Õllehinnad - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Õllehinnad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • sa räägid varsemast ajast stagna, oli küll pudel (taara 20 kopikat pooleliitrine) 80-date lõpus, selles ma ei kahtle, selles ka ei kahtle, et Moskva maksis üle 50-e kopika koos taaraga, aga enam täpselt ei mäleta, et mis need hinnad täpselt olid. Kas Tartu Õlletehase Moskva oli parem kui teised? Ta oli parim, mis tol ajal saada oli. Meremeestel liikus igasugu hüva kraami, aga tavainimesel neile juurdepääs puudus. Nääride ajal lasti ka eripruul portereid välja, mida õnnestus mul maitsta, aga mis läksid kooperatiivitöötajate kaudu altleti ja mis tavainimesele üldiselt käyttesaadavad polnud. Tartu inimesed pidasid Saku Õlletehase toodangut paremaks ja arvan, et ainult seetõttu, et Tartu Kandis noid õllesid ei müüdud. Tänapäeval tundub ehk imelikuna, sest mis saaks lihtsam olla, kui Tallinnasse sõita ja seda õlut osta, aga kogu elustiil oli siis teistsugune. Esiteks polnud inimestel autosid eriti ja "nii pikki vahemaid" vähemasti igapäevaselt küll ei läbitud.
  • Mäletan täpselt 80-ndatest, et 0,5l Ziguli õlu maksis maapoes 40 kopikat ja 20 sellest oli taara. Tühja pudeli eest sai õlle ära juua, kui ka uue tühja pudeli kohe ära andsid.
  • Tartu tehase õlu oli vilets ja oli õnneasi, kas lõi kõhu lahti või mitte. Mõnikord olid pudelipõhjas näha mingit kahtlast hõljumit,mis loksutades lendu tõusis,seda oli parem mitte osta .

    Seepärast paljud eelistasid kärakat.Viru Valge ja Ekstra viin olid vähemati pealtnäha puhtad ja läbipaistvad. Ja kui oligi mõni hiir sees,siis oli see läbipaistvas pudelis ilusti näha . Siis oli veel üks jube nisuviin, ei tea kus seda toodeti, kuid pea pani hirmsasti valutama .



    Siin on sildilt näha ka,et see viin maksis 1990.a. juba 10 rubla,inflatsioon oli oma töö teinud . Ei mingit 4.62 pooliku eest polnud Gorba ajal enam saadaval .
  • Miks te Selveris ei käinud, seal on õlle ja viina valik palju parem.
  • Ostsin täna selverist Motörheadi õlut, aastatel 1979-80 oleks selle saamiseks nõus olnud erinevaid kuritegusid sooritama (: .
  • naxitrall
    Ostsin täna selverist Motörheadi õlut, aastatel 1979-80 oleks selle saamiseks nõus olnud erinevaid kuritegusid sooritama (: .


    Vahepeal oli müügil ka Iron Maideni Trooper. Mitte küll minu maitse, aga üks kooliaja absoluutseid lemmikbände ja hankemeetodite osas kirjutan kahe käega alla. Ilmselt kadus elukohajärgsetest Selveritest vähese nõudluse (ja hinna, kuigi mäletamist mööda kolmekajagu 0.5 l pudeli eest oli €/l igati konkurentsivõimeline "käsitöö" - ja hipsteriõlledega, millega ta ajaliselt vist võistelda ei jõudnudki) tõttu. Au igatahes Selverile selliste nišitoodetega katsetamise eest!
  • stagna
    Ei ole pudel kunagi nii kallis olnud,et kallim kui õlu ise . o,5 liitrine kest oli enamuse ajast vist 12 kopikat, O,33 liitrine limonaadipudel 9 kopikat.

    Mitte vist, vaid kindlasti oli 12 kopikat ja see 33 kopikat oli tõesti hind, mis sisaldas ka taara maksumust.
  • peeter82
    Mäletan täpselt 80-ndatest, et 0,5l Ziguli õlu maksis maapoes 40 kopikat ja 20 sellest oli taara. Tühja pudeli eest sai õlle ära juua, kui ka uue tühja pudeli kohe ära andsid.


    Kas 36 kopsi ei onud mitte? Saku hele oli vist 40.
  • Ostsin täna petserist ziguli õlut, maksis 31.90 ehk 42 eurosenti, paagitäis kütet oli 40 euri 65 liitri eest. Liitrine Metaxa 7* oli 16.90 ja tarbekaubad väga soodsad. Põlvamaal on kõigil vene viisad muideks.
  • Juku laheb isa juurde: "Issi, nüüd sa hakkad vähem jooma, ema ütles, et viin läks kallimaks."
    Isa vastu: "Hahaa, ei pojake, nüüd hakkad hoopis sina vähem sööma!"
  • Mingil hetkel tõusis pudeli hind 12 kopikalt 20ni, Žiguli õlle sisu oli 21, seega pudel ja sisu enam-vähem samas hinnas. Ei mäleta täpselt, kas vahepeal tehti mingit Žigulist lahjemat lurri, see võis küll pudelist odavam olla.

    Pudelikorjajaid oli ikka - spordivõistluste järel (nt Pirita-Kose-Kloostrimetsa ringrajal, aga ka rannas jm.
  • Kas keegi viitsib selgitada, miks on väikeõlletootjatel madalam aktsiisimäär? Mulle näib, et samahästi võiks väike(käsitöö) jäätisetootjatel, leivaküpsetajatel, makaronitootjatel, juustutootjatel jne olla madalam käibemaksumäär. Nii jõuab absurdi.
  • Väiketootjail on turul raskem läbi lüüa kui suurtel tehastel. Suured käibed aitavad hinnad all hoida nagu igas tootmises.

    Seetõttu teeb riik maksusoodustusi . Pagaritöökodadel ja pisikesel vorstitootjal pole aktsiisi vaja maksta, seega neile seda alandada ka ei saa . Käibemaksu alandamiseks aga riik ei soovi erisusi teha kellelegi .
  • Üldiselt ega sellel soodustusel mingit mõistlikku selgitust pole. Käsitöö siidri tootja maksab näiteks esimesest pudelist kõrgemat aktsiisi.
  • Sealt võiks minna veel filosoofilise küsimuseni : miks riik üldse aktsiisimaksu nõuab mõnede kaupade pealt ? Miks ei käsitleta õlu samasuguse kaubana kui näiteks vorsti või teksapükse, milllelt (praegu veel ) aktsiisimaksu ei nõuta,piirdutakse vaid 20 % käibemaksuga, mis juba omaette on paras kirves ?

    Esiteks muidugi seepärast, et maksutulu saada.

    Ja teiseks seepärast,et alkohol pole esmatarbekaup ja selle valmistamise omahind on väga odav .

    Näites Viru Valge 0,5 liitrit maksab praegu poes ca 6.80. Sellest 3,76 eurot on aktsiis . Ilma aktsiisita müües oleks ka käibemaks väiksem, seega saaks pudeli viina alla 3 euro pudel .Ja on veel odavamaid viinasid kui Viru Valge. Lauaviina saaks kätte 2 euroga kui riik aktsiisi ei nõuaks !

    Meie riik ( nagu enamus riike maailmas ) arvab, et see oleks liiga odav, õhutaks rahvast liiga palju jooma ja samas alkoholitootjad saaks megakasumeid, sellal kui riigil on raha alati vähe ..
  • https://majandus24.postimees.ee/6733077/ollebuumi-lopp-hiiumaa-pruulikoda-laks-pankrotti
    Sellest on kahju, krdi head õlut tegid - kuigi hind polnud odav. Hiiumaa Hele oli meil müüdavatest tsehhi õlledest üle; no Urquell'ist vahest mitte.
  • Vaatasin praegu erinevaid väikepruulikodasid. Minu meelest on neil üks läbiv probleem - sortiment on meeletu. Vägevamad kui Carlsberg Group'il.
    Tehtagu mõnd üksikut toodet, aga väga hästi. Minu senised kogemused Eesti väiketootjatega on pigem negatiivsed.
    Leidnud endale maitsva toote, on korduvalt juhtunud seda, et järgmisest partiist sama toode ei kõlba.
  • Grupp Seltsimehi

    Leidnud endale maitsva toote, on korduvalt juhtunud seda, et järgmisest partiist sama toode ei kõlba.


    Nojah, eks osad seetõttu toovadki turule uusi tooteid, et järgmisel korral tuli teistmoodi välja :)

  • Grupp Seltsimehi
    Vaatasin praegu erinevaid väikepruulikodasid. Minu meelest on neil üks läbiv probleem - sortiment on meeletu. Vägevamad kui Carlsberg Group'il.
    Tehtagu mõnd üksikut toodet, aga väga hästi. Minu senised kogemused Eesti väiketootjatega on pigem negatiivsed.
    Leidnud endale maitsva toote, on korduvalt juhtunud seda, et järgmisest partiist sama toode ei kõlba.

    Tankeril on põhisortimendis 3-4 toodet, nt Reloaded (IPA), Sauna Session (Birch Ale) ja CraftFM (Pale Ale), mis kõik on suuremates poodides olemas. Küll aga on peale selle sortimendis ca 15 erinevat õllet, mis kõik on omamoodi maitsetega ja mida ilmselt poeketti ei lastagi. Neid saab pubidest, õllepoodidest ja Tankeri tehasepoest osta. Küll aga oled liiga teinud Carlsbergi grupile, sest ainuüksi Saku nimistust võid leida 30+ õllet, sh Originaal, Karlid, Manchester, Dublin, Porter jne.

  • Aru ma ei mõista - ilm on palav, lähed õlleleti äärde värskendavat märjukest haarama ja sealt vaatavad vastu täpselt samasugused hinnad nagu kevadel. Langetati siis aktsiisi või ei langetatud??
  • hea küsimus tõesti. Ja miks peavoolumeedia sellest vaikib?!?
  • mõni asi on ikka odavamaks läinud. Ma märkasin, et näiteks COOP on lasknud mitmed õlled märksa odavamaks,kõige odavamaks oma firmamärgiga "säästu"toodangu . . Teised on jälle endise hinnaga .

    Need hinnad on veel paika loksumata, otsitakse tasakaaluasendit .
  • Oli kevadel 1€/0,5 L hindu kusagil mingil Saku/ALQ tavaõllel? Praegu on 6€/6-pack pakkumisi.
  • Kõiki hindu ei jälgi, aga selle õlle hind mis eelmise aktsiisitõusuga tõusis +0,5€ (sh. aktsiisitõus oli 0,2€), on nüüd juulist -0,2€ odavam. Läks pisut odavamaks, aga mitte nii palju.
  • Ossi teemast vaatasin, et 1,4€ oli 5,2% õlle 500ml hind novembris ja 0,75€ Lätis, niiet saab näha kas nihkub veel äkki.
  • Aktsiisilangetus 25% on liiga väike, et sellele oleks suur ja kiire mõju turule. Sest reaalselt paneb hindu langema jaemüüjate omavaheline konkurents, keegi jaemüüjatest peab "otsa lahti" tegemia ja tema hinnalangetuse mõju peab jõudma konkurentideni nende käibe vähenemise näol.
    Kui Soome turistid hakkavad jälle Tallinnast massiliselt alkot ostma, siis ei paista mingit põhjust, miks alkohol peaks Tallinnas kõvasti odavamaks minema. See paarkümmend senti hinnalangetust pole see mis "otsa lahti" teeks. See on pigem tavaline hindade kõikumine eri poodide lõikes.

    Vaja oleks olnud korralikku aktsiisilangetust ja seejärel, kui selle mõjud on turu ära stabiliseerinud uutel madalamatel hinnatasemetel, saaks seda aktsiisi tasahilju tasapisi jälle tõstma hakata.
  • 13.10.2009
    stefan
    Ma ei tea miks keegi pole veel alustanud sellist olulist teema, aga alustan ja teen oma panuse.

    Molly Malones 33 EEK kaardiga, nädala algul vist kahe 40 EEK-iga juni kela 19ni.
    Nimeta, 35
    Tonic 45 (aga vahel kaks ühe hinnaga)
    Bonnie@Clyde 25 EEK kuni 23ni, seejärel 50
    Amarillo, el Grande 60cl 60 EEK, kaardiga 52 EEK

    niipalju teema algatuseks

    Kopeerin siia käesoleva teema esimese postituse, kümme aastat vana, et saakside natuke inflatsiooni õle mõtiskelda.
  • Remargi korras, kogu selle "kõrge aktsiisiaja" on Maxima ketis erinevad saksa ja tšehhi õlled 0,89-0,99€+pant 0,5l purgid saadaval olnud. Tõsi, nn "sooduspakkumise" raames, kuid siiski igapäevaselt letis vabamüügis.
    Kuna pole suurem õllesõber, ei oska kvaliteeti hinnata, kuid saunaõlleks kord nädalas kõlbasid väga hästi.

  • No täna Maximas oli orikažž žž 0,99. :)
  • Nö. piimapoed ei pruugigi alandada. Samas spetspoodides nt. Cityalko vms. on Alekoki Premiumi klaaspudeli kuuspakk 4,79. Leidub neid mujal ka kui sadamas.
  • Käisime perega Palangal ja tagasiteel käisime Alko 1000 Marketist ka läbi. Kui keegi statistikat teeb, siis Corona 0.355L oli 0.95€, Garage Hard Lemon 0.2L oli 0.79€, Saku Kuld (kastiga ostes) pool liitrit 0.75€, Rock oli vist sarnane hind Kullale.

    Rohkem ei mäleta.
  • ReneK.


    Rohkem ei mäleta.


    Kähku käis.
  • tartz
    ReneK.


    Rohkem ei mäleta.


    Kähku käis.


    Ma täpsustuseks ütlen, et ostsin 2 Coronat ja kaks seda Garaget. Loodan, et säästsin vähemalt euro (ei tea Eesti hindu) :)
  • Eesti Alko1000 eile Staropramen pudelis 1,18 +pant ja purgis oli mõni sent vähem. Võru õlled 89 senti +pant
  • 6x50cl Pripps Blå 2,8% tavalises Rootsi toidupoes maksab tänapäeval 21,95 SEK, ehk veidi üle 2 EUR.

    Hea küll, 2,8% on madal alkoholitase, aga arvestagu siis 3 "tavalist" õlut koguhinnaga 2 EUR, ja Rootsi on ikka tänapäeval odavam kui Eesti mis puudutab õllehindu. Uskumatu areng on olnud viimasel kümnel aastal.

    https://www.coop.se/handla/varor/dryck/ol-cider-vin/folkol/ol-pripps-bla-28-6-pack-7310072766029

    (Pripps on Carlsberg ja võrreldav Sakuga Eestis)
  • Rootsis on vist õlled kuni 2,8% alkoholiga aktsiisidest vabastatud. 5% õlle aktsiis on aga umbes 1 EUR/liiter.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Alkoholskatt
  • "stefan"
    6x50cl Pripps Blå 2,8% tavalises Rootsi toidupoes maksab tänapäeval 21,95 SEK, ehk veidi üle 2 EUR.

    Hea küll, 2,8% on madal alkoholitase, aga arvestagu siis 3 "tavalist" õlut koguhinnaga 2 EUR, ja Rootsi on ikka tänapäeval odavam kui Eesti mis puudutab õllehindu. Uskumatu areng on olnud viimasel kümnel aastal.

    https://www.coop.se/handla/varor/dryck/ol-cider-vin/folkol/ol-pripps-bla-28-6-pack-7310072766029

    (Pripps on Carlsberg ja võrreldav Sakuga Eestis)


    Sorry, aga see 2,8%-ne õllelaadne toode ei kvalifitseeru õlleks. Ma enne joon siis juba alkoholivabat, saab minna autoga sõitma.
  • "stefan"
    6x50cl Pripps Blå 2,8% tavalises Rootsi toidupoes maksab tänapäeval 21,95 SEK, ehk veidi üle 2 EUR.

    Hea küll, 2,8% on madal alkoholitase, aga arvestagu siis 3 "tavalist" õlut koguhinnaga 2 EUR, ja Rootsi on ikka tänapäeval odavam kui Eesti mis puudutab õllehindu. Uskumatu areng on olnud viimasel kümnel aastal.

    https://www.coop.se/handla/varor/dryck/ol-cider-vin/folkol/ol-pripps-bla-28-6-pack-7310072766029

    (Pripps on Carlsberg ja võrreldav Sakuga Eestis)


    Stefan, võrdleme ikka võrreldavat - vaata näitena Rootsis Öl Pripps Blå 3,5% hinda ja paku võrdluseks Eestis tavapärase 4,5-5,2% hind Rootsis.
    6x50cl Pripps Blå 3,5% maksab samas Rootsi toidupoes 49,95 SEK
  • "Tony2"
    "stefan"
    6x50cl Pripps Blå 2,8% tavalises Rootsi toidupoes maksab tänapäeval 21,95 SEK, ehk veidi üle 2 EUR.

    Hea küll, 2,8% on madal alkoholitase, aga arvestagu siis 3 "tavalist" õlut koguhinnaga 2 EUR, ja Rootsi on ikka tänapäeval odavam kui Eesti mis puudutab õllehindu. Uskumatu areng on olnud viimasel kümnel aastal.

    https://www.coop.se/handla/varor/dryck/ol-cider-vin/folkol/ol-pripps-bla-28-6-pack-7310072766029

    (Pripps on Carlsberg ja võrreldav Sakuga Eestis)


    Stefan, võrdleme ikka võrreldavat - vaata näitena Rootsis Öl Pripps Blå 3,5% hinda ja paku võrdluseks Eestis tavapärase 4,5-5,2% hind Rootsis.
    6x50cl Pripps Blå 3,5% samas Rootsi toidupoes maksab 49,95 SEK


    49,95SEK on umbes 4.90€
    Maxima kodulehel on kuuspakid üle 7€
    https://louna.barbora.ee/joogid/lahja-alkohol/olu
  • Palju on harjumuse asi. Pärast 5% õlle joomist on 2,8% lahja. Aga pärast natuke aega täitsa ok, ja 5% on siis pigem liiga kaloritihe. Umbes nagu siis kui inimene kes on harjunud juua kohvi ilma suhkruta saab kohvi suhkruga. Teeb halvemaks.

    Aga jah, ma ei teadnud, et Rootsi aktsiisid on muudetud niiviisi, et kuni 2,8% on lausa aktsiisivaba. See seletab odavust. Äkki on päris huvitav meede, kuna inimesed kindlasti ei joo kaks korda rohkem 2,8% kui 5,4%. Ma pean nüüd silmas kodus joomine söögi vms kõrval.

    Teine asi on baaris joomine, kus ilmselt 2,8% on päris mõttetu jook. Ma kahtlen kas seda üldse pakutakse Rootsiski.

    Kusjuures, Rootsi riiklik Systembolaget hakkab varsti pakkuma uut sorti 5,9%, 33cl õlu hinnaga 5 SEK.
    https://www.flashback.org/t3281167
  • 2,8 on väga ok saunajook. Kuna 80-90 leilis vedelikukadu päris korralik olen viimased aastad pohmelli vältimiseks lisanud vett ja maitseks natuke kirsimärjukest tavalisele laagerile või pilsnerile ning kõik klapib.
  • Eks sõltub konkreetse toote maitsest ka, aga 2,8 sobib peale füüsilist tööd suvise palavaga või suurema soola/suitsukala nosimise kõrvale. Lõpetuseks võiks mõne päris õlle ka juua.
  • kui on oht, et joomine võtab mahupõhisemat sorti iseloomu ja kvantiteet hakkab prevaleerima - öö läbi bridžilauas, päev läbi paadiga kalal, pikem saunaõhtu või linnaturnee.. - on lahjemad õlled, eriti kui ei meeldi silmini täis jääda, suhteliselt mõistlik valik. belglaste bockigeen minus puudub, aga isegi 5,3 hulgimanustamisel on võrreldes 4,7'ga tagajärgi arvestades päris märgatavad erisused .. kuigi ma ise ei ole siiani veel sihtgrupp, on lahjemal kraamil, kui on möödapääsmatu ja põhjendatud järjest pikalt juua, aga ei meeldi liiga kiire täisjäämine, vast oma nišš isegi olemas ))
  • See erinevus on tegelikult peaaegu olematu. Poole liitrise 4,7% ja 5,2% õlle alkoholisisalduse erinevus on 2,5ml. Kümne pudeli kohta tuleb seega erinevuseks umbes üks suur pits viina (50ml).

    Minu arvates tuleb tegelik erinevus kvaliteedist ja õlletüübist. Korralik stout tüüpi õlu jätab ikka hommikuks mõnusama jälje kui Saku Ice.
  • "Madis89"
    See erinevus on tegelikult peaaegu olematu. Poole liitrise 4,7% ja 5,2% õlle alkoholisisalduse erinevus on 2,5ml. Kümne pudeli kohta tuleb seega erinevuseks umbes üks suur pits viina (50ml).



    Alkoholisisalduse erinevus on väike, aga annab maitses tunda.
    Näiteks Alecoq Premium ja Premium Export on maitsevahe hästi tunda, Expodil lööb alkohol muust õlle maitsest üle.
    Üldiselt on head pilsner tüüpi õlled veidi alla 5% alkoholi, näiteks minu lemmik Urquell on vaid 4,4%
  • Suundusite maitseasjade sohu selmet Stefani uudise tegelikku sisu näha: Rootsisgi on juba odavam kui EVs kohati.
    Rootsis! Sissetulekute erinevus jne.
  • The Dubliner'is sel nädalal oli 3 x Saku Originaal (0,5l): 9,30 EUR.
  • "stefan"
    The Dubliner'is sel nädalal oli 3 x Saku Originaal (0,5l): 9,30 EUR.


    See ei kõlba ju üldse juua? Eriti selle raha eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon