Majandusalane suvepraktika
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Tere, olen Tartu Ülikooli majandusteaduskonna 2. aasta tudeng ning otsustasin siia kirjutada kuna tundub, et siin liigub ringi palju majandusalal aktiivseid inimesi. Eesmärgiks oleks leida suvine praktikakoht juulis/augustis Tallinnas. Valdkonnaks näiteks investeerimine, raamatupidamine, tegelikult see polegi kõige olulisem. Esmatähtis oleks leida koht kus saaks ka aktiivselt töötada ning end tõestada nii endale kui ka potentsiaalsele tööandjale mitte niisama ära istuda see aeg lihtsalt selle nimel, et praktika täidetud oleks. Kui leidub keegi kel on huvi ja oleks pakkuda midagi, siis ma võiks end juba lähemalt tutvustada. Samuti on oodatud kõik soovitused ja näpunäited kui kellelgi on omad kogemused mõnes ettevõttes praktika sooritamisega ning teab seda soovitada.
Tänud -
Proaktiivsus tuleb sulle kindlasti kasuks hea praktikakoha leidmisel. Suveks otsivad pangad endale praktikante. Kahjuks vist peamiselt telleriteks. Sügisel hakkavad aga audiitorbürood nö. peak-time'iks (jaanuar-mai) praktikante otsima. Soovitan soojalt võimalusel kandideerida. Mõne Big 4 juures peak-time aegu tehtud praktika ületab kogemuse poolest kordades enamikes ettevõtetes kogetu. Kahjuks ei paku nad aga midagi suveperioodiks. Igatahes edu otsingul.
-
Kuna minu teada ei ole ühelgi neljast kombeks praktikante värvata, siis peab sul BIG4-i praktikale saamiseks olema ette näidata vägagi märkimisväärsed õpitulemused. Lisaks pead omama kindlat visiooni praktika eesmärgi osas (a'la tahaks tööd teha väga hästi ei pela, pigem peaksid välja pakkuma omapoolsed variandid mida teha sooviksid - viia läbi mõni laiapõhine uurimus, osaleda mõnes nõustamisprotsessis jms.) ning samuti pead olema kõrgelt motiveeritud. Kui sind raamatupidamise pool huvitab, siis pead arvestama, et auditi valdkonnas ei ole suvisel hooajal arendavat tööd pakkuda kuna suvi on finantsauditi nn. off-season. Kui sul peaks aga tekkima mõte kooli kõrvalt ükskõik millisesse suure nelja auditi valdkonda tööle minna, siis võin kinnitada, et see võrdub põhimõtteliselt enesetapuga - peak-time tähendab sisuliselt seda, et teed tööd ca. 12/7 (ok, võibolla saad hakkama ka 11/6, kuid kurnav on see igal juhul ja töö kõrvalt koolis käimine kuulub pigem ulmevaldkonda). Kui kaalud peale kooli lõpetamist tööle asuda BIG4-i, siis pea meeles, et nende värbamiskampaaniad algavad tavaliselt märts/aprill ning tööle asutakse sügisel. Kuigi tööjõuvoolavus antud ettevõtetes on meeletu, siis selles osas on herr. Homer Simpsonil õigus, et saad seal aasta jooksul korraliku kogemuse, mis on heaks hüppelauaks edasisel karjääri planeerimisel.
Mis puutub pankadesse, siis otsitakse praktikante ka mujale kui telleriks. Kuid kuna tung parematele praktikakohtadele pangas on suur, siis pead arvestama kõva konkurentsiga. Samuti oleneb panga praktika kasulikkus sellest, kes satub sinu juhendajaks - kahjuks on nii, et praktikante kasutatakse tihtipeale lihtsamate ja rutiinsete tööde juures. Samas kui näitad ise üles initsiatiivi ja oled tubli, siis võid kokku puutuda ka mõningast vastutust nõudvate ülesannetega. Ma ei tea küll, mis on sinu eesmärgid ja mida sa tegelikult teha tahad, kuid kui sind huvitab ettevõtte juhtimine/finantsjuhtimine, siis minu soovitus on proovida leida praktikakoht ettevõtete panganduse osakonnas analüütiku/kliendihaldurina (või noh, siis nooremanalüütiku/nooremkliendihaldurina) - töö käigus puutud mõne kuu jooksul kokku 10-20 ettevõttega ning juhul kui tegemist satub olema ühe kindla sektoriga, siis on see ka piisav aeg, et tekiks esmane turutunnetus antud majandusharus.
Juhul kui sind huvitavad väärtpaberid ja aktsiaturud, siis tõenäoliselt ei ole ettevõtete pangandus sinu jaoks ja peaksid sihtima pigem privaatpanganduse analüütiku/maakleri kohta. Samas ei oska siinkohal väga nõu anda, kuna endal selles valdkonnas kogemused puuduvad.
PS. kui otsid praktikakohta panka algavaks suveks, siis praegu on veel kõige viimane hetk (kui mitte juba hilja) hakata pankade kodulehekülgi läbi kammima ja sooviavaldused teele saata. -
Markkos, PwC kasutab juba mitmendat aastat praktikante peak-seasonil. Praktikante otsivad kuulutustega nii oma kodukal, koolides kui ka FBs. Samas olen 100% Sinuga nõus kõiges mis puudutab auditis töötamist. Olen ise ühes suures mõned hooajad teinud ja tuleb tunnistada, et see pole kõigi jaoks.
Leox - nagu markkos juba mainis, siis täpsusta oma soovi ja viska õnged ise vette saates sooviavaldused ning CVd laiali. Alustada võid ju siitsamast LHVst.