Kinnisvaraturu põhja ennustamine - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kinnisvaraturu põhja ennustamine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nota bene.
    Pirita hinnad on madalaimal tasemel alates 2005 a. III kvartalist ning keskmine hind, 14 750 krooni per ruutmeeter on umbes samal tasemel kui 7 aastat tagasi (14300 kr.).
  • siis
    Pirita MEDIAANhind on madalaimal tasemel ...
  • Numbrid ka:
    -7 % Pirita
    6 % Nõmme
    7 % Mustamäe
    8 % Eesti
    8 % Pärnu
    11 % Tartu
    14 % Kesklinn
    15 % Harjumaa
    17 % Tallinn
    18 % Lasnamäe
    20 % Põhja-Tallinn
    25 % Kristiine
    28 % Haabersti
    39 % Narva
  • Haaberstis, Kristiines ja Põhja-Tallinnas toimus eelmise aasta III kvartalis palju plokktehinguid, mis langetasid hinda oluliselt. Sellepärast ka suured tõusud.
    Narvasse investeerijaid võib õnnitleda hea tehingu eest.
  • Täna käib reaalselt kesklinnas ca 300 uue korteri ehitus, millest enamik on pakkumisel hinnavahemikus 26 000 - 32 000 kr/m. Vaadates tehinguinfot, siis ühes kuus toimub ca 10 diili üle 30 000 kr/m. Pakkumsi kesklinnas tasemel üle 25 000 kr/m on võib olla ca 1000 ühikut.
  • Kristiines on arvatavasti müüdud suhteliselt palju uusarendusi, muidu on pisut raske seletada toimunud hinnatõusu (+18% eelmisest kvartalist), mis erineb oluliselt nt. kõrval oleva Mustamäe hinnadünaamikast (+1%)
  • Kristiines 2 merko uusarendust (2 kortermaja), keskmisest kõrgema hinnaga, uued korterid 18 000 - 23 000 kr/m, tõstavad keskmist.
  • Well... yhistranspordi alternatiiviks on mootrratas v. suur (250+ cc) roller. Peate ainult lanesplittima õppima. Eestis kannatab päris pikka hooaega pidada. Sihuke BMW ntx.
  • 125cc on täiesti piisav. 250 on absoluutne overkill. Aga näiteks täna hommikul oli mul rollerimeestest juba natuke kahju.
  • 125cc puhul sõltub väga palju, kuidas on CVT "tuunitud" - kui on tuunitud kiirenduse peale, et suudab ikka keskmisest 2-kiitrisest autost minusuguse 110kg mehe ette rebida foori alt, siis on OK. Aga paljud on häälestatud võimalikult suurele "maanteekiirusele" ja mõned on tehaseseades üldse väga mittemidagiütlevad. Linnas lanesplittimiseks ja autodest mööda kiirendamiseks ja muudeks ummiku kiireks läbimiseks vajalikeks trikkideks soovitan pigem itaalia päritolu masinaid. Kuigi kvaliteet on tõeline õnnemäng on need suht erksad riistad.
  • plaanite oma 125-ga vastu mõnd hoonet põrutada, et kinnisvara foorumis seda arutate?
  • juured - vabandust, see teematriiv on minu süü. Algas jutt sellest, et "kuidas liikuda halval asukohal asuvast kinnisvarast parematele jahimaadele".
  • ma lihtsalt tahtsin nokkida :) laske aga edasi
  • ei, tehke seda ühistranspordi teemas või algatage rolleriteema
  • piff,
    äkki oskad seletada Pirita mediaanhindade langust?
    Minule tuleb ainult meelde, et uusarendused Pirital hakkavad otsa saama, selletõttu mediaanhindade langus.
  • Tallinna kesklinna korteritehingute arv ja tehingute mediaanhind:
    mai 68 ; 21 569 EEK/m2
    juu 79; 16 544 EEK/m2
    juu 96 ; 16 391 EEK/m2
    aug 88 ; 17 769 EEK/m2
    sep 85 ; 17 761 EEK/m2
    okt 148 ; 16 129 EEK/m2 (k.a 35krt plokktehing)
    nov 103 ; 17 747 EEK/m2
    dets 110 ; 18 776 EEK/m2
    jaa 108 ; 14 101 EEK/m2 (k.a 40 krt plokktehing)
    vee 99 ; 18 785 EEK/m2
    mär 106 ; 20 174 EEK/m2
    apr 126 : 20 156 EEK/m2
    mai 120 ; 20 867 EEK/m2
    juu 118 : 20 191 EEK/m2
    juu 110 ; 18 044 EEK/m2
    aug 100 ; 20 931 EEK/m2
    sep 97 ; 20 392 EEK/m2

    www.maaamet.ee
  • You can call it as "The Ultimate Liquidity Swap"

    Näkineiu tee 11, VÕIMALIK VAHETUS VANALINNA KORTERI VASTU + VAHERAHA

    Müüa Keila-Joal, Meremõisa eliitküla kinnisel territooriumil asuv hoonestamata kinnistu. Koht, kuhu võõrad ei pääse, kus kinnistute suurused pakuvad piisavalt privaatsust, ning kus on nii mererand kui ka väike sadam.
    Kinnistu asub pisut eemal küla ringteest, 3 min. jalutuskäigu kaugusel rannast. Kinnistu piirneb ühest küljest naaberkrundi kiviaiaga.
    Küla teed on asfalteerimisel, paigaldatud tänavavalgustus, veetud tsentraalsed kommunikatsioonid (liitumised tasutud). Sissepääs territooriumile vaid omaniku loal (olemas väravavaht). Külas tegutseb toimekas MTÜ.


    :)
  • Kesklinna korteritehingute hinnad oktoobris võrreldes septembriga:
    mediaan -3,7 %
    keskmine -5,7 %
  • http://www.ehitusuudised.ee/
    * Kortermajade uuring Euroopa huviorbiidis - Renoveerimisel tehtud vead on riigiti paljuski sarnased, seetõttu köidab Eestis korraldatud renoveeritud majade uuring kogu Euroopas tähelepanu, teatas Eesti Korteriühistute Liit.
    Facio sai uue süüdistuse maksupettuses - Prokurör esitas sel nädalal Harju maakohtus toimunud eelistungil ehitusfirmale Facio uue süüdistuse maksukuritegudes, vahendas ERRi uudisteportaal.
    Kired Nabala maardla ümber taas üleval - Ametist lahkuv valitsus võttis eilsel istungil vastu varem kaks korda tagasi lükatud ehitusmaavarade arengukava. Nabala maardla vastaste hinnangul tõmbas valitsus neile "koti pähe", andes arendajaile vabad käed kopp maasse lüüa, vahendas "Aktuaalne Kaamera".
    Ehitaja kavaldab pärast hankevõitu materjaliga - Wienerberger AS müügidirektori Eduard Rõžovi sõnul pole pahatihti kindel, et projektiga ettenähtud materjale ka ehituses kasutatakse ning ehitushanke võitja hakkab odavamaid võimalusi otsima.
    Lätti eksportijale abiks slaavilikud võtted - Eesti olulisemate väliskaubanduspartnerite hulka kuuluv Läti pakub sinna sisenevale ettevõtjale onupojapoliitikat ja bürokraatiat. Kunda Nordic Tsement ASi juht Meelis Einstein leidis, et Lätis töötavad slaavilikud võtted.
    Riigikontroll: soojakaod lähevad maksma miljoneid - Riigikontrolli soojusvarustuse auditist selgub, et riigil puudub ülevaade soojusvarustuse olukorrast, kaugküttepiirkonnad on kehtestatud läbimõtlematult, tehtud investeeringud pole vilja kandnud ning soojakaod on näiteks üle-eelmisel aastal läinud tarbijale maksma 44 miljonit eurot.

    no comments
  • See teema on vist täna aktuaalne.

    Isiklikult arvan, et põhi tuleb 2027 aastal.
  • Neil on ikka päris pekkis kes läksid hüsteeriaga kaasa ja ostsid turu tipust maksimaalse laenuga.
  • "Tervist Teile"
    Neil on ikka päris pekkis kes läksid hüsteeriaga kaasa ja ostsid turu tipust maksimaalse laenuga.


    Millisel hetkel enda korteri ostu teha plaanid? St et mis tingimused peavad sinu jaoks olema täidetud, et tehingusse läheksid?
  • Hetkel ootan. Kiilaspea juttu mina ei usu, et sügisel hakkavad hinnad tõusma. Nii kaua kui euribor tõuseb, on surve hinnalangusele ja pole mõtet langevale turule siseneda.
  • "Tervist Teile"
    Neil on ikka päris pekkis kes läksid hüsteeriaga kaasa ja ostsid turu tipust maksimaalse laenuga.


    Ma olen juba nii vana, et mäletan enam-vähem sama sõnastusega hüüatusi 2009. aasta algusest ka.
    Tegelikult fast forward viis aastat edasi (2014-2015) ja polnud enam häda midagi - hinnad olid taastunud, euribor langes ja laenumakse koos sellega. Kui sa ei osta kinnisvara investeerimise (üürikorter) või spekuleerimise eesmärgiga, vaid koduks ning selle vahepealse mõõna ajal otseselt müüma ei pea, siis pole turu mõttes häda midagi.

    Jah, võib-olla mõnel on praegu raske, aga suur tööturu kriisi hetkel veel vähemalt ei paista ja ajaleheartiklites ennustavad tööandjad palgatõusu jätkumist, nii et võimalik, et juba paari aasta pärast on kergem.
  • Me ei ole täna aastas 2009 vaid pigem 2008 keskpaik. Millal see põhi oligi, midagi 2011 kandis. Saksamaa on majanduslanguses, intressid tõusevad, küll see hakkab ükskord ka tööturgu ja tarbimist mõjutama. Kuna tööturg on OK, siis see tähendab, et tänane 4% euribori on veel madal. Intresse tõstetakse nii kaua kuni inimestel hakkab valus. 400 eurone panga kuumaks on täna 600, tühitähi ju. Aga kui 400 saab 1200?
  • Ilmselt tuleb metsasektoris ka mingi korrektuur. Paljudel on bioloogilist vara kümnete miljonite eest bilansis.
    Bioloogiline vara võiks bilansis olla kui tegemist oleks lisaks kinnisvara ostuhinnale veel raieküpse metsa hindamisega ja selle siis bioloogiliseks varaks märkimisega.
    Hetkel tundub, et bioloogilise vara õiglase hinna määramine on kinnistute tagatise seisukohalt vaadates ettevõtjatel olnud üsna loominguline tegevus.
    Eesti ettevõtlus muutuks oluliselt, ku keegi hakkaks raamatupidamise reegleid järgima.
  • Täna me oleme kinnisvaraga ikka veel 2007 aastas. Kusagil selle aasta keskel alles.
  • Erilist langust ei ole olnud ning "eksperdid" räägivad kuidas kohe läheb kõik veel paremaks.
  • "Tervist Teile"
    Me ei ole täna aastas 2009 vaid pigem 2008 keskpaik. Millal see põhi oligi, midagi 2011 kandis. ?


    Jah, aga see "neil on pekkis kes tipust ostsid" hüüatus kostabki tavaliselt juba siis kui nokk veidi allapoole keerab.
  • "tonis"
    Hetkel tundub, et bioloogilise vara õiglase hinna määramine on kinnistute tagatise seisukohalt vaadates ettevõtjatel olnud üsna loominguline tegevus.
    Eesti ettevõtlus muutuks oluliselt, ku keegi hakkaks raamatupidamise reegleid järgima.

    Raamatupidamisjuhendite kohaselt on aktiivse turu olemasolul bioloogilise vara õiglase väärtuse parimaks indikaatoriks tema turuväärtus ning turuväärtuseks loetakse soodsaimat hinda, mida müüja võiks saada aktiivsel turul vara müümisel. Ka audiitorid lähtuvad sellest. Selle ja puidutagavara aastase juurdekasvu tulemil on võimalik bioloogilist vara bilansis igal aastal üpris muretult raamatupidamislikult igal aastal üles hinnata ja kaasata seeläbi tekkinud tootluse ja bilansimahu kasvu arvelt uusi investeeringuid või välisvahendeid. Pmst on tegemist iseennast taastootva igiliikuriga, mis töötab seni, kuni raha sissevool fondi ületab väljavoolu. Tõde saaks selguda siis, kui tekiks mingi pangajooksuga analoogne olukord, kus fond on sunnitud hakkama väljamaksete katteks bioloogilist vara ja maad müüma ning tuleb välja, et soodsaima võimaliku hinnaga ei õnnestu see teps mitte.

    NB! Ka osades Eesti pensionifondides leidub selliseid biggest fool ostja põhiselt hinnatud varasid.
  • Küsimus pole ainult hindamises. Bioloogiline vara metsas on ikka see osa metsast millele on metsateatis tehtud ja raieluba saadud.

  • Mitu % siis korterite hind langenud on ja millal tipp oli?
  • Langenud ei ole suurt midagi, selle pärast tulebki oodata millal reaalsus st tõusva intressi mõju inimestele kohale jõuab. Tehingute ja "kui kohe ei osta jää ilma" hüsteeria tipp oli 2021.
  • Hetkel peaks olema käes olukord kus kinnisvara likviidsus väheneb tulenevalt finantseerimisega seotud raskuste suurenemisest, sellest tulenevalt tehingute arv langeb.

    Ma arvan, et edasi sõltub kõik sellest kuidas sentiment muutub, kui Eesti suuremad arendajad ei hakka turuosa pärast võitlema ja uute korterite vaiksema turuletoomisega hoitakse nõudlus ning pakkumine tasakaalus siis piirdub asi ehk tehingute arvu vähenemisega.

    Kui keegi aga avastab, et nüüd saab odavamaid sisendeid arvesse võttes lõpptoodet odavamalt müüa, näiteks 2020 aasta hinnaga siis peab kogu turg kiiresti järgi tulema - uusarendustest kuni järelmüügi korteriteni.

    Peale seda tekib juba turusurve hindade langemiseks ning veel rohkem ostjaid võib jääda ootama odavamat hinda.
    Sealt edasi võivad juba süsteemsed probleemid hakata turgu mõjutama.

    Aga see selline minu peas tekkinud mõttekäik, kui teadjamad oskavad õelda, et täiesti vale siis ei vaidle vastu.
  • Küsin vahele veidi teemavälise küsimuse vist, ent mul on paar garaaziboksi viimaste aastate jooksul ostetud ja mõtlesin, et kontrolliks kusagilt netist mingeid tõendeid võinii ka selle kohta, et need ikka on kusagil kirjas ka, et minule kuuluvad. Läksin saidile kinnisturaamat ja seal eraisiku kinnistud ning pangalaenul olev korter ja kuu tagasi ostetud garaaziboks kenasti seal kirjas, ent koroona alguse ajal selle kaugtõestuse teel tehtud garaaziboksi seal kirjas ei ole. Kas on veel kusagilt võimalik seda omamise kinnitust näha või on kuidagi sõltuvalt garaazist need omamise vormid või mis iganes erinevad ja kõik ei lähegi sinna kinnisturaamat saidile üles?
  • Eesti turg reageerib väga aeglaselt. Kindlasti on hinnalangus alles ees. Kui Rootsi ja Soome teevad viimaste aastakümnete suurimat langust, ei jää siinne puutumata, see on selge. Ehitused seisavad Soomes, Rootsis.
  • "RR86"
    Küsin vahele veidi teemavälise küsimuse vist, ent mul on paar garaaziboksi viimaste aastate jooksul ostetud ja mõtlesin, et kontrolliks kusagilt netist mingeid tõendeid võinii ka selle kohta, et need ikka on kusagil kirjas ka, et minule kuuluvad. Läksin saidile kinnisturaamat ja seal eraisiku kinnistud ning pangalaenul olev korter ja kuu tagasi ostetud garaaziboks kenasti seal kirjas, ent koroona alguse ajal selle kaugtõestuse teel tehtud garaaziboksi seal kirjas ei ole. Kas on veel kusagilt võimalik seda omamise kinnitust näha või on kuidagi sõltuvalt garaazist need omamise vormid või mis iganes erinevad ja kõik ei lähegi sinna kinnisturaamat saidile üles?


    Kinnistusraamatust näed sa endale kuuluvat kinnisvara. Kas siis kinnistu või selle mõtteline osa. Osade garaazhide omand aga on vanast ajast hoopis vormistatud ühistute kaudu, ehk garaazhibokside alune maa ei kuulu mitte mõttelistes osades bokside omanikele, vaid ühistule, mille liikmed siis omavad ühistut. Sellise garaazhi puhul vaata äriregistrisse.

    See, kas kaugtõestus või mitte siin rolli ei tohiks mängida, notari tõestuse vorm ei puhu pilli.
  • "marti837"
    Eesti turg reageerib väga aeglaselt. Kindlasti on hinnalangus alles ees. Kui Rootsi ja Soome teevad viimaste aastakümnete suurimat langust, ei jää siinne puutumata, see on selge. Ehitused seisavad Soomes, Rootsis.


    Küsimus on termini "hind" tähenduses. Kui näiteks mingi aja pärast tuleb leiva-saia-piima, bensiini jms eest välja käia 30% rohkem eurosid ja palganumber on ka 30% suurem, aga kinnisvara eest tuleb samapalju välja käia kui täna. Kas siis "hind" on jäänud samaks või on toimunud "hinnalangus"?
  • "mutionu"

    Küsimus on termini "hind" tähenduses. Kui näiteks mingi aja pärast tuleb leiva-saia-piima, bensiini jms eest välja käia 30% rohkem eurosid ja palganumber on ka 30% suurem, aga kinnisvara eest tuleb samapalju välja käia kui täna. Kas siis "hind" on jäänud samaks või on toimunud "hinnalangus"?


    Kui intresside tõttu kuumakse on 50% suurem, kuigi "hind" on 10% madalam, kas "hind" on jäänud samaks, või on toimunud "hinnalangus"?
  • Kui hind on sama, siis ei ole toimunud hinnalangust, sõltumata mis palgad teevad.
  • Semantika semantikaks aga päris kummaline oleks väita, et palgatõus või intressitõus oleks asjaolud, millest kumbagi saaks hinnataseme hindamisel kõrvale jätta. Kui võrrelda teiste riikidega, siis seejuures võib olla vägagi asjakohane, et kui intressid on igal pool tõusnud sama palju, siis inflatsioon ja palgakasv on meil nominaalselt oluliselt kõrgem.
  • Huvitavat lugemist sellest, kuidas 80ndatel tõsteti USAs intressimäärasid palju kõrgemaks, kui oli inflatsioonimäär, et šokeerida majandust ja nõudlust.

    https://www.vox.com/future-perfect/2022/7/13/23188455/inflation-paul-volcker-shock-recession-1970s

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon