Kui palju inimtegevus kliimat mõjutab? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kui palju inimtegevus kliimat mõjutab?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • angelp
    mx, sul paistab palju vaba aega olevat, alusta punktide kaupa hinnangust, miks see ja see punkt võimatu on.

    Kui Sa mx77 ettepanekusse natuke süveneksid, siis ei ole jutt sellest, et oleks võimatu. Küsimus on selles, et kuidas neid elustandardit säilitades ellu viia.
    angelp
    Karumõmm, mis sul selle "seksuaalse läbikäimise vältimisega" on? Nimetasid seda juba teist korda ja keegi ei reageerinud. Tahad rääkida sellest?

    Sinulgi näikse olevat pisavalt aega, et repliikide esinemissagedust analüüsida :)
    Äkki pidas karum6mm silmas ilmalike maailmalõpusektide kalduvust jutlustada kui kohutavalt kahjullik on laste saamine (ja seda eriti läänepoolses kultuuriruumis)?
    Aga eks ta ise täpsustab kui peab vajalikuks...
  • angelp
    Tähtajad on jah väga äkilised, praktikas ei saa muudatusi nii kiirelt teha.

    Lihtsalt kontekst on selline, et me kihutame kiirendavalt suure kiirusega (majandus kasvab, keskkond degradeerub, kliima muutub inimesele ebasobivamaks). Ellujäämisvõimalus ei ole väga suur, kui kihutamist jätkata. Hoogu maha võttes (mitte päris seisma jäädes!) tegutseme mõistlikumalt. No see selline metafoor, aga saad aru küll.

    Eks kommunistidel olid ka omal ajal tegelikult õilsad ideed - vähem ebaõiglust, rõhumist ja kannatusi - lihtsalt tähtajad olid neil äkilised. Praktikas sai neid muudatusi teha küll, ainult väga palju laipu jäi maha.
  • Minna metsa palkmajasse elama, kütta puudega ja sõita kasvõi puugaasiautoga on juba praegu võimalik .Saksa okupatsiooni ajal tehti palju Eesti autosid puugaasile ümber,sest bensiini anti vaid sõjaväele .

    Elektriga on keerulisem, päikesepaneelid katusel ei anna meie kliimas piisavalt särtsu kogu majapidamise jaoks . Generaator aga teadagi töötab fossiilkütusel .

    Toitu kasvatada labida ja kõplaga maad harides on aga üks rist ja viletsus . No hädapärast saab ka hobusega künda,ehkki see kipub ju kah metaani peeretama .

    Kuid ma olen 100 % veendunud,et needsamad noored,kes käivad reedeti koolist poppi tegemas, niiviisi elada ei taha .

    neil peab olema kõigi mugavustega korter,soe vesi ja keskküte,konditsioneer ,nuti-pluti ja oh häda kui linnas chillides ei leia stepslit ,kus akut laadida . Jalgratas on kiviaegsetele penskaritele, peab olema elektritõuks või tasakaaluliikur . Ja ega ka 3-liitrise mootoriga BMW-d,kus tambib raju tümakas või Honda motikat ei põlata ju ära . Ja ikkagi firmariided ja jalatsid, mis valmistatud kuskil Hiinas lapstööjõu ja looduse jubeda reostamise kaasabil
  • angelp, juba Nietsche kirjutas, et sektidel/prohvetitel on valdaval enamusel sarnane modus operandi. Esiteks on (peaaegu vältimatu) kataklüsm tulekul. Selleks, et see ei tuleks - või noh, sellest õnnestuks kuidagi pääseda, siis on vältimatu, et KÕIK ja KOHE oleks näljas, üksinduses ja väldiksid seksuaalset läbikäimist (mainisin seda nüüd kolmandat korda). Kõnealuse prohveti sõnumi taustal hõljuv narratiiv on ju täpselt sama. Vananeva rahvastikuga Eestis, kus pehmelt öeldes ruumi on, käivad juba inimesed ringi ja teatavad, et lapse saamine on kuritegu! Loomulikult seda populatsioonikontrolli juttu ei minda rääkima sinna, kus mediaanvanus noor jne, sest see oleks...noh...teate küll. Lapse saamine on kuritegu on meil siin kelbase TOP3es päris kindlasti. Minu isiklik lemmik selle jutu ajajatest on üks pidevalt lennukiga lendav kolmelapseline, kes ütleb iga lause vahele kliimamuutus.

    Aga kuna on vältimatu, et KÕIK ja KOHE oleks näljas, üksinduses ja väldiksid seksuaalset läbikäimist (mainisin seda nüüd neljandat korda), siis ma ei näe kuskil elustandardi säilitamist. Loed nõudmised läbi, teed mõned järeldused ning saad tulemuseks ikka ja ainult mingi düstoopia, kus kõik magavad suures külmas ruumis naridel, toituvad taimeleotisest ja õhtuti räägivad sellest, et see on ikkagi paradiis.
  • Natuke poliitiliselt äärmiselt ebakorrektset pildimaterjali...
  • See, et elukeskkonda täis lagastakse, on siililegi selge. Alustaks sellest, et laiendaks EL-is kehtivad reeglid kõikidele maailma riikidele - euro6 normatiivile vastavad SP mootorid, passiivmajad, elektriseadmete energiaklassid alates A, jäätmekäitluse ja prügi sortimise nõuded etc. Kes kaasa ei tule, sellega kaubavahetust ei tehta. Selles ülalmainitud agendas oli mainitud mitu korda, mida "developed" riigid peavad tegelema ja mida nad "developing" riikidele peavad andma. Võib-olla olen matemaatikas nõrk, aga kui kinni keerata ca 15% CO2 emissioonist (ehk siis likvideerida Euroopa maamunalt), siis olekski maailm päästetud? Kõlab ulmeliselt veits.
  • wobble
    Alustaks sellest, et laiendaks EL-is kehtivad reeglid kõikidele maailma riikidele - euro6 normatiivile vastavad SP mootorid

    Euro 6 ja muud sarnased standardid on mõeldud ikkagi lokaalse saaste vastu - standardi täitmine tähendab efektiivsemat põlemisprotsessi, mis omakorda toob kaasa rohkem CO2, kuigi väga vähesel määral. Globaalselt on oluline, mis päritoluga kütust kasutatakse, mitte heitgaaside koostis. Aga muidu India juba tegi otsa lahti: https://en.wikipedia.org/wiki/Bharat_Stage_emission_standards

    Aga põhimõtteliselt selle "teeme kõikidele kohustuslikuks"-teemaga need Pariisi ja muud kliimalepped ju tegelevadki.
  • Gretakesele backlash lisaks meediale ka poliitikutelt, riskib vist plõksimisega kruvi ülekeerata:
    Times: "She joined 15 other child protesters in filing a formal complaint to the UN that nations incl. Brazil, Germany, Turkey and France had violated international children’s rights by failing to take sufficiently bold measures to reduce carbon emissions. This step appears to have provoked some governments that might otherwise have counted themselves among her allies.
    Macron: “All the movements among our youth, or the less young, are useful,” he told Europe 1,French broadcaster. “But now they must concentrate on the people who are further away [from their position], those who are trying to block them. These radical positions will naturally antagonise our societies.”
    Brune Poirson, the French ecology minister, questioned whether GT could succeed in “mobilising people with despair, with what is verging on hatred, setting people against one another”.
    Merkel distanced herself more subtly from the teenager’s “bracing” speech. “I would like to take the opportunity to strongly contradict her in one matter,” the German chancellor said. “She did not adequately address the way technology and innovation, especially in the energy sector but also in energy conservation, raise possibilities for reaching our goals.”
    It is not the first time that GT has chastised politicians who share some of her objectives. In the summer she upbraided Europe’s green parties for insufficient zeal. Yesterday Boris Palmer, a prominent figure in the German Green party and the mayor of the university city of Tübingen, said he was worried that her movement was becoming “radicalised” and urged her followers to ignore her call to “panic” about the climate. If you’re panicking, you’re no longer in a position to deal with things thoughtfully, and therefore you don’t achieve your goals,” he told Die Welt.
  • jesper
    Aga põhimõtteliselt selle "teeme kõikidele kohustuslikuks"-teemaga need Pariisi ja muud kliimalepped ju tegelevadki.

    Ja kui kaugele nad sellega jõudnud on?
    Et kui suured soristavad väiksematele kummikusse, siis tõmmatakse kõrvad pea ligi ja öeldakse, et "las jääda, vaatame pärast uuesti" ?
  • Times: "She joined 15 other child protesters in filing a formal complaint to the UN that nations incl. Brazil, Germany, Turkey and France had violated international children’s rights by failing to take sufficiently bold measures to reduce carbon emissions. This step appears to have provoked some governments that might otherwise have counted themselves among her allies.

    Ei. Eimingeid taustajõude. 15 last tulid kokku ja andsid sisse ametliku kaebuse. Lähim jurist oli samal ajal minimaalselt 3 km kaugusel.
  • Greta without a script. Without somebody writing the speeches for her, she gets completely stuck.
    https://www.youtube.com/watch?v=0bwLt_5t73g
  • Kui EL-il piisavalt sőjalist võimekust oleks, oleks igati moraalselt õiglane, et riike, kes ei taha kliimaga võidelda tuleks kasvõi vägisi sundida. Gretale võiks anda pika nahkmantli ja nagaani, küll siis juba liigutama hakataks.
  • opex
    Greta without a script. Without somebody writing the speeches for her, she gets completely stuck.
    https://www.youtube.com/watch?v=0bwLt_5t73g

    - "I'm sorry. What page is this scene on?"

    :D
  • Kogu selle hulluse valguses on ju Prantsusmaal ja Rootsiski levinud autopõletamised täiesti positiivne asi . Kaasaja ludiidid .

    OK,natuke lendub ka selle põletamise juures süsinikdioksiidi,kuid see eest too põlenud romu ei sõida enam kunagi .

    ma ei imestaks kui varsti hakatakse ka söeelektrijaamu õhku laskma,süütama maju, mille korsten talvel suitseb ja diiselvedureid rööbastelt välja jooksutama.

    Püha üritus ikkagi . Ehk hull aeg nõuab hulle inimesi .
  • Karum6mm
    Loed nõudmised läbi, teed mõned järeldused ning saad tulemuseks ikka ja ainult mingi düstoopia, kus kõik magavad suures külmas ruumis naridel, toituvad taimeleotisest ja õhtuti räägivad sellest, et see on ikkagi paradiis.

    Soylent green
  • opex
    Greta without a script. Without somebody writing the speeches for her, she gets completely stuck.
    https://www.youtube.com/watch?v=0bwLt_5t73g

    See on tegelikult kohutav ja mul on tollest tüdrukust siiralt kahju. Olles kokku puutunud inimesega, kellel on diagnoositud Aspergeri sündroom, siis on selline kino kuidagi eriti jõhker. Mõned tegelased tuleks laste ekspluateerimise eest vastutusele võtta.
  • Karum6mm
    15 last tulid kokku ja andsid sisse ametliku kaebuse. Lähim jurist oli samal ajal minimaalselt 3 km kaugusel.


    Reedese popipäeva mõju vaimsele võimekusele on ju enam kui ilmne.
  • Mõtlesin, et teen lühikokkuvõtte aga laske parem ise google translateist läbi, kes keelt ei oska: https://www.nzz.ch/meinung/greta-thunberg-klimapolitik-mit-mass-und-verstand-ld.1511734s
  • Asi on võtnud positiivse pöörde, hiljuti ühistranspordis reisides tuli peale kamp kümneaastasi ja ei vahita nutitelefone, vaid räägitakse, et kliimast ja poliitikute tegevusetusest on kopp ees. Juba mitu korda olen seda täheldanud, teismeline poiss lubas teisele lõuga anda, kui too oma isa ei veena väiksemat autot muretsema jne. Mina tagurlasena seal küll midagi kobisesin, et laps räägib siis, kui kana pissib, kuid lõpuks hakkas mul kohutavalt häbi. Lapsed on aru saanud.
  • * lapsed on valesti aru saanud, prioriteetidest, juba....ei tõota head kellelegi
  • kuusemaa
    Mõtlesin, et teen lühikokkuvõtte aga laske parem ise google translateist läbi, kes keelt ei oska: https://www.nzz.ch/meinung/greta-thunberg-klimapolitik-mit-mass-und-verstand-ld.1511734s


    404
  • Kristjan1
    Juba mitu korda olen seda täheldanud, teismeline poiss lubas teisele lõuga anda, kui too oma isa ei veena väiksemat autot muretsema jne.

    Õnneks elame endises idablokis ja oleme ajalugu õppinud. Tunneme ära, selle asja nimi on revolutsiooniline situatsioon.
    Edasi tulevad juba nahkmantel, nagaan ja kodanluse kui klassi eksproprieerimine ning seda kõike loomulikult inimkonna päikeselise tuleviku nimel.
    Ei ole midagi uut siin päikese all.
  • mx77
    kuusemaa
    Mõtlesin, et teen lühikokkuvõtte aga laske parem ise google translateist läbi, kes keelt ei oska: https://www.nzz.ch/meinung/greta-thunberg-klimapolitik-mit-mass-und-verstand-ld.1511734s


    404


    Proovime siis uuesti
  • Mis juhtub poliitikutega kui üks patsidega tegelane suust sooja õhku välja ajab. Õige vastus, hakkme tegelema lollustega. Saksamaal plaanitakse keelata ametnikel äriklassis reisimine, et "säästa keskonda". BILD tõmbas sae käima ja küsib kas äriklassi reisija paiskab rohkem CO2 õhku kui tavaklassis reisija?
  • Karumõmm ja teised härrased, pean teist mitmest väga lugu, aga nüüd te reageerite üle. Kas me räägime ikka nendest ettepanekutest siin: https://www.peoplesdemands.org/#read-the-demands-section

    Siin pole sõnagi laste saamisest, näljas olemisest või üksindusest. Karumõmm, sa oled mõistlik inimene, päriselt ka, kust sa võtad seda kõike? Ajame asja absurdiks, et selle üle naerda. Naerame aspergeri sündroomi üle, ei ole ilus härrased, ei ole.

    Vahepeal käis läbi ka võrdlus teiste ideoloogiate (nagaan ja nahkmantel) või sektiga. No siin on ikka põhimõtteline erinevus ja selline paralleel on sügavalt eksklik. Religioossed sektid, kommunistid jt. sellised põhinevad ju väljamõeldistel. Esimesed lausa eitavad teadust, aga see ei takista selliseid paralleele luua ja neid tõe pähe võtta?

    Käimasolev keskkonna hävitamine (kus kliimamuutus on lihtsalt üks paljudest tagajärgedest) on reaalne, see ei ole väljamõeldis.

    Paralleelide tõmbamine ja eelarvamuste kujundamine on meie aju jaoks loomulik tegevus (see on nagu re-use), aga kui seda teha ekslikel alustel, siis on kogu arusaam olukorrast ekslik.
  • Reutersi andmetel tänavuste Nobeli rahupremia laureaatide hulgast Rootsi koolitüdruk puudub. Kas tegu on eksituse, ebapiisava info või millegi muuga, selgub lõplikult juba 11. oktoobril. Senikaua aga oleme segaduses - kas meil on siis tõesti olemas Planeet B?
  • kui vaimupuudega inimene kipub õpetama tervemõistuslikke, siis see ongi pilkamist ja mõnitamist väärt .Olgu vakka ja keegi ei irvita tema üle .


  • karum6mm on keskealise mehe versioon sellest.
    Vaja iga porilomp üles otsida ja kaldkirjas oma triggered olekut väljenduda.

    Iga jaburuse peale ei pea kohe triggered olema.
  • siim22


    karum6mm on keskealise mehe versioon sellest.
    Vaja iga porilomp üles otsida ja kaldkirjas oma triggered olekut väljenduda.

    Iga jaburuse peale ei pea kohe triggered olema.


    Loe eestpoolt, kui prääksub nagu part, kõnnib nagu part, maitseb nagu part (valge, keskealine mees sööb parti) siis on part M.O.T.T Pardile võib ju patsid külge panna, pisarad silmadele joonistada aga ta jääb ikka pardiks. Show me proof! Keegi ju ei ,et vaidle kliima muutub, keskealine, pekki sööv valge mees ka mitte, Vaidlus käib selle üle kas me hüsteeritseme või kasutame oma high-tech teadmisi ja tuleme sellest välja. Tuua mängu laps on väga odav ja alatu lahendus, pidades kõiki lolliks. See, et paljud on valinud endale sotsiaalteaduse õppeaineks, ei anna õigust mängida maailmaga. See, et sina oled loll, ei anna sulle õigust kõiki teisi samale tasemele tõmmata. Ahjaa, tarkus pidavat olevat piiratud resurss ja lollus piiramatu
  • Ja nagu oligi arvata, Sorose miljonid on mängus finantseerimas kliimapaanika õhutajaid



  • stagna
    kui vaimupuudega inimene kipub õpetama tervemõistuslikke, siis see ongi pilkamist ja mõnitamist väärt .Olgu vakka ja keegi ei irvita tema üle .

    Ühelt poolt on ju selge, et kogu see kliimahüsteeria sh IPCC peab olema kellegi poolt kinni makstud kellegi ärihuvides (stagna viide Sorosele). Seda planeedi päästmise juttu päriselt usuvad ju ainult lumehelbekesed (seekord ilma arooniata).

    Aga teiselt poolt, stagna, autismi spekter (Aspergeri sündroom on sellest üks variant, millel on omakorda mitmel tasandil variatsioone) ei tähenda automaatselt vaimupuuet. Aga rohkem sellest ei räägiks, ma pole psühhiaater ning teised ka võiksid sel teemal rohkem kuss olla.
  • stagna
    Ja nagu oligi arvata, Sorose miljonid on mängus finantseerimas kliimapaanika õhutajad

    Kust sa need summad said? Tegelikult oleks palju tähtsam näha kes Sorosele maksavad, on ju ilmselge, et see raha ei tule Sorose enda taskust. Alles siis me hakkaks kuhugi välja jõudma.
  • 25 milkut seitsme aasta jooksul on maailma mastaabis mingi märkimisväärne summa? On selge, et Sorosel endal seda raha pole? Millest räägite kutid?
  • angelp, ma lihtsalt lugesin rahva nõudmised läbi ning leidsin, et seltskond ludiitkommuniste (mh. näiteks nõue abandon all technofixes jne), kes tahavad kliimateema varjus hakata mingit järjekordset sotsiaalse õigluse eksperimenti korraldama, ei tundu mulle kui tõkestamatult keskeale lähenevale valgenahalisele meesterahvale ei mõistlikud ega usaldusväärsed. Ma lihtsalt arvan, et kommunism ei ole mitte millelegi hea lahendus. Sh. keskkonna hävitamise peatamiseks. Samuti tunnen ma ära hea PR-projekti, kui ma sellist näen. Kogu lugu. Muidu usun jätkuvalt, et maakera on ümmargune, vaktsiinid toimivad, inimene käis kuul ning looduse silmitu s***amine kliimamuutus on meie ajastu suurim väljakutse. (Ma muidugi kardan, et Euroopa majanduse sügaval pekkisoleku implikatsioonid jõuavad meieni enne kui kliimamuutuse omad.)
  • Meenutame kuidas hävines loodus vene impeeriumi sellisel "eesrindlikul" etapil mida nimetati "nõukogude liiduks"....
    Küsimus: Mis juhtuks, kui Saharas kehtestataks sotsialism?
    Vastus: Liiv muutuks defitsiidiks.
  • Selle foorumiteema algusaegadel oli diskussioon nii siin kui mujal suurusjärkudes sisukam. Räägiti kliimast, tihti fookusega epistemoloogial ja konstruktiivsetel lahendustel. Aja jooksul on kõik põhilised poliitilised grupid teema kaaperdanud ja lülitanud selle oma tavalisse tatipritsimise-raamistikku. Meestevihkajad süüdistavad mehi kliimamuutuses. Kapitalismivihkajad süüdistavad kapitalismi. Rassistid süüdistavad musti, Sorose-vihkajad Sorost, kõik lahmivad Twitteri-tasandi lihtlausetega ja kedagi ei huvita intellektuaalne ausus.
  • angelp
    Kas me räägime ikka nendest ettepanekutest siin: https://www.peoplesdemands.org/#read-the-demands-section

    Nende "ettepanekute" tõsimeelne realiseerimine tähendab tööstuse sisulist välja lülitamist ning põllumajanduse taandamist 19. sajandisse. Kuna selline tehnoloogia ei suuda planeedil praegu elavat rahvahulka enam elus hoida, siis rahvastiku arv väheneb "ettepanekute" juurutamisel drastiliselt. Mis omakorda annab soovitud tulemuse küll.
    "Ettepanekute" nõudjad-elluviijad ilmselt ei arvesta ennast selle rahvastiku hulka, mis väheneb...
  • ...ma oleks natuke mures ka selle idee pärast, et fossiilsed kütused tuleks ikkagi maapõue jätta. Kuidas sa sirge näoga lähed seda Lähis-Idas seletama?
  • tähendab tööstuse sisulist välja lülitamist ning põllumajanduse taandamist 19. sajandisse.


    Eestile ju sobib hästi: tööstust pole niigi, maal muutuks väiketalupidamine taas rentaabliks, tekiks suur tööjõuvajadus, inimesed voolaksid maale, külad ärkaksid ellu jne.
  • ziff
    angelp
    Kas me räägime ikka nendest ettepanekutest siin: https://www.peoplesdemands.org/#read-the-demands-section

    Nende "ettepanekute" tõsimeelne realiseerimine tähendab tööstuse sisulist välja lülitamist ning põllumajanduse taandamist 19. sajandisse. Kuna selline tehnoloogia ei suuda planeedil praegu elavat rahvahulka enam elus hoida, siis rahvastiku arv väheneb "ettepanekute" juurutamisel drastiliselt. Mis omakorda annab soovitud tulemuse küll.
    "Ettepanekute" nõudjad-elluviijad ilmselt ei arvesta ennast selle rahvastiku hulka, mis väheneb...

    Kuidas see rahvastik väheneb kiirelt planeedil Maa, kui kunstlike piirangute tõttu vähendatakse oluliselt erinevate ressursside kättesaadavust? Kas vabatahtlikult surrakse oma kodupaigas nälga ning kas talvel külmutakse külma kätte vabatahtlikult ära?
  • Karum6mm
    ...ma oleks natuke mures ka selle idee pärast, et fossiilsed kütused tuleks ikkagi maapõue jätta. Kuidas sa sirge näoga lähed seda Lähis-Idas seletama?


    Lähis-Ida pole mingi probleem. Ka Venemaa pole . Kui ikka naftat ja gaasi maailmale enam vaja pole,siis keegi seda ka ei osta . Šeikide jõukus ja Vene riigieelarve täitmine ei ole üldse maailma mure . Las vaatavad ise kuidas hakkama saavad .

    Kuid maailm vajab naftat, gaasi ja kivisütt hädasti . Aina suuremates kogustes .Ükski kliimahüsteerikute kisa seda fakti muuta ei suuda .

    Fossiilkütuste kasutamine lõpeb alles siis kui need otsa lõpevad või kui leiutatakse odavam ja lihtsasti kasutatav alternatiiv .

    Mr .Fusion näiteks, mis oleks pidanud valmis olema juba 2015.a.

    https://youtu.be/ptlhgFaB89Y
  • stagna
    Karum6mm
    ...ma oleks natuke mures ka selle idee pärast, et fossiilsed kütused tuleks ikkagi maapõue jätta. Kuidas sa sirge näoga lähed seda Lähis-Idas seletama?

    Kuid maailm vajab naftat, gaasi ja kivisütt hädasti . Aina suuremates kogustes .Ükski kliimahüsteerikute kisa seda fakti muuta ei suuda.

    Fossiilkütuste kasutamine lõpeb alles siis kui need otsa lõpevad või kui leiutatakse odavam ja lihtsasti kasutatav alternatiiv.


    Esiteks - suudab küll. Poliitikute käsutuses on võimalus nafta, gaasi ja kivisöe tarbimine lihtsalt surnuks maksustada. Meie oma eesti põlevkivist elektri tootmine on ainult üks väike ja hoiatav näide pikas reas. Ja poliitikutele on mugav kuulata ja järele anda kliimahüsteerikutele sest karumõmmi laadsed tüübid teevad oma tööd ja ei lähe parlamendi ette reedeti protesteerima - kuni nad ühel hommikul tööle ei saa.

    Ja teiseks, stagna, sa oled piisavalt vana, et mäletada, juhitav termotuumareaktsioon annab inimkonnale lõputus koguses odavat energiat. See on valmis 50 aasta pärast.

  • Seni on vaid EU poliitikud niivõrd hullud,et tahavad fossiilkütustest loobuda neid surnuks maksustades . Ülejäänud maailmas see idee just hästi peale ei lähe .

    Ja mis puudutab Eestit, siis põlevkivist loobumise silmakirjalikkus on kõigil näha põlevkiviõli näitel . Elektrijaamades seda suurte süsinikutrahvide tõttu enam peagi põletada ei saa . Kui sellest õli ajada ja põletada see ära kolmandates riikides,kus taolisi trahve pole, saab küll. Huvitav, kas selle õli põletamisel tekkiv CO2 ei jäägi Maa atmosfääri ?

    Sama ka muu fossilenergiaga. Kui kivisöejaamad maksustatakse EU poolt surnuks, ei jää süsi seepärast veel maa sisse . See veetakse Euroopa Liidust välja ja põletatakse ikkagi ära, suur osa isegi söeelektrijaamades ja siis imporditakse see "söeelekter" tagasi Euroopa Liitu . Ilma igasuguste trahvideta.

    Kellele taolist komejanti on vaja ?

    Ainult kiskõri- poliitikutele, kes röögivad päästame planeedi! , ükski terve mõistusega inimene niisugust külateatrit heaks kiita ei suuda .
  • Karumõmm, su viimase kommentaari valguses tundub, et meie vaated polegi nii erinevad. Lisaksin siiski paar mõtet.

    * PR projekt. Kliimanõudmised on siin ja sealpool ookeane rahva seas hoogustunud, ja oma osa selle vallandamisel on Greta Thunbergi (hull)julgusel. Võime seda PR projektiks nimetada küll, aga siinkohal on nimetus täiesti ebaoluline. Tema tegevus ja tema taust aktiveerib arhetüübi muinasjutust, kus narr hüüab: “Kuningas on alasti!”. Ei ole tark süüdistada narri või aspergeri sündroomiga last seejuures, hoopis vanemad inimesed peaksid vaatama peeglisse. Selle taga on reaalne frustratsioon: vastuolu selle vahel, mida teadlased juba aastaid räägivad ja selle vahel, mida poliitikud teevad, on lihtsalt nii suur.

    * Kommunism. Muidugi ei oleks see hea lahendus, aga miks siin seda tonti näha? Kapitalism pole ideaalne, aga midagi paremat pole ka veel välja mõeldud, selles oleme ilmselt ühel nõul. Kapitalismi elujõulisuse tagab selle pidev areng ja kohanemine. Kui 19. sajandil oli tööliste nõrkemiseni ekspluateerimine Lääneriikides täiesti OK, siis enam mitte (vähem arenenud maades see muutus alles käib). Marxi ja Engelsi teooriad on sellega oma aktuaalsuse kaotanud. Samamoodi vaatame kunagi 21. sajandi alguspoolele tagasi ja imestame, kuidas tookordne kapitalism küttis mõttetut ületarbimist, ja kuidas see oleks peaaegu kapitalismi hukutanud (hakkasid tekkima radikaalsed nõudmised öko-fašismiks/kommunismiks).

    * Kapitalismi areng. Kas ei oleks üks võimalik stsenaarium see, ja huvitaval kombel avaldas just täna Marek Reinaas Delfis sellise arvamusloo, kus kaupadele ja teenustele tekib juurde ökoloogiline mõõde: rohkem saastavamad kaubad oleksid kõrgemalt maksustatud, väiksema ökoloogilise jalajäljega kaubad aga madalamalt. Paljud poliitikud on siiani kinni oma astmelise tulumaksu unistustes, aga see on nii eilne päev. Selle sajandi väljakutsele vastaks paremini astmeline käibemaks. See eeldaks WTO reeglite muutmist ja paljugi veel, aga kui planetaarselt (noh alustamine kasvõi Lääneriikides, kes on alati teed näidanud) kokku leppida, et kliima- ja kaubanduseesmärgid ühildada, siis võiks see olla üks kapitalismi arengusuundi.

    Skint ütles välja õige mõtte. Katsume üksteist mitte sildistada (kommunist, fasist, …) ega süüdistada maailmavaateliselt. Foorumi rikkus on erinevate vaadete paljusus. Kellegi arvamus pole parem kui teise oma. Kena kvartali lõppu! :)
  • ttrust
    Kuidas see rahvastik väheneb kiirelt planeedil Maa, kui kunstlike piirangute tõttu vähendatakse oluliselt erinevate ressursside kättesaadavust? Kas vabatahtlikult surrakse oma kodupaigas nälga ning kas talvel külmutakse külma kätte vabatahtlikult ära?

    Inimkond on erineva ressursipuuduse puhul olnud üsnagi leidlik. Ajaloost peaks piisavalt näiteid leidma, üks efektiivsem kui teine...
  • Kuidas kliimamuutus inimtegevust mõjutab:
    https://www.sfchronicle.com/california-wildfires/article/The-bad-news-PG-E

    Hetkel pankrotikaitse all olev Pacific Gas and Electric Company (NYSE: PCG) on võtnud kasutusele uued meetodid, et vähendada enda infrast tulenevat maastikupõlengute riski: klientide elektrivarustus keeratakse ennetavalt kinni. Suur Põhja-California utility sattus pankrotiseisu seoses käimasolevate kohtuasjadega ja sealt tulenevate hiiglaslike kahjunõuetega 2017 ja 2018 põlengute eest, arusaadav, et nad ei saa võimalikku uut põlengut endale lubada.

    Kliimamuutused muudavad Sierra Nevada piirkonna ühe kuivemaks ja seetõttu on iga-aastase kuiva perioodi tuleoht üha kriitilisem. Isegi kui elektrifirma suudab põlenguid ära hoida (nt suurendab puhverala liinide ja kuiva taimestiku vahel; katab lahtised traadid mingi isolatsiooniga vms), siis piisab, kui keegi seal metsas tikku tõmbab, kui olukord läheb jälle kontrolli alt välja. 2017 põles ~5 500 km2, 2018 ~7 600 km2. Sel aastal on siiani veel rahulik, aga ohtlik periood just algab. Ma ütleks, et selle piirkonna elamiskõlblikkuse indeks on langustrendis.

    Kui PCG peaks kohtus soodsama otsuse saama, kui turg hetkel kardab, siis võib firma pankrotiprotsessist välja tulla nii, et shareholder value ka alles jääb, ja stock praeguse 10$ juurest tublisti taastuda. Sellise stocki ostmist siiski ei soovita.
  • Kiviaeg ei saanud sellepärast otsa, et kivid oleksid otsa saanud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon