Stabiliseerimisreservid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Stabiliseerimisreservid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas ja miks (mitte?) peaks EV valitsus võtma stabiliseerimisreservid kasutusele? Millal?
  • Mille kuradi pärast peaks stabiliseerimisreservid kasutusele võtma praegu, kui majanduslangus pole veel alanudki? See on kriisisituatsioonideks mõeldud, praegu on kõik veel hästi. Veel.
  • Milleks oodata majanduse languseni?

    Reservide kasutamise osas olen sama meelt täna Postimehes kirjutanud Andres Arrakuga (vt siit). Ehk siis fiskaalpoliitika abil ei saa majandustsükleid vältida, kuid saab targa käitumise korral (teoorias) vähemalt mõnevõrra siluda. Valitsuse asi ei ole buumiga kaasa minna ja sellest joovastusse sattuda, vaid ülioptimistlikke meeleolusid jahutada. Buumi ajal konservatiivse fiskaalpoliitikaga kogutud reserve tuleks kasutada jahtuva majanduse põhja silumiseks.

    Siinkohal jääb muidugi õhku inflatsiooni küsimus. Aga arvestades, et meie inflatsiooni mootoriks on arvestatavas osas olnud ülemaailme toidukaupade hinnatõus, siis valitsuse kulutuste suurendamine siinkohal väga suurt ohtu ei tohiks kujutada.

  • Ma leian, et äärmiselt vara on veel hakata kasutama reserve praegu.. reservid peaks olema ikkagi selleks, et põhjasid väiksemaks teha, mitte selleks, et üritada tippu pikendada. Praegu pole veel midagi negatiivset toimunud, millepärast siis peaks reservid ära kulutama? Seda enam, et polegi õieti nigu teisi.
  • Mulle on alati natuke arusaamatuks jäänud see "targa käitumise" ja tsüklite silumise jutt. Kui keegi mees on nii andekas ja oskab majanduskasvu/-langust täpselt ette ennustada, siis oleks ta rikkam kui Puhvet, mitte ei hõõruks oma tagumikuga kuskil rahandusminnis kulunud tooli.

    Kui mitmel korral on tõsiseid majanduskriise (näiteks poole aasta täpsusega) ette suudetud ennustada? Kui mitmel korral on nt FED suutnud pange panna intresside liigse langetamise või tõstmisega? Päris kena kinnisvarakriis on ju keskpankade poolt valmis silutud praeguseks? Spekuleerimine jäägu erasektori ülesandeks, riik ei peaks küll üritama kõigist targem olla.
  • Selles osas jim'iga nõus, et praeguseks hetkeks võiks reserve rohkem olla ning seeläbi oleks nende rakendamisest ka suurem kasu.

    Samas fun'i väitega, et "riik ei peaks küll üritama kõigist targem olla"  päris ühte meelt ei ole. Ma arvan just, et riik peaks vähemalt üritama. Lisaks sellele võib vast praegu piisavalt hea riski-tulu suhtega väita, et näeme veel jätkuvalt aeglustuvat majanduskasvu, mistõttu reservide appi võtmisest võiks olla kasu põhja lähemale toomiseks.

    Aga samas, see kõik on pelgalt ilus teooria ning olukorras, kus valime parlamendi 4 aastaks ning selle aja jooksul üritavad kõik puki juures võimalikult vähe ebapopulaarseid otsuseid teha, et järgmine kord tagasi valitud saada, oleme endiselt lõhkise küna ees.

  • Ma olen veendunud, et majandusolukord halveneb veelgi. Praegu on tegemist siiski majanduskasvuga, kuid kasv aeglustub järsult. Reservide kallale tuleks minna majanduslanguse perioodil. Minu hinnangul peaks majanduslangus kätte jõudma III kvartalis.

    Veidi karusem nägemus majanduskasvust:
    Q4 2007 +4,8%
    Q1 2008E +2%
    Q2 2008E +0%
    Q3 2008E -2%
  • pannes selle ja ühe teise foorumi kokku: stabiliseerimisreservist võiks välja osta laenuorjad!
    sobivate sõnadega lugu kah: http://youtube.com/watch?v=6iLD6ewxp8Q

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon