Tambiks veidi vasakpoolseid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tambiks veidi vasakpoolseid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ei, probleem on ikkagi mõõdetavalt ettevõtluses väärtust luues rulli kokku lükanud rikastes, kes endale ilma voorusetlemisetendusteta ja null-silmakirjalikkusega suure maja ostavad. Neilt tuleks sotsiaalse õigluse nimel see kinnisvara käest ära võtta ja kohe!
  • Seltsimehed, kui te tahate teada, millise tonaalsusega saab peagi olema kogu meie ametlik, domineeriv ja kohustuslik käsitlus ajaloost ja ümbritsevast elust, siis alljärgnevas maksumüüri taga asuvas arvamusloos on see kirjas.

    Oudekki Loone: KAPO aastaraamat tuleb avalikust ringlusest maha võtta, teisi selliseid ei tohi kunagi järgneda
  • Kas Loonel on nii suur võim, et ta arvamus saab peagi olema kogu meie ametlik, domineeriv ja kohustuslik käsitlus ajaloost ja ümbritsevast elust?
  • "Karum6mm"
    Seltsimehed, kui te tahate teada, millise tonaalsusega saab peagi olema kogu meie ametlik, domineeriv ja kohustuslik käsitlus ajaloost ja ümbritsevast elust, siis alljärgnevas maksumüüri taga asuvas arvamusloos on see kirjas.

    Oudekki Loone: KAPO aastaraamat tuleb avalikust ringlusest maha võtta, teisi selliseid ei tohi kunagi järgneda


    Kas sa nagu ei omista Oupekki Joomele üliinimlikke võimeid?
  • Ei, ma ei arva, et OL võimed oleks üleloomulikud. Lihtsalt eelmise aasta suvel puutusin ma kokku toredate noorte välismaal õppinud tegelastega, kelledel on potentsiaal osutuda ühel hetkel meie ajaloonarratiivi kujundajateks. Mentaliteet oli oluliselt rohkem OL kui näiteks Mart Laar või Lauri Vahtre, Või kuidas tundub näiteks mõte, et MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm ning EV okupeerimine suure eesmärgi saavutamise väike collateral damage? Ja noh, üleüldse oleme me siin 30 aastat mingit kohutavat rõhuvat patriarhaal-neoliberaalset apartheidiühiskonda ehitanud. Seda rääkisid maavillast eesti päritolu inimesed, kelle vanematel on olnud (raske) nõukakogemus ja vanavanematel suisa õudne nõukakogemus.

    mykoloog, kellega ma ilmselt nõustun väga vähestes asjades (Black Sabbath on hea kraam!), käis välja hiljuti kena ajalooalase küsimustiku, millele enamus siinsest foorumist vastaks väga sarnaselt. Need noored inimesed aga juba hoopis teisiti...

    - Kas Tartu rahu kehtib või mitte, miks?
    - Kas Eesti astus NLi vabatahtlikult või okupeeriti NL poolt?
    - Kes on süüdi Talvesõja puhkemises?
    - Kas NL ja Natsi-Saksamaa vahel sõlmitud MRP salaprotokollidele on õigustusi?



  • Kas võis nii olla, et toredad noored välismaal õppinud tegelased teatasid sulle, et väiteid MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm ning EV okupeerimine suure eesmärgi saavutamise väike collateral damage on arvamused, mida peetakse mõnes okupatsiooni all mitte kannatanud ja second- või third-hand-experience'iga lääneriigis täiesti pädevaks? Ent samas need ilmselgelt suurema osa eestlaste seas ei kehti?

    Mu arust on arvamuste paljusus (aga mitte kõigi õigsus) päris hea asi, millest aru saada.

    Kui need toredad noored välismaal õppinud tegelased saavad nüüd näiteks välisministeeriumisse tööle ja kuulevad lähetuses olles, kuidas n.t Portugali tore kunagi noor olnud tegelasest kolleeg ütleb koosolemisel, et no tema teada MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm, ei lähe eestlane endast välja ega kutsu toda röökides kommunistiks ja küüditajaks, vaid säilitab rahu ja selgitab omapoolsete argumentidega, miks selline arvamus tegelikult pädev pole
  • Kiirelt saabunud miinused tunduvad näitavat arvamust, et Eesti peaks oma välispoliitikas ikka ja alati kõiki, kes Eesti ajaloo kohta teadmatusest või rumalusest ebameeldivaid asju ütlevad röökides idiootideks ja kommunistideks kutsuma ilma päris pedagoogilisi õpetussõnu pakkumata, selge : )
  • Need samad toredad noored välismaal õppinud tegelased olid läbinud siinse koolisüsteemi, elanud siinses kultuurikeskkonnas ja nagu öeldud - nende vanemad ja vanavanemad olid konkreetselt ja mõõdetavalt okupatsiooni pärast kannatanud. Ja eimidagi! Lähed natukeseks välismaale kooli, tuled tagasi ja tead, kuidas asjad tegelikult olid.

    Arvamuste paljusus on tore asi. Aga maa ei ole lame, vaktsiinid töötavad, inglise kuninganna ei ole sisalik ning MRP salaprotokollidele ja okupatsioonile ei ole õigustust.
  • "Karum6mm"
    Need samad toredad noored välismaal õppinud tegelased olid läbinud siinse koolisüsteemi, elanud siinses kultuurikeskkonnas ja nagu öeldud - nende vanemad ja vanavanemad olid konkreetselt ja mõõdetavalt okupatsiooni pärast kannatanud. Ja eimidagi! Lähed natukeseks välismaale kooli, tuled tagasi ja tead, kuidas asjad tegelikult olid.

    Arvamuste paljusus on tore asi. Aga maa ei ole lame, vaktsiinid töötavad, inglise kuninganna ei ole sisalik ning MRP salaprotokollidele ja okupatsioonile ei ole õigustust.


    Küsin taas ja natuke lühemalt:
    Kas võis nii olla, et toredad noored välismaal õppinud tegelased teatasid sulle, et su toodud väited on arvamused, mida peetakse mõnes okupatsiooni all mitte kannatanud ja second- või third-hand-experience'iga lääneriigis täiesti pädevaks? Ent samas need ilmselgelt suurema osa eestlaste seas ei kehti?
  • Mina olin vait ja ei väitnud midagi, sest ma ei uskunud oma kõrvu. Ja, ei - seda narratiivi ei esitatud kui mingit portugali veinisõpradest naiivkommunistide muinasjuttu... vaid kui sügavat isiklikku veendumust - et mitte öelda - teadmist.
  • Selge, mis mul enam võõraste tuttavate kohta kaitsmisel ütelda - ikka juhtub.
  • Ma isiklikult poleks seda oodanud, et inimene on võimalik natukese ajaga eestlasest ümber õpetada. Ma arvasin, et mingid teadmised on seljaaju tasandil.
  • Iga inimene maksimeerib oma elu käigus oma sotsiaalset positsiooni. Kasvõi oma heaolu hinnaga.

    Tänapäeva Läänes tõstab nö progressiivne mõttelaad paljudel eri viisidel inimese sotsiaalset staatust ning vastupidi.

    Seljaajuga tehakse arvutustehted, et progressiivse kelbase oskusliku kasutamise eest on võimalik suuremat vaeva nägemata saada korralikku feimi ja sulli.

    Nii lihtne see ongi.
  • jpedro,
    sinu arutluses on üks suur viga - kui see inimene juba praegu arvab, et "MRP oli tegelt täitsa OK", siis mis peaks seda inimest vastupidises veenma olukorras, kus sama väidab meist suurema rahva esindaja kuskil nõupidamisel? Pigem ei juhtu kumbagi sinu pakutust ja kiidetakse takka "mina eestlasena(! - "kui mingi kliki poolt väidetavalt kannatanud rahva esindaja juba nii arvab!") arvan sama". Siin on Karum6mmi mure absoluutselt asjakohane - on konkreetne oht, et "heas euroopa ülikoolis" avalikku haldust/ühiskonna korraldust vms õppinu istub 10-15 aasta pärast olulisel kohal ja oma sisemiste veendumuste tõttu kiidab silmagi pilgutamata heaks järgmise baaside leppe, majandusliidu või mis iganes "ettepaneku" riigilt, kus siiani pole mitte kõige vähematki märki kuritegeliku režiimi hukkamõistust. Otse vastupidi - eluaegne riigipea on korduvalt ja üheselt nimetanud režiimil põhinenud riigi lagunemist "suureks katastroofiks".
  • Olen varemgi viidanud eestlaste koledale rahvuslikule kompleksile "Issand, mida välismaalased meist arvavad?!"©®™ ega saa siinkohalgi osa paukse ümberkasvamise fenomenist selle süüks veeretamata jätta. Lääs tundub eksklusiivselt võrdõiguslik, tolerantne, poliitkorrektne, progressiivne ja peab vasakule kaldu liberalismi seksikaks? Tahan kaa! Edasijõudnuna salgan juba maha kogu varasema maailmapildi. Ikka, et nad minust võimalikult hästi arvaks, ikka et saaksin kuuluda.
    "Võitjate" poolele.
  • Eesti on tagasi umbes 1951. aastas, siis need esimese põlvkonna kommunistid, komsomolid ja pioneerid olid sama tülgastavad oma ideelises pogressivismis, aga me teame millega see kõik lõppes. Ajalugu armastab ennast korrata.
  • Igasuguse sellise jama vastu tuleb lastele juba maast madalast rääkida kes me oleme ja kust me tuleme- loodetavasti aitab. Minu enesetunnetus on suurelt jaolt vanaisa poolt minusse väikse poisina istutatud kui sai koos "Ameerika häält" kuulatud.
  • "Karum6mm"
    MRP salaprotokollidele ja okupatsioonile ei ole õigustust.

    Palju oleneb küsimuse konkreetsest sõnastusest ja siin sa teed väga jäigast sõnastusest täiesti ekslikke järeldusi.
    Näiteks vastates EI küsimusele, "Kas jumala olemasolu tõenäosus on võrdne nulliga?" , ei tähenda sugugi, et vastaja usub jumalasse.
    See, et MRP jaoks võib kuskil ja kellegi jaoks olla õigustus, ei tähenda ligilähedaseltki, et nii arvaja neid heaks kiidab või kuritegelikuks ei pea.
  • "marker"
    "Karum6mm"
    MRP salaprotokollidele ja okupatsioonile ei ole õigustust.

    Palju oleneb küsimuse konkreetsest sõnastusest ja siin sa teed väga jäigast sõnastusest täiesti ekslikke järeldusi.
    Näiteks vastates EI küsimusele, "Kas jumala olemasolu tõenäosus on võrdne nulliga?" , ei tähenda sugugi, et vastaja usub jumalasse.
    See, et MRP jaoks võib kuskil ja kellegi jaoks olla õigustus, ei tähenda ligilähedaseltki, et nii arvaja neid heaks kiidab või kuritegelikuks ei pea.

    täiesti huvi pärast küsin, et milline õigustus see võiks olla? See fasismi üle võidu saavutamise jutt ei päde eriti, sest need salaprotokollid lubasid Hitleril üldse sõja valla päästa.
  • Ära intellektualiseeri üle, marker. Ma võtsin noorte poolt esitatud narratiivi kokku kahe esitatud konkreetse väitega: MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm ning EV okupeerimine suure eesmärgi saavutamise väike collateral damage. Siin pole nagu väga kaheti tõlgendamise ruumi minumeelest.
  • "pahurik"
    täiesti huvi pärast küsin, et milline õigustus see võiks olla? See fasismi üle võidu saavutamise jutt ei päde eriti, sest need salaprotokollid lubasid Hitleril üldse sõja valla päästa.

    Ise tood ju siin välja õigustuse Hitleri jaoks. Tema jaoks olid need protokollid täiesti õigustatud.
    Millest järeldus, et kui Eestlaste jaoks pole õigustust, siis pole õigustust kellegi jaoks.
    Ma ju juhtisin tähelepanu, et selline küsimuse püstitus on kehvakene.
  • "Karum6mm"
    Ära intellektualiseeri üle, marker. Ma võtsin noorte poolt esitatud narratiivi kokku kahe esitatud konkreetse väitega: MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm ning EV okupeerimine suure eesmärgi saavutamise väike collateral damage. Siin pole nagu väga kaheti tõlgendamise ruumi minumeelest.


    Mina lähtusin "Nelja fundamentaalse küsimuse" sõnastusest -> - Kas NL ja Natsi-Saksamaa vahel sõlmitud MRP salaprotokollidele on õigustusi?
    Mingist " fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm" kohta polnud seal kõssugi.

    Kui suureks sa m6mm muide jumale olemasolu töenäosust pead? Võrdub nulliga?
  • "marker"
    "Karum6mm"
    Ära intellektualiseeri üle, marker. Ma võtsin noorte poolt esitatud narratiivi kokku kahe esitatud konkreetse väitega: MRP oli fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm ning EV okupeerimine suure eesmärgi saavutamise väike collateral damage. Siin pole nagu väga kaheti tõlgendamise ruumi minumeelest.


    Mina lähtusin "Nelja fundamentaalse küsimuse" sõnastusest -> - Kas NL ja Natsi-Saksamaa vahel sõlmitud MRP salaprotokollidele on õigustusi?
    Mingist " fašismi võitmiseks vajalik tark strateegiline samm" kohta polnud seal kõssugi.


    Vaata minu 10:02 tehtud postitust.

    Ma muidugi üldiselt leian, et kahe inimvaenulikust ideoloogast segi keeranud psühhovuntsi omavahelisele maailmajagamisele ei ole ega saagi olla mingeid õigustusi.
  • "marker"
    "pahurik"
    täiesti huvi pärast küsin, et milline õigustus see võiks olla? See fasismi üle võidu saavutamise jutt ei päde eriti, sest need salaprotokollid lubasid Hitleril üldse sõja valla päästa.

    Ise tood ju siin välja õigustuse Hitleri jaoks. Tema jaoks olid need protokollid täiesti õigustatud.
    Millest järeldus, et kui Eestlaste jaoks pole õigustust, siis pole õigustust kellegi jaoks.
    Ma ju juhtisin tähelepanu, et selline küsimuse püstitus on kehvakene.

    Hitler elab täna või? Jutt käis ikka siin teemas õigustustest tänapäeval EL is. Jaa, Venemaal ilmselt leiab jah küllaga neid inimesi ja ka meil Eestis muukeelsete seas. Aga no vahet pole, Eesti ja Poola jne kontekstist ma ei leia ühtegi õigustust põliselanikonna jaoks, Leedu puhul leiab:)
  • "jpedro"
    "Karum6mm"
    Need samad toredad noored välismaal õppinud tegelased olid läbinud siinse koolisüsteemi, elanud siinses kultuurikeskkonnas ja nagu öeldud - nende vanemad ja vanavanemad olid konkreetselt ja mõõdetavalt okupatsiooni pärast kannatanud. Ja eimidagi! Lähed natukeseks välismaale kooli, tuled tagasi ja tead, kuidas asjad tegelikult olid.

    Arvamuste paljusus on tore asi. Aga maa ei ole lame, vaktsiinid töötavad, inglise kuninganna ei ole sisalik ning MRP salaprotokollidele ja okupatsioonile ei ole õigustust.


    Küsin taas ja natuke lühemalt:
    Kas võis nii olla, et toredad noored välismaal õppinud tegelased teatasid sulle, et su toodud väited on arvamused, mida peetakse mõnes okupatsiooni all mitte kannatanud ja second- või third-hand-experience'iga lääneriigis täiesti pädevaks? Ent samas need ilmselgelt suurema osa eestlaste seas ei kehti?


    Saab ilmselt toredatele inimestele ilma röökimata rahulikult selgitada, et vale ei võrdu tõde.
  • Vahelduseks mõni hea uudis vasakpoolsete tampimise vallast ka:
    Berliini üürihindade külmutamine kuulutati Saksamaal põhiseaduse vastaseks.
    Sama uudis ilmus kusagil kohalikus meedias maksumüüri taga ka, aga ma ei pea eetiliseks viidata tasuta materjalide tasuliseks tõlkimisega raha teenivatele väljaannetele.
  • "Marvin"
    Vahelduseks mõni hea uudis vasakpoolsete tampimise vallast ka:
    Berliini üürihindade külmutamine kuulutati Saksamaal põhiseaduse vastaseks.
    Sama uudis ilmus kusagil kohalikus meedias maksumüüri taga ka, aga ma ei pea eetiliseks viidata tasuta materjalide tasuliseks tõlkimisega raha teenivatele väljaannetele.


    samal teemal Rootsi kontekstis - https://www.austriancenter.com/rent-control-has-failed-in-sweden/

    paar päeva tagasi oli mul vestlus ühe latiinorootslasega, kes oli sealse rendi- ja immigratsioonipoliitika peale väga pahane, kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes, saabus ka Rootsi immigrandina, aga mitte sotsiaaltoetuste peal vegeteerima, vaid tööle juba omandatud kõrghariduse baasil ....

    pikalt ei viitsi kirjutada, aga sisu selles, et temasugused tööl käivad ja makse maksvad kodanikud peavad aastaid ootama Stockholmi üürikorteri järjekorras, aga "sõjapõgenikele" antakse kohe kortereid ....
  • Latiinorootslast pole olemas. On olemas latiinost rootsimaalane.
  • Emm.. kus elab kodanik, kes on korteri JÄRJEKORRAS? Aga muidu, v. hea indikaator. Rootsis on sotsiaaldemokraatiaks nimetatud sotsialism ja ... JÄRJEKORD (kõigile sots. süsteemidele igi ja eriomane nähtus). LAHE!
  • "Henno Viires"


    pikalt ei viitsi kirjutada, aga sisu selles, et temasugused tööl käivad ja makse maksvad kodanikud peavad aastaid ootama Stockholmi üürikorteri järjekorras, aga "sõjapõgenikele" antakse kohe kortereid ....


    Helsinkis on täpselt samamoodi. lastekarjaga sotsiaaltoetuste peal põgenik on järjekorras köige ees, töötav üksikisik viimane
  • Ka Eestis tuleb kohe korteriüürimise järjekord sisse viia . Kui ma tahan juba aastakümneid üürida 2-toalist Sõpruse puiesteel 100 rubla eest kuus, seisan kannatlikult selle järjekorras ja siis tuleb mingi uusrikas lurjus, lööb omaniku rahapakiga uimaseks, trügib järjekorrast mööda ja maksab 300 eurot ! Sigadus !

    Ühtlasi võiks ka lauaviina ja suitsuvorsti müüa järjekorra alusel . Lauaviin maksab 4 rutsi ja 12 kopikat, suitsuvorst 2.20 kilo . Ja proovige keegi järjekorrast mööda trügida ! Kohe järgneb jõhker näopeks ...
  • need soome ja rootsi järjekorrakorterid on riigi toel või riigi omanduses olevad pinnad. ilmselt kuidagi turuhinnast soodsamad.
  • Vahemärkusena üürituru osas. Meil on üsna häälekas ja märgatav grupp võimulolijaid / võimu lähedal olijaid, kes arvavad, et peaksime Rootsi ja Soome eluasemepoliitika endale eeskujuks võtma. See grupp tegutseb üsna aktiivselt.

    Näide elust. Üksikema (vist kahe lapsega) teatab, et tal kallis kesklinnas uues elamus neljatoalist korterit üürida. Järelikult on üürihinnad liiga kallid. Järelikult peab riik pakkuma odavaid/kättesaadavaid elamispindu. Karm tõde on, et taoline daam oli Eesti eluasemepoliitika väljatöötamise juures tähtsal kohal.

    Teine pool. Olen olnud komisjonis, kes tegeleb munitsipaalpindade jagamisega. Üsna tavaline lugu on järgmine. Puudega naine; kaks-kolm last, kellest vähemalt mõni on kergema-raksema puudega; mees joob ja peksab; sissetulek väike, kui üldse. Komisjon arutab, kas võtta inimene 12-ruutmeetrise munitsipaalpinna järjekorda või mitte.

    Aga nüüd ajasin ise kaks erinevat teemat segamini... Üks asi on elamispinnad hädalistele. Teine on munitsipaalpindade pakkumine n-ö laiale turule.
  • tsitaat : kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes

    Milleks peaks hästi teeniv insener seisma sotsiaalkorteri / vaestekorteri üürijärjekorras ?
  • "stagna"
    tsitaat : kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes
    Milleks peaks hästi teeniv insener seisma sotsiaalkorteri / vaestekorteri üürijärjekorras ?

    Aga miks mitte? Hoiab raha kokku.
  • "stagna"
    tsitaat : kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes

    Milleks peaks hästi teeniv insener seisma sotsiaalkorteri / vaestekorteri üürijärjekorras ?


    "stigheide"
    need soome ja rootsi järjekorrakorterid on riigi toel või riigi omanduses olevad pinnad. ilmselt kuidagi turuhinnast soodsamad.


    Ilmselgelt on tegemist teise ühiskonnaga, millest me siin lihtsalt aru ei saa. Mõnest keldrist võib tulla naiivne järeldus, et kui on riigi oma, siis PEAB olema sotsiaal- või vaestekorter. Ei pea. Teine ühiskond, teised võimalused, teised viisid, kuidas asju aetakse.
    Tuttav üürib Stockholmis sellises kohas riigilt korterit, mille saamiseks pikalt järjekorras oli. Täiesti preemium-klass.
  • Ma muidugi ei välista, et kui lauaviina hakatakse tõesti müüma elava järjekorra alusel riikliku hinnaga 4 rubla ja 12 kopikat pudel, siis asuvad nii Sõõrukas kui Hillar Teder sinna järjekorda ja hakkavad sabas isegi korda pidama. Kirjutavad näiteks igaühele viltpliiatsiga järjekorranumbri peopesa peale, et poleks mingit vaheletrügimist või valelikku jauramist, et "mina seisin otse Mart Helme taga, ma käisin ainult korraks ära pellaris ! Mart , sa ju mäletad, et ma olin kohe sinu taga, küsisin veel, et mida siin müüakse ja sina ütlesid, et odavat viina ja suitsuvorsti vaestele ! "
  • Tuttav üürib Stockholmis riigilt korterit, mille saamiseks pikalt järjekorras oli. Täiesti preemium-klass.

    Joonisin alla mõned fundamentaalsed vead, mis valusalt silma hakkasid ja kuidagi kokku ei kõla. Muide, me (40+ vanuses inimesed eelkõige) saame sellest ühiskonnast tänu lähiajaloole liigagi hästi aru:

    Nüüd elan Mustamäel,
    korter on aus ja hea
    ning selle õnne eest
    Fortunat kiitma pean.


  • "stagna"
    tsitaat : kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes

    Milleks peaks hästi teeniv insener seisma sotsiaalkorteri / vaestekorteri üürijärjekorras ?


    jutt ei ole sotsiaalkorteri järjekorrast, Rootsis on üürihinnad riigi poolt reguleeritud ja Stockholmis on korteritest puudus - loe näiteks ....

    https://www.bbc.com/worklife/article/20160517-this-is-one-city-where-youll-never-find-a-home
    https://www.samtrygg.se/s/how-to-mini-guide-for-expats-moving-to-sweden
  • "ipsum"
    Tuttav üürib Stockholmis riigilt korterit, mille saamiseks pikalt järjekorras oli. Täiesti preemium-klass.

    Joonisin alla mõned fundamentaalsed vead, mis valusalt silma hakkasid ja kuidagi kokku ei kõla. Muide, me (40+ vanuses inimesed eelkõige) saame sellest ühiskonnast tänu lähiajaloole liigagi hästi aru:

    Nüüd elan Mustamäel,
    korter on aus ja hea
    ning selle õnne eest
    Fortunat kiitma pean.




    Vt. ülalpool Henno Viirese postitus. Sul on variandid
    a) uskuda, et Stockholmis pole tegemist "fundamentaalsete vigadega" vaid praeguse sealse olukorra adekvaatse lahendamisega sealse ühiskonna ja turu raamides, või
    b) kergelt itsitada ja nentida, et küll need rootslased on ikka lollid, kui sinu nähtavaid "vigu" lahendada ei oska

    Laulust niipalju, et toonasele nn kõdurajooni korterikitsikuses vaevlejale tundus avar elamispind uues elurajoonis unistuste maana. Iga väärtus on ilmselgelt väärtus omas kontekstis. Ka Rootsis pakutakse kaugemates asulates kortereid võileivahinna eest
  • "Henno Viires"
    "stagna"
    tsitaat : kodanik ise on kõrgepalgaline tippspetsialist (insener) ühes maailmanimega ettevõttes

    Milleks peaks hästi teeniv insener seisma sotsiaalkorteri / vaestekorteri üürijärjekorras ?


    jutt ei ole sotsiaalkorteri järjekorrast, Rootsis on üürihinnad riigi poolt reguleeritud ja Stockholmis on korteritest puudus - loe näiteks ....

    https://www.bbc.com/worklife/article/20160517-this-is-one-city-where-youll-never-find-a-home
    https://www.samtrygg.se/s/how-to-mini-guide-for-expats-moving-to-sweden


    üritan puust ja punaselt selgeks teha

    turumajanduses - kui on nõudlus, siis tekib ka pakkumine
    kui on 100 000 korterit ja 150 000 potentsiaalset ostjat või üürnikku, siis ehitatakse kortereid juurde ...
    kui nõudlus on suurem pakkumisest, siis hinnad tõusevad - see motiveerib pakkumist juurde tekitama kuni saavutatakse tasakaalupunkt
    kui riik paneb üürihinnale lae peale ehk hind ei saa tõusta, sest "muidu ei saaks igaüks endale üürikorterit lubada", siis täiendava pakkumise tekkeks motivatsioon puudub ...
    kui siia lisada veel olukord, kus suur osa korteritest on munitsipaalomandis (Rootsis umbes 50% üürikorteritest) ja erasektoril üürihindade regulatsiooni tõttu puudub motivatsioon uusi üürikortereid turule tuua, siis ongi nii nagu on ....
  • ma pakuks et olemas ka nö must turg kus väljavalitud rendivad seda pinda turuhinnaga edasi
  • "stigheide"
    ma pakuks et olemas ka nö must turg kus väljavalitud rendivad seda pinda turuhinnaga edasi


    no shit, Sherlock - Black market Swedish flat leases sold openly on the internet
  • Mina kipun seda vaatama pigem hoiatava näitena, kuidas hea tahte ja regulatsioonide abiga on võimalik turg ära tappa.
  • Õige tähelepanek, jpedro. Turg on tõesti elus. Must lihtsalt.
  • "jpedro"
    Mille poolest turg surnud on?

    selle poolest, et tänu seatud üüri piirhindadele pole mõtet kortereid ehitada. Eespool sul toodi näide, et kui on 150k soovijaid ja 100k pakkumist, siis kas ehitatakse juurde või hind tõuseb. Kui tõusta ei saa, siis käibki edasi kõik turuväliselt ametnike suva järgi.
  • see kõik on meil juba olnud: korterijärjekorrad, riiklikud hinnad , riigi / linna omandis elamud, hinnakomitee, plaanikomitee ja selle nimeks on sotsialism .

    Olles elanud selles üle 30 aasta ütlen : ei, aitäh !
  • Kusjuures, selle musta turu häda ja õnnetus on selles, et ta on päris hea ümberjagamises: heasse piirkonda jäävad lõpuks elama ikka need, kellel on palju raha (või tutvusi, või vastuteenete tegemise võimalusi, teame ju küll, kuidas need asjad käivad, kasvõi tasuta vaktsineerimise kaudu, kui nõuka-aega ei mäleta), aga uute majade ehitamist ei motiveeri see must turg enam kuidagi,

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon