Maailma finantskriis - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Maailma finantskriis

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hakkan tõsiselt uskuma et Kristjani ennustus läheb täide, juhtub Weimari saksa effekt varsti:

    1. Inflatsioon lendab lakke
    2. Ja viga ei olegi otseselt raha pakkumise lisamises
    --> hoopis selles mille EEST ja kellele uut rahapakkumist suunatakse ja millise majandusliku käitumise eest seda antakse

    Vaatame loogiliselt miks: Euroopas ei saa lollide investeeringute asjus karistada kohe kuidagi, kogu aeg käib bail out,seda nii PIIGS võlakirjadesse jaburalt investeerinuid, kui ka inimesi kes otsivad võimalikult viletsa panga kes maksab maksimaalset intressi ( hoiuste tagamine, kus piiramatult kus lihtsalt 100 000 euroni)
    samuti ei saa "arenenud" euroopas kohe kuidagi karistada purulolle tarbimis otsuseid tegevad indiviidid. Soome annab aastal 2011-2012 andeks 400-700m euro ulatuses, cirka 6000-10000 eraisikule täiesti andeks (eraisiku saneerimisseadus) nende 10-50 tk võetud tarbimislaenusid, parkkimistrahve, maksmate rendiarveid ja pettuse jaoks postimüügist ostetud telekad mis tuttavale müüdud.

    Juba täna näen teatud selle asjaga tegeleva advokaadibüroo ( mitte eestis) süsteemis massili taotlusi (tuhanded) kus u s k u m a t u ülbusega nõutakse et ka nende võlad tuleb andeks anda sest üks või teine sõber ka sai. Samuti on levinud se et kohe kui eelmine saneerimine (3a tavaliselt, varsti 2a) lõppenud, krediidiinfo puhas, juba uusi laenu otsimas nii et magamiseks ei jää aega.

    See asi läheb varsti täiesti käest ära. Andke süsteemile aega ja iga loll saab aru et;

    1. On idiootsus käia tööl keskmine palk 2000 eur neto, ja seal proovida säästa mõni närune sajakas kuus kui üür ja söök ja auto võtab sellest 80-100% nii või naa ( näiteks põhjaeuroopas)
    2. Palju lihtsam on võtta 50 000 - 150 000 ( ma ei tee nalja, garanteerin et selle arvu laene kontole saab iga indiviid kes ainult tahab näiteks soomes, lihtsalt kui töökoht ja taotleb enne kui esimene saab kohtus märke maksmata asja eest (6-12kuu pärast esimest mitte maksmist).

    Ikka annab ühel tavalisel Andrusel eestis vöi Pekkal soomes seda 150 000 omale säästu panna või selle eest toredat elu elada tavalise või isegi hea palga eest.
  • http://finance.yahoo.com/news/mounting-pressure-eu-sovereign-ratings-041127563.html
    Turmtuli jätkub. Aga mis siin ikka riikide kaupa toksida, antakse kogu tsooni pihta korraga. Aga anda on vaja- Aasia liiga roheline täna ja võib juhtuda, et ka Euroopa muidu polegi kroonilistes punetistes täna.
  • Tähendab, noormehed te ei ole saanud ühest asjast aru, "Money is a thin air".

    Te vaatate asju liiga kitsalt, üks riik vs teine riik, üks raha vs teine raha, globaalses skaalas ei ole mitte midagi muutunud.

    Tõenäoliselt, ei ole maailmas olemaski niipalju raha kuipalju on riigid ja inimesed üksteisele võlgu, kuid tänu sellisele laenamisele on saanud toimuda erakordne progress inimkonna ajaloos. Kui praktiliselt viimase 30 aasta arengut vaadata eriti just infotehnoloogia, materialiteaduse ja tootmissüsteemide poolt siis on tegemist väga impressive tulemusega. Samas kõik on laenanud ja laenanud ja laenanud, ja kui nüüd võtta ja teha võlgade taandamine ja paar kolm panka pankrotti lasta, siis is järele jääb ? Tehnoloogiad ja teadussaaavutused jäävad alles, samamoodi ka kõik asjad is on siiamaani toodetud. Lihtsalt kusagil paberite peal tõmmatakse mõned nullid maha ja mõned juurde, osad inimesed peavad otsast peale alustama ja osad teevad elu oluliseima hüppe.

    Mis juhtub tavakodaniku jaoks ? põhimõtteliselt mitte midagi. Kas usinat ja tubli kodanikku saab ähvardada krediidi sulgemisega ? Ei saa, sest usin ja tubli kodanik on juba niikuinii ennast maksimaalselt täis laenanud.
    Kuna pankadel praktiliselt on Prime kliendibaas juba maksimaalselt täislaenatud, siis selleks et samasugune areng ja laenamine saaks edasi toimuda tuleb need laenud kuidagi kõik ühte finantskehasse kokku koguda ja see keha rõõmsalt kõigi (eriti just pankurite) hüvanguks põlema panna.

    Maailm läheb edasi, maali kasvatab oma lehma ja ahmed oma kitse ilma et nad üldse arugi saaksid et midagi on muutunud, peale selle, et igasugu tüütud pintsaklipslased ei käi enam ufo taolist tolmuimejat müümas. Pangad ületähtsustavad enda positsiooni maailmas ja majanduses, see, et pangad on ennast vahele surunud peaaegu et kõikidele tehingutele mis maailmas toimuvad, ei tähenda, et need tehingud ilma vahemeesteta toimumata jääksid, vajadus leiab alati väljundi.

    Põhimõtteliselt me oleme situatsioonis kus paari aasta perspektiivis:
    1. Põhja ameerikas trükitakse raha.
    2. Euroopas on tekkinud vajadus raha trükkida.
    3. Aasia mull on lõhkemas.
    4. Kulla mull on lõhkemas.

    Kuna globaalses perspektiivis austraalia aafrika ja lõuna ameerika kokku kahjuks ei moodusta olulist mängurit maailmamastaabis siis võib ütelda, et absoluutselt kogu maailmal on paari aasta pärast finantsprobleem. Ning me oleme situatsioonis, kus on üpriski mõistlik kogu maailma raha inflatsioon põhja keerata. See lahendab ka probleemi mis on piinanud occupy wall streetereid pikemat aega, see et maailmas on liiga palju rikkaid.

    Probleemi põhi allikas ei ole mitte raha, vaid see, et tsiviliseeritud inimene on muutunud liiga mugavaks ja laisaks, sest talle on kõik garanteeritud, noortel pole muud vaja kui istuda kodus ja käia öövalvuriks, selleks et normaalselt ära elada. Aga see ohustab juba tsivilisatsiooni.

    Seega kui kogu maailma raha põleb ühtlase heleda leegiga, ei ole sul mitte kusagile oma rahavarusid panna
    vaid soojendada viimaseid minuteid oma külmetavaid käsi põleva rahatünni juures, ohata ning minna tööle ja toota midagi produktiivset.
  • Stefan
    "Riik garanteerib hoiuseid, aga kui riik ise raha tõsta/trükkida ei saa, kes siis garanteerib."
    Sellisel juhul riik hoiuseid garanteerida ei saa.

  • renekuus
    Juba täna näen teatud selle asjaga tegeleva advokaadibüroo ( mitte eestis) süsteemis massili taotlusi (tuhanded) kus u s k u m a t u ülbusega nõutakse et ka nende võlad tuleb andeks anda sest üks või teine sõber ka sai. Samuti on levinud se et kohe kui eelmine saneerimine (3a tavaliselt, varsti 2a) lõppenud, krediidiinfo puhas, juba uusi laenu otsimas nii et magamiseks ei jää aega.


    Tundliku siseinfo avaldamine avalikus inforuumis on alati "õige" mõte ja "parim praktika" professionaalile.
  • Nähtuste kirjeldamine ilma väiksemagi võimaluseta et see viiks indiviidideni läbib minu enda moraali lisaks seadustele. Juhul kui Eesti finantsinspektsiooni juhtivtöötaja tänases äripäevas tohib rääkida "teatud" panga kelle omanikud rääkisid nelja silma all vot nii ja naa ja olid sellest ja tollest riigist ning viivad teatud slovakkia kodanikuni ning rääkida millist konkreetset vastust leidub teiste riikide FI kirjavahetusest "teatud" Sovakkia pankkuri kohta siis arvan nähtuse kirjeldamine on ok.
  • Tin palun selgita kuidas olukorras kui raha põleb kullamull lõhkeb. Kuld ja paberraha kaotavad koos väärtust või kuld rohkem kui paber?
  • -- Eile õhtu tegi Saksa rahadusminister teatavaks, et Merkel teeb Detsembris ettepaneku korrastamaks liidu stabiilsuse kriteeriume, mis annaks Euroopa Komisjonile õiguse lükata tagasi riiklikud eelarved. GDP/debt jääk 60% juurde, liiksmeriigid peavad asutama fondi, mis haldab laenu osa mis jääb kõrgemale kui sätestatud võla suhtarv. Võlg peab minena 60% peale 20 aasta jooksul. Võlg peab olema fondi tagasi makstud riigi enda vahenditega.

    -- Prantsusmaa ja Saksamaa koostavad fiskaaldistsipliini järgimise pakti, mis annab parema kontrolli, näiteks sekkuda hulga efektiivsemalt. Pakt ei sätestaks eelarvete monitoorimist, vaid vabatahtlikku nõustumist liikumaks eelarve tasakaalu poole.

    -- Kohe on oli ka Prantsuse rahandusminister platsis kuulutamaks, et on vajadus muutusteks liidu liikmesriikide poolseks majanduse halduses, tugevdamaks eelarvete järelvaatust ja harmoniseerides makse. Need on Saksa ja Prantsuse ettepanekute paketi sisu, mis peaksid lahendama finantskriisi.

    Allikad:
    Germany To Propose Sharpening Of Euro-Zone Stability Rules
    French Budget Min: France Doesn't Want 2-Speed Euro Zone
    French Fin Min: There Is Need For Euro-Zone Tax, Budget Convergence
  • Täna jäi natuke märgatamata uudis, et Hispaania riigieelarve on arenenud plaani järgi, ja aastane eesmärk 4,8% tundub olevat saavutatav. Hispaania intressid langesid seejärel päeva jooksul. Ehk siis, väike märk, et Eurokriis on lõpusirgel, selles osas mis puudutab aina halvenevat olukorda nädalast nädalasse.
  • Väga õige tähelepanek. Stabiliseerumiseks polnudki vaja ei mingit printimist, ei mingit võlakirjade ostmist, ei mingit bailouti. Piisaks sellest kui valitsused esimese sammuna suudaks eelarvet konsolideeria niipalju, et defitsiidist saaks lahti*. Kui seejärel saaks veel ka väikeste sammudega hakata võlakoormat vähendama, siis oleks spekulantidel juba vesi ahjus ja valepidi positsioneerunud spekulandid oma positsioonide ümberpööramise käigus vähendavad täiendavalt pinget süsteemis. Lahendus on leitav kärpimise mitte printimise suunas.

    * ja seda nad suudavad. Lääne-Euroopas on rasva ja heaolu niipalju, et seal saab kärpida küll. Saksa ekspordi ärakukkumise hirmust pole mõtet udutama hakata. Sakslased on tänu oma haridussüsteemile ja rahvuse omapäradele võimelised valmistama tooteid mida ostetakse üle maailma. Tähelepanuväärne on see, et Sakslased ei pea mitte allhanget tegema vaid konkureerivad ekspordi mahult Hiinaga. Sakslased kartku pigem Hiina kinnisvaramulli lõhkemisest tulenevat nõudluse vähenemist kui Euroopa kärpimistest tuleneva Euroopa GDP vähenemise tõttu ära jäävat nõudlust ja sundigu häguseid riike kärpima, kärpima, kärpima!
  • momentum
    "Piisaks sellest kui valitsused esimese sammuna suudaks eelarvet konsolideeria niipalju, et defitsiidist saaks lahti*".
    Nii erasektor kui valitsussektor suurendavad ebamäärasuse tingimustes säästmist ning ka eksport väheneb. St, et kogukulutamine väheneb. Tagajärjeks on deflatsioon, tööhõive vähenemine ja majanduslangus.
    Ühesõnaga, probleem ei ole minu arvates mitte liigses pakkumises, vaid väheses nõudluses.
  • A country faces an economic and political abyss: the government is on the brink of bankruptcy and pursues fierce austerity policies; public employees take huge pay cuts and taxes are drastically increased; the economy slumps and unemployment rates explode; people fight each other on the street while banks collapse and international capital flees the country. Greece in 2011? No, Germany in 1931.

    The government's head is not Lucas Papademos, but Heinrich Brüning. The "hunger-chancellor" cuts government spending by decree, ignoring parliament while GDP falls without limit. Two years later Hitler will be in power, eight years later the second world war will begin. Today's political situation is still different, but the economic parallels are frightening.
    http://www.guardian.co.uk/global/2011/nov/24/debt-crisis-germany-1931

    Saksamaal ei olnud kulda, tal polnud raha, aga 5-6 aastaga muutus ta maailma võimsamaks riigiks sõjaliselt. Tuhanded lennukid jne.. Kus selleks raha saadi, jääb ilmselt mõistatuseks. IMF-i ka ei olnud elektriteraapiaga.

    Praeguses seisus ilmselt defaulti kartma ei pea, ECB rahastab ära.

    Muidugi kärpimisest tingitud langus saab kõva olema, kui nad seda poliitikat ei muuda ja praegu tundub, et ei muuda.
    Saksamaal pole endal kuhugile eksportida enam, sest peae eurotsooni kärbitakse ka mujal, "nad on ju teadlikud, et Saksamaalt importimine põhjustab maksevõimetuse või inflatsiooni".Järgnev on riigid, kuhu Saksamaa ekspordib.

    Asja kõige suurem iroonia on minu jaoks see, et ECB "trükkimine" nö valideerib sakslaste endi säästud ja defaultimine muudab need kehtetuks, aga sakslased on kõige rohkem selle vastu ise. Saksamaa on kolmandal korral viimase 100 aasta jooksul globaalse ulatusega probleeme põhjustamas. Nagu see oleks neil geenides kuidagi. Tavaliselt nad kukuvad väga valusasti.

  • Kambakas.

    Toolil "ülekuulamisel" Saksa rahandusminister. Vasakul esimene, seljaga, Kreeka rahandusminister. Võetakse sealt, kus võtta annab, küsitakse sellelt, kel on midagi vastu anda.

    Oleks Kardashianidest selline pilt, oleksid 2x2m tõmmud kapp-turvamehed ümberringi turvatsooni pakkumas.

    Soovite rahandusministriks hakata? Pumbake lisaks muskleid!
  • Võtame siis staaranalüütikute ja arvamusliidrite seisukohad finantskriisiga diilimisel kokku:
    Karumõmm: printige, sest inflatsioon on parem kui deflatsioon.
    Momentum: kärpige, sest deflatsioon on parem kui inflatsioon.
    Kristjan1: printige kuni tööpuudus kaob, inflatsiooni see ei põhjusta.
    Pealik: vahet pole, peaasi et põrsasriikidel võimalikult valus oleks.
    Stefan: kärpige ja printige samal ajal, aga mõõdukalt ja kontrollitult.
    Winger ja Somm: kõige olulisem on, et info liiguks.
    Tin: relax and have a drink, ühel päeval sureme kõik.
    Marbella: ostke kulda.
    TNT: nuke 'em. Varuge tikke, soola ja konserve.
    Kalev Jaik: kõige taga on kardinatagused jõud. Kaotage krediit ja viige sisse naturaalmajandus

    Kas keegi ununes?
  • mykoloog: Ja anna neile andeks nende võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele.
  • PeaLiK
    mykoloog: Ja anna neile andeks nende võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele.


    õndsad on need, kes on vaimust vaesed, sest nende päralt on taevariik :)
  • mykoloog
    Winger ja Somm: kõige olulisem on, et info liiguks.

    Ma oskan ainult enda eest rääkida - väike eksitus sattus. Kui õudne lõpp juba saabumas, siis vähemalt teate miks ja kellelt.
  • Mykoloog on siin huvitava kokkuvõtte teinud, aga minu seisukohta on ta valesti esindanud:

    "Printige", et katastroofi ära hoida, tööpuudus ja deflatsiooniline surve jääb. Kulutage ja ärge kärpige, et tööpuudus kaoks ja majandus kasvaks.
  • Kas on juba hilja oma seisukohaga lagedale tulla?

    Schlagbaumm: rauda tuleb taguda kassa juurest lahkumata. Vorsti tuleb lõigata võimalusel mõlemast otsast.
  • Vanad eestlased : Pirrud põlegu mõlemast otsast! Siis on soem ja valgem!
  • Soem? Rohkem susine? Hundid ikka ööloomad ju..
  • Osta tuleb võimalikult odavalt, siis on hiljem müües kahjum väiksem
  • Breiviki ema: "Breiviki hakkas üha enam huvitama poliitika ja ajalugu ning ta uskus kogu jama, mida luges".

  • mykoloog
    Momentum: kärpige, sest deflatsioon on parem kui inflatsioon.


    Mulle ei paku deflatsioon per se huvi. Nii nagu tegelikult ka mingi muu kindel aineolek peale täiesti vabalt toimiva turu. Ja kindlasti ma ei arva et deflatsioon on parem kui inflatsioon sest deflatsioon on majandusele halvema mõjuga kui inflatsioon.

    Aga kui vaadata tänast Saksa töötuse numbrit (October 2011: number of persons in employment increasing to 41.5 million) ja eile BGA-lt tulnud ekspordiprognoosi (Spiegel: German Exports Soar above One Trillion Euros, BGA: Außenhandel vorsichtig optimistisch für 2012 – Unterstützung für die Politik der Bundeskanzlerin beim Euro*), siis ma ei näe siin mingit alust deflatsioonilisest tuumatalvest rääkimiseks. Tuumik on tugev!

    * http://www.bga-online.de/50.html?&tx_ttnews[tt_news]=1359&tx_ttnews[backPid]=30&cHash=9fbd0b41c5198c692bedca910a744043
  • momentum, mainitud areng ju ainult süvendab lõhet tuuma ja perifeeria (kus tuuma moodustab 1 riik ja perifeeria ülejäänud riigid) vahel. Kas see peaks kuidagi leevendama juba lahvatanud leeke? Mina tõlgendaks seda hoopis, et tuumakütus on anumast välja pääsemas...
  • Tuumik on tugev! Nõrgad on defitsiitselt kulutavad riigid.

    Tegemist on üldises plaanis samasuguse loogikaveaga nagu jaotada kooli õpilased õppeedukuse järgi keskmisest edukamateks ja kesmisest vähem edukamateks. Fakt on see, et kõik õpilased ei saa olla keskmisest edukamad õppeedekuselt. Täpselt nii palju nagu on üle keskmise õpilasi, on ka alla keskmise õpilasi. Võib moodustada mingisuguse mõttelise tuumiku ja näiteks alla keskmisi õpilasi kooli taga peksma hakata, võib nad välja visata koolist, kuid alati jäävad pooled õpilased õppeedukuselt alla kesmise.
    EMU situatsioon on analoogne, kui keegi tahab netoeksportida, siis mõni teine riik peab netoimportima. On hämmastav, et enamus EL poliitikuid ei näe nii lihtsat viga enda poliitilises agendas ja kiidavad eksportijaid taevani ning neavad importijad maapõhja.

    Nendel finantsasjadel on alati kaks et poolt, täpselt samuti nagu praegu öeldakse PIIGS riikidele, et hinnaku alla oma tööjõud läbi kärpimise, võiksid nemad öelda Saksamaale, et hinda sina üles oma tööjõud, maksa rohkem palka oma töötajatele, see oleks kindlasti kasulikum reaalmajandusele kui praegune. Muidugi ujuvkursside korral sellist jama ei tekiks üldse, mispärast ongi euro vigane rahandussüsteem. Saksamaa suhteliselt madalad palgad on sama palju vabaturumajanduse poolt kujunenud nagu Kreeka suhteliselt kõrged palgad. Mõlemad on majandusüpoliitika tulemus.
  • Mis jama see on?

    Isegi kui kõik ei saa olla keskmisest edukamad, siis see ei ole argument enda arendamisega mitte tegelemiseks. Isegi kui peab absolute advantage asemel jääma comparative advantage poolele, siis aja seegi advantage nii üles kui võimalik, sest grupi keskmine tõuseb ja kõik saavad ikkagi kasu sellest kui keskmisest allpool olijad pingutavad.

    Mina ütlen et kui reastada riigid, siis Saksamaal on absolute advantage paljude teiste riikide üle. Ja see näitab Saksamaa tugevust.

    Mina ütlen, et kui reastada Euroopa riigid siis on teatud riike (Saksamaa) kelle unit labour cost on olnud mõistlik ja on riike kellel see on rallinud. "Üllataval" kombel on need riigid mis ei oma ei absoluutset eelist (nagu nad saaks omale lubada sellist luksust).

    Vt: 11 Big Charts That Show What A Mess The Economy Has Suddenly Become, slide 7

    "Üllataval" kombel on just nende riikide ümber stress kogunenud.

    11 Big Charts That Show What A Mess The Economy Has Suddenly Become, slide 5

    Minumeelest kriisi õppetund Eestile on see, et:
    a) ära võta palju võlgasid
    b) ürita põhjaliku ja pideva tähelepanuga leida segment kus olla absolute advantage poole peal ja kui see ei õnnestu, siis võimalikult kõrgel comparative advantage poole peal
    c) hoia väliskaubandus tasakaalus.
    Ainuke asi mida Saksamaale ette heida on see, et neil on suur väliskaubanduse ülejääk, et miks nad ei kasuta seda comparative advantage riikidest impordiks. Sest ekspordi eesmärk on samas mahus importida. Nii võidaks kõik. Kuid see on teisejärguline probleem. Kui Kristjan1 räägib, et kõik on suhteline siis mina küsiks ikkagi et miks on nii et Saksama kaunagi seal nõrgemal poolel pole? Miks on nii et PIIGS riigid nii suurel hulgas eri harudes comparative advantage positsioonidel on ja miks nad ei suuda kunagi absolute advantage positsiooni välja võluda samas mahus nagu Saksamaa?
  • Tänaste keskpankade tegevuse peale saavad inflatsionistid ja hüperinflatsionistid lastele muinasjutte rääkida lõkke ääres: Kristjan1 hoiatab, tegemist on "valeralliga", mille aur saab varsti otsa. Keskpangad majandust kasvama panna ei saa.
  • Saksamaa lõikab taasühinemise vilju. Unit labor cost on võimalik olnud nii pikalt all hoida äkki osaliselt seetõttu. Tõenäoliselt käitus Lääne-Saksamaa monopolistlikult ka "sülle sadanud" odavale Ida-Saksa inimvarale ja tootmisressursile. Vaevalt sinna "perifeeriat" üldse ligi lasta taheti ja Ida-Saksa enda soov oli samuti võimalikult ruttu L-Saksastuda. Ma ei eita absoluutselt, et Saksamaa ongi efektiivne ja tugev innovaator, lihtsalt Ida-Saksa taasühinemine lisas tordile kaks jäätisekokteili pluss marmelaad veel otsa. Perifeeria vesistas kõrval (algul suuga ja pärast silmist).
  • momentum
    ..siis mina küsiks ikkagi et miks on nii et Saksama kaunagi seal nõrgemal poolel pole? Miks on nii et PIIGS riigid nii suurel hulgas eri harudes comparative advantage positsioonidel on ja miks nad ei suuda kunagi absolute advantage positsiooni välja võluda samas mahus nagu Saksamaa?


    Miks on sakslane sakslane? See on tõesti huvitav küsimus :D. Veel võib küsida, et miks sakslane elab keset Euroopat. Või miks on kreeklane kreeklane ja elab perifeerias. Nendele küsimustele vist leiab vastused paremini valdkondadest nagu kultuur, ajalugu ja geomeetria. Võta Euroopa kaart ja sirkel. Tõmba ringjoon. Kujutle, et mängid Civilization IV arvutimängu ja random valikuga sattus jaotus nii nagu päris ajalugu seda jutustab - Kreeka ja Rooma lõunas, Prantsusmaa ja Hispaania läänes, Saksamaa keskel ja Inglismaa loodes. Isegi Civ mängus on Kreekat iseloomustatud kui "philosophical and aggressive", Saksamaad (oli vist) "industrious and expansive". Go figure..

    Veel võib küsida, et miks part on part ja miks kana on kana. Miks part ei või samapalju absolute advantage'it välja võluda kui kana - ehkki ta oskab ujuda ja lennata erinevalt kanast?
  • ringjoone point oli see, et kui keskele juhtub sattuma mõni "teravam kriit", siis on tal juba geograafiliselt absolute advantage kui sa mõtled kaubanduse peale. Siit ka vastus su küsimusele miks PIIGS ei suuda absolute advantaget tekitada. Kaubandus ->majanduskasv->domination
  • teoreetilisi konstruktsioone kuidas olukorda "lahendada":
    a)perifeeria kollaboreerub, jätab Saksamaale oma raha, teeb läbi devalvatsiooni, hakkab omavahel kauplema ja jätab tsentri isolatsiooni
    b)perifeeria ja tsenter lepivad kokku transfer mechanism-i ja reeglid kuidas ühine raha võiks toimida. Natuke parem plaan kui praegu kehtiv utoopia kus transfer mechanism üldse puudub, aga pikas perspektiivis ikkagi idealistlik, sest kultuurilised erinevused ähvardavad millalgi lahvatada (rahvus-riikide vahelisteks) pingeteks. USA-s loodi ühendriigid ikkagi pmst ühe domineeriva rahvuskultuuri pinnal.
    c)..veel variante?
  • c) variant a) variatsioon, kus majandusliku mehhanismi asemel perifeeria kollaboreerub, et Saksamaale sõda kuulutada ja Saksamaa maatasa pommitada :). Seda on paraku 2x proovitud, kuid tulemusteta, niiet jääb ikkagi üle punnitada b) tööle. Ergo EU.
  • My name is Bond, EuroBond. Bond filmide uued nimetused (Taloussanomat):

    Salainen agentti ja tohtori No Money

    Salainen agentti Ateenassa
    (From Bankruptcy with Love)

    Devalvoit vain kahdesti

    Timantit ovat ikuisia – euro ei

    Elä ja anna toisten erota eurosta
    (Live and let Euro slide)

    Älä kieltäydy tukiostoista kahdesti
    (Never screw Moody's again)

    Hänen markkinoidensa salaisessa palveluksessa

    EuroBond ja kultainen tase
    (The Man with the Goldman Sachs)

    EuroBond, rahastettuni
    (The Spy Who Owed Me)

    Kuuraketti
    (The Interest Rate of 10Y-Portugal-Government-Bond)

    Erittäin velkainen
    (For Your Savings Only)

    EuroBond ja lupa laskuttaa
    (Licence To Bill)

    Kun maailma ei riitä... maksamaan tätä takaisin
    (The World Bank is Not Enough)

    Huominen ei koskaan auta
    (Tomorrow Never Bails The Euro Out)

    Hajoamisvaaran vyöhykkeellä
    (Living Day-trading-lights)

    Rahaliitto saa odottaa
    (Crash Another Day)

    Quantum of So-last-cents
  • Soomekeelne põlvetõlge pigem rikub esialgset head mõtet.
  • Järgmine Skyfall sobiks ka EuroBondi tiitliks, nimelt kui (euro)maailm kukub või taevas kukub eurole pähe.
  • Somm Tallinnast
    Strauss-Kahnilt ilmub raamat homme.


    Eks sellest tehakse siis varsti kinky pornofilm :)
  • "Kui Kristjan1 räägib, et kõik on suhteline siis mina küsiks ikkagi et miks on nii et Saksama kaunagi seal nõrgemal poolel pole?"

    Ma enda arvates ei rääkinud, et kõik on suhteline. Ma rääkisin suhtelistest hindadest. Saksamaa "üliedukast" majandusmudelist olen ma siin kuskil enne kirjutanud. Kindlasti on neil tugev ja konkurentsivõimeline majandus, aga konkurentsivõimet ei mõõdeta ainult selle järgi, kui palju nad eksportida suudavad. Töö tootlikkus on kõrgem Prantsusmaal. Ometi on nende jooksevkonbto defitsiite näidanud. Võime eksportida pole edu indikaator. Ja täpselt samapalju nagu on Kreeka süüdi praeguses jamas, on Saksamaa selles süüdlane. Kuigi laiemalt võiks öelda, et süsteem, mis sellist tasakaalutust võimaldab. Praegune retsept "kärpimine" viib langusse. ja ei paista aitavat ükski jutt ega kärpimise loogikavastasus.
    Saksamaa eksportimise eesmärk pole importimine, vaid finantsvarade akumuleerimine. Ainukeseks lootuseks ongi Prantsusmaa, mis võib midagi muuta. Eurobondidega pole mingit probleemi enam selle võlaga, kõik, finito, igaveseks ajaks unustatud. Peeter Schiff jääb siis veel võlakirjade mulli lõhkemisest rääkima. Selleks tuleb keskne fiskaalvõim moodustada, mis nii ruttu kindlasti ei sünni, kui üldse. Momentumi plaan on majanduse depressiooni ajamine. See ei ole kasulik mitte kellegile, kaotab Saksamaa, Kreeka, Eesti jne, milleks? Depressioonis majandus ei muutu konkurentsivõimelisemaks. Konkurentsivõime ei kasva, kui sa inimesed töölt vallandad ja ärid seisma paned.

  • Eks sellest tehakse siis varsti kinky pornofilm :)

    Deep throat attacks IMF.
    Naked IMF cought at deed.
    IMF seduced.
    Mighty IMF under sexual attack.
    Horny maid on IMF.

  • Inflated IMF plays in black African wet-wet-wet forest.
    How IMF penetrated the deepest African vulva.
    Bedtime plays with IMF.
    Dominique´s bed time stories.
    Dominique strikes back.
    Dominique and maid Strangelove.
    African worries over IMF.
    Dominique deep down in African flesh.
    Voulez-vous-coucher-avec moi? asks IMF.
    jne. Ei viitsi enam jätkata.
  • IMF explored African market: it is penetrable. Results revealed by NYPD.
  • IMF assigned to darkest Africa: See how IMF penetrates into deepest, most moist and hottest African facial forest.
  • ozbot
    Veel võib küsida, et miks sakslane elab keset Euroopat.


    Mis sa nüüd sokid! Euroopaks nimetatakse piirkonda, mis ulatub Portugalist/Iirimaast Uraali mäestikuni, ehk pikkuskraadides 10°W - 60°E vahemikku. Täpselt keskeuroopasse, ehk 25°E pikkuskraadile jäävad sellised riigid nagu Eesti, Läti ja Leedu. Sakslased oma 5°E - 15°E vahemikku jääva asurkonnaga elavad lootusetult perifeerias. :P

    Kui ei usu, vaata ise: http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/eulatlog.htm
  • jah, sul on õigus kui mõista Euroopa all Euraasia mandri läänepoolset osa e. nii nagu geograafias õpetatakse. Igapäeva keelekasutus tundub siiski sarnasem minu kirjutatule. Mõtle siis "Lääne-" ette, kui tahad geograafiliselt korrektselt lugeda :)
  • Minu plaan ei ole majanduse depressiooni ajamine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon