3 pulli veerg - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

3 pulli veerg

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Enamus foorumi lugejatest on kindlasti märganud, et kolm kõige suuremat pulli siin on stefan, Sidekick ja puhkjapojad1.
    Minule igatahes on jäänud mulje, et alati kui keegi midagi karust poetab on kaks viimast nendest ühelauseliste mittemidagiütlevate kommentaaridega väljas. Stefan vähemalt argumenteerib kuigi muidugi oma kindlate veendumuste põhjal.
    Mul ei ole midagi selle vastu, et oma arvamust avaldada aga nagu ühest foorumist mulje jäi siis kahe eelnimetatud seisukoht oli, et raha pumbatakse süsteemi ja see on lähiaja küsimus millal see mõjuma hakkab (liiga lihtne?). Kolmas (Stefan) ajab edasi oma joru kui idiootlikult odav Merko on ja et EEK intressid kohe langevad EUR intressi tasemele (kaua ta seda rääkinud juba on?).
    Kes neist praegu plussis on? Stefan mitte, Sidekick väidab et läheb hästi (võib-olla tõesti üldiselt aga arvestades millal ta Balti aktsiaid soetama hakkas ei usu eriti).
    Pikaajaline investeering on tõesti pikaajaline aga kas tasub iga väiksema tõusu peale selliseid kommentaare loopida? Ma usun ka, et olete 5a perpektiivis plussis aga on suur vahe kas osta Merkot 5-ga (Stefan: üliodavalt) või 1,81-ga.
    Võib-olla eksin mina ja kolmel pullil on õigus. Ma oleks rahul kui hakkaks paremini minema. Aga kust te näete, et lähemal ajal läheb paremaks? Kõik märgid näitavad, et ei lähe. Või on see soovmõtlemine?
  • veendunud karuna olen mina igatahes käpad maha pannud. Meibi vaatan silmanurgast veidi ilase pilguga stefanit ja tema merkot.
  • sorry, semantiliselt õigem oleks jällegi vist olnud - käpad üles tõstnud
  • Kusjuures järgmine nädal võib mitmes mõttes huvitavaks kujuneda:
    1) Majandustulemused, mida paljud ootavad suhteliselt headeks.
    2) Ellioti järgi pakutakse järgmist nädalat murranguliseks. Kui tõusu ei tule, siis ilmselt algas juunis suurem langus. Kui tuleb tõus, siis ca 1,5 kuud ja paraku seejärel ikka pikalt alla (lõpp sama).
    3) Dollar võiks jõuda koridori ülemisse äärde, kus oleks vaja tehniliselt otsustada, kuidas edasi (seosed toorainetega, S&P 500 -ga).
    Müüsin reedel lühikese kola maha ja ootan, mis saab. Võib-olla liiga vara, aga natuke palju segadust ühte nädalasse.
  • Mulle meeldib, et keegi püüab optimismi üleval hoida - igal juhul tulevad kunagi paremad ajad ühel või teisel moel (alternatiiv oleks elu pirru valgel). Loomulikult on erinevatel isikutel erinev nägemus.

samas ei saa aru miks foorumites nartsissismi käes vaevlevad isikud ban´i ei saa?
  • to axl.
    Enamik foormumi külastajatest on kindlasti märganud, et kui keegi pullidest proovib olukorda ka positiivsema poolepealt analüüsida ja
    äiksetormi pilvede vahelt killukest päikest näha, saabub kohe mingi jorss, kes eraldi teema peab tegema ja neid mõnitama hakkab.

1 hääl teema sulgemiseks.
  • 1) yawn - haigutama. netishargoonis tähendab üldiselt, et su jutt on igav (vt. pt. 3).

2) Kas tõesti pole LHVs tööl ühtegi inimest, kes suudab Nottonit ja teisi temasuguseid taltsutada?

3) axl11,
    Ma esiti otsustasin, et ei vasta sinu süüdistusele, sest see on ajaraisk ja üldiselt mõttetu. Sest iga natukese aja tagant ilmub uue kasutajanimega tegelane, kes tuleb välja sarnase avaldusega. Pärast minu-, pp1, või stefanipoolset argumenteeritud arutelu tegelane kaob. Seetõttu püüan sügavamatesse vaidlustesse langeda ainult nende foorumitegelastega, kes on siin juba mõnda aega olnud.

Sinu väide, et minu positiivsus on argumenteerimata viitab sellele, et sa ei loe eriti foorumeid:

http://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=223389&start=1701#1711
    Selles foorumi olen korduvalt argumenteerinud börsitõusu poolt.

ja selles foorumis:
    http://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=234687&start=1351#1359
    olen korduvalt argumenteerinud, miks majandus on põhjas/põhjast läbi ja edasi peaks pöörduma tõusule.

Seevastu võib väita, et karude argumendid on kas minevikuandmete põhjal 2012.a. majanduse ennustamine või ei pakuta absoluutselt mingit põhjendust (olgu siis kasvõi suvalisel graafikul joone igavikku tõmbamine).
    näiteks:
    kaido75 Re: Makromajandusest 2 28/06/09 13:40
    ja sealt edasi. Kindlas kõneviisis räägitakse sadadest tuhandetest töötutest Eestis, kuid kordagi ei mainita, kust need tulevad.

kaido75 Re: Merko Ehitus (MRK1T) 04/05/09 14:21
    Dividende 99% kindlusega oodata aga ei ole.
    Ja seda pärast seda, kui Merko juhatus oli juba aktsionäride koosolekule teinud ettepaneku dividendi maksmiseks!
    Kas selliste väidete peale on üldse võimalik vastata muudmoodi, kui ühelauseliste mittemidagiütlevate kommentaaridega?

kaido75 Re: Merko Ehitus (MRK1T) 25/06/09 14:04
    Mehed saabunud on jääaeg bärsil mis kestab kindlasti järgnevad 1-2 aastat. Ei tasu mingist tõusust unistadagi siin Baltis.
    näed sa siin mõnda põhjendust?

Teine majandusekspert on rehatrader, kelle kogu börsikarjäär piirdub pool aastat futuuridega treidimist. Olles näinud trademismaailma üpris lähedalt tean mis sellest asjast saab ja olen seetõttu natuke kurb.

Teise poole pealt võib välja tuua kasutajad Jim ja Lepik. Kuigi minu tulevikuväljavaade on nendega risti vastupidi, nad vähemalt põhjendavad oma väiteid.

jim Re: Makromajandusest 2 08/07/09 18:25
    ja sealt edasi. Jim suutis mind peaaegu veenda :)
  • SideKick, muidugi rõõm kuulda, et keegi mulle emotsionaalselt kaasa elab, aga ei saanud päris täpselt aru, miks emotsioon kurb peaks olema? Mul viimase kahe nädala portfelli tootlus +18%. Kurvastad, et liiga vähe?
    Panin tähele, et TI-s on sinu nime taga sõna 'proff' ja see teeb omakorda mind kurvaks, et tiitleid nii kergekäeliselt jagatakse.
  • Olen isegi rehatraderile emotsionaalselt kaasa elanud ning samuti ei mõista SideKick seisukohta. Kui inimene teenib 2 nädalaga 18%, siis tuleb tema käest õppida, mitte talle kaasa tunda või kadestada.
    Kui minu portu oleks sama tootlusega, ma oleks küll väga uhke, mitte kurb selle üle. Aga ma olen rahul sellegiga, kui kogu see aasta +18% kokku tuleb (milles ma pole praegu veel sugugi veendunud).
  • Eesti (ka maailma) "proffide" tasemest kõnelevad ka fondide viimase aja tootlused -60-90 % . Seda on ka "kurb" vaadata ja tunda.
    Kuid ikkagi saabub neist "proffidega" täidetud asutustest kutseid finantsnõustamisele :)
  • Kusjuures, mulle meeldivad sellised sõnavõtud kõige rohkem, mis ei ütle mitte järeldusi, vaid toovad lihtsalt ära faktid või ideed vms, mis on laiemal üldsusel tähelepanuta jäänud. A la mis ühe või teise numbri taga võib olla, mismoodi seda tõlgendada, kui oluline see olla võib vms. Küll inimesed suudavad järeldused ise teha selle põhjal. Kõige tüütumad on sisutud one-linerid, kus ükssama inimene pidevalt kordab oma arvamust, mida kõik inimesed juba nagunii teavad.
  • Anoogen, no aga kui nad paluvad, et sa tuleks neid finantsalaselt nõustama, siis ole nii hea ja tee neile see teene :P
  • rehatrader, kahe nädalaga 18% on loomulikult väga tore, kuid ma oletan, et sa pole tegelikult ühtegi sigma eventi üle elanud. räägime pärast seda uuesti.
  • mis nauding mul on sinuga vaielda, kui ma pean sulle elementaarseid börsiasju selitama?
    sa ei viitsi isegi google.com lahti võtta.
  • Ega sinuga ka pole erilist naudingut vaielda. Sama hea, kui ma küsiks hiina keeles, kas sa autot oled oma elus näinud ja kui sa ei saa aru, mis ma küsisin, siis ütlen MOTT. Kelle taset see nüüd näitab?
  • LHV foorum on siiski finantsfoorum, mitte hiina keele foorum. sigma event on väga täpne termin, millest räägiti eelmise aasta lõpus ka väga palju (finants)meedias.
  • TI-s seda terminit ei olnud. Vaatame LHV-st ka.
  • Pole LHV-s ka.
    Tundub tõesti väga laialt käibel olev termin.
  • Lepik opereerib kah selle terminiga, ilmselt on tema siis samaloll, kui mina.
    http://www.tarkinvestor.ee/foorum/viewtopic.php?p=64847&highlight=sigma#64847
  • rehatrader
    Palun asjatundmatule väikest abi, et kuidas seda sigma event siit leida / mitte leida ?
  • TI andis kiirelt ....Otsing leidis 246 vastust...
  • SideKick, neid termineid on internet täisKüsimus ei ole selles, et kas sina ja Lepik teate seda terminit, vaid selles, et kuidas saaks selle termini najal raha teenida? On sul nägemus olemas?
  • urmas13, ma vaatasin seal WIKI-st. Foorumitest ei otsinud.
  • SideKick, aga miks turu kukkumine ahastus peaks olema? Ma saan aru, et turg liigub tsüklite kaupa ja kui tabad tsükli ära, siis teenid raha. On see tase 100 punkti kõrgemal või madalamal, mis see minu asi peaks olema?
  • https://www.lhv.ee/index.cfm?id=81354
    LHV-s terminid siin.
  • ja kas see tõestab, et sellist terminit pole olemas või LHV õpi sektsioon on lihtsalt ebatäiuslik?
  • Googlis on jah juttu sellest. Kisub sinna tehnilise analüüsi poole, kus opereeritakse tõenäosusega?
  • A six sigma event is characterized by a price drop of six times the volatility (or standard deviations) of the asset , thus the name six-sigma, sigma being the Greek letter representing volatility.

Mis ma sellega siis nüüd peale hakkan? On sul arvutatud, et põhi oli ära selle teooria järgi?
  • SideKick
    ... ahastus: how low we can go?... rehatrader ... A six sigma event....:)
  • Härrased, see ei ole mingi matemaatika olümpiaad siin. Võtke nüüd jõud kokku ja seletage ära, kuidas ma esmaspäeval selle sigma evendiga raha saan teha?
  • rehatrader
    ...Ma saan aru, et turg liigub tsüklite kaupa ja kui tabad tsükli ära, siis teenid raha. On see tase 100 punkti kõrgemal või madalamal, mis see minu asi peaks olema?
    Vastus on Sinu jutus sees e kui tabad ära millal ja kus see asi toimub siis teenidki. Kas nüüd kohe esmaspäeval, seda mina küll ei julge pakkuda.
  • Kui sigma event on laineteooria, siis pakuks, et Ellioti lained on kasulikum, sest laiemalt käibes ja kindlasti rohkem turuosalisi järgib seda.
  • Osta raamat kirjastuselt Pegasus.
    KUUE SIGMA TEE
    http://www.pegasus.ee/index.php?lang=est&main_id=23&product_id=172
  • Ongi nii, et eestlased on muutunud pessimistlikuks. Ja see on absoluutselt õige et meie, kes on optimistid, on vähemuses, ja sellepärast me olemegi nii (minu arvamusel) odavalt ostnud.

Ma võin siiralt öelda, et 2006-2007 arvasin mina et rong oli lõplikult ära sõitnud, ja et enam pole kunagi võimalik osta odavalt Eesti varasid. Ma arvasin et kõigile (k.a. välisinvestoritele) oli Eesti tulevane õitsev areng niivõrd lihtne ennustada, et keegi kunagi ei loobuks oma Eesti varad odavalt. Aga võta näpust, tekkis suurepäraseid võimalusi nendele VÄHESTELE kes julgesid/said/suutsid/tahtsid Eesti varasid osta.

Raha ei ole kunagi pikaajaline makroprobleem. Raha võib poliitikud printida niipalju kui sobib. Realvarad on aga piiratud mahus, ja see puudutab kindlasti ka Eesti kõige paremaid ettevõtteid, ja mõned neist on börsil. LÜHIAJALISELT võib raha olla hädavajalik, et vältida likviidsusprobleeme, ja et mitte jääda oma realvaradest ilma (sundmüük). Aga peale selle on raha maksevahendiks, ja mitte investeeringuks.
  • stefani viimane lõik on täpselt see, mida mul ei õnnestu tavaliselt teistele (majandus)inimestele selgeks teha. Tihti jääb mulje, et raha ongi see, mida inimesed põhilise varana käsitlevad. Aga neid pettekujutlusi on ju palju.
    Ja siin ühe teema all oli arutlusel, et mis on raha. See on nõue. Nõue, mille väärtuse tagab riik oma sunnimehhanismidega (politsei, kohus, sõjavägi). Tegelikult on sularaha, deposiit ja debitoorne võlgnevus kõik nõuded. Ainult et sularahaks nimetatakse nõuet keskpanga vastu, deposiit on nõue kommertpanga vastu ja maksmata arve teiselt ettevõttelt on nõue teise ettevõtte vastu.
  • Võib lihtsustatult kujutleda HOIUSTAJA kes paneb 1 MEEK oma hoiusekontole PANKas. PANK laenab 1 MEEK välja LAENAJAle kes ostab maja. Läheb natule aega ja LAENAJA ei saa oma laenu tagasi maksta. Maja läheb sundmüügile ja toob PANKale tagasi 0,2 MEEK. Põhimõtteliselt peaks nüüd PANK ütlema HOIUSTAJAle sorry aga sa saad tagasi vaid 0,2 MEEK oma hoiuselt kuna ülejäänud on kaotatud. Seevastu astub aga riik vahele ja kompenseeib nii et HOIUSTAJA saab kõik om raha tagasi. HOIUSTAJA hakkab siis arvama oi kui rikkas ma olen, ma võin oma rahaga osta viis maja turuhinnaga Tegelikult on aga turul sama palju realvara kui varem (üks maja) seevastu on aga monetaarne baas kasvanud 0,8 MEEK võrra, ehk niipalju mis riik välja pumpas. Niikaua kui sellised sundmüügid jätkuvad usuvad HOIUSTAJA et ta teeb õigesti, aga kui pole enam müüjaid sundseisus, siis ilmub pilt kus raha on palju ja realvara müügil on vähe.

Tallinna Börsil arvan mina et me näeme juba paar kuud, et müüjsid enam pole. Samal ajal teame me, et hoiustajate käes on rohkem raha kui kunagi varem. Selle suure rahaga pole neil võimalus osta "allahinntud" aktsiad, ilma selleta, et hinnad korrigeeruvad.

Kinnisvaraturul jätkuvad müügid kuna endiselt on isikud kes on sundseisus (ja pangad müüvad ka). Sealgi on aga piiratud resurss hea asukohaga kortereid, ja nende puhul usun ma et me oleme punktids kus tasakaal raha/realvarad ei saa enam raha poole ajada.

Sisuliselt meie kes oleme optimistid ootame et sunnitud müügid lõpevad, need kes on pessimistid ootavad et sunnitud müügid võtavad hoogu.
  • Siin on vahepeal täielikuks läbuks läinud ja üksteisest täiesti mööda räägitud.
    SideKick pidas ilmselt silmas 6 sigma eventi. 6 sigma event tähendab seda, et vara hind langeb 6 standardhälbe võrra. Ühesõnaga vähemalt teoorias äärmiselt haruldane sündmus. Samas praktikas juhtub selliseid asju üsna sageli.. sest varade standardhälve ei iseloomusta tegelikult piisaval määral varade liikumisulatust. Miks, see jäägu juba igaühele endale mõtlemiseks.
    SideKick, segadust tekitasid alustuseks sina ise, öeldes "sa pole tegelikult ühtegi sigma eventi üle elanud". Tegelikult on ju ka 0,1 sigma event ikkagi sigma event :)

Rahatrader, sa said totaalselt valesti aru. Sigmasid ei arvestata mitte raha teenimiseks vaid riskidega arvestamiseks.

Ja stockeri viidatud kuue sigma tee on juhtimisalane raamat hoopis :)
  • Tegelikult käib asi natu-natukene teisiti.

Võib lihtsustatult kujutleda HOIUSTAJAt, kes paneb 1MEEK (kuskohast ta selle raha küll sai, küsib maksuamet) oma hoiusekontole PANkas. PANK laenab 1 MEEK välja LAENAJAle, kes ostab maja. Läheb natuke aega ja LAENAJA on rahalistes raskustes. PANK pakub talle maksepuhkust. Läheb veel palju aega ja maja läheb sundmüüki hinnaga 1MEEK, sest just sellele summale on seatud PANKa kasuks hüpoteek. Kuna PANK maja esimesele potentsiaalsele OSTJAle laenu anda ei julge, siis pakkumiste arv muudkui kasvab, aga hinnad ei lange. Teine potentsiaalne OSTJA arvab, et ainult hull ostab selle maja hinnaga 1 MEEK, kuna selle maja uhket nime kandva kuudi õige ja õiglane väärtus on 0,2 MEEK. Kolmandal potentsiaalsel OSTJAl on küll 1MEEK olemas, aga ta ei julge seda pangast välja võtta, sest tulevik on tume ja tööpuudus kasvab. Ja pakkumiste arv muudkui kasvab , aga hinnad ei lange.
    Põhimõtteliselt peaks PANK maja maha müüma 0,2 MEEK, aga ta ei tee seda, sest siis on tal 0,8 MEEK kahjumit ja lõpeb asi halvasti PANKa jaoks, aktsionärid saavad pahaseks ja pangadirektor saab pedaali. HOIUSTAJAL on niikuinii savi, sest tema hoiused on natuke riigi poolt tagatud ka, aga kuna PANKu pankrotti lasta ei saa, siis tekibki olukord, kus raha on vähe ja reaalvara on müügil palju.
  • Kui inimesel X on selline varade koosseis:
    raha 50
    kinnisvara 25
    aktsiad 25
    KOKKU 100

siis aga otsustab, et ta tahab hoida hoopis 35% aktsiates ja ainult 40% rahas, siis uus koosseis on selline:
    raha 40
    kinnisvara 25
    aktsiad 35
    KOKKU 100

Kui aga keskmisel eestlasel on selline portfell:
    raha 50
    kinnisvara 25
    aktsiad 25
    KOKKU 100

ja siis keskmine eestlane otsustab, et ta tahab hoida vaid 40% rahas ja 35% aktsiates, siis on seejärel keskmise eestlase portfell selline:

raha 50
    kinnisvara 31,25
    aktsiad 43,75
    KOKKU 125

Ehk rahva varandus on tõusnud virtuaalselt portfellide ümberkorraldamise tõttu. Sarnaselt on portfellide väärtused viimastel aastatel langenud virtuaalselt. Realne varandus on sama, aga inimesed tunnevad ennast vaesemaks. (siin on kõrvale jäetud maksed välismaaga ja laenamise muutusega).

---

Kui inimene Y omab kõik maailma kulda, mis ta siis sellega teeb? Vastus: Ta teatud hetkel vahetab selle realvarade vastu. Millal tuleb see hetk? Siis kui realvarade omanikud on kõige suuremas maksmishädas, ehk võimalikult hilja, aga enne pankrottiminekut. Mida ta kõige rohkem kardab? Et realvarade omanikud ei pea müüma, ehk et nad on omakapitaliga finantseeritud. Siis nad võivad küsida mis iganes hinda (kullas) et talle üldse midagi loovutada.
  • Stefan, kas räägid keskmisest eestlasest, kellel on
    raha 50 - palk 20000 (aaaaaaaah, appi, aga siit peab laenud maksma ja ei jäägi suurt järgi)
    kinnisvara 25 - riidekapp 10000
    aktsiad 25 - 10000
    KOKKU 100

või meelevaldselt üldistad kohalikku miksides ilma nägemuseta mikro (unustasid panna) ühte patta makroga, lisades vürtsiks kogemused?
  • Notton
    Point on selles, et viimane KOKKUnumber on 125 ja mitte 100 - kõik muu on ebahuvitav.
  • Sorry, ei pannud tähele. Taoline matemaatika on minu jaoks ebahuvitav.
  • Stefan,
    Kuld on ka tavaline nn. reaalvara, mille tulevane väärtus sõltub sellest, kui palju inimestel seda ikkagi vaja läheb (nagu kõik metallid, nafta jne). See külgepoogitud maagiline väärtus on ainult teatud grupi inimeste vaimusünnitis, mida üritatakse üle maailma külvata.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon