Kapitali kasvu allikad - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kapitali kasvu allikad

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • a)tehnoloogiline hüpe
    b)rahvastikukasv
    c)privatiseerimine
    d)dereguleerimine

    Mis olukorras Eesti on?

    a)Kui lugeda Interneti ja mobiilside areng tehnoloogiliseks hüppeks, siis paljude maadega võrreldes oleme paremas olukorras, kuid samal ajal jääme selgelt maha arenenud riikidest.
    b)rahvastikukasv puudub
    c)privatiseerimine on lõpufaasis
    d)dereguleerimine on algamas: (näiteks: telekommunikatsioonituru ja energeetikaturu liberaliseerimine)

    Milliseid järeldusi saab teha?
  • Kas kapitali kasv=koguprodukti kasv?
  • Lisaks siia veel juurde mõne kapitali kasvu allika:
    e) Investeeringud
    f) Kvaliteetne haridus
    Kui langeb ära privatiseerimine siis peab riik looma soodsa ettevõtluskliima, et privatiseerimisest tulevat raha asendada välisinvesteeringutega. Need investeeringud ja riigi poliitika peab looma soodsa pinnase tehnoloogilise hüppe jätkumisele. (eesmärgiks ei peaks seadma arenenud riikidele järelejõudmise vaid nendest ette jõudmise).
    Tähtis ei ole rahvastiku pidev juurdekas vaid olemasoleva inimressursi mõistlik kasutamine. Selleks, et see olemasolev ressurss hakkas kapitali juurde kasvatama on vaja neid koolitada mis omakorda nõuab investeeringuid.



  • Tehnoloogiline hüpe e. uue tehnoloogia väljatöötamisest (research and development) ja kasutuselevõtust tulenev produtiivsuse kasv moodustab tõepoolest arenenud riikides suurim osa GDP-st.

    Selle juures tuleb aga tähele panna, et kaugeltki mitte igasugune uue tehnoloogia kasutuselevõtt ei pruugi automaatselt tähendada toodetava lisandväärtuse suurenemist. Uue mobla, Jaguari vmt. ost ei pruugi näiteks olla firma konkurentsivõime kasvuga kaugeltki mitte positiivses seoses, aga uut tehnoloogiat kui palju...

    Mida järeldada? R&D on hea investeering, aga üldiselt on seejuures üsna põhjalikult vaja ka valdkonda ja võimalikke turu arenguid 10-20 aasta perspektiivis ette teada.

  • Investeering saab olla ainult siis kapitali kasvu allikaks kui ta hakkab tootma cash-flowd, kuna tema väärtus on tulevikus laekuv papp. Cash-flow suurenemise põhjus on ilmselt aga üks Graafiku poolt nimetatud asjadest. No, ok hariduse tase oleks vajalik sinna nimekirja juurde liita. Jahh, ja siis see positiivses suunas kasvav välisnõudlus ka. aga viimane peaks juba nimetatud asjadega korreleeruma(haridustase jne, jne).
  • Sattusin täna lugema raamatut Determinants of Economic growth: A cross-country empirical study ning seal regresseeritakse rahvastiku kasvu vastu majanduse kasvu määra. Joone tõus on negatiivne, millele on järgnev argumentatsioon: "if population is growing, then a portion of the economy's investment is used to provide capital for new workers rather than to raise capital per worker. For this reason, a higher rate of population growth has a negative effect on growth rate".
    Muidu: väga halb on kasvule valitsuse suur osakaal majanduses, hästi mõjub turgude dereguleerituse aste.
    Järeldusi saab teha küll: Võimalikult laiaulatuslikult turud liberaliseerida, vähendada valitsuse osakaalu majanduses (lisaks tõsta oluliselt administratiivset effektiivsust) ning investeerida senisest suurem osa maksutuludest(vajadusel võtta laenu)haridusreformi, saavutamaks kvalitatiivset hüpet.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon