Riigikogu valimised 2019 - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Riigikogu valimised 2019

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hetkeseisuga on siis 11 osalejat ja keskmine tulemus praegu:
    KE 29, RE 25, EKRE 21, SDE 11, ISA 8, E200 7
    Sellise tulemusega on üsna kindel, et saame uue Ratase valitsuse, KE-l on niipalju mänguruumi, et valitsuse ta kindlasti kokku saab.
    KE+RE (54 kohta)
    KE+EKRE+ISA (58)
    KE+3 väikest (55)

    Aega ennustusvõistluses oalemiseks on veel kuni 31.01 (kaasa arvatud).
  • Nuume
    Ühiskonnauuringute Instituut on Isamaa põhitoetaja Parvel Pruunsilla poolt loodud. Ma ei suhtuks väga tõsiselt selle organisatsiooi poolt tehtud küsitluse tulemustesse. Samas, kui küsitlus tehti plakatiaktsiooni teisel päeval, siis võis tera tõtt selles olla.


    Küsin igaks juhuks üle - kas olete veendunud, et Turu-uuringute ASilt ja Norstatilt on võimalik tellida tellija soovidele vastavaid küsitlustulemusi?

    MTÜ Ühiskonnuuringute Instituudi tellitud küsitlusest selgub, et 2019. aasta alguses on populaarseim erakond jätkuvalt Keskerakond, kuid teist-kolmandat kohta jagavad Reformierakond ja EKRE, kelle toetus on võrdne. Küsitluse viis läbi 3.- 9. jaanuarini Turu-uuringute AS.
    Ühiskonnauuringute Instituudi igas küsitluses palutakse vastajatel öelda lisaks muudele küsimustele oma erakondlik eelistus. Eelmise aasta viimane küsitlus viidi läbi 13.-19. detsembrini ning selle aasta esimene küsitlus 3.-9. jaanuarini. Eelmise aasta lõpu seisuga võrreldes pole erakondade toetusprotsentides märkimisväärseid muutuseid toimunud.
    Selgelt kõige popularsem erakond on Keskerakond (26%), kellele järgnevad võrdse toetusega Reformierakond (20%) ja EKRE (20%). Neljandal kohal on SDE (12%) ning viiendal Isamaa (9%). Valimiskünnise ületab ka Eesti 200 (7%).

    MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et alates sügisest püsivalt üle valimiskünnise olnud Eesti 200 toetus on plakatiaktsiooni järel langenud kahele protsendile. Kõige populaarsemad erakonnad on Keskerakond ja Reformierakond. Küsitluse viis 7. - 13. jaanuarini läbi uuringufirma Norstat ning sellele vastas 1071 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku.

    MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut tellis jaanuari alguses küsitluse uuringufirmalt Norstat, et küsida inimeste erakondlikku eelistust enne valimisi. Instituut viib regulaarselt läbi küsitlusi erinevatel teemadel ning teeb tulemuste võrdlemise eesmärgil koostööd erinevate uuringufirmadega.

    Küsitlusest selgub, et kõige populaarsemad erakonnad jaanuari esimese poole seisuga on Reformierakond ja Keskerakond, kelle toetus on võrdne (27%). Kahest esimesest jääb selgelt maha, kuid samas kindlalt kolmandal kohal on EKRE (20%). Neljandal kohal on SDE (10%) ning viimasena ületaks valimiskünnise Isamaa (7%). Eesti 200 toetus, mis veel jaanuari alguses läbi viidud küsitlustes ületas valimiskünnist, on langenud 2%-ni ning praeguse seisuga Riigikokku ei pääseks.
  • Eilses AKs rääkisid RE ja KE sama juttu. Vist olid samalt tüübilt tellinud ning too ei viitsinud topelt tööd teha:
    - EKREga on koostöö välistatud;
    - Teine suur pole vaenlane, pigem praegune konkurent ning tulevane liitlane;
    - Põhiülesanne on teisest suurest rohkem hääli saada.
  • Kesk ja Ref - nagu varemgi öeldud - ühe tagumiku kaks kannikat .

    Europarlamendis hääletavad / hääletasid kah koos kui Yanatoomikumi mõned venelembesed soolod välja jätta .

    Või õigemini, seda mida Gräzin seal praegu teeb, ei teagi. Kuid tema pole ka ref enam .
  • "Küsitlusest selgub, et kõige populaarsemad erakonnad jaanuari esimese poole seisuga on Reformierakond ja Keskerakond, kelle toetus on võrdne (27%). Kahest esimesest jääb selgelt maha, kuid samas kindlalt kolmandal kohal on EKRE (20%). Neljandal kohal on SDE (10%) ning viimasena ületaks valimiskünnise Isamaa (7%). Eesti 200 toetus, mis veel jaanuari alguses läbi viidud küsitlustes ületas valimiskünnist, on langenud 2%-ni ning praeguse seisuga Riigikokku ei pääseks."

    Ma arvan, et Eesti 200 reitingu katastroofiline langus oligi selle plakatiaktsiooni TEGELIK põhjus, mida soovitasid saavutada need, kes TEGELIKULT olid selle taga. Veelkord , kuidas see võimalikuks sai? Eesti 200 niigi oli lühikese ajaga kaotanud pea kogu toetuse, ja seda selle tõttu, et alates suvest aetakse ebareaalset poliitikat. Kas natuke arukamate isikute liitumine muudab seda poliitikat?

    Eesti 200 võib loota ainult häältele "soost", kuid "soo" on mitte vaadeteta, vaid poliitilise eelistuseta. Vaated on neil olemas. Üheks jooneks on selge Putini vastane, Keskerakonna vastane, sotsialistide vastane hoiak, Ratase vastane, Toomi vastane, Kõlvarti vastane, Ossinovski vastane hoiak. Kas uued inimesed on suutelised siin midagi üles ehitama järele jäänud pooleteise kuuga?
  • Praegust pilti vaadates võiks ennustada midagi sellist - kesikud kahjuks võidavad ning saavad 28 häält. Teiseks tuleb EKRE 25 häälega, jättes reformile kolmandana 22 kohta. Sotsid saavad 13 kohta, Isamaa 8, E200 punnitab ka üle piiri napilt ära - 5.

    Valitsuse paneb kokku üks eriti ümmargune mees ning selleks, et hääled kokku tuleksid, võetakse reformaritele lisaks punti isamaalased, kes saavad seda kajastada kui suur töövõitu ja tagasitulekut. Ref ei taha sotse valitsusse, EKRE jälle ei saa sotse punti ning tädi Kajal on raske EKREga koalitsiooni teha - praegused jõulised avaldused värvivad end sisuliselt nurka. Kõikide märkide järgi on koalitsiooni kahel suuremal liikmel tegelikult diil koos.
    Punnseis ja sisuliselt samal kursil edasitoimetamine kui praegu.

  • Millest selline üksmeel KE edu osas?
    Viimati, kui valijad hinnangu andsid, jäädi ju teiseks. Seda koos Savisaare brändiga. Mis neil nüüd siis paremat on?
    Valitsemisaja jooksul tehtud muudatused pigem taandavad ennast ära. Ja pole enam ka sellist kuju, kes partei kahte poolust kokku seoks.
  • mtr
    Millest selline üksmeel KE edu osas?
    Viimati, kui valijad hinnangu andsid, jäädi ju teiseks. Seda koos Savisaare brändiga. Mis neil nüüd siis paremat on?
    Valitsemisaja jooksul tehtud muudatused pigem taandavad ennast ära. Ja pole enam ka sellist kuju, kes partei kahte poolust kokku seoks.


    "Keskmisele" Jaanile või Ivanile ilmselt sobib selline ümmargune, ilma nurkadeta, kõikides suundades "veerev" amorfne moodustis, kus ühes servas tegutsevad Toomikud, Looned, Ivanovad;
    teises Ratased, Simsonid, Repsid, vahel sekka ka siis Kalju- ja Karilaide ning Aasasid ja Klandorfe.

    Pidevalt justnagu otsustatakse ja tehakse midagi, aga samas millegi sellise otsustamisest, mis valijaskonna seas suuri vastuolusid ja jama põhjustaks, hoidutakse.
    Kogu "kompott" peaks siis eelduste kohaselt valimiste võidu koju tooma.
  • Valitsusparteil on alati tohutu eelis opositsioonipartei ees .

    Nad on nähtavad. Nad on kogu aeg pildil, Ja neid ka peksab mainstream vähem kui siis kui oldaks opositsioonis . Kui olete märganud,siis nüüd on paaria roll sujuvalt üle läinud EKRE-le, keda nii Postimees, ERR kui Luige väljaanded üksmeelselt taovad .

    Pealegi viimased aaastad oli Savikas keskil pigem kui veskikivi kaelas, ta ei võimaldanud toetuspinda laiendada, kuid ustavate jüngrite häältest oli juba maksumum võetud ,neid enam juurde ei tulnud .

    Eesti majandusel läheb hästi, töötus on väike ja palgad tõusevad .Aktsiisiäpardused pannakse tavavalija poolt pigem Ossinovski süüks .

    Tulumaksumuudatus Keski eriti ei haava, sest keskmisest jõukam valija, kes sellega kaotas, nende poolt niikuinii ei hääletanud, kuid need 450 000 inimest, kes nüüd oma rohkemmakstud tulumaksu tagasi saavad, ei saa selle peale vihased olla. Mis sa ikka vihastad kui enne valimisi raha saad ? Ehkki see on omaenda raha, mis oli riigi käes hoiul, kuid ikkagi raha .

    Peakonkurendil on ka nõrk esinaine, õieti pole Refil peale Ansipit olnud ühtki tugevamat liidrit . Ratas on ka suutnud parteilõhe pealtnäha kinni kleepida ja mis veelgi tähtsam, Eesti valija jaoks väga ebameeldiva Toomi-Kõlvarti tiiva avalikkuse eest peaaegu ära peita . Pole juhuslik,et just valimiste eel on eestikeelsest meediast peaaegu kadunud see Keski alatine kiunumine kuidas venelastele kogu aeg liiga tehakse ja nende soovidele vastu ei tulda . Nüüd on selle teema üle võtnud Gruz200 ja nagu näha,väga viletsa eduga

    Nii et tähed on Ratasele üsna soodsad .

    Ainsad murepilved Keskil on seotud rahaga, mida Refil näib ikkagi hoopis rohkem olema, kuid sellises soodsas seisus peaks Ratase kamp olema küll ülimalt äbarik kui võitu ära ei too .
  • Ma igatahes hoian tugevalt pöialt, et Guz200 üks tipptegija Margus Tsahkna ei pääseks enam mitte ühtegi valitavasse kokku saadikuks. Vabandage väga, aga kaasinimeste ning raadiokuulajate tervist tuleks säästa. (Vihje - ületamatu mölageneraator, muust rääkimata.)
  • Need praegused küsitlused ei tarvitse veel kuigi põhjapanevad olla. Ennegi juhtunud, et kõrge eelreitinguga parteid saavad valimispäeval sootuks vähem, kuna nende valijad ei viitsi valima minna, arvates "niigi hästi neil läheb".
    Pakun, et veebruari lõpus tõuseb see valima-ärgitamine rohkem esile. Sots-meedias on lärmi palju, aga valimisteajaks on paljudel muud ja targemat teha. E-valimised vast päästavad.
    Millist valimisaktiivsust ootate neil valimistel?
  • Minu ennustuse kõige olulisem punkt oli ja on tegelikult see, et EKRE ületab ootusi ning reformarid hävivad, mitte niiväga see, et kesikud kuidagi hirmus tugevad oleksid. Seega KERE ei saa absoluutset enamust ning koalitsiooni tegemiseks on kolmandat osapoolt vaja.
  • Panen siis natuke vastuvoolu:
    EKRE 28
    KE 26
    RE 26
    SDE 8
    ISA 8
    ERE 5
  • Ref 28
    KE 26
    SDE 16
    EKRE 15
    E200 9
    Isamaa 7
  • Ref 28
    Kesk 25
    EKRE 22
    SDE 12
    Isamaa 9
    E200 5

    Esimese hooga KERE valitsus, mis aga mõlema osapoole liikmete akna alla mineku tõttu varsti kolmandat partnerit otsima hakkab. Kuna sotsid, Isamaa ja E200 kõik selleks kolmandaks saada tahavad, saame tegelikult üsna stabiilse valitsuse.
  • Kas EKRE pink on tõesti nii pikk, et saada 20-30 kohta Riigikogus? Ma ei usu ja seda kahest põhjusest tulenevalt:
    1) uuringutes inimene ei avalda oma tegelikku arvamust
    2) uuringutes küsitakse parteid, mitte konkreetseid inimesi, küll aga võib parteid valinud inimene sattuda kimbatusse, sest tema valimisringkonnas ei ole ühtegi tuttavat EKRE liiget

  • RE-27
    KE-21
    EKRE-26
    E200-4
    SDE-12
    I-11
    Ma kahtlustan, et sadistikas on täna palju neid kes tegelikult ei julge või taha öelda, et mõtlevad EKRE poolt hääletada. Keski kohta tõmmatakse veel saag käima, lugege või tänast Eesti Ekspressi kuidas seal aastaid rahaasjad käisid, midagi pole muutunud ka täna, võlad ajavad võlgu taga ja proks endiselt uurib.
  • RE-28
    KE-24
    EKRE-21
    E200-5
    SDE-7
    I-16
    Soovunelm, et REF võidab. Parim valik halvast...
  • TauriA
    Kas EKRE pink on tõesti nii pikk, et saada 20-30 kohta Riigikogus? Ma ei usu ja seda kahest põhjusest tulenevalt:
    1) uuringutes inimene ei avalda oma tegelikku arvamust
    2) uuringutes küsitakse parteid, mitte konkreetseid inimesi, küll aga võib parteid valinud inimene sattuda kimbatusse, sest tema valimisringkonnas ei ole ühtegi tuttavat EKRE liiget



    Mul on täpselt sama küsimus, nende valimisnimekirja vaadates on päris keeruline isegi 15+ kohta näha.

    Terve mõistus tõrgub sellist seltskonda valimast - https://www.err.ee/898933/ekre-noorteorganisatsiooni-juht-tunnistab-sotsiaalmeedias-trollimist

    Mitte just kaugel minevikus olid vist Tallinnas keski palgal ka mingid komenteerijad?
  • PS. MultiKulti200 jääb üsna dramaatiliselt alla künnise ja kõik hääled loetakse mitu korda üle enne lõplikku valimistulemuste kinnitamist...
  • Marvin
    Praegust pilti vaadates võiks ennustada midagi sellist - kesikud kahjuks võidavad ning saavad 28 häält. Teiseks tuleb EKRE 25 häälega, jättes reformile kolmandana 22 kohta. Sotsid saavad 13 kohta, Isamaa 8, E200 punnitab ka üle piiri napilt ära - 5.

    Valitsuse paneb kokku üks eriti ümmargune mees ning selleks, et hääled kokku tuleksid, võetakse reformaritele lisaks punti isamaalased, kes saavad seda kajastada kui suur töövõitu ja tagasitulekut. Ref ei taha sotse valitsusse, EKRE jälle ei saa sotse punti ning tädi Kajal on raske EKREga koalitsiooni teha - praegused jõulised avaldused värvivad end sisuliselt nurka. Kõikide märkide järgi on koalitsiooni kahel suuremal liikmel tegelikult diil koos.
    Punnseis ja sisuliselt samal kursil edasitoimetamine kui praegu.


    Kui nii läheb, nagu sa ennustad, siis tuleb meil KE+EKRE valitsus. Need saavad omavahel kokku lepitud küll ja KE vaatab rõõmuga kuidas RE edasi opositsioonis sitsib.
  • Madis89
    Mitte just kaugel minevikus olid vist Tallinnas keski palgal ka mingid komenteerijad?

    Eesti Esmane Esitrollija on ju praegune "välisminister", kes noore poisinagana oma isandale üritas sedasi kasulik olla.
  • Proovin ka:
    KE 32
    RE 28
    EKRE 19
    SDE 14
    ISA 8
  • TauriA
    Kas EKRE pink on tõesti nii pikk, et saada 20-30 kohta Riigikogus? Ma ei usu ja seda kahest põhjusest tulenevalt:
    1) uuringutes inimene ei avalda oma tegelikku arvamust
    2) uuringutes küsitakse parteid, mitte konkreetseid inimesi, küll aga võib parteid valinud inimene sattuda kimbatusse, sest tema valimisringkonnas ei ole ühtegi tuttavat EKRE liiget

    Mitte ainult kohaliku valimsringkonna EKRE nimekirja vaadates, vaid ka üleriigilisi esinumbrite puhul tekib küsimus, et, kes k***t need veel on?! Helmed, Madison ning paari nime tean veel, ühte nendest ainult sellepärast, et tegi 90ndate alguses puhast natsipropagandat ja ongi kõik...
  • Kes see sealt EKRE nimekirjast natsipropagandat tegi?
  • ttrust
    Kes see sealt EKRE nimekirjast natsipropagandat tegi?

    Las ta olla, 90ndate alguses tehti igasugu lolluseid.
  • Tuleb välja, et Gruz200 tegevjuhi (kes osales Vabaduse platsi intsidendis) vend oli liikmeks värvatud, kuigi oli teada tema kehtiv kriminaalkaristus narkokuriteo eest 2012.aastast. Välja arvati alles peale konkreetset päringut.
    http://epl.delfi.ee/news/eesti/praegused-ja-endised-kriminaalid-eesti-200-s-kaks-visati-valja-uks-lahkus-ise-ulejaanutele-andestatakse?id=85043897
    Kas seis on tõesti nii s... poliitikas, et polegi kedagi liikmeks võtta või juhtivad-korraldavad inimesed lihtsalt ei mõtlegi enam?
    Palju üldse neis esitatud valimisnimekirjades kohtust läbi käinud ja senikehtiva karistusega kaabakaid võib olla? Või tehakse valimiskomisjonis neile nimekirjadele siiski mingi eelkontroll riigiregistritest?


  • http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/eesti-200-nimekirja-top-5-kristina-kallas-lauri-hussar-meelis-niinepuu-kadri-tali-ja-tiia-sihver?id=85046551

    Kõikvõimalikke karvaseid ja sulelisi nimekirjas. Meie "vana sõber" Ivar Soone kah (Põhja-Tallinn).

    See sai ka kinnitust, mille eest Hussar end viimasel hetkel maha müüs. Oleks tore küll, kui künnist ei ületataks ja tehing aia taha läheks.
  • Uute parteide probla ongi see, et poliitikuid on Eestis vähevõitu - tuleb võtta kõik, olenemata maailmavaatest, ning tulemuseks on partei, kelle poliitiline suunitlus ja eesmärgid olenevad sellest, kellele küsimus esitada. Vabaerakonnast ma ei saanudki aru, kuhu nad skaalal sobiksid.
  • Olevik, õnneks on parteide puhul nii, et nad teinetise järgi valvavd, et seadust ei rikutaks, nagu näiteks toodud kurjategijad parteinimekirjades. Ajakirjanikud annavad ka oma panuse.
  • Hussar ei "müünud" end viimasel hetkel . Hussar oli kogu aeg seal kambas ja kasutas oma Postimehe peatoimetaja positsiooni, et teha parteile tasuta promo ja reklaami Eesti suurimas meediaväljaandes . Õigemini, et teha seda ajalehe omanike raha eest, õigupoolest oleks kogu selle sisuturunduse eest partei pidanud soolast hinda maksma . Kuid nad leidsid teise tee ,kus raha ei kulu nii palju .

    Meenutan, et Postimees oli esimene, kes avaldas Gruz200 manifesti juba 2.mail 2018 aastal .

    https://arvamus.postimees.ee/4481928/uue-poliitilise-liikumise-manifest-eesti-200-vajab-julgeid-eestvedajaid

    Kui vaatame kuipalju on E200 nn. "uudised" ja haipi Postimehes kogu 2018.a jooksul, siis niipalju ei leia seda isegi refi kohta, rääkimata teistest parteidest.
    Teine uus tulija, Elurikkuse partei, pole saanud pooltki seda promo,mis Gruz200.

    Seda on isegi rohkem kui sõimu ja kõntsa EKRE pihta, ehkki viimast on väga palju .

    Pole ka juhuslik, et Postimees salvestas kohe lapsevankriga provokatsiooni Vabaduse väljaku miitingul sellal kui teised meediaväljaanded selle magusa klipi maha magasid. Sel lihtsal põhjusel, et teised ei osanud seda oodata ja seal kaameraga valmis olla . Provokatsioon ei kukkunud küll nii välja kui provokaatorid lootsid ja keegi miitingu turvajaist väikelast vankris pikali ei lükanud ega ka tema isaga kaklema ei hakanud. Siis püüdis Postimees teistelt klipi kasutajailt selle esitamisõigust ära võtta, kes paljastasid provokatsioonis osalenud kolme isiku nimed ja seotuse E200-ga . Kuid ka see ei õnnestunud .

    Minu oletus, et Hussar ei lahkunud ise . Omanikud andsid talle kinga, sest tema ülimalt kallutatud Gruz200 propaganda läks juba üle igasuguse võlli . See oli juba midagi taolist, mille üle Goebbels oleks uhke olnud .

    Kuid omanikud soovisid siiski vähemalt näiliselt säilitada mingit "sõltumatu ajakirjanduse" moodi asja oma väljaandes, sest keegi ei taha maksta propagandalehekese eest
  • Soovitan ruttu interneti- ja elektrikaablid läbi raiuda. Kiiritab.
  • Naised saunas rääkisid, et:
    RE-29
    KE-26
    EKRE-18
    E200-7
    SDE-13
    I-8
  • just ilmus uudis, et anu saagim kandideerib roheliste nimekirjas. ma arvan, et selle valguses peate küll kõik enda ennustused ümber vaatama :D
    aga minu pakkumine siis selline:
    KE: 32
    RE: 30
    EKRE: 13
    SDE: 12
    IS:9
    E200: 5
  • Nagu aru saan, siis enamik on veendunud, et tuleb KERE või REKE ?
  • See on kahjuks paratamatus, umbes nagu geograafilisest asukohast tingitud halvad ilmastikuolud.
  • meelis07
    See on kahjuks paratamatus, umbes nagu geograafilisest asukohast tingitud halb kliima.


    Päris hea mõte. Sellises kliimas on valija võimeline langetama mõistlikke otsuseid vaid siis kui talle on enne seda 50 aastat PNi tehtud ja siis ka ainult järgmised kümmekond aastat.
  • Kuulsin et kanepiroheliste nimekirjas kandideerib igasuguste tekstide kribaja Mikk Pärnits kes on tuntud selle poolest, et tüüp peksab segast.
    Samuti kandideerib seal partei nimekirjas Jakko Väli.
  • Ajakirjandusest polegi läbi kajanud see info, et käärkäsi kandideerib Riigikogu valimistel. Need on vist esimesed valimised peale aastat 1987 või 1988 kus tüüp ei kandideeri?
  • ttrust
    Ajakirjandusest polegi läbi kajanud see info, et käärkäsi kandideerib Riigikogu valimistel. Need on vist esimesed valimised peale aastat 1987 või 1988 kus tüüp ei kandideeri?


    Chuck Norris samuti ei kandideeri aga võita võib ikka.
  • ttrust
    Ajakirjandusest polegi läbi kajanud see info, et käärkäsi kandideerib Riigikogu valimistel. Need on vist esimesed valimised peale aastat 1987 või 1988 kus tüüp ei kandideeri?


    Selles võib alles täna peale 18.00 kindel olla ... kuni selle ajani on kandidaatide registreerimine avatud :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon