Börsihai 2020
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Börsihai 2020 alustab 2. novembril ning tänasest on mängule registreerimine avatud lehel www.lhv.ee/hai
Mäng kestab kolm nädalat.
Börsihai on investeerimismäng, millest osavõtt on tasuta ning kus kolme nädala jooksul on võimalik kaubelda USA suuremate ettevõtete aktsiatega. Mängija saab alguses valida juba varem koostatud portfelli või 10 000 dollarilise virtuaalportfelli vahel. Iga tööpäev lisab kontole veel 1000 dollarit ja võitja on see, kes 20. novembri õhtuks suudab kasvatada oma portfelli väärtust kõige rohkem. Seekord on lubatud 1 portfell mängija kohta.
Kaubelda saab Standard & Poors 500 indeksisse kuuluva USA 500 suurema ettevõtte aktsiaga. Lisaks on mängu kaasatud Tesla (TSLA), Alibaba (BABA), Snowflake (SNOW) ja Moderna (MRNA) aktsiad.
Stardiportfell koosneb võimalikult võrdselt viiest suurimast S&P 500 indeksis olevast aktsiast (Microsoft, Apple, Amazon, Faceboook ja Alphabet). Portfell koostatakse 30.10.2020 börsipäeva lõpu hindadega. Seega riskib osaleja, et stardiportfelli väärtus võib mängu alguses olla madalam või suurem kui 10 000 dollarit virtuaalraha.
Esimese koha auhinnaks on 3000 eurot, Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) 1 aasta digitaalne lugemisõigus ja investeerimisalane raamat.
Parimale koolinoorele on auhinnaks 300 eurot, Äripäeva (või Delovõje Vedomosti) 1 aasta digitaalne lugemisõigus ja investeerimisalane raamat.
Lisaks on nädalaauhinnad nädala jooksul oma portfelli enim kasvatanud osalejale 1000 eurot ja koolinoorele 100 eurot. Võitjad saavad auhinnaraha oma pangakontole. Kõik osalejad saavad mängu ajal tasuta lugeda Äripäeva digilehte.
Alustajatele tutvustuseks kuidas teha aktsiatehinguid:
Kuidas teha aktsiatehinguid?
Börsihai aktsiate nimekiri -
Teeme kohe ka reeglites muudatuse. Amazoni suurt hinda arvestades moodustaks ta ebaproportsionaalselt suure osa stardiportfellist. Seega võtame ta stardiportfellist välja:
Vana sõnastus:
2.4. Stardiportfell koosneb võimalikult võrdselt viiest suurimast S&P 500 indeksis olevast aktsiast (Microsoft, Apple, Amazon, Faceboook ja Alphabet).
Uus sõnastus:
2.4. Stardiportfell koosneb võimalikult võrdselt nelja ettevõtte aktsiatest: Microsoft, Apple, Faceboook ja Alphabet. -
Tere, kas ostu-müügi tehingud on tasuta?
Kas short sellimine on ka lubatud?
Head -
Teenustasu on 0,1% tehingu mahust.
Lühikeseks müümine ei ole lubatud. -
Lugesin nüüd kõik reeglid läbi aga tahaks täpsustada punkti 5.7:
"USA turule suunatud turuhinnaga orderid täidetakse umbes 20 minuti möödudes pärast orderi andmist turu viimase hinnaga."
Ehk siis USA aktsiaid ostes on 20m delay? See teeb päevasisese kauplemise natuke raskeks. -
Jah, viide on 20 minutit, sest pank peab reaalajas hinnainfo edastamise eest maksma. Lisaks on praegune mängu ülesehitus selline, et ordereid töödeldakse iga kolme minuti tagant, mis kiirelt sisse-välja minemise eelise niikuinii ära kaotab.
Mängu eesmärk on tuua investeerimise juurde rohkem inimesi, ning pakkuda algajatele võimalust turvalises keskkonnas oma esimesi tehinguid teha. Seda sihtgruppi arvestades ei aja me taga päevakauplejaid, ning meie hinnangul võib siin turuinfo mängu jaoks viitega olla. Arvestades seda, et osaleja saab näiteks Yahoo Finance vms lehelt seda reaalajas vaadata. -
Kas on võimalik muuta-lisada meeskonda kui virtuaalkonto on juba loodud ja loomise ajal ei lisanud?
-
Meeskonna lisamise sooviga võib kirjutada maaklerid@lhv.ee
-
Kui ma tegin konto ja valisin stardiportfelli, siis millal ja kust kohast ma saan seda stardiportfelli valida (praegu näitab konto saldona 0)?
-
Tere, ma valisin stardiportfell, kas seda oleks enne mängu algust muuta virtuaal raha versioonis?
-
Statdiportfellis olevad aktsiad kantakse kontole homme hommikul. Seda enam virtuaalrahaks muuta ei saa.
-
Kas ettevõtte konto alt on võimalik börsihai konto loomine?
-
Täna koos USA turgude avamisega algab Börsihai mäng. Edu kõikidele osalejatele!
Ordereid saab edastada alates kella 12.00-st, ning samal ajal kantakse stardiportfelli valinutele aktsiad kontole. -
Tere,
Sooviks tagant järele ennast lisada "Pätu" meeskonda - ma ei saa vist ise enam hiljem muuta ? -
"fuyumi"
Kas ettevõtte konto alt on võimalik börsihai konto loomine?
Vist ei ole. Kas järgmistel aastatel on võimalik planeerida, et ka ettevõtte kontoga oleks võimalik virtuaalkonto loomine? -
Ettevõtte alt mängukonto loomist pole plaanis arendada.
Meeskonda lisamiseks tagantjärgi võib kirjutada maaklerid@lhv.ee -
Kell 13:30 Stardipaketis veel ei olnud midagi. Siis panin mingid enda orderid püsti. Siis mingi 14:30 tekkis stardipakett. Minu orderid on ikka ootel. Tänu sellele kogu saldo näitab umbes -7000. Kas see on üldse õige? Või need orderid ei lähe käiku, kuna nende jaoks ei ole enam kontol vabaraha?
-
"DenisFilaretov"
Kell 13:30 Stardipaketis veel ei olnud midagi. Siis panin mingid enda orderid püsti. Siis mingi 14:30 tekkis stardipakett. Minu orderid on ikka ootel. Tänu sellele kogu saldo näitab umbes -7000. Kas see on üldse õige? Või need orderid ei lähe käiku, kuna nende jaoks ei ole enam kontol vabaraha?
Hetke seisuga peaks vist isetehtud orderid ära olema kustunud....vähemalt mul
Mul oli sama....hommikul oli ainult raha...panin siis enda orderid aga vahepeal tekkis stardiportfell....et kerge segadus tekkis küll. -
Kustutasime orderid mille täitmise jaoks pärast stardiportfellide lisamist enam raha ei oleks jätkunud.
-
"Sander Pikkel"
Kustutasime orderid mille täitmise jaoks pärast stardiportfellide lisamist enam raha ei oleks jätkunud.
Ei tea, mul siiamaani kõik ootel. Või siis see kustutamine ei ole veel kontole jõudnud. -
Kuidas on toimub äripäeva tasuta lugemise õiguse lunastamine? Väga vähe infot näen selle kohta. Ma eeldan, et selleks on vajalik äripäeva kasutajakonto aga kuidas edasi?
-
"MrMarket"
Kuidas on toimub äripäeva tasuta lugemise õiguse lunastamine? Väga vähe infot näen selle kohta. Ma eeldan, et selleks on vajalik äripäeva kasutajakonto aga kuidas edasi?
link on "Börsihai" registreerimise kinnitus emailis -
Tere
Tegin konto juba ammu ja oli raha olemas kuid nüüd näitab mingeid liiikumisi. Eur kontol 0 ja kuskil näitab et on üle 2 tuhande ja vahel 1,800. Ei oskagi küsida midagi, et kuidas ma parandada saan seda. -
Tere!
Küsimus: missuguselt lehelt avaneb edetabel?
Aitäh vastamast! -
"annusk"
Tere!
Küsimus: missuguselt lehelt avaneb edetabel?
Aitäh vastamast!
https://www.lhv.ee/et/hai/edetabel -
Kas ma sain õigesti aru et stop-loss orderid ei ole lubatud?
-
"sergeii"
"MrMarket"
link on "Börsihai" registreerimise kinnitus emailis
Kui registreerimiskinnituse emaili pole? Iseenesest võiks juurdepääs Äripäevale küll olla -
Stop-loss orderid ei ole lubatud.
Äripäeva saab tellida siit: https://pood.aripaev.ee/lhvborsihai-2020 -
Tere
Antud punkt reeglites:
3.4. Võimalik on jälgida 10 parima portfelli päevasiseseid tehinguid.
Kuidas seda võimalik näha on? -
Klõpsad siia: https://www.lhv.ee/et/hai/edetabel
Ja siis klõpsad konto nimetuse peale."KJ01"
Tere
Antud punkt reeglites:
3.4. Võimalik on jälgida 10 parima portfelli päevasiseseid tehinguid.
Kuidas seda võimalik näha on? -
Näeb edetabelist vaid eelmise päeva parima 10 tehinguid!
Tagant järgi analüüsi mõttes hea iga päev see info maha salvestada! -
Kajastab varasid EURis ja tabelist ka end ei leidnud, miskit mul valesti seadistatud?
-
Kui pikk on viivitus oma konto vaate ja reaalse turu liikumiste vahel?
-
Oleks ka tänulik puust ja punaseks tehingute toimumise ajastuse osas. mida see 20min viivitust tähendab?
Premarket panin orderi, tehing toimus kontol kell 16:50, aga tehingu hind oli kell 16:34.
Kui avatud turul orderit panna 16:31, kas tehing toimub samuti kohe näiteks 16:34, aga kajastatakse kontol 20min hiljem ? -
"Katse"
Kajastab varasid EURis ja tabelist ka end ei leidnud, miskit mul valesti seadistatud?
Leidsin! -
Tere,
Kas on võimalik et teil on Realiseeritud tulu/kulu rubriigis konverteerimisega mingi probleem? Mu 54 dollariline realiseeritud tulu näitab eurodes 6.28. Ma ei saa päris hästi aru kuidas see võimalik on -
"carlos"
Oleks ka tänulik puust ja punaseks tehingute toimumise ajastuse osas. mida see 20min viivitust tähendab?
Premarket panin orderi, tehing toimus kontol kell 16:50, aga tehingu hind oli kell 16:34.
Kui avatud turul orderit panna 16:31, kas tehing toimub samuti kohe näiteks 16:34, aga kajastatakse kontol 20min hiljem ?
Mulle ka Carlose küsimus väga meeldib.
Saan aru, et tegemist on mänguga, aga kui ma saan 19:30 ABMD pakkumise 260,99 (ja turg on tegelikult 261,38), miks tehing ikka 260,4 hinnaga lukku läks, kui ma 260,99 aktseptisin? Või kui te alati madalamat hinda püüate kui reaalselt on, mis pagana pärast te ostuhinnaks 259,4 panite, mitte 254,85 nagu see tegelikult toona ostmise ajal oli?
90ndatel oleks sellise loogikaga traderid Männiku karjääri viidud ilmselt... Praeguses maailmas lihtsalt mainiks, et selline käitumine ei ärata usaldust.
(mõistagi on mul kõigest screenshotid - eelmisest aastast õppisin) -
Illustreerin ühe topis oleva mängija tehingu pealt, et kuidas Börsihais ordereid täidetakse. Olgu öeldud, et kogu süsteem on automaatne ja maaklerid selles ei osale.
1. Mängija sisestab orderi kell 16:43:04
2. Ordereid töödeltakse kolme minutilise tsüklina, seega võib hind orderi sisestamisest olla kuni 3 minutit vana või tulla alles 3 minuti pärast. Oleneb, kuidas õnnestub tsüklit tabada.
3. Kuna hinnainfo on viitega, siis tehakse eelnev protsess 15-21min pärast orderi sisestamist. Antud juhul 17:00:00 ehk 16 minutit ja 56 sekundit pärast orderi edastamist. -
Väike juhend siis uutele kaa, Börsihai toimub samaaegselt tulemuste avaldamisega ja selleks on käepärane töövahend SP500 Earning Calendar kust näeb ära kes täna, homme ja kunaiganes oma tulemused avaldavad ja millised on ootused. Lisaks saab näiteks siit vaadata, kes on SP500 tõusjad, langejad jne. Tulevased tehnilise analüüsi harrastajad võivad aga siit vaadata kuidas jooned graafikutele tekivad.
Edu kõigile! -
Miks edetabel ei tööta kui oled panka sisse loginud? Proovisin nii Chromis kui IEs.
-
"JS30"
Miks edetabel ei tööta kui oled panka sisse loginud? Proovisin nii Chromis kui IEs.
Mul sama mure -
Mingi JS callback lappes? Sisu nagu kohale tiritakse.
Otse: https://www.lhv.ee/index/index.cfm?l3=et&id=10182&nocache=1 -
Kuidas limiidiga ostmine töötab? Kas ta ootab, kuni hind langeb alla limiidi ja ostab ära? Või kui hind on ostmise hetkel üle limiidi, siis ei ostagi ära ja jääbki "ootele" tehing?
-
deja vu @ BIIB
-
Kas kuidagi on Börsihai portfell ja tehingud mobiiliekraanilt ka nähtavad?
Suuremalt ekraanilt on Chrome'is ilusti kõik näha aga mingist ekraaniresolutsioonist läheb piir? -
IPhone kohta ei oska öelda aga androidiga telefonidel kui kasutad Chromet, siis üleval paremal aadressi rea kõrval on kolme täpiga nupuke, kust avaneb rippmenüü ja sealt saab valida "Desktop site" siis näeb kõike sama moodi nagu arvutist.
-
Eile kell 16:50 anti soovitus:Väike juhend siis uutele ka, Börsihai toimub samaaegselt tulemuste avaldamisega ja selleks on käepärane töövahend SP500 Earning Calendar kust näeb ära kes täna, homme ja kunaiganes oma tulemused avaldavad ja millised on ootused.
Proovisin vaadata kes täna 5.11.2020 SP500-st tulemusi avaldavad, ei saanud hakkama.
Tuli ette leht: CME group Markets Data Services Education. Edasi?
Paluks abi.
-
Marip, nt täna 5.11 tulemusi avaldavad S&P ettevõted on filtreeritud siin: https://www.finscreener.com/earnings/earnings-calendar/sp500?&tframe=2020-11-05&o=2
BTO: before market
AMC: after market -
Valisin: https://www.finscreener.com/earnings/earnings-calendar/sp500?&tframe=2020-11-05&o=2
Minul ei näita midagi. Kas see on tasuline? Või pean ma ennast kuhugi kasutajaks registreerima? -
Sel juhul kliki lihtsalt tabeli päises kuupäevale uuesti ja peaks ikka avama, "05 Nov"