Võimalik okupatsioon ja eestlaste finantsvarad
Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse
-
Loodame muidugi, et mingit okupatsiooni Eestis kunagi ei tule. Aga seoses keerulise olukorraga Ukrainas, oleks ehk kasulik läbi mõelda, mis võib juhtuda, kui Putin peaks Eesti territooriumi okupeerima. Mis saab sellisel juhul Eesti inimeste finantsvaradest (raha pangakontol, hoiused, pensionsambad, aktsiad, fondide osakud)?
Näide analoogse olukorra kohta on Krimmi poolsaarel toimunu 2014 aastal. Kui Venemaa Krimmi üle võttis, siis olid Ukraina pangad sunnitud sealt lahkuma. Aga paljudel Krimmi elanikel oli raha nendes Ukraina pankades. Ja seda raha oli neil keeruline Krimmis olles kätte saada. Probleeme kui palju. Selle kohta kirjutatakse selles artiklis:
https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-banks-specialreport-idUSKCN0J40FJ20141120
Kui Eesti peaks Venemaa poolt okupeeritama, siis mis juhtub siin praegu tegutsevate pankadega? Ma kardan, et Skandinaavia pangad on sunnitud Eestist lahkuma. Aga Eesti oma pangad lõpetavad võib olla üldse tegevuse. Aga mis siis inimeste rahast saab?
Ma paneksin lootuse Tagatisfondile. Kuna Eesti pangad on osa üle-euroopalisest tagatisfondi süsteemist, siis loodetavasti tagab see fond okupeerimise tõttu suletud pankades olevat finantsvara. Või olen ma liiga naiivne? Aga isegi kui see tagatisfondi garantii töötab, siis tõenäoliselt saavad inimesed oma rahale ligi ainult Euroopa Liidu territooriumil viibides (mitte okupeeritud Eestis).
Aga nendel inimestel, kes on pankadest laenu võtnud, võib hoopis olla vastupidine olukord - neil pole äkitselt enam kellelegi laenumakseid teha.
Mida te arvate, targemad inimesed? Millised on võimalikud stsenaariumid? -
ma arvan, et see teema tuleks koheselt kustutada
-
Arvan sama. Piinlik võiks olla.
-
Las inimesed mõtisklevad, "vaba teema" ju!
Kui iga mõtteheietus kohe vaenuõhutamiseks kvalifitseerida, pole see elu kah enam midagi väärt.
P.S nime järgi otsustades, muidugi teatavad küsimused võivad tekkida -
mis seal nuputada ?
Analoogia 1940.a. on täiesti olemas.
Eestlaste ja Eesti firmade finantsvara muutub nulliks.
Kinnisvara muutub nulliks.
Ja ka inimeste elu väärtus on puhas null
Kus ja millal see on üldse teisiti olnud Vene okupatsioooni all ? -
Ma arvan, et esialgu võiks panna lootuse sellele https://ecosh.ee/toode/meelerahu/ Kui kuu aja pärast ikka veel võimalik okupatsioon piinab, siis vajab olukord juba spetsialisti sekkumist.
-
Aga kui nüüd tõsiselt kõnelda, siis oleks palju asjakohasem teema arutlemiseks, mis saab eestlaste finants-varadest
võimaliku "okupandi" enese juures : https://majandus.postimees.ee/7473012/venemaa-astub-samme-lahkuvate-ettevotete-varade-riigistamise-suunasVenemaa astub samme lahkuvate ettevõtete varade riigistamise suunas
PM Majandus
9. märts 2022, 19:05
Venemaa kavatseb riigistada välisomanduses olevad tehased, mis peatavad riigis tegevuse.
Venemaa valitsev partei Ühtne Venemaa teatas kolmapäeval, et valitsuskomisjon on heaks kiitnud esimese sammu välismaiste firmade varade riigistamise suunas, kes lahkuvad riigist Ukraina sõja tagajärjel kehtestatud majandussanktsioonide tõttu. -
Pangad ei hoia inimeste raha füüsiliselt enda kontorites ja okupeerimise korral ei võeta pangast raha "ära" või pangad ei võta lahkudes raha "kaasa".
Iga inimene, kellel on pangaga leping, saab oma raha kasutada vajadusel välisriigis.
Kui territoorium füüsiliselt okupeeritakse, siis tasub teada, et Eesti riik on täielikuld digitaalne ning praktikas võib riik toimida ka ilma territooriumita.
Kõige äärmuslikum on variant, kus pukki pannakse uus valitsus jne ning hakatakse muutma seaduseid ja süsteeme, et riik ei saa enam senisel kujul toimida, siis on võimalik varade ümber jagamine väevõimuga, aga no see on juba ajaloos korra läbi mängitud ja hästi teada, siin pole midagi eriti fantaseerida. -
"meelis07
Aga kui nüüd tõsiselt kõnelda, siis oleks palju asjakohasem teema arutlemiseks, mis saab eestlaste finants-varadest
võimaliku "okupandi" enese juures "
selle kohta oleks vast kõige õigem öelda, et risk realiseerus seekord -
ma ei usu et Eesti eriti Venemaad okupeerida tahab;
-
"stagna"
mis seal nuputada ?
Analoogia 1940.a. on täiesti olemas.
Eestlaste ja Eesti firmade finantsvara muutub nulliks.
Kinnisvara muutub nulliks.
Ja ka inimeste elu väärtus on puhas null
Putin ei ole kommunismi-ehitaja, nagu nõukogude liit omal ajal. Seega ma ei usu, et Putini Venemaa hakkab massiliselt inimeste eraomandit rekvireerima. Aga suured segadused võivad omandiga seoses küll tekkida. Eriti siis kui okupant hakkab finantssüsteemi üle võtma. Muuhulgas tähendaks see ilmselt ka ametliku valuuta vahetumist. -
Mina arvan, et selgust oleks vaja. Nt kui kohalikul elanikul on väärtpaberikonto SEB või SWED pangas, siis mis ikkagi aktsiatest saab, kui need pangad nt okupeeritud Eestis tegevuse lõpetavad. Sh kas on vahet Balti aktsiatel ja muu maailma aktsiatel - mis praegu on erinevatel väärtpaberikontodel ja kui ma ei eksi, siis nt panga pankroti korral rakenduks eri tingimused.
Kas eelnimetatud pankade puhul oleks võimalik garanteerida, et äriühingu või eraisiku väärtpaberid säilivad ja nt nende omaniku Rootsi siirdumise korral on seal jätkuvalt tema omandiks ja soovi korral realiseeritavad.
Võib-olla naiivne kommentaar, aga probleem on olemas. -
Ma pole ka head analüüsi nende riskide kohta kusagilt lugenud. Sisetunne ütleb seda, et rahvusvahelised välismaaklerid ikkagi kindlam lahendus.
Ei taha uskuda, et Rootsi suvalisest pangakontorist saad oma SEB kontole ligi ja raha välja võtte. Mul ei ole muidugi õrna aimugi, aga teistpidi võib ka olla, et Eesti pangad hoiavad oma klientide väärtpabereid omakorda kusagil välismaakleri juures.
Ilmselt keegi pangainimene vastaks kõik need küsimuse üsna täpselt ära. -
Lihtne mjatemaatika ju, tarmo nr3!
Kontol olevad eurod asendatakse rubladega, kursiga 1:1 -
Eks tasub LHVs hoida aktsiaid ja raha, UK osakond peaks ikka tööle jääma.
-
Ja nende ruublitega ostad valitsuse obligatsioone - intressiga , väljamakse tähtaeg 25 aastat! Progressi hüvanguks ja maailma denatsifitseerimiseks ja demilitariseerimiseks
Väike lauluke ka motivatsiooni hoidmiseks ja lollide mõtete peletamiseks:
https://www.youtube.com/watch?v=SvJLVg08TMs -
"Vanaema"
Mina arvan, et selgust oleks vaja.
Balti aktsiad on registreeritud NasdaqCSD-s. Investorile on neil iseteenindusportaal
Sinna sisenedes näed kõike, mis registreeritud sinu isikustatud väärtpaberikontol. Selle "saatus" sõltub NasdaqCSD-st ja mitte pangast. Panga "kadumise" korral saab seda lihtsalt üle kanda teise panka.
Kõiki muid sinu varasid pangas hoitakse koos teiste klientide varadega esindajakontodel (välja arvatud raha). Selle osa saatus "okupatsiooni korral" sõltub panga infosüsteemist, lepingupartneritest ja hulgast muist detailidest.
Esindajakontol asuvad varad ei lähe maksejõuetuse korral panga pankrotivarasse. -
NasdaqCSD on tehniline register. Kas küsimus ei ole pigem juriidikas ehk aktsionärina omad tükikest ettevõttest ja küsimus taandub sellele, kas eksisteerib jurisdiktsioon, mis seda suhet tunnistaks?
-
Kinnisvaraga arvan on päris lihtne. Kui elad nn igavas paneelikas, siis keegi seda ei taha. Aga kui omad midagi fancimat..siis võib olla ümber regamisel toimuvad mingid "jamad" ja mingil hetkel elab seal keegi teine parteiboss sees.
Sularaha nt euri v usd hoidmine nn padjapüüri vahel võib jamasi tuua.-sest ainus õige valuuta ju rubla.
Väliskontod arvan ikka peaks toimima isegi kui sa oled nüüd nn rahavavabariigi kodanik... -
"marker"
Balti aktsiad on registreeritud NasdaqCSD-s.
Mida sa näiteks teed Tallinki aktsiaga kui ettevõte natsionaliseeritakse ?
Millise Balti turul noteeritud ettevõted üldse suudaks sõjaolukorras tegutseda ?
1940 aastal lõppesid näiteks majade laenutoimikud (mõne panga arhiivid on Rahvusarhiivis säilinud) otsusega hoone natsionaliseerimisest.
Praegustes rahvavabariikides ei ole keegi vaevnud elamufondi täielikult üle võtta, sellel puuduks mõte, elanikke nagunii vaja kuskil majutada. Nagu eelpoolmainitud siis ainult eksklusiivse kinnisvara puhul leitakse lahendus. -
Asjal võib ka läbi iroonia olla ka pos-e pool. Kui oled võlgu nn Rootsi pangale(eluasemelaen nt). Siis keegi enam tehniliselt sind ei ahista siin(kohalik kohtutäitur vms asjandus). Jah sa oled paberil võlgu, aga nn Vene reziimis on need nn rahvavaenalased.
-
"privador"
Asjal võib ka läbi iroonia olla ka pos-e pool. Kui oled võlgu nn Rootsi pangale(eluasemelaen nt). Siis keegi enam tehniliselt sind ei ahista siin(kohalik kohtutäitur vms asjandus). Jah sa oled paberil võlgu, aga nn Vene reziimis on need nn rahvavaenalased.
Krimmis kohalikud venelased lootsid sama, aga Ukraina pangad va sunnikud müüsid laenud edasi Venemaa pankadele :) -
"privador"
Mul vanema rääkis kuidas peale II maailmasõda kollektiviseerimine meil käis.
Ega sina ka selle korteri omanik siis enam ei ole, korterid riigistatakse ja kui on normaalne kinnisvara, siis hakkab seal vene ohvitser koos perega elama, sind suunatakse elama ühiselamusse. Mis sa arvad kuhu need riiki toodavad 40.000+ sõjaväelast, OMONlast majutatakse, telkidesse?
Riigi keel on ainult vene keel ja ka koolides hakkab toimuma õpe ainult vene keeles. Avatakse otse "tarmmiliin" Siberisse nendele, kes nõus ei ole, ehk tänavalt kokkukorjatud protestijad pannakse kohe vagunisse ja saadetakse ära, ei hakka keegi siin nendega tegelema, ega ka pole kohta kuhu neid panna, nii, et siis jääd ka isegi Ameerikas pangakontol olevatest aktsiates, rahast ilma kui sul seda kuidagi kavaldades õnnestus varjata. -
Tegelikult vähe haige ei ole vä? Loote ise siin kujutluspildi kuidas meie kodumaa okupeeritakse ja peamine mure selle juures on kuidas oma rahanatuke ära päästa. Kas selliste inimeste eest ukrainlased praegu sõdivadki?
Häbi!
Ise laote üksteisele plusspunkte... -
"TNT"
Lihtne mjatemaatika ju, tarmo nr3!
Kontol olevad eurod asendatakse rubladega, kursiga 1:1
Kannatamatutel oleks kasulikum rublad juba valmis osta, kursiga 1:160 -
"mutionu"
Tegelikult vähe haige ei ole vä? Loote ise siin kujutluspildi kuidas meie kodumaa okupeeritakse ja peamine mure selle juures on kuidas oma rahanatuke ära päästa. Kas selliste inimeste eest ukrainlased praegu sõdivadki?
Häbi!
Ise laote üksteisele plusspunkte...
Keegi ei ütle, et finantsvara on okupatsiooni korral "peamine mure". Kindlasti on siis ka suuremaid muresid (oht elule jms.). Aga kuna see siin on finants-teemaline foorum, siis on siin sobiv koht finantsvarade saatuse üle arutleda. -
"tarmo3"
"mutionu"
Häbi!
Keegi ei ütle, et finantsvara on okupatsiooni korral "peamine mure". Kindlasti on siis ka suuremaid muresid (oht elule jms.). Aga kuna see siin on finants-teemaline foorum, siis on siin sobiv koht finantsvarade saatuse üle arutleda.
Siin pole midagi arutada sest kui oleme okupeeritud siis pole sul enam midagi, samahästi võiks toidutegemise foorumis arutada milline on ärasöödud salaami teekond seedekulglas. -
Oleks lihtsalt üsna oluline aru saada, et kas mu LHV või Swedi kontol asuvad Amazoni aktsiaid oleks ikka veel minu omad praeguses Ukrainaga analoogses okupatsiooni olukorras. Ehk siis kui panga peakontor üle võetakse, kas panga kontol olevad väärtpaberid ka üle võetud ?
Sama küsimus cashi kohta. Ja kas/mis on erinevused Eesti või näiteks Rootsi pankade puhul ? -
"tom100"
"tarmo3"
"mutionu"
Häbi!
Keegi ei ütle, et finantsvara on okupatsiooni korral "peamine mure". Kindlasti on siis ka suuremaid muresid (oht elule jms.). Aga kuna see siin on finants-teemaline foorum, siis on siin sobiv koht finantsvarade saatuse üle arutleda.
Siin pole midagi arutada sest kui oleme okupeeritud siis pole sul enam midagi, samahästi võiks toidutegemise foorumis arutada milline on ärasöödud salaami teekond seedekulglas.
Arvestada tuleb variandiga, et õnnestub lahkuda või nt osa peret kindlamasse kohta saata. Mina võiksin nt abikaasa ja lapse Rootsi saata, väärtpaberikontol ka üht-teist on, aga kas nad saavad kasvõi Rootsi pankade aktsiaid müüa kui need aktsiad on ostetud siinses SEBis või SWEDis? -
"tulu"
"privador"
Mul vanema rääkis kuidas peale II maailmasõda kollektiviseerimine meil käis.
Ega sina ka selle korteri omanik siis enam ei ole, korterid riigistatakse ja kui on normaalne kinnisvara, siis hakkab seal vene ohvitser koos perega elama, sind suunatakse elama ühiselamusse. Mis sa arvad kuhu need riiki toodavad 40.000+ sõjaväelast, OMONlast majutatakse, telkidesse?
Riigi keel on ainult vene keel ja ka koolides hakkab toimuma õpe ainult vene keeles. Avatakse otse "tarmmiliin" Siberisse nendele, kes nõus ei ole, ehk tänavalt kokkukorjatud protestijad pannakse kohe vagunisse ja saadetakse ära, ei hakka keegi siin nendega tegelema, ega ka pole kohta kuhu neid panna, nii, et siis jääd ka isegi Ameerikas pangakontol olevatest aktsiates, rahast ilma kui sul seda kuidagi kavaldades õnnestus varjata.
Illustreerime: -
"Vanaema"
"tom100"
"tarmo3"
"mutionu"
Häbi!
Siin pole midagi arutada sest kui oleme okupeeritud siis pole sul enam midagi, samahästi võiks toidutegemise foorumis arutada milline on ärasöödud salaami teekond seedekulglas.
Arvestada tuleb variandiga, et õnnestub lahkuda või nt osa peret kindlamasse kohta saata. Mina võiksin nt abikaasa ja lapse Rootsi saata, väärtpaberikontol ka üht-teist on, aga kas nad saavad kasvõi Rootsi pankade aktsiaid müüa kui need aktsiad on ostetud siinses SEBis või SWEDis?
See polegi nii suur mure kui tuumavärk käivitub, pole vahet. Selle ärahoidmiseks ei piisa talupoja tarkusest... -
"oliver66"
Oleks lihtsalt üsna oluline aru saada, et kas mu LHV või Swedi kontol asuvad Amazoni aktsiaid oleks ikka veel minu omad praeguses Ukrainaga analoogses okupatsiooni olukorras.
Miks see oluline on? -
"PeaLiK"
"oliver66"
Oleks lihtsalt üsna oluline aru saada, et kas mu LHV või Swedi kontol asuvad Amazoni aktsiaid oleks ikka veel minu omad praeguses Ukrainaga analoogses okupatsiooni olukorras.
Miks see oluline on?
Seepärast, et rahaliselt suure mõjuga -
Usu, Ukrainaga analoogses okupatsiooni olukorras saaksid sa päris kiiresti aru, mis asjad on tegelikult olulised ja Amazoni aktsiad kindlasti nende hulka ei kuulu.
-
"PeaLiK"
Usu, Ukrainaga analoogses okupatsiooni olukorras saaksid sa päris kiiresti aru, mis asjad on tegelikult olulised ja Amazoni aktsiad kindlasti nende hulka ei kuulu.
Aitah selle igavikulise perspektiivi näitamise eest :) Aga lihtne tehniline küsimus ikka vastuseta, et kas ma sel juhul valutan südant ilma Amazoni aktsiateta või koos Amazoni aktsiatega. -
Vastus - jääd kõigest ilma. Hinga nüüd kergemalt :)
-
Äkki siis peaks natuke uurima ja kuidagi selliselt asjad korraldama, et ei jääks ilma. Kui omakasu paljude jaoks madal motiiv siis kas või seepärast, et mitte vaenlasele oma vara anda
-
"oliver66"
Äkki siis peaks natuke uurima ja kuidagi selliselt asjad korraldama, et ei jääks ilma. Kui omakasu paljude jaoks madal motiiv siis kas või seepärast, et mitte vaenlasele oma vara anda
Kui mure on suur, siis võimalik variant on avada konto kusagil turvalises lääne riigis asuvas pangas (see on loodetavasti Eesti kodanikule võimalik) ning oma finantsvarad sinna panka üle kanda. Selline ülekandmine on võimalik teatud finsntsvarade puhul, aga võib olla mitte kõikide puhul.
Sularahaga on lihtne - seda saab lihtsalt ühest pangast teise kanda. Hoiustega samuti - need saab Eesti pangas sulgeda ning siis raha välismaa panka kanda. Aktsiatega on natuke keerulisem - põhimõtteliselt on võimalik aktsiaid ühest pangast teise üle viia, aga see on vist natuke keerulisem protsess kui lihtsalt üks nupuvajutus. Ja kui muu ei aita, siis saab aktsiad Eesti pangas maha müüa ja siis välismaa pangas uuesti osta. See on küll kilplaslik ja ka kahjumlik, aga vähemalt tehtav.
Aga asi on keerulisem selliste finantsvaradega, mis on nö. laulatatud konkreetse panga külge. Pean silmas näiteks pensioni II ja III sammast. Need on ju seotud konkreetse Eesti pensionifondiga, mida omakorda haldab konkreetne Eesti pank või muu haldur (nt. Tuleva). Ma ei usu, et pensionifondi saab kuhugi välismaa panka "üle kanda". Samuti on lugu mitmesuguste Eesti pankade pool loodud investeerimisfondidega - neid ei saa ju ka kuhugi teise panka üle kanda. Kõige selgem variant selliste fondide puhul, on need lihtsalt rahaks teha ja siis raha välismaale kanda.
Selline välismaa panka üle kolimine on muidugi suur, ja ka kulukas, ettevõtmine. Eriti narr on lugu siis, kui selgub et seda polnudki vaja teha. -
"tarmo3"
Kui mure on suur...
Selline välismaa panka üle kolimine on muidugi suur, ja ka kulukas, ettevõtmine. Eriti narr on lugu siis, kui selgub et seda polnudki vaja teha.
Nagu targad ja edukad on öelnud: Kui ei tea mida teha, siis hinda milline on kõie tõenäolisem stsenaarium ja tegutse vastavalt sellele.
Hetkel on okupatsioon selgelt ebatõenäoline stsenaarium. Võimalus, et rünnaku korral NATO Eesti õhuruumi enda kontrolli alla ei võta on olematu. Maadmööda nende tankidega okupeerida on ikka võimatu. -
Ja kumb siis teemaalgatajale tähtsam on, kas mingite ameerika aktsiate hoidmine või siis oma pere tänane, homne ja ülehomne söök, ulualune jne.
Mul on finantsvara üle tagatud piiride ja absoluutselt null küsimust, kas see säilib. Kui säilib tore, kui mitte, siis force majore. Mis ikka, alustame uuesti ja loodetavasti mitte jurtades. -
jättes siinsete teoreetikute suured sõnad ja muu tühja tünni kõmina kõrvale, nendiks, et selles konkreetses teemakäsitluses eksisteerib kaks lihtsat ja loogilist varianti: need, kes ei mõtle oma finantsvarade säilimise peale mistahes olukorras, on kas üle keskmise rumalad või nad lihtsalt ei omagi mitte midagi (noh, peale eluasemelaenu) :)
-
Kolmas variant on ka. Mõnele inimesele isegi ei mahu pähe mõte, et Eesti ükskõik millises tulevikus ei ole iseseisev. Mina olen ka selline inimene.
-
"muurek"
jättes siinsete teoreetikute suured sõnad ja muu tühja tünni kõmina kõrvale, nendiks, et selles konkreetses teemakäsitluses eksisteerib kaks lihtsat ja loogilist varianti: need, kes ei mõtle oma finantsvarade säilimise peale mistahes olukorras, on kas üle keskmise rumalad või nad lihtsalt ei omagi mitte midagi (noh, peale eluasemelaenu) :)
Ja neljas variant on ka - eelmisest ühiskonnast tulnud inimesed on ühe korra oma elu üles ehitanud ja on suutelised seda uuesti tegema. -
"Marvin"
"muurek"
Ja neljas variant on ka - eelmisest ühiskonnast tulnud inimesed on ühe korra oma elu üles ehitanud ja on suutelised seda uuesti tegema.
Paljud nö. eelmisest ühiskonnast tulnud on kahjuks sellises vanuses, et jälle nullist elu ülesehitamine ei ole tore perspektiiv. -
Ja mis see "elu" siis on, mida üles ehitada? Finantsvatrad, maja, kaks autot, mootorratas, tõukoer?
Tsiteerides klassikuid: "Tegelikult tahtsin ju õnne, aga mina, loll, küsisin hoopis raha"... -
"muurek"
Jah, iga keskmiselt mitte-rumal saab aru, et kui sul on vara, mida kaitsta, siis oled sa seda juba teinud või teed selle nimel tööd - astu suvalisse vähe asjalikumasse advokaadibüroosse ja sulle selgitatakse, millised on võimalused oma virtuaalse vara "kaitsmisel" riigi eest.
Mis puudutab kinnisvara ja muud vallasvara, siis maa füüsilise okupeerimise korral võid sa oma lepingutega p*rset pühkida ja kogu maine vara võetakse sult vajadusel relva ähvardusel ära, mida siin arutada on. -
"Tohohtont"
"muurek"
Jah, iga keskmiselt mitte-rumal saab aru, et kui sul on vara, mida kaitsta, siis oled sa seda juba teinud või teed selle nimel tööd - astu suvalisse vähe asjalikumasse advokaadibüroosse ja sulle selgitatakse, millised on võimalused oma virtuaalse vara "kaitsmisel" riigi eest.
Mis puudutab kinnisvara ja muud vallasvara, siis maa füüsilise okupeerimise korral võid sa oma lepingutega p*rset pühkida ja kogu maine vara võetakse sult vajadusel relva ähvardusel ära, mida siin arutada on.
Mina arvan, et advokaadibüroo ei tea sellist spetsiifilist infot, et näiteks LHV väärtpaberikontol olevad USA aktsiad hoitud umbes Deutsche Bankis või kuidas nende omandus lõpuni hoitud. Jah nad räägivad klassikalist riik vs eraisik juttu, aga sellega pole antud kontekstis midagi teha. -
"muurek"
Kogu selle teemakäsitluse tagant vahib üsna varjamatult välja mõtteviis, et kui siin hapuks hakkab minema, teen ma kiiresti sääred ja olen juba varem varakult selle mõttega oma papi mujale kantinud. -
"muurek"
jättes siinsete teoreetikute suured sõnad ja muu tühja tünni kõmina kõrvale, nendiks, et selles konkreetses teemakäsitluses eksisteerib kaks lihtsat ja loogilist varianti: need, kes ei mõtle oma finantsvarade säilimise peale mistahes olukorras, on kas üle keskmise rumalad või nad lihtsalt ei omagi mitte midagi (noh, peale eluasemelaenu) :)"ivoalaska"
Kolmas variant on ka. Mõnele inimesele isegi ei mahu pähe mõte, et Eesti ükskõik millises tulevikus ei ole iseseisev. Mina olen ka selline inimene."Marvin"
Ja neljas variant on ka - eelmisest ühiskonnast tulnud inimesed on ühe korra oma elu üles ehitanud ja on suutelised seda uuesti tegema.
vastused, et kogu siinse kandi või ka üldist ajalugu arvestades ei eksisteeri eesti riigi jaoks tumedama stsenaariumi varianti või kui see peaks (3x üle vasaku õla) seoses suurte sündmustega kogu euroopas realiseeruma, hakkavad viiekümbised onud välismaal eksiilis või okupeeritud eestis uuesti hoogsalt oma elu üles ehitama ja mõnusaks pensionipõlveks ja lähedaste heaoluks vara kasvatama, lahterduvad minu postituses toodud esimese kategooria alla )
mitte, et ma oma vähese varanatukese pärast üleliia mures oleksin, aga vastust teemaalgataja küsimusele, et mis siis reaalselt saaks sitemate arengute puhul siinsetel kontodel hoitavatest finantsvaradest - alates pangahoiustest, kuni aktsiate, fondide, võlakirjade, etf ja muuni - ei oska ükski paatoslike manifestide deklareerija ega keegi teine öelda?
edit: mina ei kavatse siit kuhugile, ei kiiresti, ega aeglaselt sääri teha ... varade mujale kantimist olen nõus kaaluma ) -
Ma ei nimetaks seda varade kantimiseks. See ,et sul on kontod Usas, Iirimaal jne, kauplemisplatvorm UKs, Usas jne. on täiesti tavapärane käitumine.