Türgi - ettevõtluskeskkond ja tulevik? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Türgi - ettevõtluskeskkond ja tulevik?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mida arvate Türgist kui ettevõtluskeskkonnast? Kas seal on kellegil kogemusi äri ajamisega (siin ma ei mõtle tänavakaupmehi:) )?
    Mida arvate, mis võiks olla Türgi tulevik - EL või mitte? Millal?
    Mis seal riskid on - usk, maavärinad jne?

    Vaatasin foorumitest, et Türgi kohta pole ennem räägitud palju, seega võiks siin algust teha!
  • Öösel Türgi liir kaotas 13% väätust USD vastu, all time low @6 TRY to USD. YTD kaotanud 30%. Üsna hapu olukord, võiks nagu arvata, et IMF kutsutakse appi vmt a neo-sultan erdogan lubas, et ta väimehest treasury min. hoopis kuulutab välja "uue majadusmudeli" täna. Edu sellega
    "There is little hope that the package might include a hike of central bank interest rates, the only measure that analysts say might halt the lira’s collapse. Erdogan is a vocal opponent of high interest rates, claiming that they lead to high inflation, although economic orthodoxy says the opposite. Prices are soaring in Turkish shops as inflation hit almost 16% last month. As the crisis swelled he told his supporters not to worry.
    “If they have the dollar, we have Allah,” he said in a speech early today."
  • opex

    “If they have the dollar, we have Allah,” he said in a speech early today."


    järgmine Iraak/Sadam? :)
    Meenutagem varasemalt oli ka Iraak USA ja lääne liitlane, a siis läks käest ära. Türgi puhul on suur NO-NO see, et ikka NATO-s on ning suhteliselt strateegiline partner Venemaa m6juv6imu piiramises regioonis.
  • Jah, aga majanduslikus mõttes on poliitiline risk ikkagi üsna suur. Õigem oleks vist öelda - kasvav, kuna praegu võib tunduda, et poliitilised arengud argielu, majandust jm. eriti ei mõjuta, aga kui võimu koondumine ühe isiku kätte jätkub, siis jõuab kätte ka see hetk, kui seda võimu hakatakse praktikas kasutama ja siis võivad tagajärjed olla ettearvamatumad.
    Türgi on suur riik, aga majandus, eriti turism on tihedalt seotud välispoliitikaga. Ei ole väga palju vaja, et korraga saada ebasoovitava või ohtliku sihtkoha maine külge ja see tähendab, et valge mugavust otsiv (loe: rikas) turist läheb oma suve mujale pikendama.

    Türgi tulevik ei ole EL. Vähemalt mitte lähiaastakümnetel. Kolm põhjust:
    - pöördutakse tagasi islamistliku ühiskonnakorralduse juurde ja eemale Atatürki sekulaarsest riigist (Atatürki aura on vist üldse praegu see, mis Erdogani natuke tagasi hoiab)
    - Kreeka poolne veto Türgi liitumisele ja Põhja-Küprose lahendamata küsimus
    - kui Türgi liigub diktatuuri suunas, siis on tõenäoline, et Erdoganil puudub huvi allutamaks Türgit ELi õigusele
  • ...see on imeline illustratsioon sellest, mis juhtub siis, kui mingi ideoloogiliselt täiesti sooda kolhoosiesimehe tüüpi vana saab liiga palju võimu kätte. Türgi oli väga mõnus arenev riik. Niipalju siis sellest.
  • Karum6mm
    ...see on imeline illustratsioon sellest, mis juhtub siis, kui mingi ideoloogiliselt täiesti sooda kolhoosiesimehe tüüpi vana saab liiga palju võimu kätte. Türgi oli väga mõnus arenev riik. Niipalju siis sellest.

    Kusjuures selline autoritaarse stiiliga, teravate väljaütlemistega, kõva käega ja traditsioonidele rõhuv tegelane on päris paljude jaoks ideaalilähedane riigijuht. Hetkel veel muidugi veel vara öelda, et mis siis kokkuvõttes Erdogani pärand olema saab...
  • TRY tänanane crash 20%
    Aasta algusest 80%

    Ma pole midagi sellist varem näinud.
  • Milles siis täpsemalt probleem hetkel? Referendumi sõnum, et türklane soovib autokraadi all elada, tegi üheselt selgeks, et türklane pole eurooplane ega Türgi koht pole EL, aga mis veel? Mis seal siis nüüd turgude jaoks järsult nii tuksi läinud on? Või lihtsalt viimane väike piisk suurde karikasse? See dollar vs Allah on ju enamvähem Erdogani varasema käekirja kohane, mitte järsk pööre kuhugi.
  • Puusalt tulistan: USA hoiatab ja karistab Türgit, et see Venemaa poole vaatab ja S-400 soovib osta. See vaimuliku vangistamise värk rohkem ettekääne.
  • Pigem on tegu mingi Kreeka laadse probleemiga kus raha on loobitud uhketesse megaprojektidesse (sillad, tunnelid, laevakanal läbi riigi, maanteed, maailma suurim lennujaam), võlgu võetud jne. Sh. firmadel muudes valuutades kõvasti võlgu mis nüüd hapuks vbl lähevad. Erdogan arvab, et saab pikendada madalate intressidega muusikat, ehitada veel mingeid uhkeid asju jne. a tundub, et kõik nüüd avastasid, et Türgi on tegelt suht basket case.
    Bloomberg:
    "Turkey has overtaken Argentina as the world’s worst place for sovereign debt investors. The yield on 10-year bonds has surged to an all-time high, above 20 percent. One reason is that investors are being scared off. A current-account deficit estimated to be over 6 % of GDP -- one of the widest gaps in emerging markets -- requires Turkey to constantly attract funding from abroad. The government also needs to keep a lid on inflation to avoid scaring investors away, especially with GDP expansion expected to slow dramatically. While the central bank has raised interest rates by 500 basis point since April, that hasn’t been enough to keep inflation in check, and investors fear that Erdogan will continue pressuring it not to do so.----- lira is also plunging because the Turkish administration pursued a growth-at-all-costs agenda that fueled inflation. Remember, in Turkey, more growth means more debt.
    The currency’s fall is especially painful for an economy where even exports are heavily dependent on imports, including energy, and for a corporate sector sitting on a net foreign-currency shortfall of more than $210 billion."
  • Ma pole mingi välispoliitikahuviline, ent ometigi tundub mulle, et kui kusagil raha väga otsa saab, ilmub kusagilt mingi suure rahakotiga onu, kes sobivate otsuste eest 'soodsat' lahendust rahamuredele pakub. Türgi naabrust ja geopoliitilist asukohta vaadates on võimalikke rahakotte neli - Euroopa, Venemaa. Araabia ja Hiina. Euroopaga Türgi praegu ilmselt ei räägi, Venemaal pole eneselgi raha. Seega jäävad üle araablased ja hiinlased. Kumbki ei ole meie kultuuriruumi jätkusuutlikkust arvestades hea lahendus.
  • Mina Putleril ja Türgi Putleril suurt vahet ei näe. Teisitimõtlejaid on türklane palju rohkem kinni pannud, kurde ründab ka naaberriikide territooriumil, vabadest valimistest ei saa rääkida, seadused lasi endale sobivalt ümber teha jne.
  • Huvitav, millal võetakse Türgis üles diskussioonid NATO-st lahkuda? Esmapilgul ei näe seal kellegi sellisega nii teravaid suhteid, kus oleks vajalik liitlaste sõjaline abi sissetungi tõrjumisel. Neid geopoliitilisi jõujooni täpselt ei tea, kuid laiemas plaanis tundub NATO-l olema suurem huvi Türgis baasi omada kui vastupidi, eelkõige peaks strateegiliselt oluline olema Incirliki õhuväebaas. Võimalikud rahalised kompensatsioonid muidugi ise asi juhul kui neid NATO süsteemis sellisel kujul on.
  • TaivoS
    Huvitav, millal võetakse Türgis üles diskussioonid NATO-st lahkuda?


    NATO'st ei saa Erdogan Türgit välja vedada. Vähemalt niipea veel mitte. NATO on sõjaväelaste hulgas väga tõenäoliselt väga populaarne ja vajalikuna nähtav asi. Kui Erdogan hakkaks sel teemal tõmblema, teeks sõjavägi seda, mis viimane kord ebaõnnestus, aga mida nad enne seda on korduvalt ja korduvalt teinud. Sätiks ree jälle õigele teele.
  • suffiks
    TaivoS
    Huvitav, millal võetakse Türgis üles diskussioonid NATO-st lahkuda?


    NATO'st ei saa Erdogan Türgit välja vedada. Vähemalt niipea veel mitte. NATO on sõjaväelaste hulgas väga tõenäoliselt väga populaarne ja vajalikuna nähtav asi. Kui Erdogan hakkaks sel teemal tõmblema, teeks sõjavägi seda, mis viimane kord ebaõnnestus, aga mida nad enne seda on korduvalt ja korduvalt teinud. Sätiks ree jälle õigele teele.


    Huvitav miks tänapäeval on sõjavägi see mehhanism mis aegajalt riike õigetele teedele tagasi lükkama peab ?
  • Tin
    Huvitav miks tänapäeval on sõjavägi see mehhanism mis aegajalt riike õigetele teedele tagasi lükkama peab ?


    Sõjavägi on faktiline, pragmaatiline, konstruktiivne, tegevusele- ja tulemusele orienteeritud, analüütiline, võimekas, patriootlik, strateegiline, planeeriv, vigadest õppiv, kaitsev, vabastav organisatsioon.

    Poliitika on populistlik, kauplev, obstruktiivne, imagole ja muljele orienteeritud, kaalutlev, lipitsev, natsionalistlik, reageeriv, plaanitsev, komprat koguv, ründav, ahistav organisatsioon.


    Selleks hetkeks kui pragmaatiline, konstruktiivne, võimekas ja patriootlik üksikisik ja kogu opositsioon on komprat koguva, ründava, obstruktiivse, ahistava ja natsionalistliku riigimehhanismi vastu võimetu või ammu ära ruineeritud, ei ole enam kedagi järele jäänud, kes suudaks klannipoliitika vastu astuda.

    Suur a-sümmeetria on igasuguse opositsiooni juba ammu hävitanud.
    Üksikisiku suhtes tänu riigi repressiivaparaati kasutades a-sümmeetriliselt võimeka, kuid samal ajal lõputult korrumpeerunud poliit-reźiimi muutmiseks ei piisa enam tsiviilstruktuuridest.
    A-sümmeetrilise jõu vastu läheb vaja a-sümmeetriliselt tugevat jõudu.
    Kui üksikisik ei saa kumminuia vastu, siis kumminui ei saa kuulipilduja vastu.
    Kui kuulipilduja saab kumminuia vastu, siis kuulipilduja ei saa tuumapommi vastu.
  • Nüüd siis pakutakse piiramatut likviidsust seal pankadele a intresse ei tõsteta, sest sultanile selline asi ei meeldi.
    Üle kolmandiku Türgis antud laenudest on muu kui liiri põhised....
    Kuigi 1 lüütik ütles suht hästi, a la: "pole põhjust selle türgi jama levimisele mujale arenevatele turgudele, sest kusagil mujal pole võimul inimest, kes arvaks, et intresside tõstmine tekitaks inflat" on siiski osad pihta saanud ja pangad (BBVA, UniCredit, BNP Paribas) ka, kuigi exposure suht väike (EL suurpankadel kokku €82b).
    Sultan jaurab edasi, USA pastor ikka koduarestis. Eks läheb veel hullemaks asi vast.
  • Otseselt küll Türgit ei puuduta, ent sealkandis toimetavate tüüpide seltskond on ikka päris..... no ütleme siis, et värvikas. Lõbus kamp, või mis?

    Aserbaidžaani president Ilham Alijev, Iraani president Hassan Rouhani, Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, Venemaa president Vladimir Putin ja Türkmenistani president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov käevangus pärast allkirjastamistseremooniat.
  • Marvin, ma arvan, et sa oled (sisesta siia suvaline progressiivse noorsoo poolt kasutatav nirksõna)!

    P.S. Mida Meelis Pai seal paremal teeb?
  • Eee..... ma olen küll keeleloomes ka ise vahel päris kibe käsi, aga mis asi see nirksõna on?
    Täna näiteks leiutasin mõiste dessertauto :). Oli teist mingis kontekstis vaja :)
  • Aaa... et ma olen midagi mõnevõrra mõnede arvates justkui ehk vahel lausa tõenäoliselt ilmselt ? Vabalt võib olla.

    Seda pilti kommenteerides pidasin küll silmas seda, et Türgi ei ole Kaspia ääres ning sestap Erdogan pildile ei mahtunud. Regioonis lehvivast meelsusest ning suhtumisest demokraatiasse meil viljeletavas tähenduses annab see kaader sellegipoolest hea pildi. Äge kamp, ma ütlen.
  • Krugman NYTis: sama vanakooli psk mis juhtus aasias 1998 ja Argentiinas 2002, lõpuks on seal kõik pankrotis.
    https://www.nytimes.com/2018/08/11/opinion/partying-like-its-1998.html

    Ja tänane 5Y CDSi ralli on LAV kaasa lohistanud ja ARG peso teeb ka põhju.
  • Turkey raised the tariffs on US products: on cars to 120%, on alcoholic drinks to 140% and on leaf tobacco to 60%.
    Tariffs were also increased on cosmetics, rice and coal. Previously it said it would boycott US electronic products.
  • Ma kiiruga lugesin: "... it would boycott US election process."
    Vaat see oleks palju tõhusam vastulöök!
  • Minu arvates on Türgi ettevõtluskeskkond üpriski huvitav ning kui seal tahad läbi lüüa hästi, siis oleks hea kui oleks ka sealt maalt ja keelt rääkiv inimene meeskonnas, endalgi plaanis avada epood seal. Iseenesest on tegu väga suure riigiga ning tean samuti, et näiteks samuti Eestis tegutsev Askfinancer Eesti Laenude võrdlusportaal kavatseb avada enda lehekülje Türgis, sest hetkel on üpriski odav turule siseneda ning ilmselt eks see majandus ka jälle tõusma hakkab vaikselt.
  • Pigem peaks olema just neil uutel tuljatel Türgisse raskem siseneda kes tahavad Lääne kaupu Türgis müüa. Uute tulijate kaubad oleksid türklastele liirides palju kallimad kui vanade olijate kaubad kes juba tegutsesid seal enne liiri kursi kukkumist.
  • Sultan on putleri sõber olnud viimasel ajal ja too, läbi võimumängude, suutis türgi nii kaugele moosida, et tegid ära selle S-400 raketisüsteemi diili, esimesed tükid juba kohalgi türgis, mis NATO liikmesriik.
    Täna siis ameeriklased teatasid, et "hoiatasime ju selle lükke eest aga ikka ostsite venkudelt" ja et türgi tellimus 100-le uue põlvkonna sõjalennukile F-35 on tühistatud koos türgi osalusega kogu selles programmis, kuna pole võimalik tagada, et lennukite saladused ei leki läbi türklaste. Arizonas treenivad türklased peavad kuu lõpuks lahkuma.
    NATO nati kehvas seisus, sest väga suur liige tülitseb kõige rohkem maksva liikmega. Türgi pole enam täieõiguslik liige õhus toimuva osas nüüd, samas on 1 õhubaas Natol seal (Incirlik) kust lennatakse Süüria rünnakuid ja kus hoitakse taktikalisi tuumapomme. Saab näha, kuidas edasi, sultan on ilusa supi keetnud jälle.
  • Türgi liir on siis kukkunud viimastel päevade ajalooliste põhjadeni euro ja dollari suhtes st aasta jooksul 8,4 kuni 15.5 liirini euro eest. Türgi börsi järgiv ISHARES Türgi ETF TUR on siis taas 2018a suve põhjade juures ja hetkel 18,5 juures, kevadel oli 30. Arusaadav, et põhjus on liiri nõrgenemine, aga kas see ei ole võimalus omandada suht soodsalt osalus mõnes suuremas Türgi ettevõttes. Kas kellegil on mõni idee või firma, mis v'iks huvi pakkuda.
  • Üksikettevõtteid pole vaadanud, aga olen ostnud IQQ5.DE ETFi. Muidugi liiga vara, hetkel juba parajas miinuses. Samas usun, et kui kogu see globaalne tarneahelate kriis ükskord settib, on Türgi suurimate võitjate seas. Muidugi oleks huvitav, kui keegi mõne atraktiivse üksikettevõtte oskaks välja tuua.
  • Sultan ja isehakanud majandusspets... can't Accept that the Economy Doesn't Obey Him
    With his authoritarian-style of rule, his persecution of opposition figures and his interventions in interest rate policy, however, he has frittered away investors’ trust. Direct investment from abroad plummeted from $19 billion in 2009 to $5.8 billion last year, while rating agencies have downgraded Turkey’s creditworthiness to junk status. The country’s foreign debt has grown to $422 billion.
    Erdoğan apparently refuses to accept that the global economy doesn’t obey him the way his voters at home have long done. He believes he can simply carry on as before despite the crisis. This spring, Erdoğan fired 3. head of the central bank in 2 years because he refused to go along with the gov’s low interest rate policy. The country’s most important financial institution is now headed by Şahap Kavcıoğlu, a man notable primarily for his energetic defense of the president’s crude economic theories....jne. Infla 21,3%. Pildikesi pekkis riigist: Spiegel
  • Kunagi ma imestasin, et miks mu üks pooltuttav türklane endale üksi elamiseks ostis kusagile kõrghoonesse viietoalise korteri ja emale suure maja jnejne. Tagantjärgi tundub, et tegi pigem head otsused. Seal teenitud rahad tulebki võimalikult kiirelt kusagile ära paigutada.

    Ma mäletan mingeid kümne aasta taguseid jutte, et Türki tasub investeerida, sest nende buumima hakkamist toetas demograafiline seis vms. Väga noor rahvastik ja muu ilus jutt sinna juurde, aga enam nii täpselt ei mäleta ka. Sel ajal olid vist ka õhus Euroopa Liiduga liitumine.
  • No nüüd on Türgi liir ja aktsiad veel korralikult alla tulnud. Suurendasin täna IQQ5.DE positsiooni. Puhas spekulatsioon, ei muud. Arvata võib, et lõpuks sunnitakse Erdogan ühel või teisel moel intresside langetamise eksperimenti lõpetama. Meelepaha Türgi majandusringkondades on plahvatuse äärel.
  • "neto"
    No nüüd on Türgi liir ja aktsiad veel korralikult alla tulnud. Suurendasin täna IQQ5.DE positsiooni. Puhas spekulatsioon, ei muud. Arvata võib, et lõpuks sunnitakse Erdogan ühel või teisel moel intresside langetamise eksperimenti lõpetama. Meelepaha Türgi majandusringkondades on plahvatuse äärel.

    oplaa, täna ongi korralik litakas alla, üle 10% päevaga, peab jälgima.
  • Kõik mõistusega inimesed on hoobade juurest (keskpank, sultani nõunike hulgast) lahkunud, asemel on Yes-mehed.
    Sultan ei kavatsegi oma 'teooriat' muuta. Läheb veel hulga halvemaks see värk vast.
  • "opex"
    Kõik mõistusega inimesed on hoobade juurest (keskpank, sultani nõunike hulgast) lahkunud, asemel on Yes-mehed.
    Sultan ei kavatsegi oma 'teooriat' muuta. Läheb veel hulga halvemaks see värk vast.

    mhm, samas eks kuskil ole piir, kui hästi sa end tunneksid, kui täna maksab näiteks Enefit 4 euri ja homme tänu krooni kursi kukkumisele saab sakslane selle 2ga ära osta.
  • Valimisteni (nii pres kui parla) on max. 1,5 aastat aega (sultan otsustab millal) ja siis ka probleem, et erdogan manipuleerib valimisi vbl. Maainimeste seas ta AKP parteil ikka veel toetust peaks olema ja kas need ülejäänud kokkuleppele saaksid milleski. kst


    Igasugu sultan vs. konkurent polle: https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_2023_Turkish_presidential_election
  • "opex"
    Nagu nõuka lõpus meil, et vara väärtust 20%+ inflaga hoida kasutatakse kulda ja dollarit:
    www.theguardian.com/world/2021/dec/19/theres-jobs-but-no-money-turkeys-economic-crisis-begins-to-bite

    no türklastel on kogemus pikalt olemas, 90 alguses sai seal bisnesit aetud, iga kuu oli raha märkimisväärselt odavnenud, vahepeal oli lihtsalt ebatavaline aeg nende jaoks, kus ei pidanudki pealge palgapäeva kohe valuutavahetusse jooksma raha vahetama...
  • Võib-olla tasuks silm peal hoida ka Türgi kinnisvaral?
  • Krt jah, et eile nii vähe IQQ5.DE juurde võtsin at 7,6. Hetkel 9,75. Samas karta on, et see roller-coaster käib üles alla suurte amplituudidega ja kuidas asi lõpeb, ei tea keegi.
  • Sultan kuulutas välja uue plaani, seepärast ka see surnud kassi põrge, veel miski keerulisem kursi kompenseerimis- süsteem, a ta põhitees ikka sama endine.

    In Tuesday trading, Lira rose as much as 15%, after soaring 25% on Monday. The gains came after Erdogan pledged to compensate savers for currency moves that have eroded the value of bank deposits held in lira. The currency had fallen to record lows as the rise in the country's cost of living hit 21.7%. But at one point on Tuesday, it firmed to just over 11 to the dollar before falling back slightly.
    Why currency crash does not worry Erdogan? Despite the price rises, he has pushed the central bank to keep cutting interest rates. Last week, it reduced borrowing costs from 15% to 14% on Thursday. It was the fourth cut in as many months. Normally, central banks raise rates to combat rising prices, but president has called such tools "the mother and father of all evil". Now, gov. has promised to pay the difference between the value of savings in lira and equivalent dollar deposits. The lira is so distrusted that more than half of savings in Turkey are in foreign currencies and gold, according to central bank data.
  • Türgis on ju sotsialism. Ametiühingud otsustavad kui palju eraettevõtted iga aasta peavad palga tõstma. Üks koostööpartner ütles, et näiteks üle-eelmisel aastal otsustati +25% kasuks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon