probing by alien armada for eons to come.
  • Tin, nats huumorit käib asja juurde, selge see...
    Aga kinnitan sulle nii palju, et ei ole tal narko, ei viina ega hasartlus tõbe küljes. Ja saab olukorrast aru küll. Tänaseks rohkem kui keegi teine. Jätsin loost välja teatud isiklikud ajendid, miks ta selliseid otsuseid tegi, kui laenas. Ja sinna need ka jäävad, sest kokkuvõttes see rolli ei mängi.
  • Tin, kas enesetapu katse on piisav näide, et inimene sai aru, millisesse suppi ta end uputas ja et osade lähedaste inimestega suhtes kaotas? Mu küsimus ei vaja vastust.
  • Matti ja Teppo : Kaiken Takana on Nainen
  • Eraisiku pankrott siiski päris karm keiss. Järgnevad aastad miinimumpalgaga elada?

Juhul kui selle sms laenu saab kaelast ära, siis selle 15k brutoga teenindab teised ära küll. Oled sõber, siis tõesti päästab teda pankrotist vaid sõbraantud laen, millega saaks smsi kinni maksta.

• Ärgu maksku edaspidi enam midagi. Kogugu veidi sula. Pankroti las kuulutavad teised. Külma kõhuga oodaku ja kogugu raha, elagu väga kokkuhoidlikult. Kui pankrot, siis tehku pesasse ettepanek. Sellest 130K puhtast võlast maksab kohe näiteks poole ja kõik. Vastasel juhul saavad kõik usaldajad palgast 2K nelja peale jagatuna kuus :-). Võta või jäta. See pool ehk 65K peaks kogunema sinnamaani, kuni pankrot välja kuulutub ära küll. Palgast siis.
  • Sarnast olukorda näinud, kuskil aasta 1999 paiku. Küll mitte kiirlaenude vaid krediitkaartidega, vist mingi 30 000 oli pidevalt üleval. Netopalk 10 000 ja sellest BMW (kasutatud) liising 4000 kr kuus. Kõik lisad :P

Kutt tuli distsipliini abil poole aastaga olukorrast välja:
    - krediitkaardid kinni ja ülalolnud summa tasumine graafiku peale 6 kuuks
    - auto kõigepealt seisma ja siis müüki (tol ajal polnud turg just eriti hää)
    - kulud maha: sõi makarone, riideid-jalanõusid ei ostnud, sõitis bussiga, meelelahutus max reedene õlu sõbra juures saunas
    Poole aastaga oli asi korras, lisaks jäi auto müügist niipalju järgi, et sai VW Polo liisingu sissemaksu ära teha. Õppetund oli päris kõva tüübile ja jäi vist eluajaks meelde.
    Ahjah, internetiühenduse jättis koju alles ning muu meelelahutuse puudumisel mängis õhtuti onlines bridzi ja sai selles päris kõvaks käeks.
  • Wilhelm ma siiski vastan.

Ma arvan et enesetapukatse ei ole piisav selleks et olla teadvustanud endale olukorda.

Enesetapp võib olla tingitud mitmetest põhjusest:

1. Emotsionaalne overload.
    2. Suutmatus jätkata elu samamoodi nigu oli varem.
    3. Kulutamis pohmakas.

Pigem oleks ta asjast õppinud kui ta EI oleks enesetappu katset teinud vaid hakanud asjadele parandust otsima. Ma loodan, et ta ikka tuli sinu juurde ja ütles, et kuule ole hea sõber ja aita mind välja ma olen raskes olukorras.

Millepärast ma niivõrd sarkastiline olen ? hmm sellepärast, et ma olen piisavalt palju üritanud aidata inimesi.
    Ainuke millest ma olen aru saanud on see inimesel peab endal olema soov ennast aidata, muidu olukorra normaliseerumisel korgitakse jälle pudel lahti ja aetakse dzinn pudelist välja. Ja lisaks sellele tunuvad kõik aitajad vastikute õelate targutajatena. Tegelikult selleks et olukorda muuta peab olema täidetud järgmised tingimused:

1. Shame
    2. Regret
    3. Rebirth

Ehk siis põhimõtteliselt peab inimesel hakkama höbi selle pärast mida ta tegi, ta peab seda kahetsema, ja vana elustiil peab surema ning uus sündima, thats it.

Aga kui leiate et mees on väärt aitamist ja päästmist siis võtke kambaga mingi laen katke tema 60 kilone SMS laen ära ja las stabiliseerub, pole pankrotte ega midagi vaja.
  • Ainult väga radikaalne elustiili muudatus aitaks hädast välja.
    1)Müügu mis iganes võimalik ning laenaku kasvõi tuhande krooni kaupa sõprade-tuttavate-sugulaste käest kokku, et SMS laenu makstud saaks
    2)Teine töökoht juurde (+5000 kuus?)
    3)Oma korterist ei tasu unistada, elamiseks peab ajutiselt paluma toakese sõbra juures (kui vanemate või sugulaste juures pole võimalik elada) (-1000 kuus)
    4)Makaronide praadimine tuleb hästi selgeks õppida. Maitseained, mõni harv konserv ja tops vitamiine (et hambad välja ei kukuks) juurde (-1000 kuus)
    5)Kogu ülejäänud raha laenude likvideerimisele. Meelelahutuseks võib rannas palli mängimas käia.
    Suuremast kriisist saaks sedasi mõne kuuga välja ning loodetavasti on selleks ajaks pisut aru peas, et edasi mõistlikult toimetada.
  • Minu arust tuleks valida 2 teed.Kas kiiresti tagasi maksta või pankroti välja kuulutada
    Mul on tuttav(väikse vanglakogemusega) ta on võtnud kõik laenud,mis võtta annab,sest ta teab ,et ta ei suuda ega saa neid tagasi maksta.Ta töötab mustalt ja võlausaldajad on kõik pika ninaga
    Vaadake,kuidas Viiol elab,maksab aastas ca 700 eeki tagasi vms või Sõnajalad,kes äri ajasid edasi suguseltsi intetideeti kasutades
    Arvan,et pankrotistunud isikul pole eestis halb elada.Oleneb selelst kui kõrge kukkumine on.Kui ennem pankrotti minekut olid ka rott,siis suurt vahet pole.
    Sisuliselt elu ei muutu,ainult pangateenuseid ei saa kasutada.Või kasutada siis elukaaslase või sõbra kontot.Riik peab garanteerima mingi summa pangakontol ,millega inimene elada saab.

Aga sõbrale laenu andmisest ei arva ma hästi.Miks peab sõber teise lolluseid kinni taguma.Pealegi arvan,et sõber jääb nii rahast,kui sõbrast ilma.
  • kõige targem oleks kvkv visuaalist valida endale mingi korter ja helistada maaklerile ja öelda et ostan selle korteri 30 aastase laenuga ja maksan 10000 kuus. lisateenusena las maakler maksab need sms laenud ja muu rämps kinni.

ma arvan et antakse veel auto ka peale kui keegi on nõus mingile laenulepingule täna alla kirjutama.
  • 1. alustada sms-laenude likvideerimist
    2. selleks võiks ka teiste laenude tagastamise tähtaega pisut edasi lükata : võtta max perioodiks tarbijakrediidilepingute puhul maksepuhkust ja seejärel tasuda väiksemaid summasid, mis kataksid laenu põhiosa - nii ei saa pank lepinguid üles öelda kiiresti. muidugi koguneb võlgnevus, viivised, kirjakulud jne, mida tuleb hiljem likvideerida, kuid sms-laenude võlad kasvavad märksa kiiremini, seal on reeglina ettenähtud leppetrahvid ja viivis võib olla 0,25% päevas
    3. sms-laenude andjaid paluda kanda ennast "musta nimekirja", et edaspidi kiusatust ei tekiks.
  • Ja Eesti tingimusis (mitte ainult) saab palka ka palka saamata, kui nii võib öelda. Tööandja teeb sulle näiteks firma krediitkaardi mille limiit on sinu netopalk. Ja ongi kõik palk võlausaldajate käest päästetud...
  • Lihtsalt näiteks, kuidas summa oluliselt suureneb.
    Väikelaen BIG'ist - võla jääk 27.000 krooni (pluss 10 aasta intressid), aastane intress ~ 25%

Kohtulahendist:
    xxx tunnistab tingimusteta:
    Big AS-i nõuet summas 88 748,01 (kaheksakümmend kaheksa tuhat
    seitsesada nelikümmend kaheksa krooni ja 01 senti), millest 36 930,71 krooni
    moodustab tagastamata krediidisumma, 8 994,71 krooni sissenõutavaks
    muutunud tasumata intress, 1 425,88 krooni viivis, 7 993,37 krooni
    leppetrahv, 403,35 krooni tasumata lepingu sõlmimise tasu ning 33 000
    kahjuhüvitis;
  • 15000 bruto pole paha kui elada üksi ning võõras toanurgas. Esimene asi, mis ära tuleks teha, on paika panna eelarve, mismoodi ta edasi elama peaks ja tuleb pidama hakata tulude-kulude aruannet. Korraliku tabeli moodi asjad niisiis.
    Kui numbrid jagatud ja igakuised laeunumaksed koos hädavajaliku ülalpidamiskuluga kirja pandud, on suur osa probleemist lahendatud. Üpris tavapärane on aga see, et nii inimlik on kiusatustele mitte vastu panna ja mitte pidada eelarvest kinni. Kui sellest ka üle saaks, on kogu probleem lahenduse leidnud. Boonuseks võiks lugeda seda, et pärast distsiplinaarolukorraga harjumist on kutt saanud lisaks jõhkrale laenuvõtmisekogemusele korraliku ja hädavajaliku eraisiku finantsjuhtimise oskuse.
    Ah et kust ma tean? 22-25-aastasena suutsin ennast ühel kenal päeval samasugusest olukorrast leida. Lõpetasin kõrtsiskäimise ja muud meelelahutuse, lisaks ostsin poest ainult sellist kraami, mis kasulik ja odav. Pärast mõningast (ca paariaastast) püksirihma pingutamist leidsin ennast mitu korda targemana uuesti inimeste seast.
    Iga asi on millekski hea ning olen kindel, et ka Wilhelmi sõbrale kujuneb saadud kogemus väärtuslikumaks kui EBS-i magistrikraad. Juhul muidugi, kui kõigepealt iseendast jagu saaks. Ülejäänu tuleb ise peaaegu kandikul.
  • Ma olen marctiga 100% nõus. Numbripuru on numbripuru ja sellest näriks läbi. 15K brutto palk pluss võibolla veel mõni tööots teeb 2aastases perspektiivis cash in flowks veidi üle 300K. Üsna võrreldav number suhtes laenudega. Küsimus on aga käitumisharjumustes ja võimes võlgade likvideerimiseks vajalikust enesedistsipliinist kinni pidada. Kui sellega saab hakkama, siis ülejäänud on rehkendamise küsimus.
    Kui vana on nõus tegema viimase investeeringu raamatusse "101 makraonirooga" ja "riis me kõigi sõber", siis saab ta 2-3 aastaga võlgadest lahti, trimmis kõhu ja treenitud isiksuse. Nõuab see kõik aga pea et üliinimlikku pingutust.
  • Päris palju oleneb suhtumisest. Minnalaskmise meeleolud on ehk ohtlikumadki, kui intressid.

Lisaks veel asi, mida pangad alati rõhutavad, kui neilt probleemsete võlgnike kohta küsitakse: RÄÄGI VÕLAUSALDAJAGA! Lõppkokkuvõttes on ka nende huvides, et see tüüp ennast jälle pinnale rabeleks. Mida kõike teha ei anna, kui järjekindlalt paremaid võimalusi-järelandmisi otsida! Kui aga valida vältimise taktika, kõnesid mitte vastu võtta, probleeme eirata, siis võibki oodata vaid halvimat.
  • 1) maha müüa need asjad, mida sai ostetud laenuraha eest.
    2) isa-ema, õde-vend, äi-ämm aitavad ehk mingi summa piires. Sugulastega maksegraafiku koostamine
    peaks olema ju paindlikum.
    3) maha müüa isa-ema, sugulaste jne. need asjad, mida nad ise enam ei vaja. Nemad saavad
    kolast lahti, sina saad raha. Soov, Kuldne Börs, osta.ee - müügikanaleid on mitmeid.
    4) teine töökoht igati abiks lahendus. Mõni töö, mida saab teha ka kodus poole kohaga.
    5) bussisõit on igatepidi odavam, kui auto ülalpidamine
    6) kas riigilt tulumaksu ei saa tagasi?
    7) kas 3.sammast või muud finantsvara ei ole, mida annaks kiirelt rahaks teha? Müügiks on küll ajastus kehva, aga mis sa teed hädaga.
    8) väärismetallid, hinnalise antiikesemed jne. võib anda pandimajja. Sealt laekub ka mingi kopikas.
    9) saada sõpradele-sugulastele-kolleegidele laiali e-mail, et vajad toetusi/annetusi.

• Meil peaks kehtima selline seadus, et intressiosa ei saa minna laenu põhiosast üle 100% suuremaks. Huvitav, kuidas nende kiirlaenudega on? Kui teatad tuimalt, et ei maksa tagasi, siis ketrab kolme kuuga põhiosa suuruseni ja ongi piir ees? Kiirlaenude andja läheb kohtusse, mõistetakse välja laenujääk + sama suur summa intressideks + kohtukulud ja siis tehakse kohtus maksegraafik (vaevalt see elajalik oleks kohtu poolt). Nii oleks kõige lihtsam kiirlaenu kinni panna. Ja kohe täna lõpetaks selle maksmise ära. Seda eeldusel muidugi, kui ei suudeta odavamalt laenust lahti saada.
    Keegi on kursis millegi sellisega?
  • Kirjutasin vast natuke segaselt.
    Max intressiosa peaks olema võrdne laenujäägiga seaduse kohaselt.
  • Tal ei ole ju võimalik niisama püksirihma pingutades välja tulla kuna juba SMS laenu kuu intress on suurem kui tema bruto. Seega laenujääk ei vähene aga intress aina kasvab. Pluss siis muu jama.

Nii et kui midagi müüa ei ole siis muu ei aita kui minna ja paluda sms meestel külmutada asi (mine tea, äkki teevad) ja siis edasi mõelda.
  • Tin, nii ei ole aus! Teisel on tõsine probleem, aga Sinu kommentaaride peale võib laua tagant maha kukkuda:
    "I koshku toze zaberjom, utebja ta net ni chem ta kormit je jo"

Muus osas - tule taevas appi, inimesel on töökoht ja 15 tonni legaalset palka, milles kühvel? Ei ole kolmesaja krooniga kuus varem elanud vä? Ei tea veel, kui ropprikas tunne on saada kakssada krooni kuupalga avanssi? Kamoon, ainus probleem on saada kiirlaenu intress kaela pealt ära ja edasi pole mingit teemat, kui veidikenegi distsipliini on.

Kui elukaaslane arvab, et oleks vaja jeehat tõmmata, siis jõudu talle eluteel! Ainus probleem on see, et kui kogu tutvusringkonna peale ei õnnestu 2008 aastal kokku laenata 55 tonni (mehel, kel pole kahtlasi sõltuvusi ja on kindel töö), siis on midagi väga viltu. Wilhelm võiks sellest rääkida, asi on niikuinii ju anonüümne.

Ise ei pooldaks eraisiku pankrotti, siin pole sellise mastaabi summadega tegemist.
  • Ärimees võidab lotoga miljoni.
    Sõber küsib: "Mis Sa ette võtad sellega?"
    Ärimees vastab: "Maksan võlad ära."
    "Aga ülejäänud?", küsib sõber.
    "Ülejäänud ootavad."
  • Ma arvan,et see on suhtlusringkonniti väga erinev.Mingites ringkondades ei toimu üldse mingit laenamist st sõprade vahel.
    Seega sõpradelt laenu saamine suht kahtlane teema.
  • kui-kui-kui....
    kui tahaks võla suurenemisest lahti saada, siis tasuks ikka pankroti peale mõelda küll.
    iseasi, mis töö juures arvatakse, kui pankrotist kuuldakse.
    kui töökoht säilib, ajab haldur palgale küüned taha, kuid seaduses sätestatud ulatuses elamisraha peaks alles jääma. kas sellega aga elatud saab, ei tea.
    kui töökoht ei säili, tuleks leida mingi miinimumpalgaga koht, kus haigekassa tiksuks ja mingi must tööots sebida ning sealt raha sulas kõrvale panema hakata.
    kui pankrotimenetluses võlausaldajad ükskord taipavad, et võtta midagi pole (s.o. pankrotivara puudub, arvestatavat sissetulekut pole), võib tulla välja kompromissettepanekuga, kasvõi alates 10 % koguvõlast. neid kompromissettepanekuid võib ju paari protsendi kaupa tõsta, kuni ükskord võlausaldajad löövad käega ja võtavad ettepaneku vastu. ei imestaks, kui sellises olukorras õnnestuks isegi paarikümne prossaga asjast välja tulla.
    kui aga asja on segatud sõpradest käendajad, võib tekkida neilgi komplikatsioone.
    Ladina Ameerika peale sellises olukorras küll ei tasu mõelda. tuleks teha konkreetne plaan ning see ellu viia. kõige tähtsam on ruttu intressid pankrotiga kinni keerata.
    isegi kui kompromissini ei jõua, ei saa üksikisiku pankrot kesta lõpmatuseni. oli meil ju see Jegorovi maja sahkerdanud riigikogulaste keiss, kus niisuguse järelduseni jõudis riigikohus.
    pankrot ei ole mingi karistus ega sanktsioon. see on ka võimalus lootusetutest võlgadest vabanemiseks.
    muidugi ei ole üksikisiku pankrotis midagi toredat, aga jaanalindu mängida ka ei tasu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon