Itaalia - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Itaalia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • TVB põhinimekirjas noteertiud aktsia aktsionäride koosolek on võimalus ärapidada 9 aktsionäri osavõtul. See on tase!
  • Kui nüüd hästi järele mõelda, siis on enamiku noteeritud ettevõtete
    puhul võimalik koosolek ka vaid ühe aktsionäri/esindaja osavõtul
    ära pidada - Hansa, Ühis, Optiva, Norma jne. jne. Seega on 9 päris
    suur arv... :)

  • Küsimus pole, kas on võimalik pidada või mitte. Näiteks HANSA ja NORMA korjavad ikka saalitäie rahvast kokku. Väikeinvestor ise tunneb asja vastu huvi, kuigi tal sõnaõigust ei ole.
  • Sakul minu teada üle 4000 väikeinvestori (alla 10k eeki)... kui kõik need pensionärid(?) kokku tuleks, kujutad ette millist saali oleks vaja... Aga kunagi oli üks omamoodi legend, Mae Reigo - üks vis vanatädi, kes ühe aktsia omanikuna käis dividendi taga nõudmas ;)
  • Ehk see teema ümbernimetada "Itaalia"-ks ja tõsta vabade teemade rubriiki?

    Igatahes on seal Liiga ja 5-tärni nö populistid valitsust moodustamas. Mõned kindlad lubadused antud:
    - vaestele töötutele €780 kuus per pere lisaks, tingimusel et tööd otsivad
    - 500k immigranti välja saata, ehit laagrid selleks
    - sundida teisi EL riike immigr vastu võtma
    - flat tax?, 15-20% tulumaksuastmed
    - 3000 €/a per pere maksusoodustusi
    - 2011 a pensionireformi tagasikeeramine, see tõstis pensioniiga
    - 12,5 jardi km ja aktsiiside tõusu ära jätmine
    - EL stab. pakti muutmine mis max 3% eelarve puudujääki lubab
    - vene sankts. lõpetamine kohe ja vene kui sobiva pot. partneri tunnistamine

    Kust raha tuleb dok.-i 58 lk ei räägi, ITA riigivõlg 132% SKPst, 2. Koht euroopas Kreeka järel. Tundub, et tahetakse jõhkralt laenu võtta, et kõike seda (€120b?) rahastada. Maj teadlased kitkuvat juukseid.
  • Opex, see siin on kohaliku Tallinna börsi kohta käiv teema. :-) TVB - Tallinna väärtpaberite börs.
  • Näen jah. See samas on ainuke olemas olev teema mille pealkirjas "Itaalia". Esimeses lauses seetõttu pakkusin, et vbl mingi bittide ja teemade arvu säästmise soovi tõttu võiks ümbernimetada ja kasutada Itaalia teemana seda.
  • Teeb siis uue teema? Ei taha keegi seda mõttetust minevikust siin ümbernimetada? Pohlad, paar pilti Timesist:


    Pres nimetas peaministri kandidaadiks kompromiss-variandi, Conte, sest kumbki 5tärni ega Liiga boss ei usalda teist tüüpi piisavalt, et lubaks PM-ks saada. Nüüd on paar fin.min kandidaati, 1. variant on Eurovihkaja Savona.
    Brüssel on vist päris hirmul praegu. Itaalia on too big to fail, veab kogu Euro endaga sohu kui viltu läheb.
  • Täpsemalt “too big to fail because it is too big to bail” EL ametnike arvates.

    "Indeed, a bailout would prompt a revolt among northern European taxpayers and a financial upheaval that no one thinks the single currency could survive in its present form.
    Eurozone officials and markets are particularly panicky over the coalition’s plan to issue short-term treasury notes, known as “mini-Bots”, to pay off public debt. Such a move would effectively launch a parallel Italian currency."
    Näis kas nii hull ikka on see värk...
  • Ohoh, kuna pres. vanat euroskeptikut ja kasinusevihkajat Paolo Savonat fin.min-ks ei kinnitanud (kõik teised ministrid kinnitas) ja justkui juba PMiks saanud Conte kedagi teist ei pakkunud (neil nagu ju oli varuvariant?), ollakse uusi valimisi vist jälle varsti korraldamas. Vahe-valitsuse teeb vbl Cotarelli (ex IMF) kel muidugi valimised võitnud populistide toetust pole, nendest 5* DiMaio tahaks pres. Matarella impeachida ja Liiga boss Salvini tahaks uusi valimisi.
  • "President Mattarella blocked the formation of a Eurosceptic government but the sense of relief felt by EU officials and diplomats faded as quickly as they understood that the Italian political crisis had not been defused but escalated.

    His choice, Carlo Cottarelli, is almost like a cartoon caricature of the technocrats that populists and many Italian voters hate: a former IMF official dubbed “Mr Scissors” for his championing of painful cuts to public spending.
    By obstructing Five Star and League, Italy’s establishment — notorious across Europe for the sort of sclerotic and corrupt rule personified by Silvio Berlusconi — has reinforced a deadly political message. Italian voters have been told: whoever you vote for and whether you like it or not, the policies of eurozone austerity will always win.

    League’s leader, Matteo Salvini, came out fighting. He described the coming election, expected in September [9th?], as a referendum on who rules Italy. “The elections will not be political but instead a real and true referendum between who wants Italy to be a free country and who wants it to be servile and enslaved,” he said.
    The prospect of such a choice terrifies the EU and political establishments across Europe. The stakes could not be higher.
    Polling by Italy’s Istituto Cattaneo yesterday found that an electoral alliance between Five Star and the League would result in a landslide, with the populists taking up to 425 seats — more than 2/3 of the Italian parliament." - Times
  • Euro toetus on itaallaste seas kõrge, mis vähendab riski, et riik võiks rahaliidust väljuda

    2 Polls Show Between 60-72% Of Italians Want To Stay In Euro; 23-24% Want To Leave - RTRS
  • Turgude, eurofiilide jt. 1 hirm näib jah olevat, et Itaalia cräshib pauguga Eurost välja ja kui EL peaks kuidagi seda vältida proovima siis veab valuuta ka kaasa.
    Riigivõlga vist u. €2300b, millest ülerullimist vajab aastas u. 400b, sel aastal 200b+ juba covered. Populistid tahtsid majandust elavdada lisaks 100b+ maksusoodustuste ja uute laenudega, mis ületaks niigi piiri peal EL stab. pakti nõuded riigieelarve osas.
    Eile oli suht sujuv võlaoksjon kus huvilisi 5y bondide osas oli üsna hästi ja riskantsemate 10y osaski enam-vähem, osteti €5,6b eest võlga mis vsuur % pakutust. 5y yield 2,32% (kuu tagasi 0,56%); 10y yield 3% (vs 1,7% kuu tagasi).

    Võlg ECB & EZ keskpankade kätte kogunemas (18%), teised (välismaalased 35%, itaallased 41%) vähendavad.



    Noja siis on veel see miniBOTi hirm, e. võimalik paralleel-valuuta, mille populistid kasutusele tahaksid vbl võtta kui eurovõlgu enam teenindada ei jaksaks.
    Täna siis 5* kutsus Liigat üles uut maj.min. kandidaati leidma, et saaks valitsuse tehtud, pres. vaevalt julgeb mingit natuke mõistlikuma immitsaga meest jälle tagasi lükata, sest populistide poolehoid on ainult kasvanud pollides.
    Liiga saaks valimistel ka vist 25%+ nüüd, märtsi 17% häälte asemel, nad tahaks seega valimisi vist pigem.
  • Noja siis on veel see miniBOTi hirm, e. võimalik paralleel-valuuta, mille populistid kasutusele tahaksid vbl võtta kui eurovõlgu enam teenindada ei jaksaks.


    Ma saan aru nii, et neid tahavad igal juhul kasutusele võtta ja mitte sellepärast, et eurovõlgu teenindada ei jaksa, vaid sellepärast, et kulutada. Eurovõlgade teenindamine on poliitiliselt nüüd kokku lepitud ja riikidel, mis täidavad neid poliitilisi kokkuleppeid, pole mingit maksevõimetuse riski. Populistid väidavad, et tegemist pole paralleelvaluutaga,. Plaani järgi nad ei kohusta erasektori majandusagente neid aktsepteerima, et asi EL-I kokkulepetega vastuolus poleks. Mina jälle ei näe, et keegi EL-s peaks selle vastu olema, et Itaalia neid väljastab ja et Itaalia valitsus aktsepteerib neid maksude maksmisel, rahvusvaheline kaubandus toimub ikka eurodes, kelle asi see peaks olema, et Itaalia neid väljastab? Muidugi euro reputatsioonile oleks see kahjulik: näe, liikmesriigid on paralleelvaluuta kasutusele võtnud, nii hästi see euro neile sobibki. Kreekal näiteks sellist võimalust pole, sest troika lepingutega on tal keelatud niisuguseid instrumente väljastada ja defitsiitselt kulutada.


    Minu meelest on see miniBOTide asi neil hästi läbi mõeldud ja ma ei näe põhjust, et need toimida ei saa. Muidugi nad on populistid ja mine tea mis teevad, tingimusteta sissetulek on niisugune asi, millele mina alla ei kirjutaks.

    EL-s ei taheta võlakriisi 2.0, asja teeb huvitavaks see, et rahvas pooldab eurot ja tänu sellele on 5star oma euroskeptilisuses toone maha võtnud, veel mõni aasta tagasi tahtsid euro osas referendumit, kuid olid selgelt euro vastu ja süüdistasid eurot Itaalia hädades. Nüüd on siis selline lõhkine küna, et eurost loobuda ei taha, aga tahame demokratiseerida eurot ja demokratiseerimine vist tähendab seda, et meie laename ja teie saadate meile kaupu ja teenuseid, sest just nii hakkab juhtuma, kui nad eurodes defitsiitselt kulutama hakkavad, praegu hoitakse nõudlus depressiivsel tasemel ja Itaalia majandusel ei lähe hästi. Rahvale ei meeldinud nõrk liir ja ka kõrgem inflatsioon kui eurotsoonis. Teistpidi ei olnud nõrk liir majanduslik problem, vaid poliitiline, sest rahvale ei meeldi nõrk valuuta. Itaalia allakäik algas sellest ajast, kui ta ERMiga liitus, seega jah enne eurot, aga fikseeritud kursi tingimustes.

    Olenemata sellest, mis Itaallias juhtub, jääb see tasakaalutuse problem eurotsoonis, mitte keegi ei suuda seda lahendada ja mitte kuhugile see iseenesest ei kao. Emamus rahaliite on just sel põhjusel lagunenud.


  • Nii, valitsus olemas, 5* ja Liiga said moodustamisega hakkama, pakkudes pisut malbema venna välja fin.min.-iks:

    "After meeting President Mattarella, Mr Conte confirmed reports that the new candidate for the key finance post would be economics professor Giovanni Tria. Analysts say he is critical of the European Union but not an advocate of leaving the euro, making him more acceptable to President Mattarella.

    Other ministerial posts named by Mr Conte include:

    Interior: Matteo Salvini, leader of The League
    Industry and labour: Luigi Di Maio, leader of Five-Star
    Foreign: Enzo Moavero Milanesi, a former European Affairs minister
    Defence: Elisabetta Trenta
    Justice: Alfonso Bonafede
    Health: Giulia Grillo
    European Affairs: Paolo Savona <--see euroskeptik kelle pärast pres. eelmise katse läbikukutas
    Mr Salvini and Mr Di Maio will also be deputy prime ministers.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon