Satelliitside, mis see on ja kus seda kasutatakse? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Satelliitside, mis see on ja kus seda kasutatakse?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas satelliitsidet kasutatakse ainult merel laevade vahelise ühenduse loomiseks ja taevas lennukitevahelise ühenduse loomiseks, või on sellel nähtusel veel kolmas eesmärk ja milline siis?

    Ja milleks siis on müügil need autoantenniga satelliitside telefonid, ja mida see Globalstar üldsegi pakub?

    Kas see on ka satelliitside?

    Ja kes see üldsegi on kellekäest võin Eestis osta satelliitsidetelefoni?

    Ja kes on see potentsiaalne klient, kes peaks soovima Eestis kasutada sellist satelliittelefoni?

    Ja mida ma siis ikkagi võidan, kui ostan sellise telefoni, kui Eesti on nii väike, et mobiiliga saab mind igalt poolt kätte?

    Aga mida ma siis ise tegema pean kui tahan hoopis hakata ise pakkuma sellist sideteenuse liiki?

    Kes see on kelle käest ma saan võtme satelliidile? Kus nad asuvad ja kas siis Eesti kohal ikkagi on ka mõni satelliit või ei ole?

    Ja kui Eesti kohal on mõni satelliit kas ta on siis mingilgi moel teatanud Eesti riigile, et ta kasutab tema õhuruumi?

    Ja kui on, kas ta maksab siis raha ka selle eest ja kellele?
  • marju13, vabanda minu uudishimu, kuid milleks sulle see info vajalik on?
  • Marju : jättes muud küsimused vastuseta, peaks ka gümnaasiumi füüsikakursuse ulatuses olema selge, et püsivalt Eesti kohal st. Eesti suvalisest punktist tõmmatud ristsirgel sateliidid asuda ei suuda. Samas on Eesti territooriumilt nähtav terve hulk satelliite ja teine hulk teostab Eesti kohalt ülelendu.
    Teiseks saavad sateliidid kasutada Eesti õhuruumi ainult allakukkumise käigus, sest nagu koolifüüsikast teada tekitab õhk õhutakistust. Pole täpselt kursis õhuruumi ülemise serva täpse kõrgusega, aga ka parimad satellidid ei saa sinna lähedalegi.
  • Satelliitside on raadiolainete edastamine Maa ümber tiirlevate satelliitide(maakaaslaste)kaudu. Et tavalised raadiomastid jäävad kaunis lühikeseks (kui mitte Eestis, siis mujal on tunduvalt suuremad geograafilised takistused), saab satelliitide kaudu raadiolaineid saata paremini, siin on aga mõned agad...

    Signaal peab olema väga tugev, et raadiolained kvaliteetselt infot edasi kannaks, see tähendab kaugused peavad olema minimaalsed, see tähendab palju satelliite hästi madalal, või - vähem satelliite, tugevamaid signaale ja 10cm läbimõõduga poolemeetrist antenni. Ilmselt sellist telefoni ei taha keegi osta - jõutegemiseks on hantlid. Loomulikult läheb tehnika edasi, aga päris väikeseid ja võimsaid antenne peab veel ootama. Lisaks - tugev signaal tähendab ka suuremat kiirgust ja tõenäoliselt oleks aktiivne sat-tel-lobiseja 30-aastaselt kiilakas ja põeks kiiritustõve. Aga need on tehnilised üksikasjad ja soovitan nende lahendamiseks pöörduda mõnesse teadusasutusse.

    Mida vähem on satelliite, seda halvem on kvaliteet ja väiksemad kulud ning vastupidi. Ja mida suuremad on kaugused, seda suurem on nn. delay, s.t. kui rääkida kellegagi, kes on parajasti teisel pool maakera, tekivad kõnes pikad pausid. Parim näide sellest on mõni sat-tv ülekanne, kus heli on pildist eespool.

    Globalstari sat-telefonid ei tööta siseruumides - nad vajavad satelliidiga otseühendust. Selle kohta ei oska ma midagi öelda, kuid kui Globalstar oma web-is seda mainib, arvan selle tõeks olevat.

    Globalstari võiks võtta kui ülemaailmset GSM-operaatorit, kelle minut maksab rohkem 100EEK ($7). Nii et kui Sa just mootorkelguga Antarktikasse, kanuuga Havaile või Novaja Zemlja saarestikku seiklema ei lähe, piisab tavalisest telefonist. Pealegi - mobiilsideoperaatorid katavad 90% maailma asustatud paikadest ja 10% asustamata paikades pole kellelgi muul peale Kapten Nemo midagi huvitavat teha.

    Andmesidega võib satelliitside ennast koguda, tean et Saksamaal kasutatakse sateliite interneti püsiühenduse jaoks (seda rääkis mulle pikkade juustega ET ADSL-paigaldaja, aga detaile ei tahtnud mees kuigi palju avaldada). Põhimõtteliselt oleks võimalik tellida teenust ka Eestis. Globalstar teeb andmeside võimalikuks "later on 2001".

    Nüüd leidsin midagi huvitavat:

    Radiolinja Eesti launched satellite service

    The satellite service produced by Globalstar Northern Europe is available in Estonia started from October 16th. The satellite service is offered to Radiolinja Eesti's customers as additional feature using their own Radiolinja SIM-card and GSM number. The satellite service of Radiolinja was presented with new logo of Radiolinja, as the new round shaped logo symbolises the global action of new services Radiolinja.

    Radiolinja Eesti arranged initiation for the customers and journalists on the board of Nordic Jetline on the 19th of October. The initiation was called "Tähelaev" (Starship) as the evidence of moving more faraway of GSM network only. The new logo and also satellite service were presented during the outing to the Tallinn Bay, also all the customers and journalist were welcome to experiment the satellite-phone, to enjoy the exotic cuisine and soft jazz music.

    Also with business-partners participated on the initiation the guest from the Office of the President, from Estonia's largest company Eesti Energia, from The Ministry of Transport and Communications, from Estonian National Communications Board and from Estonian Rescue Board.

    Satelliittelefone müüb Eesti Ericsson Eesti AS.
    Järvevana teel.

    Lõpetuseks: Kui Sul on 75 mln US$ vaba kapitali, võiksid tõesti Eesti kohale geosünkroonse (imiteerib Maa pöörlemist ja tiirlemist jms. kosmoses - s.t. püsib pidevalt Eesti kohal) satelliidi, 2 kroonise minutitasuga jätan RLE sinnapaika ja hakkan kliendiks.

    Vaata ka lisaks: www.globalstar.com

  • Tegin veel uurimistööd.

    Helistasin Ericsson Eestisse ja küsisin sat-tel kohta. Kõigepealt vastas keegi neiu, uuris kust firmast helistan ja ühendas mind hiljem ühe härrasmehega, kes minu üllatuseks nõustus tundmatu potentsiaalse erakliendiga vestlema. Sealt sain soovituse helistada RLE-sse, RLE pakub nimelt sideteenust. Ei sõnagi hindadest. Kaasa sain veel juhtnöörid: otsida Ericssoni koduleheküljelt kombinatsiooni R290 SAT. Lõpuks jõudsin pildigaleriisse. Link: http://www.ericsson.com/press/phli_pcoph.shtml

    RLE website: ERICSSON R290 SATELLITE - 27600 koos km-ga. Minutihind 44 kroonist 177 kroonini koos km-ga.Kõnede VASTUVÕTT 35 kuni 52 krooni minutilt. Kuumaksu pole! Liitumine tasuta! Hindasid arvestatakse minutilise täpsusega!

    Ma vist tean, miks Globalstar probleemides vaevleb.
  • Soreni uurimistöö on muidugi väga viljakas ja asjalik aga mind huvitas hoopis Inmarsatti puutuv satside. Tahaksin ikkagi teada saada, mis ühendus tal on Eestiga?
  • Uus sõna "terrestrial communications network"
    Satellite-to-phone race heats up with voice calls and cross-Canada access
    The prospect of contacting a satellite to send a text or contact emergency services may soon be an effortless reality as startups move from proof of concept to actual product. Canadians on the Rogers network, which just inked a deal with Lynk, will get direct satellite-phone connections across the country; and not to be outdone, AST SpaceMobile claims to have made the first satellite voice call using a regular cell phone as well.
    Connecting a stock smartphone like last year’s Samsung or iPhone to a satellite would have sounded like a fantasy a few years ago, when we all knew it was impossible. But now companies are jostling for position as it becomes clear that satellite services will be a compelling offering on any mobile plan or phone model over the next few years.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon