Telesari Pank ja 90ndate pangandus
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Eile linastus siis ETVs pikalt reklaamitud 90ndate pangandusest rääkiv telesari Pank.
Tean, et siin paljud siinsed foorumlased olid tol ajal panganduses tegevad.
Kui juhtusite vaatama, siis kuidas Teile meeldis? Mitte niivõrd filmikeel, milles lugu jutustatakse, vaid sisu ja selle kokkulangevus tegelikkusega ...
Minu karjäär panganduses algas küll alles 2002, aga tutvusringkonna kaudu olin päris hästi kursis ka pangandusega 90ndatel, paljud tollased koloriitsed tegelased ju minu kooli- ja ülikoolikaaslased või siis hilisemad kolleegid LHV-s ... sestap asutasin end põnevusega sarja esimest osa vaatama.
Paraku sain pettumise osaliseks - hetkel ei oska küll täpset põhjust formuleeerida ... -
Kuuldavasti ETV lausa geoblokeeris seda sarja, et keegi seda välismaal näha ei saaks.
Kas soovitakse, et pettumus jääks riigi piiresse püsima? -
Mina vaatasin ja naersin mitmeski kohas. Aga pigem läksid mõtted rändama ja mingitele omal ajal ise läbi elatud sündmustele, nii et selles mõttes väga kaasakiskuv storyline esialgu ei olnud. Aga vaatan üsna tõenäoliselt ka järgmist osa, nii et suurt pettumust ei olnud.
-
Tegijate ambitsioon oli liiga suur, PR-kampaaniaga köeti ka ootused sarjale väga üles. Tulemus oli nurgeline, aga ebaõnnestumiseks ka ei peaks. Hästi oli tabatud ajastu energiat ja kontraste. Anname aega, 9 osa veel ees:)
-
... ja Hansapanga lugu vajab jutustamist, väga vähe on olnud 90ndate ärimaailma jäädvustamist asjaosaliste endi poolt. Ons peale Daniel Vaariku "Praktikaaruande" veel üldse midagi?
-
Vaatsin. Olles olnud sel ajal selles pangas tegev oli minu meelest ajastu õhkkond nii pangas, kui ka üldse hästi ära tabatud.
Küll jäid pisut peategelste karakterid veidi arusaamatuks. Tiina oli täpne aga Jüri oli pigem Hannese moodi, Hannes (?) täitsa arusaamatu ja Lõhmus oli kah, nii ja naa -
...teadjate/tegijate suunalt tuli insaidi, et esimene osa kulus (teadlikult) atmosfääri loomisele ning alates teisest osast pidavat korralikuks andmiseks minema. Asi äkki lihtsalt selles, et paljude jaoks siin foorumis pole atmosfääri loomine vajalik. Me juba teame. Seega ma kavatsen teise (ja ehk kolmandagi) osa ära vaadata, enne kui otsustan.
-
The Wolf of Wall Street deja vu kuidagi kohati ja liiga klišee, muidu vaadatav. See glamuur, kokaiin ja pidu kordus kaadrites liiga palju.
-
Ma jagan Henno seisukohta, tundsin samuti mingil põhjusel pettumust. Peale kerget asja peale mõtlemist arvan, et asi on selles, et sarja on üritatud söödavaks teha kõikidele võimalikele sihtgruppidele, mistõttu on nö. tavavaataja jaoks teravust ja erialasust maha keeratud. Selle tulemusena ongi pangandust, äri ja ajastut tundvate vaatajate jaoks toimuv liiga ümmargune ja ülejäänute jaoks ikkagi veidi segane. Aga parem kui Lõks sellegipoolest.
-
mx77
Vaatsin. Olles olnud sel ajal selles pangas tegev oli minu meelest ajastu õhkkond nii pangas, kui ka üldse hästi ära tabatud.
Küll jäid pisut peategelste karakterid veidi arusaamatuks. Tiina oli täpne aga Jüri oli pigem Hannese moodi, Hannes (?) täitsa arusaamatu ja Lõhmus oli kah, nii ja naa
Ma arvan, Sa tead selle vea, et otsid sarja tegelaskujudele täpseid vasteid tegelikust elust ...
stsenarist Tarmo Jüristo (kui ma õigesti mäletan, siis üks esimesi Hansapanga töötajaid) ütleb nii
Siin on vastuseks jah ja ei. Kaudselt ja laiemas plaanis muidugi näeb, aga kutsuksin siinkohal juba ette üles niipalju kui võimalik hoiduma sellest kahtlemata väga ahvatlevast äraarvamis- ja seostamismängust, mis taandaks loo tegelasi päris inimestele.
Kuigi mõne tegelaskuju puhul on ilmselt raske mitte märga sarnasusi ja paralleele tegelike, rohkem või vähem tuntud inimestega, siis sellistena, nagu nad ekraanile jõuavad, on kõik tegelased välja mõeldud. -
Henno Viires
Ma arvan, Sa tead selle vea, et otsid sarja tegelaskujudele täpseid vasteid tegelikust elust ...
Selle kohta oli üks hea repliik: "Ka karakterid on justkui originaalloost võetud. Andreas Kaju viskas Twitteris nalja, et Raasuke mängib seriaalis iseennast. Tegelikult ta pidas silmas Sergo Varest, kes filmis esitab Toomas Pisukese rolli."
:) -
marti837
The Wolf of Wall Street deja vu kuidagi kohati ja liiga klišee, muidu vaadatav. See glamuur, kokaiin ja pidu kordus kaadrites liiga palju.
Pidu oli tollal palju, see noor seltskond, kes tollal Hansas töötas, sisuliselt ka elas seal. Iga reede õhtul tõmmati patshokkidega kaherealised H. Bossi pintsakud selga ja mindi XL klubisse. Kokaiini küll ei olnud, see on ilmselt kirjanduslik liialdus. -
Karum6mm
...teadjate/tegijate suunalt tuli insaidi, et esimene osa kulus (teadlikult) atmosfääri loomisele ning alates teisest osast pidavat korralikuks andmiseks minema. Asi äkki lihtsalt selles, et paljude jaoks siin foorumis pole atmosfääri loomine vajalik. Me juba teame. Seega ma kavatsen teise (ja ehk kolmandagi) osa ära vaadata, enne kui otsustan.
Sellisel juhul mina ei tea, mida selle atmosfääri loomise all seal silmas peeti. Kui esimesed kaadrid algasid, siis hakkasin kodus kõva häälega naerma: "Jälle, tehakse kõrget kunsti!" Ja edasi läkski asi samas võtmes - iga stseen algas pika vaikusega ja peategelane terve episoodi sisuliselt ainult seisis ühe koha peal. Ok, oli paar naljakat fraasi, kuid näitlemine ja karakterid jäid küll pigem kuhugi Heeringa tasemele.
Poole episoodi peal lugesin veebist, et...
"Me vaatasime enne seriaali pihtahakkamist ka väga palju välismaa seriaale. Hakkasime kolm ja pool aastat tagasi teele minema ainult selle mõttega, et teha üks seriaal, mis nagu olekski välismaa oma. Ehk seriaal, mida kõlbaks ja huvitaks ka väljaspool Eestit inimestel vaadata. Et see lugu kõnetaks publikut palju-palju kaugemal kui Eestis," rääkis Aguraiuja Raadio 2 saates "Bert Järvet".
Selle peale meenus mul ainult X-Filesi piloothooaja kvaliteet. Nojah, olid ka 90-ndad...
Eks paistab, kuidas edasi läheb. -
DonRoberto
Sellisel juhul mina ei tea, mida selle atmosfääri loomise all seal silmas peeti. Kui esimesed kaadrid algasid, siis hakkasin kodus kõva häälega naerma: "Jälle, tehakse kõrget kunsti!" Ja edasi läkski asi samas võtmes - iga stseen algas pika vaikusega ja peategelane terve episoodi sisuliselt ainult seisis ühe koha peal. Ok, oli paar naljakat fraasi, kuid näitlemine ja karakterid jäid küll pigem kuhugi Heeringa tasemele.
Klassikokkutulek 3 tuleb hiljem -
BOSSi pintsakud 90ndatel? I find that hard to believe. ;-)
-
Karum6mm
Sa oled ikka liiga noor :D
Mul on vist vanematekodus kuskil kastipõhjas alles. Märgusõna on juut Aabram, töötas vist hiljem ka T-Stuudios või kuskil sellises putiigis. -
Okei, Aabramist olen kuulnud. Usun. :)
-
mx77
DonRoberto
Klassikokkutulek 3 tuleb hiljem
Ma saan aru, et suur plaan Casiost tõmbas paljudel nostalgiakellad käima: "Vaadake, vaadake, ongi 90ndad!" Kuid suuresti oli tegemist samasuguse fan service võttega, millega uut SW-i peedistati. Ma lihtsalt polnud valmis selleks, et 90-ndad ulatusid ka kaadri taha.
Siiski oli ka veidi kaasaega - buss millega Toomas sõitis, näis olevat küll praegune liiniteenindaja. :D -
Kõik kõlblikud klipid kulusid teaserite jaoks ära, filmi enda jaoks suurt midagi ei jäänudki.
Atmosfäär - võibolla hakkan seniilseks jääma, aga ma justkui mäletan asju veidi teistmoodi.
Ja need pidustseenid! Keegi on ilmselgelt liiga palju Hukkunud Alpinisti vaadanud.
Kokkuvõttes - 4 palli 10-st. Lootsin palju rohkem. -
Huvitav, mida on 10-s osas näidata? Sellise tempoga oleks vist vähematest piisanud. Aga eks näe.
-
mx77
Oli tuttavat ja seda mis vale tundus. Vähemalt panin enda mälestustes kaevama ja mõtlema.
Keegi suudab täpsemalt kommenteerida, mis aastal esimese osa tegevus pidanuks toimima? Äripäeva kaanel olnud lugu Tartu kommenrtspanga pankrotist dateeriks tegevuse 94.a sügisesse, mingid tegelaskujud viitavad varasemale ajale, interjöör ja kontori disainikeel olid pigem hoopis hilisemast. Story mõttes pole detailitäpsus muidugi oluline.. -
1994 pankrot oli selline "tehniline" sündmus. Pauk ise käis ikka 1992 novembris, kui lisaks TK-le läksid suurematest põhja ka UBB ja PEAP.
-
Karum6mm
Võin eksida, aga seriaalist "Salmonid" (1993-1995) on meelde jäänud ilmselgelt vale numbri HB ülikond Guido Kanguri kangelase ümber, mis kiskus lausa koomiliselt.
(niuks @väidetavalt_pole_Salmonitest_säilinud_ühtegi_koopiat) -
Kui tahate panganostalgiat 30 aasta tagusest ajast,siis vaadake parem Capital City ´t,mis kunagi jooksis vist ka Eesti teleekraanidel. Kiviaegsed arvutid, faksid ja telliskivisuurused telefonid. Inimesed aga sama eduahned ja lõbujanused nagu alati .
https://youtu.be/nNujMB_mN4A -
Ma käisin kinos kaht esimest osa vaatamas, seltskonnas hulk tollases panganduses toimetanud tegelasi - ühest teisest toonasest toredast pangast küll. Minul panganduses töötamise kogemust ei ole, ent suur osa mu sõpruskonnast toimetas toona erinevates pankades, Hansas ka. Nii et seda õhustikku on nuusutatud küll.
Mulle meeldisid need esimesed kaks osa väga - see on ikka professionaalselt tasemelt uus tase Eesti seriaalinduses küll. "Pank" ei ole dokumentaal, vaid ajastu üldistus ning sellisena väga lahe. Ja see, et see sari tõestab, et filminduses raha teenimiseks tuleb raha kulutada, on tulevikku silmas pidades ehk oluline. -
Ainuke mis on fake esimeses osas on see ööklubis tibidega tantsimine. Tibid nii uhkelt riides ei olnud (uhked kleidid ja see kivide makeup on 2018 ). Triip iseenesest on ikka pigem 2000 ndate teema. 94-96 olid kõik nii vaesed.
Muu on super, mul tuli peaaegu pisar silma kui seda seriaali vaatasin. Siiamaani meeles, kuidas mängisime Hansa tegelinskitega üle võrgu DOOMi, mis oli siis puhas ulme. -
Miks see DOOMi mängimine ulme oli? Me mängisimi pidevalt DOOMi, kusjuures DOOM jooksis panga peaserveris. Ükskord sai liiga vara mängima hakatud, nii et panga pearaamatupidaja läks arvutipoistele kurtma, et huvitav mis sellel serveril täna viga on, et ei saa kuidagi päeva ära lõpetatud.
-
See peostseen oli vist noogutus VIBE kostüümipidudele, mis tõsi 1998 alustasid
-
Clementine
See peostseen oli vist noogutus VIBE kostüümipidudele, mis tõsi 1998 alustasid
Seda arvasin ma ise ka, et taheti veidi muud tollases perioodis olnud nähtust sisse mixida ilma dokumentaalsust taga ajamata. See eelmine film taasiseseisvumise algusest "Päevad mis ajasid segadusse" oli ikka väga nõrk. -
Vibe'id olid reivid kuhu osad inimesed tulid eriliste riietega, mitte kostüümipeod. Ja need mis olid Liiva ladudes olid ka päris tolmused (ja higised), niiet riided pärast minema visata poleks olnud paha mõte.
-
Liiva ladudes toimunu oli ikka päris mitmes mõttes tolmune :).
-
VIBE peod polnud ainult Liiva ladudes. Aga Liiva ladudes oli huvitav, vett tilkust laest krae vahele. Ruumid olid niisket udu ja tossu täis. Ainult, et, sellised peod ei tulnud kõne allagi veel 1995 isegi, rääkimata varasemast.
-
Krt, kari dinosauruseid heietamas... :D
-
Piinlik lugeda...:)
-
Mnjah, ainuke asi, mille mina ära tundsin, oli ka DOOMi mängimine. Aga see oli vist ikka rohkem IT poole värk :)
-
Oli see Doom või Wolfenstein (see oli kah siis popp)?
-
ziff
Krt, kari dinosauruseid heietamas... :D
Heh, kas võtame BBPeod teemaks?:P -
Seriaalis oli Doom. Wolfenstein oli tolle eelkäija, tükk maad tagasihoidlikum pildilt, helilt, sisult ja nõudmistelt riistvarale.
-
Marvin
Heh, kas võtame BBPeod teemaks?:P
Siinsele publikule ei lähe see vist eriti peale, aga ega väga suurt vahet vast ei olekski :D -
Mina ei saa küll enam rahulikult magada, teadmata, mis olid BBPeod. :)
-
Selleks, et rääkida BBPidudest, peab rääkima ajast enne internetti. Aga see siin ei ole selleks ehk tõesti õige koht :)
-
"mistõttu on nö. tavavaataja jaoks teravust ja erialasust maha keeratud. "
Aga kuidas muud moodu sellist sarja teha saaks? Vaatjaskond on veits laiem, kui antud ala spetsialistid. -
Marvin
Selleks, et rääkida BBPidudest, peab rääkima ajast enne internetti. Aga see siin ei ole selleks ehk tõesti õige koht :)
Internet oli siiski olemas enne BB... fidonet oli ajutine nähtus, nagu Moskvitši üle rõõmustav nõukogude kodanik -- paremat lihtsalt polnud. -
Doom ilmus Eestisse 1993a kevadel piiratud demona ning ametliku väljalaskena jõudis Doom Eestisse kas 1993 lõpus või 1994 alguses. "Wolfenstein 3D" ilmus Eestisse 1992a suvel-sügisel.
-
ttrust
Doom ilmus Eestisse 1993a kevadel piiratud demona ning ametliku väljalaskena jõudis Doom Eestisse kas 1993 lõpus või 1994 alguses. "Wolfenstein 3D" ilmus Eestisse 1992a suvel-sügisel.
Kas keegi teab kedagi, kest teaks kedagi, kes üheksakümendatel oleks legaalse DOOMi koopia ostnud? -
Offf
Kas keegi teab kedagi, kest teaks kedagi, kes üheksakümendatel oleks legaalse DOOMi koopia ostnud?
Sõnastus oli vale: alguses ilmus piiratud demo, pärast ametlik release. Mõlemad levisid piraatkoopiatena. Huvitav, kas seda üleüldse Eestis oleks saanud ametlikult ostagi? Aastal 1993? -
Doom mahtus pakituna viiele flopile ja oli lahtipakitult 75 (seitsekümmend viis) megabaiti (megabaiti!) suur...
-
Ametlikult sai Kadaka turult :)
-
Offf
"mistõttu on nö. tavavaataja jaoks teravust ja erialasust maha keeratud. "
Aga kuidas muud moodu sellist sarja teha saaks? Vaatjaskond on veits laiem, kui antud ala spetsialistid.
Aga kes selle sarja vaatajaskond peaks siis olema, keda tegijad ise täpsemalt sihtrühmana silmas pidasid?
Tore on, aga sarja kiitmine on juba üle võlli, loe kasvõi seda
https://arvamus.postimees.ee/6433798/lugu-otsustab-koik
Et tegijad on superteose loonud ja vaataja on kas (a) loll, kui kõrgkunstist aru ei saa või (b) nõme, kui talle see teos ei meeldi? Kvaliteedinäitajaks on see, et "müüdi USA telekanalile"? Aamen.
Antud sari pole mitte suvaline erakapitaliga valmistet asi, vaid valmis riigieelarvelisel toel pidulikult EV100 puhuks, sai seega enneolematu reklaami ERRi kanalites ning võiks kõnetada ikka laiemat publikut.
Enda esmamulje on - "palju kära ei millestki" ehk omas võtmes tore ja tehniliselt tasemel filmiriba ühe mingi panga arenguloost huvitaval ajastul. Aga midagi erilist või uudset küll meelde ei jäänud, kummitab pigem see korduv fraas "kasvame liiga kiiresti...".
Ajastutruudust pole, sest päriselu oli värvikam ja helgem ja ka naiivsem, loe nt siit S. Muldia mälestusi https://www.postimees.ee/6433284/kuldsed-ajad-pankuriks-vois-eestis-saada-igauks
Välisvaataja jaoks lihtsalt üks järjekordne pangalugu nagu siin ülevalpoolgi neid sarnaseid mainitud. -
Teleseriaalis "Pank" on Eesti Panka kujutatud kui eriti tumedat asutust, koridorid pimedad, juhtkond peab hämaras oma koosistumisi. Mina seevastu mäletan, et see asutus oli igati hästi valgustatud.